Intervju

Prešernova proslava presenetila s svežino pristopa

Petek, 8. februar
piše Tatjana Zemljič

Državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je bila letos v znamenju sedme umetnosti, je po besedah nekaterih obiskovalcev presenetila s svežino pristopa. Kritična misel predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja, ki je Slovenijo primerjal z Butalami, pa je bila, kot so povedali, pričakovana.

Intervju

Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva za STA: Arhitektura je lahko nadgradnja lepega

Četrtek, 7. februar
pripravila Tatjana Zemljič

Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva se lotevata raznolikih arhitekturnih nalog. Nagrado Prešernovega sklada med drugim prejmeta za projekt Dom v Arzenalu. Dom je, kot sta zapisala za STA, zelo intimna definicija. "Za nekoga je to socialni prostor, kjer so njegovi bližnji, za nekoga je to fizični prostor, za nekoga stavba, za druge gozd."

Intervju

Martina Batič za STA: Poslušalec prek dirigenta sprejme poustvarjalčevo srce in dušo

Sreda, 6. februar
pripravila Ksenija Brišar

Martina Batič, letošnja nagrajenka Prešernovega sklada, je v dopisnem pogovoru za STA pojasnila svoj način delovanja na poti zborovske dirigentke, ki jo je pripeljala do zbora Francoskega radia, pri katerem deluje. Po njenem mnenju mora dirigent imeti obsežno strokovno znanje z več področij, da lahko poslušalcem posreduje skladateljevo sporočilo.

Intervju

Jure Jakob za STA: Človek mora najprej sebe iztrgati iz popredmetujočih samopredstav

Torek, 5. februar
pripravila Sabina Lavrič

Stalnica poezije Jureta Jakoba vse od prve zbirke so motivi iz narave. Kot je pesnik povedal v dopisnem intervjuju za STA, naj bi pesem tisto, o čemer govori, na novo osvetlila ter tako, ne glede na to, kaj je njena eksplicitna tema, delovala osvobajajoče, nas trgala iz rutinskih, avtomatiziranih, popredmetujočih predstav.

Intervju

Tomaž Svete za STA: Na prvem mestu je zame individualnost izraza

Nedelja, 3. februar
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Skladatelj Tomaž Svete je pred prejemom nagrade Prešernovega sklada za STA pojasnil ozadje svojih del, za katere je bil nagrajen, ter ponovil kritiko do slovenske repertoarne politike. Čeprav v Sloveniji pogreša nekoliko več drznosti, ostaja zvest samemu sebi in svoji (glasbeni) umetnosti. Na prvem mestu je zanj individualnost izraza.

Intervju

Dušan Kastelic za STA: Idej imam dovolj za par življenj

Sobota, 2. februar
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Animator Dušan Kastelic bo nagrado Prešernovega sklada letos prejel za kratki avtorski film The Box oziroma Celica. Kastelic je sicer ustvarjalec z izjemnim opusom, ki poleg animacij vključuje še obilo stripov, ilustracij in računalniških iger. Njegova velika želja je ustvariti celovečerni animirani film, idej pa ima, kot pravi, še za par življenj.

Intervju

Maruša Majer za STA: Človek mora poskrbeti zase, da bi lahko tudi komu drugemu kaj dal

Četrtek, 31. januar
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Igralka Maruša Majer, letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, je za STA spregovorila o ustvarjanju vlog ter o razmerah, v katerih te nastajajo. Beseda je tekla tudi o družbi, v kateri živimo. Prepričana je, da posledice neoliberalistične ideologije šele prihajajo. Rada se pogovarja, to se ji zdi nujno, tako zasebno kot profesionalno.