Intervju

Leto 2018: Irena Avsenik Nabergoj za STA: Cankar v tem letu stopil med ljudi

Petek, 14. december
pripravila Ksenija Brišar

Leto 2018 je bilo v Sloveniji leto Ivana Cankarja ob stoletnici njegove smrti. Dogodkov, ki so spominjali nanj, je bilo ogromno, raziskovalka njegovega dela Irena Avsenik Nabergoj pa si, kot je dejala za STA, želi, da bi obletnica okrepila zavest, kako pomemben in nepogrešljiv vpliv ima umetnost, še posebej literatura na človeka in družbo.

Intervju

Direktor Galerije Božidarja Jakca Goran Milovanović za STA: Kostanjeviško galerijo bi radi vrnili v slovensko zavest

Torek, 11. december
pogovarjal se je Rasto Božič

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so leta 2016 v glavnem končali prenovo zahodnega krila nekdanjega cistercijanskega samostana, v katerem domujejo. Čaka jih še oprema pritličja, hkrati bi radi celoten kompleks poživili in ga v slovensko zavest vrnili kot največjo regijsko galerijo, je njen direktor Goran Milovanović povedal za STA.

Intervju

Igor Prassel za STA: Animirani film danes ni več drugorazredna kategorija

Sobota, 1. december
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Pred vrati je 15. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Programski direktor Igor Prassel je za STA podrobneje predstavil letošnji program in se spominjal začetkov festivala, ki stavi na avtorske izdelke. Med drugim je opomnil, da animiranega filma danes ni več mogoče postavljati v vlogo drugorazredne kategorije v primerjavi z igranim.

Intervju

Ognjen Glavonić za STA: Tovor je zgodba o sokrivdi in tišini, ki traja še danes

Nedelja, 18. november
pogovarjala se je Sabina Lavrič

Ognjen Glavonić v celovečernem prvencu Tovor, ki je na letošnjem Liffu prejel drugo posebno omembo žirije, subtilno riše portret Vlade, ki mora v času Natovega bombardiranja Srbije skozi pusto sivo pokrajino v Beograd pripeljati neznani tovor. To je zgodba o sokrivdi in individualni odgovornosti v vojni, je v pogovoru za STA poudaril režiser.

Intervju

Gjorče Stavreski za STA: V boljši jutri s pomočjo čudežnega kolača

Petek, 16. november
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

V tekmovalni program Perspektiv letošnjega 29. Liffa se je uvrstil tudi film Zdravilec v režiji in po scenariju Gjorčeja Stavreskija. V filmu, ki suvereno krmari med socialno dramo in komedijo, prežeto s tipičnim balkanskim humorjem, je režiser vpletel čudežni kolač s sestavino na M, ki si ga za rešitev svojih tegob želi vsak upokojenec v mestu.

Intervju

Tomas Alzamora za STA: Mala bela laž poziva ljudi, naj se prebudijo

Sreda, 14. november
pogovarjala se je Sabina Lavrič

Čilski raper, DJ in režiser Tomas Alzamora je vedno sanjal, da bi posnel film o in v svojem domačem mestu San Carlos. Ko je ugotovil, da njegov prijatelj novinar potvarja novice, je vedel, da bo to tema njegovega filma. Svojo diplomsko nalogo je naslovil Mala bela laž, ki bo na Liffu na ogled še v četrtek in se poteguje za nagrado vodomec.

Intervju

Maja Delak za STA: Predstava Samo za danes od gledalca zahteva potopitveni moment

Ponedeljek, 12. november
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Priznana koreografinja in plesalka Maja Delak s štirimi močnimi in samosvojimi ustvarjalkami pripravlja novo predstavo Samo za danes. Avtorica zasnove in koncepta predstave v produkciji Emanata je za STA povedala, da je osnovna tema uprizoritve staranje, nastaja pa po metodi instantne kompozicije, ki od gledalca zahteva neke vrste potopitveni moment.