Intervju

Tomaž Horvat za STA: Žanrski film je ustvarjen za skupinsko gledanje in komentiranje

ponedeljek, 10. junij
pripravila Alenka Vesenjak

V Ljutomeru se bo v torek začel jubilejni, 20. Grossmannov festival, posvečen fantastičnemu filmu. Festival si je v dveh desetletjih zgradil odmevno ime, a vse to zahteva, kot je v pogovoru povedal programski vodja Tomaž Horvat, svoj davek. Vsak entuziazem se lahko kdaj upeha, a za Grossmanna vsaj letos to še ne velja. Obeta se odličen program.

Intervju

Ravnatelj NUK Viljem Leban za STA: Naloga univerzitetne knjižnice je, da servisira potrebe uporabnikov

sobota, 8. junij
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) letos obeležujejo 250-letnico knjižnice, ki je naslednica licejske knjižnice. Ob jubileju je ravnatelj Viljem Leban za STA spregovoril o poslanstvu knjižnice in gradnji NUK II, pa tudi o prihodnosti univerzitetnih knjižnic kot "inspirativnih prostorov za študij, raziskovanje in sodelovanje".

Intervju

Gušti za STA: Neka močna sila mi je govorila, da želim imeti stik z glasbo

sobota, 1. junij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Avtor številnih uspešnic Miha Guštin - Gušti je nedavno izdal četrti samostojni album Ljubezen osvobaja, ob tem pa se pripravlja na jubilejni koncert, s katerim bo septembra proslavil 40 let delovanja v glasbi. Na njem se bo z gosti prehodil skozi kariero. Kot je povedal za STA, je bila glasba vedno njegova želja, a svoji poti je sledil spontano.

Intervju

Režiser Slijepčević za STA: Cannski zmagovalec kot razmislek o manjšinah

četrtek, 30. maj
pogovarjala se je dopisnica STA iz Zagreba Tina Bernik

Hrvaški scenarist in režiser z zlato palmo nagrajenega kratkega filma Mož, ki ni mogel molčati Nebojša Slijepčević je v junaški zgodbi posameznika prepoznal alegorijo današnjega časa in nasilja do manjšin, kar ga je navdihnilo, da posname film, je povedal v pogovoru za STA. Posebej je izpostavil tudi prispevek slovenskega direktorja fotografije.

Intervju

Direktorica Narodnega muzeja Kos Zabel: Muzeji tudi s pomembno vlogo za mir med narodi

četrtek, 16. maj
pogovarjala se je Maja Lazar

Direktorica Narodnega muzeja Mateja Kos Zabel je v pogovoru pred mednarodnim dnevom muzejev 18. maja za STA spregovorila o pomenu muzejev danes, pa tudi o aktualnem vprašanju kulturne restitucije. Kot je med drugim povedala, imajo muzeji poleg drugega tudi pomembno vlogo pri sodelovanju in za mir med narodi.

Intervju

Raiven: Veronika je zelo prisotna in ves čas z mano

sreda, 8. maj
pogovarjala se je Maja Lazar

Pevka Raiven, ki bo v soboto kot predstavnica Slovenije s skladbo Veronika nastopila na finalu letošnjega 68. tekmovanja za pesem Evrovizije, je v telefonskem pogovoru za STA povedala, da si je nastopa v evrovizijskem finalu zelo želela in je za priložnost zelo hvaležna.

Intervju

Katja Stergar za STA: Gostovanje v Bologni kot odpiranje dodatnih vrat v svet

torek, 2. april
pripravili Ksenija Brišar in Natja Kapitler

Sejem v Bologni je mnogo bolj kot na avtorje besedil osredotočen na ilustratorje, čemur sledi tudi slovenski program gostovanja. Kot je za STA povedala direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar, je eden ključnih namenov Slovenije kot častne gostje, da še poveča ugled in prepoznavnost otroške in mladinske literature v svetu.

Intervju

Iva Jevtić: Do sprememb vendarle prihaja, četudi počasi

sreda, 20. marec
pripravila Maja Lazar

Ob svetovnem dnevu poezije je o vlogi poeziji pri nas in po svetu v pisnem pogovoru za STA spregovorila lanskoletna Veronikina nagrajenka, pesnica, prevajalka in literarna teoretičarka Iva Jevtić, ki ji je všeč precizno pisanje. Glede položaja slovenskih pesnic pri nas je med drugim ocenila, da do sprememb na bolje vendarle prihaja, četudi počasi.