Intervju

Sternenova razstava v Narodni galeriji z jagodnim izborom umetnikovih del

Petek, 12. avgust
pripravila Tatjana Zemljič

V Narodni galeriji bodo oktobra odprli pregledano razstavo impresionista Mateja Sternena (1870-1949). Po besedah avtorja razstave Andreja Smrekarja bo predstavljenih približno 70 Sternenovih slik, ki bodo predstavljale "jagodni izbor oziroma nekaj nazornih primerov, ki nam bodo pomagali razumeti Sternenovo slikarsko prakso".

Intervju

Matevž Luzar: Orkester je hommage domačemu Zagorju ob Savi in njegovim ljudem

Sobota, 6. avgust
pogovarjala se je Maja Lazar

Režiser in scenarist Matevž Luzar je o svojem celovečernem igranem filmu Orkester, ki je ta teden dočakal slovensko premiero, v pogovoru za STA med drugim povedal, da je film hommage domačemu Zagorju ob Savi in njegovim ljudem. Sam film, ki je že prejel prvo mednarodno nagrado, uvršča med komedijo in dramo. Piše tudi že scenarij za nov film.

Intervju

Stritarjev nagrajenec Muanis Sinanović za STA: Kritik je v idealnem primeru idealen bralec

Četrtek, 21. julij
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Pesnik Muanis Sinanović, ki mu je nedavno Društvo slovenskih pisateljev podelilo Stritarjevo nagrado in ga s tem razglasilo tudi za obetavnega kritika, je za STA spregovoril o pesniškem ustvarjanju in kritiki. To razume kot vitalni del vsake umetniške produkcije, kritika pa v idealnem primeru kot idealnega bralca, ki dopolni delo.

Intervju

Tomaž Horvat za STA: Grossmannov festival je dokaz, da je nemogoče lahko mogoče

Četrtek, 7. julij
pripravila Ksenija Brišar

V Ljutomeru in Ormožu so pred 18. izvedbo Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, ki bo po dveh letih spet potekal v vajenih razmerah. Njegov programski vodja Tomaž Horvat je za STA izrazil prepričanje, da so v tem obdobju žanrski film trdno zasidrali na slovenski filmski zemljevid in dokazali, da obstaja občinstvo za tovrstne filme.

Intervju

Rončel: Jazz festival Piran/Portorož z raznolikostjo in žanrsko zaokroženimi dnevi

Torek, 28. junij
pogovarjala se je Maja Lazar

V Avditoriju Portorož se bo v sredo začel Jazz festival Piran/Portorož, ki po besedah umetniškega vodje Braneta Rončela prinaša velika glasbena imena z raznolikostjo glasbe od bluesa, salse, bossa nove do kubanske glasbe in tanga. Festival odlikuje umetniški pristop ter žanrsko zaokroženi posamezni dnevi, ki ponujajo za vsakogar nekaj.

Intervju

Ditka za STA: Ambient mi je za izvajanje moje glasbe zelo pomemben

Nedelja, 26. junij
pripravila Ksenija Brišar

Kantavtorica Ditka po Sloveniji predstavlja nov album Med nama je angel, za katerega je ponovno izbrala poezijo Ferija Lainščka, ob tem pa še drugih pesnikov. Svoje stvaritve zaradi njihove intimne narave izvaja zlasti po grajskih prizoriščih. "Ambient mi je za izvajanje moje glasbe zelo pomemben," je povedala za STA.

Intervju

Režiserka Saša Broz za STA: Rdeča kapica lahko sama odloča o svoji usodi

Petek, 24. junij
pogovarjala se je Andreja Seršen Dobaj

Režiserka Saša Broz v Drami SNG Maribor pripravlja uprizoritev Rdeča kapuca z napovedano premiero 9. septembra. Pravljična Rdeča kapica v tej verziji odvrže na poti skozi gozd kapico in si nadene uporniško kapuco. "Sama odloča o svoji usodi in se sama reši iz težav," je hrvaška režiserka povedala v pogovoru za STA.

Intervju

Bogdan Benigar za STA: Jazz festival Ljubljana je za ljudi, ki so radovedni

Ponedeljek, 13. junij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Jazz festival ni le za ljubitelje jazzovskih praks, ampak je program sestavljen tako, da omogoča druženje med obiskovalci in nastopajočimi, je pred začetkom 63. Jazz festivala Ljubljana, ki bo med 15. in 18. junijem, za STA povedal programski vodja Bogdan Benigar. Letošnji bo nekoliko bolj kot prejšnji povezal glasbo z drugimi umetnostmi.