Svet 12.10.2017 5:00

V Zagrebu kiparska razstava Matjaža Počivavška

Zagreb, 12. oktobra - V Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu bodo drevi odprli pregledno razstavo novejših del akademskega kiparja Matjaža Počivavška. V projekt z naslovom sine cura. cum sera (brez voska. z voskom) je vključil dela iz plemenitih kovin, ebenovine, železa, brona, granita ter voska. Razstava bo na ogled do 19. novembra.

Umetnikov ideal je že od nekdaj kip, ustvarjen brez pomoči človeške roke, zato je glavni postopek njegovih del vlivanje. Skulpture postanejo monumentalne in monoliti. Skozi vlivanje voska na železo, ki se s svojo teksturo in barvo zlije na železno podlago, se med njima ustvarjajo nove materialne povezave. Poleg tega predstavlja trajnost železa in minljivost voska svojevrstni kiparski Jin Jang, so zapisali organizatorji.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju Cankarjevega doma in Muzeja za umetnost in obrt iz Zagreba, kaže na umetnikovo pripadnost zgodovini, duhovnosti in metaforičnosti. Sine cera pomeni tisto, kar ni prekrito z voskom in brez posredovanja človeške roke.

Matjaž Počivavšek se je rodil leta 1955 v Ljubljani. Diplomiral je na kiparskem oddelku ljubljanske akademije za likovno umetnost. Študiral je tudi v tujini, in sicer v New Yorku in Parizu. Od leta 1983 je živel v Parizu, kjer je odprl kiparski atelje in imel več razstav, leta 1996 pa se je vrnil v Slovenijo in se zaposlil kot docent na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Prejel je številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada in Jakopičevo nagrado.