Intervju

Ejti Štih za STA: Človeštvo se ne spreminja in tudi ne napreduje prav dosti

Četrtek, 17. september
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Mednarodno priznana slikarka Ejti Štih, ki že desetletja živi v Boliviji, se je v Sloveniji letos zaradi korone zadržala dlje, kot je predvidela. V tem času je izšla njena knjiga Slike in zgodbe, eksperiment, ki jo je navdušil in ji odprl povsem nove vpoglede v lastne slike. Ejti Štih je v pogovoru za STA spregovorila o slikah in tudi o družbi.

Intervju

Iva Horvat za STA: V krizi se v uprizoritvenih umetnostih dogaja renesansa

Sobota, 5. september
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

V sklopu platforme Trigger je Ljubljano obiskala promotorka na polju uprizoritvenih umetnosti Iva Horvat. Na tridnevni delavnici je z umetniki kovala dolgoročne strategije dela in prisotnosti na različnih trgih. Iva Horvat v času korone zaznava renesanso na področju scenskih umetnosti, ki je dobra priložnost za razmislek, kaj in kako se dela.

Intervju

Pisatelj Sergej Curanović za STA: Pisanje je zame čisto osebna potreba

Sobota, 29. avgust
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Sergej Curanović je prevajalec, ki živi med Poljsko in Slovenijo. Lani je pri Cankarjevi založbi izšel njegov prvenec, zbirka krakih zgodb Plavalec, ki mu je prinesla kratkoprozno nagrado novo mesto. Kot je povedal v pogovoru za STA, je nagrade izjemno vesel. Piše že dolgo in bo še pisal, saj gre za čisto osebno potrebo.

Intervju

John Burnside za STA: Pesniki varujejo jezik

Ponedeljek, 24. avgust
pogovarjala se je Ajda Ana Zupančič

Škotski pesnik in pisatelj John Burnside je častni gost letošnjega mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina. V intervjuju za STA je spregovoril o aktivistični moči pisanja in nujnosti okoljevarstvenih prizadevanj. "S svojim pisanjem bi rad poskusil spodbuditi ljudi, da bi bili morda radikalnejši."

Intervju

Francesca Grilli za STA: Iskra v noči je nepredvidljiva in vzbuja upanje kot otrok

Nedelja, 23. avgust
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Na sporedu festivala Mladi levi je tudi predstava Iskre italijanske avtorice Francesce Grilli. Umetnica je v pogovoru za STA spregovorila o projektu, v katerem se skupina otrok prelevi v oraklje in odraslim prerokuje z dlani. Otrok, kot iskra nepredvidljivi znanilec upanja, je postavljen na položaj moči, odrasel pa v vlogo nemega slušatelja.

Intervju

Matija Solce za STA: Umetnost sproža vprašanja o smislu vseh naših aktivnosti

Ponedeljek, 27. julij
pripravila Ksenija Brišar

Grad Snežnik bo prvi avgustovski konec tedna zavzel festival Plavajoči grad. Omejitve, ki izhajajo iz trenutne krize, so organizatorji preoblekli v performativno podobo, tako bodo gledalce po lokaciji vodili umetniki. Glavni organizator Matija Solce je za STA izrazil prepričanje, da je umetnost v vsakem od nas, a je danes pred velikim izzivom.

Intervju

Ana Šturm za STA: Pri Ekranu želimo gojiti živ stik s filmsko umetnostjo

Petek, 17. julij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Ekran izhaja že od leta 1962 in je ena najstarejših filmu posvečenih revij v regiji. Danes izide nova številka revije, prvič pod uredniškim vodstvom Ane Šturm. Ta je za STA povedala, da revija ostaja zavezana cinefilskemu pristopu, njene vsebine pa strokovne in komunikativne. "Gojiti želimo neposreden, živ stik s filmsko umetnostjo," je poudarila.

Intervju

Sebastijan Pregelj za STA: V sobo našega otroštva se vsi radi vračamo

Četrtek, 25. junij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Sebastijan Pregelj je za roman V Elvisovi sobi prejel Cankarjevo nagrado, z njim je bil tudi med petimi finalisti za kresnika. Za STA je spregovoril o knjigi, v kateri je zgodbo o odraščanju svoje generacije peljal vzporedno z zgodovinskimi prelomnicami. V Elvisovo sobo, simbol otroštva in nedolžnosti, se vsi radi vračamo. Tedaj je bilo lepo.