Slovenija 23.11.2011 14:57

V Ljubljani bodo letos tretjič podelili priznanja DOS

Ljubljana, 23. novembra - V avli ministrstva za kulturo bodo drevi ob 18. uri podelili priznanja Društva oblikovalcev Slovenije (DOS) za oblikovalski presežek četrtletja za leto 2011 in odprli razstavo nagrajenih del. Nagradi za življenjsko delo letos prejmeta oblikovalec in arhitekt Marjan Gašperšič ter oblikovalec Peter Skalar.

Gašperšič je že od zgodnjih 50. let eden najvidnejših slovenskih oblikovalcev. Sam in s sodelavci je ustvaril vrsto vidnih izdelkov domače pohištvene, še posebej pa lesne industrije. Zasnoval je vrsto drobnih predmetov notranje opreme, ki do tedaj sploh niso bili predmet oblikovalske pozornosti, ter s svojim občutkom za volumen in detajl postavil pohištvo na raven nakita, ki bogati bivalni prostor, je zapisano v utemeljitvi priznanja.

Peter Skalar je predstavnik prve generacije slovenskih mladih oblikovalcev, ki so svojo ustvarjalno pot začeli na začetku 70. let. Bil je soustanovitelj oblikovalskega studia MSSV, ki je v zelo kratkem času dosegel pomembne rezultate. V prvi polovici 80. let je postal sodelavec Akademije za likovno umetnost. Naslednjega četrt stoletja se je posvetil pedagoškemu delu.

Priznanja oblikovalski presežek četrtletja prejmejo za obdobje zima Matjaž Botas Kenda za slovensko predstavitev na 12. arhitekturnem bienalu v Benetkah, za pomlad Edi Berk za celostno grafično podobo vinske blagovne znamke Sinefinis, za poletje Ksenija Baraga za projekt in postavitev razstave Alma M. Karlin - Poti v Pokrajinskem muzeju Celje in za jesen Mateja Panter za projekt arhitekturne ureditve prostora DOS v podhodu Ajdovščina v Ljubljani.

Pohvale priznanje četrtletja pa prejmejo za obdobje zima Jana Mršnik in Vesna Štih za projekt Belabela, za pomlad Nataša Šušteršič Plotajs za plakate Zelene misli, za poletje Danijela Grgič za celostno grafično podobo festivala Borštnikovo Srečanje 2010 ter za jesen Armin Koren za oblikovanje plovila Energy 18 in Julijan Krapež za oblikovanje kuhinje Domino.

Priznanje DOS so letos podelili tretjič. Podeljujejo jih slovenskim avtorjem za vrhunske oblikovalske realizacije, za pomembno delo s področja teorije in kritike oblikovanja ter za strokovno publicistiko oziroma prispevke k obogatitvi oblikovalske kulture na slovenskem nasploh. Področja vrednotenja obsegajo grafično, industrijsko in unikatno oblikovanje, oblikovanje vizualnih komunikacij ter oblikovanje notranje in zunanje opreme, prostorsko oblikovanje, scenske postavitve in multimedijske celostne rešitve.

O letošnjih nagrajencih je odločala komisija v sestavi Peter Jamšek (predsednik), Maja Gspan, Nataša Šušteršič, Jurij Dobrila in Marko Japelj.