Intervju

Rončel: Jazz festival Piran/Portorož z raznolikostjo in žanrsko zaokroženimi dnevi

Torek, 28. junij
pogovarjala se je Maja Lazar

V Avditoriju Portorož se bo v sredo začel Jazz festival Piran/Portorož, ki po besedah umetniškega vodje Braneta Rončela prinaša velika glasbena imena z raznolikostjo glasbe od bluesa, salse, bossa nove do kubanske glasbe in tanga. Festival odlikuje umetniški pristop ter žanrsko zaokroženi posamezni dnevi, ki ponujajo za vsakogar nekaj.

Intervju

Ditka za STA: Ambient mi je za izvajanje moje glasbe zelo pomemben

Nedelja, 26. junij
pripravila Ksenija Brišar

Kantavtorica Ditka po Sloveniji predstavlja nov album Med nama je angel, za katerega je ponovno izbrala poezijo Ferija Lainščka, ob tem pa še drugih pesnikov. Svoje stvaritve zaradi njihove intimne narave izvaja zlasti po grajskih prizoriščih. "Ambient mi je za izvajanje moje glasbe zelo pomemben," je povedala za STA.

Intervju

Režiserka Saša Broz za STA: Rdeča kapica lahko sama odloča o svoji usodi

Petek, 24. junij
pogovarjala se je Andreja Seršen Dobaj

Režiserka Saša Broz v Drami SNG Maribor pripravlja uprizoritev Rdeča kapuca z napovedano premiero 9. septembra. Pravljična Rdeča kapica v tej verziji odvrže na poti skozi gozd kapico in si nadene uporniško kapuco. "Sama odloča o svoji usodi in se sama reši iz težav," je hrvaška režiserka povedala v pogovoru za STA.

Intervju

Bogdan Benigar za STA: Jazz festival Ljubljana je za ljudi, ki so radovedni

Ponedeljek, 13. junij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Jazz festival ni le za ljubitelje jazzovskih praks, ampak je program sestavljen tako, da omogoča druženje med obiskovalci in nastopajočimi, je pred začetkom 63. Jazz festivala Ljubljana, ki bo med 15. in 18. junijem, za STA povedal programski vodja Bogdan Benigar. Letošnji bo nekoliko bolj kot prejšnji povezal glasbo z drugimi umetnostmi.

Intervju

Joelle Taylor za STA: Lezbični bar je radikalen, čaroben prostor, ki pomaga rasti

Nedelja, 12. junij
pogovarjala se je Ajda Ana Zupančič

Britanska pesnica in aktivistka Joelle Taylor, prejemnica najpomembnejše britanske pesniške nagrade T. S. Eliot in nekdanja britanska prvakinja v slamovski poeziji, je bila gostja letošnjega festivala Parada ponosa. Za STA je spregovorila o moči pripovedovanja, nasilju, elitizmu in pomenu lezbičnih barov kot radikalnih prostorov.

Intervju

Zagon ob novem mandatu direktorja Koroškega pokrajinskega muzeja dajejo tudi arheološke najdbe

Ponedeljek, 30. maj
pogovarjala se je Vesna Pušnik Brezovnik

Nedavne arheološke najdbe v Mislinjski, pa tudi v Mežiški dolini, kjer deloma na novo pišejo zgodovino, dajejo zagon novemu mandatu direktorja Koroškega pokrajinskega muzeja Tadeja Pungartnika. V prihodnje napoveduje nadgradnjo dosedanjega dela in povezovanja, iskanje širše zanimivih tem in prizadevanje za vrnitev obiskovalcev v muzej po epidemiji.

Intervju

Rukavina za STA: V Maribor pripeljemo umetnike takšnega kova, kot je v nogometu Real Madrid

Ponedeljek, 23. maj
pogovarjala se je Andreja Seršen Dobaj

Narodni dom Maribor letos obeležuje 30 let obstoja, njegova glavna blagovna znamka Festival Lent piše 30. izdajo. Direktor Vladimir Rukavina med pomembnimi dejavnostmi tega zavoda izpostavlja še izobraževalni program Kulturni dnevnik in Koncertno poslovalnico. "V Maribor pripeljemo umetnike takšnega kova, kot je v nogometu Real Madrid," pravi.

Intervju

Zdenka Badovinac: V MSU bom samo en mandat, a lahko naredim malo prepiha

Sobota, 21. maj
pogovarjala se je dopisnica STA v Zagrebu, Tina Bernik

Zdenka Badovinac, nekdanja direktorica Moderne galerije v Ljubljani, je 1. marca prevzela mesto direktorice Muzeja sodobne umetnosti (MSU) v Zagrebu. Njen prihod se v MSU pozna že danes. Na ogled je že razstava Tužne pjesme rata, v torek tja prihaja slovenska umetniška skupina Irwin, 30. maja pa ruske aktivistike Pussy Riot.