Svet 26.10.2010 6:00

Francoski igralci, tudi Delon in Belmondo, hočejo delež od prodaje filmov

Pariz, 26. oktobra - Na stotine francoskih filmskih igralcev se obrača na najpomembnejše domače prodajalce, ker jim niso izplačali deleža od dohodka od prodaje video kaset, DVD in "blu-ray" diskov in videov po naročilu. V postopke so se prek družbe za zaščito avtorskih pravic (ADAMI) vključili tudi Alain Delon, Jean-Paul Belmondo, Michele Morgan in Marlene Jobert.

Igralci poudarjajo, da od dohodka od prodaje kaset in drugih nosilcev filmske slike v obdobju med letoma 1960 in 1985 niso dobili ničesar. V takratnih pogodbah namreč ni bilo členov, ki bi urejali omenjeno problematiko. Pogodbeniki so velike prodajne družbe, kot so Studio Canal (Skupina Vivendi), TF1 (Skupina Bouygues), SNC (Skupina M6), Pathe Gaumont in MK2. Finančni vložek je, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ocenjen na več deset milijonov evrov.

Igralci so tem družbam dali čas še do konca oktobra, da najdejo rešitev za sporno vprašanje. Če ga ne bodo, jih bodo igralci tožili za kršenje avtorskih pravic. Prodajalci so predlagali, da vsem igralcem kolektivno izplačajo dva odstotka od prihodkov, kakor je sicer predvidevala že pogodba iz leta 1990. Glavni pravnici pri ADAMI Isabelle Feldman pa se ta vsota zdi "absolutno nezadostna". Zlasti zato, ker mnogi filmi, kot na primer serija Žandarji iz Saint Tropeza (Les Gendarmes a Saint Tropez) z Louisem de Funesom in trilogija "Les Bronzes", še vedno prinašajo veliko denarja.

Igralci nasprotno zahtevajo deset odstotkov od prihodka od prodaje nosilcev slike, kot sicer za prodajo nosilcev in predvajanje na televiziji predvideva državni avdiovizualni inštitut (INA). "Pripravljeni smo na pogajanja, vendar seveda samo v primeru kolektivnega postopka," je poudaril glavni pravnik Studio Canala Franck Mandelsaft, ki se mu zdijo zahteve igralcev "povsem nerealne".