Slovenija 1.10.2014 12:31

Jubilejni knjižni sejem: gostja Škotska, osrednja tema Kekec

Ljubljana, 1. oktobra - Jubilejni, 30. knjižni sejem, ki bo od 26. do 30. novembra potekal v Cankarjevem domu (CD), bo poleg ustaljenih dogodkov ponudil tudi novosti, med njimi slavnostno akademijo, kulinARTfestival in ARSov oder. Gostja letošnjega sejma bo Škotska, osrednja tema pa Kekec, saj letos mineva 130 let od rojstva Josipa Vandota.

Ljubljana.
Knjižni sejem
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slavnostne akademije se bo udeležil častni gost sejma Ciril Zlobec, za kulturni program bodo poskrbeli Big Band RTV Slovenija in gostje. Na akademiji bodo podelili tudi novo veliko nagrado za knjigo leta in posebno priznanje edinemu še živečemu pobudniku prvega sejma Martinu Žnideršiču.

Letošnji knjižni sejem bo gostil Škotsko in nekaj posamičnih tujih založb, kar je po besedah organizatorjev prvi korak k internacionalizaciji sejma.

Osrednji temi Kekec je posvečen vseslovenski literarni in likovni natečaj v sodelovanju z društvom Bralna značka in Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani. Za najboljše izdelke bodo podelili priznanja, poleg tega bodo predstavili največjo otroško slikanico za Guinnessov rekord. Osrednji temi bo posvečena tudi razstava v preddverju Gallusove dvorane, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Jeseniškim muzejem in Slovensko kinoteko.

KulinARTfest v drugem preddverju, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Tržaškim tiskom, bo ponudil gastronomijo na sejmu na posebnem prostoru: kuhanje v živo, pogovore s strokovnjaki, vinarji, sirarji, prodajo kuharic in predstavitev izbrane gastro pokrajine.

Na ARSovem odru pri vhodu s ploščadi Trg republike bo vse dni sejma deloval celodnevni terenski studio 3. radijskega programa ARS, ki se bo neposredno vključeval v eter s pogovori z avtorji in razstavljavci ter predstavitvami, glasbo in recitali.

Dvorana Duše Počkaj bo vsak večer ob koncu sejma prizorišče nacionalnega literarno-glasbenega dogodka - škotskega, ruskega, hrvaškega in slovenskega. V petek bo v sklopu Long Friday sejem odprt do 22. ure.

Sejem bo ponudil tudi že ustaljeno debatno kavarno, založniško akademijo, forum za obiskovalce, pisateljski oder, šolski knjigosled in lanske novosti: e-cono, zajtrk s pisateljem in strokovni dan s knjigotrško akademijo, so sporočili organizatorji.

Slavnostno odprtje sejma s podelitvijo Schwentnerjeve nagrade bo 25. novembra v Linhartovi dvorani CD. Za obiskovalce bo sejem odprt od 26. do 30. novembra.