Intervju

Tal Kantor za STA: Film o holokavstu med travmo, sanjami in zapovedano žalostjo

Petek, 2. december
pogovarjala se je Ajda Ana Zupančič

Izraelska ustvarjalka animiranih filmov Tal Kantor se je vrnila na festival Animateka s svojim najnovejšim kratkim filmom, ki izhaja iz pričevanja preživele žrtve holokavsta, v ospredje pa postavi mlado poslušalko te zgodbe. Za STA je spregovorila o prikazu učinkov pričevanj, zapovedane žalosti in dekonstrukcijski moči svoje filmske tehnike.

Intervju

Lea Vučko in Damir Grbanović za STA: Legenda o Zlatorogu v univerzalni jezik prestavlja ljudsko pripovedko

Četrtek, 1. december
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Lea Vučko, rojena v deželi Zlatoroga, Bohinju, je režiserka in animatorka kratkega animiranega filma Legenda o Zlatorogu. Producent in montažer je Damir Grbanović. V pogovoru za STA sta osvetlila nastajanje filma, ki ga je Lea Vučko opisala kot univerzalnega in širše razumljivega, čeprav je bila izhodišče zanj pripovedka iz osrčja Julijskih Alp.

Intervju

Boos za STA: Slovenska literatura bo po Frankfurtu 2023 zagotovo bolj prepoznavna

Torek, 22. november
pogovarjala se je Maja Lazar

Direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Juergen Boos je v pogovoru za STA med drugim izrazil prepričanje, da bo slovenska literatura po sejmu prihodnje leto, na katerem bo Slovenija častna gostja, zagotovo bolj mednarodno prepoznavna. Same priprave so po njegovi oceni na dobri poti, opozoril pa je tudi na pomembnost fokusa.

Intervju

Katarina Marinčič: Proust je postal velik pisatelj z dodajanjem, ne zgoščevanjem

Torek, 15. november
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Ob stoletnici smrti Marcela Prousta je Beletrina ponatisnila Iskanje izgubljenega časa, ob tem je Katarina Marinčič prevedla njegovih Petinsedemdeset listov, nekakšen vpogled v snov, ki je sledila. Profesorica in pisateljica Marinčič je za STA spregovorila tudi o tem, zakaj je lahko branje 3000 strani Iskanja primerno za današnji čas.

Intervju

Lenart J. Kučić za STA: Mediji so zelo avtohtoni, vsak je zgodba zase

Ponedeljek, 14. november
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Bivši novinar Lenart J. Kučić je v kabinet ministrice za kulturo prišel na mesto svetovalca za medije po tem, ko se je aktualna koalicija zavezala, da bo posegla tudi v medijsko zakonodajo. Kot je povedal za STA, je pri prenovi medijske zakonodaje treba upoštevati več vidikov, tudi evropski okvir. "Mediji so zelo avtohtoni, vsak je zgodba zase."

Intervju

Grlić: Film živi v trikotniku med režiserjem, platnom in gledalcem

Sobota, 12. november
pogovarjala se je Maja Lazar

V trikotniku med režiserjem, platnom in gledalcem pravzaprav živi film. Osnova za dober film je dobra zgodba, obraz igralcev pa tisto, kar na koncu ostane, je v pogovoru za STA povedal hrvaški režiser Rajko Grlić. Trenutne slovenske filmske produkcije ni želel ocenjevati, zelo pa ga veseli slovenski animirani film, kandidat za evropskega oskarja.

Intervju

Nataša Velikonja za STA: Volja do osebnostne integritete je močnejša od homofobnega terorja

Sreda, 9. november
pripravila Ajda Ana Zupančič

Pesnica, sociologinja in aktivistka Nataša Velikonja, prejemnica letošnje Jenkove nagrade za pesniško zbirko Prostor sred križišč, je v dopisnem intervjuju za STA spregovorila o pluralnosti družbe, moči poezije in uporu proti kulturni prisvojitvi. "Volja do osebnostne integritete je močnejša od homofobnega terorja," je povedala.

Intervju

Jana Bauer za STA: Dandanes knjiga tekmuje s tehnologijo, ki je zasvojljiva

Torek, 1. november
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Mladinska pisateljica Jana Bauer, ki je nedavno za izvirno slovensko slikanico Kako objeti ježa, zasnovano z ilustratorjem Petrom Škerlom, prejela nagrado Kristine Brenkove, je v pogovoru za STA spregovorila o literarnem ustvarjanju, založniškem delu in širše o branju. Kot je poudarila, dandanes knjiga tekmuje s tehnologijo, ki je zasvojljiva.