Intervju

Jan Carson za STA: Če strahu ne zaznamo pravočasno, pogosto vodi v sovraštvo

Četrtek, 28. november
pripravila Maja Čehovin Korsika

V goste 35. Slovenskega knjižnega sejma (SKS) prihaja severnoirska pisateljica Jan Carson, ki je za roman The Fire Starters letos prejela nagrado EU za književnost. V dopisnem pogovoru za STA je spregovorila o nagrajeni knjigi, v kateri s fantastičnimi prvinami skozi družinske zgodbe spregovori o še danes razdvojenem severnoirskem mestu Belfast.

Intervju

Miha Kovač za STA: V 40 letih se glede bralnih navad nismo premaknili

Četrtek, 21. november
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

To, da številne težave na področju knjige niso izmišljene, je potrdila letošnja najnovejša raziskava bralne kulture in nakupovanja knjig Knjiga in bralci VI. Dolgoletni vodja programa Založniške akademije na Slovenskem knjižnem sejmu (SKS) Miha Kovač je za STA spregovoril o raziskavi in opomnil, da se glede bralnih navad nismo premaknili že 40 let.

Intervju

Gregor Božič za STA: Zgodbe iz kostanjevih gozdov so hommage zapostavljenim krajem in ljudem

Sreda, 20. november
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Film Zgodbe iz kostanjevih gozdov se na 30. Liffu poteguje za nagrado vodomec, po festivalu pa prihaja na redni program slovenskih kinov. Režiser Gregor Božič je ob nedeljski slavnostni premieri filma za STA dejal, da je glavni motiv filma odhajanje - ljudi v druge kraje in tudi odhajanje v smrt. Posvetil ga je zapostavljenim krajem in ljudem.

Intervju

Peter Svetina za STA: Cenzura je cenzura tako v totalitarnih kot demokratičnih državah

Ponedeljek, 18. november
pogovarjala se je Ajda Rozina Zupančič

Monografija pisatelja Petra Svetine z naslovom Metuljčki in mehaniki govori o slovenski mladinski književnosti v obdobju radikalnega premika družbenega sistema. V pogovoru za STA je o cenzuri dejal, da "je na en način naša v družbi bolj sprejemljiva kot cenzura iz totalitarnih sistemov, ampak mislim, da je princip funkcioniranja podoben ali isti".

Intervju

Projekt Glasba za Ravensbrück: Hkrati daleč in grozljivo blizu

Petek, 1. november
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Vokalna skupina Gallina bo v torek v Celju, prihodnje leto pa v Škofji Loki in Domžalah, izvedla koncert Glasba za Ravensbrück. Projekt, ki je imel praizvedbo lanskega septembra v največjem ženskem koncentracijskem taborišču 2. svetovne vojne, je "spomin in opomin prihodnjim generacijam", je za STA povedala umetniška vodja skupine Ana Erčulj.

Intervju

Kolja Saksida za STA: S Koyoo se vračam v brezskrbno obdobje življenja

Torek, 29. oktober
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Junak animirane serije Koyaa je gledalcem, mlajšim in starejšim, že dobro znan. Ob novih epizodah iz serije, je režiser Kolja Saksida za STA povedal več o samem junaku, ki ga popelje v čas otroške brezskrbnosti, pa tudi o nastajanju serije ter novosti, da je Koyaa letos v virtualni svet vkorakal še kot junak igre v tehniki stop animacije.