Svet 27.11.2019 13:46

Nagrada lux letos slovenski manjšinski koprodukciji Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Strasbourg, 27. novembra - Filmsko nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament, letos prejme slovenska manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske, je danes v Strasbourgu sporočil predsednik parlamenta David Sassoli.

Ljubljana.
Makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska.
Foto: osebni arhiv

Sassoli je nagrado lux označil za orodje Evropskega parlamenta pri prizadevanjih, da poroča tudi o čustvih in pri tem uporabi nove načine komuniciranja. "Spoprijemanje s podnebno krizo, našo kolonialno preteklostjo ali razprava o našem modelu družbe skozi film je spodbuden izziv, ki ga je treba negovati," je dejal. Poudaril je, da je Evropski parlament edini parlament na svetu, ki podeljuje filmsko nagrado.

Dobitnika so med tremi finalisti izbrali evropski poslanci. Za nagrado sta se potegovala še Nerešeni primer Hammarskjöld Madsa Brüggerja in Kraljestvo Rodriga Sorogoyena.

Makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija govori o ženski, ki se udeleži tradicionalnega moškega potopa v reko, pri katerem udeleženci po pravoslavni tradiciji iščejo križ, ki ga v vodo vrže duhovnik. Ker najde križ kot ženska, ki pri tem sploh ne bi smela sodelovati, to razjezi prebivalce in duhovnika, ki jo zaradi tega prijavi policiji. Petrunija križa, ki po tradiciji prinaša srečo, noče vrniti. "Zakaj tudi jaz ne bi smela imeti pravice do sreče," izjavi ob borbi za enakopravnost spolov.

Film je na letošnjem 69. Berlinalu prejel nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov, med drugim pa je slavil tudi na festivalu v Pulju, kjer je prejel nagrado za najboljšo režijo v kategoriji manjšinskih koprodukcij. Slovenski koproducent filma je Vertigo.

Namen nagrade lux je povečati prepoznavnost evropskih filmov, omogočiti ogled evropskemu občinstvu in spodbuditi razpravo o temah, ki jih filmi obravnavajo. Vsi trije finalisti so bili prevedeni v 24 uradnih evropskih jezikov in jih bodo v 50 evropskih mestih prikazovali vse do februarja 2020. Tedaj bo svojega favorita izglasovalo tudi občinstvo. Zmagovalni film bo prilagojen tudi osebam s težavami vida in sluha.

Nominirane filme si je bilo mogoče v Sloveniji ogledati v sklopu 30. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) ter v Sežani in Velenju.

Lani je nagrado lux prejel film Bojevnica islandskega režiserja Benedikta Erlingssona, sicer tudi veliki nagrajenec 29. Liffa.