Intervju

Sebastijan Pregelj za STA: V sobo našega otroštva se vsi radi vračamo

Četrtek, 25. junij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Sebastijan Pregelj je za roman V Elvisovi sobi prejel Cankarjevo nagrado, z njim je bil tudi med petimi finalisti za kresnika. Za STA je spregovoril o knjigi, v kateri je zgodbo o odraščanju svoje generacije peljal vzporedno z zgodovinskimi prelomnicami. V Elvisovo sobo, simbol otroštva in nedolžnosti, se vsi radi vračamo. Tedaj je bilo lepo.

Intervju

Hči Camorre: Namesto mafijskih podvigov intima doma

Ponedeljek, 22. junij
pripravila Alenka Vesenjak

Režiser Siniša Gačić v svojem novem dokumentarcu Hči Camorre, ki je ta čas na sporedu slovenskih kinematografov, s kamero sledi Cristini Pinto, nekdanji camorristki. Pinto je po 24-ih letih, kolikor jih je presedela v zaporu, spet svobodna, a pod pezo preteklosti, katere del so predvsem njeni bližnji.

Intervju

Žiga Predan za STA: Na festivalu Spider o družbeni koreografiji in plesnem trgu

Torek, 16. junij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Festival radikalnih teles Spider bo v 9. izdaji poleg umetniškega programa ponudil tudi radikalna pogovora in (ne)konferenco o trgu na področju plesa. Med 17. in 20. junijem bo združil več deset umetnikov, teoretikov in profesionalcev. V ospredju zanimanja bo družbena koreografija in njeno spreminjanje, je za STA povedal direktor Žiga Predan.

Intervju

Jerca Rožnik Novak za STA: V Verziji koroniki 2GETHER/AL(L)ONE najbolj iščem dvojino

Ponedeljek, 15. junij
pripravila Maja Čehovin Korsika

V sklopu 7. festivala Ukrep bo drevi predpremierno uprizorjena Verzija koronika dela v nastajanju 2GETHER/AL(L)ONE. Plesalka in koreografinja Jerca Rožnik Novak je za STA povedla, da se predstava ukvarja z odsotnostjo in praznino ter zapolnjevanjem le te, temelji pa na interakciji z občinstvom, zato jo bo izziv postaviti ob veljavnih omejitvah.

Intervju

Jernej Juren za STA: Vodilo je iskanje čarovnije v presledkih med besedami

Ponedeljek, 1. junij
pripravila Maja Čehovin Korsika

Pri Mladinski knjigi je izšel kratkoprozni prvenec Jerneja Jurna Ekoton in drugi grehi mladosti. Juren je polovico zgodb v knjigi posvetil dogajanju v alternativnem centru Metelkova, ki ga je v nekem obdobju obiskoval, in mu tako napisal neke vrste ljubezensko pismo. Sicer si Juren še naprej želi iskati čarovnijo v presledkih med besedami.

Intervju

Mitja Prezelj za STA: Koncerti bodo finančno vzdržni šele ob odpravi vseh omejitev

Nedelja, 31. maj
pripravila Ksenija Brišar

Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije je v začetku maja na več pristojnih služb naslovilo predlog ukrepov za odpravo posledic prepovedi izvajanja javnih prireditev. Kot je za STA povedal član združenja Mitja Prezelj, v zakonskem roku niso dobili nobenega odgovora, zato bodo z opozarjanjem na težave nadaljevali.

Intervju

Beton Ltd. za STA: Nastopil je čas, da naša odgovornost postane vse manj omejena

Četrtek, 28. maj
pripravila Maja Čehovin Korsika

Kolektiv Beton Ltd., katerega jedro sestavljajo Katarina Stegnar, Primož Bezjak in Branko Jordan, letos obeležuje desetletnico delovanja. Za STA so v dopisnem intervjuju spregovorili o razvoju kolektiva tekom let, o tem, kako v svojem ustvarjanju prevprašujejo fenomen skupnega, pa tudi o aktualnem dogajanju glede pandemije, kulture in stanja duha.

Intervju

Umetnik Dalibor Bori Zupančič za STA: Umetnost je nadaljevanje igre iz otroštva

Nedelja, 17. maj
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Celjski vsestranski umetnik Dalibor Bori Zupančič je v času zapiranja hramov kulture odprl svojo galerijo 57A. V okviru dveh spletnih projektov je vabil ljudi, naj z ustvarjanjem premagujejo tegobe samoizolacije. V času epidemije je ustvaril tudi več karikatur. Te, kot je povedal v pogovoru za STA, ponujajo katarzo in vlivajo moč za optimizem.