Slovenija 1.7.2020 0:30

Beethovnova glasba bo drevi odprla Ljubljana Festival

Ljubljana, 1. julija - Z drevišnjim koncertom na Kongresnem trgu, na katerem bosta zazvenela Beethovnova 9. simfonija in 3. klavirski koncert, se bo v prestolnici začel Ljubljana Festival. Zavod Festival Ljubljana je namreč kljub koronakrizi uspel pripraviti program za 68. poletni festival, ki bo prestolnico bogatil do 30. avgusta.

Ljubljana.
Ljubljana festival.
Foto: Anže Malovrh/STA

Na otvoritvenem koncertu pod vodstvom dirigenta Charlesa Dutoita bodo nastopili prva dama slovenskega pianizma Dubravka Tomšič Srebotnjak, Orkester in Zbor Slovenske filharmonije (SF), Komorni zbor Megaron ter solisti Sabina Cvilak, Monika Bohinec, Egils Silins in Rodrigo Porras Garulo.

Večkrat nagrajeni švicarski dirigent je na torkovi novinarski konferenci izrazil veselje, da bo ob tem, ko so je bila letos odpovedana večina festivalov po svetu in ko večina orkestrov ne deluje, Ljubljana festival potekal. Letos tudi obeležujemo 250-letnico rojstva nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna, vendar je bila zaradi pandemije koronavirusa odpovedana večina dogodkov v skladateljevo čast. Tudi sam naj bi nastopil na nekaterih, a so bili vsi, razen v Ljubljani, odpovedani, zato je izjemno srečen, da je tukaj, je dodal.

Direktor in umetniški vodja zavoda Festival Ljubljana Darko Brlek pa je že pred časom za STA povedal, da je koronavirus vplival predvsem na večje ansamble, ki so sestavljeni iz več nacionalnosti, "zaradi mobilnosti in podobnega". Iz tega razloga ne bo Bolšoj teatra in predstave Fidelio. "Po drugi strani pa smo uspeli ob sprotnem spremljanju situacije in nenehnem delu pridobiti nekatere goste, za katere smo se trudili že leta." To bosta po njegovih besedah ruska sopranistka Ana Netrebko in nemški tenorist Jonas Kaufman.