Intervju

Amit Lahav za STA: Bistvena je človeškost

Petek, 18. oktober
pogovarjala se je Ajda Ana Zupančič

Amit Lahav, umetniški vodja britanskega fizičnega gledališča Gecko, ki bo drevi v Mariboru s predstavo Poroka odprlo Festival Borštnikovo srečanje, je spregovoril o ustvarjalnih procesih kolektiva, odnosu z občinstvom in doseganju svobode v ustvarjanju. "Potrebna je mera radodarnosti, ko občinstvo pozoveš, da vstopi v naš svet," je povedal za STA.

Intervju

Teja Reba za STA: Vloga feminizma v kulturi in umetnosti je omogočiti vpogled v manj vidne zgodbe

Torek, 1. oktober
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Začenja se jubilejni 25. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Umetniška vodja festivala Teja Reba je v pogovoru za STA med drugim spregovorila o tem, da je vloga feminizma v kulturi in umetnosti pomembna, ker omogoča vpogled v manj slišane, manj vidne zgodbe, zvoke in podobe in gledalcu pomaga le-te umeščati in interpretirati.

Intervju

Jeffrey Young in Nejc Saje za STA: Šalamunov dokumentarni portret sega v samo poezijo

Sobota, 21. september
pripravila Maja Čehovin Korsika

Na 22. Festivalu slovenskega filma so v petek premierno prikazali dokumentarec o pesniku Tomažu Šalamunu z naslovom Buča na vroči strehi sveta, ki sta ga režirala Jeffrey Young in Nejc Saje. Kot sta režiserja povedala v pogovoru za STA, film namenjen širšemu, mednarodnemu občinstvu, prinaša portret pravega pesnika, ob tem pa sega dlje, v samo poezijo.

Intervju

Tomaž Gorkič za STA: V pisani besedi naj bi bil vampir prvič zabeležen v Slavi vojvodine Kranjske

Četrtek, 19. september
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Zapuščen grad, ki se zdi prevarantoma dobra priložnost za zaslužek, je prizorišče nove grozljivke Tomaža Gorkiča Prekletstvo Valburge. A pri poigravanju z legendami velja biti pozoren. Kot pove Gorkič, naj bi bil vampir prvič na svetu zabeležen v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske, kar je dobro izhodišče za pristen slovenski slasher.

Intervju

Metod Pevec za STA: Dobiček in gospodarska rast za trajno usmeritev družbe ne pomenijo nič

Sreda, 18. september
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Režiser Metod Pevec s filmom Jaz sem Frenk, ki je v torek odprl 22. Festival slovenskega filma v Portorožu, gledalca spomni na čas socializma, ko so bile v ospredju vrednote, kot so enakost, pravičnost in solidarnost, ter zavedanje, da denar človeku ne prinaša sreče. Danes pa se zdi, da se vse vrti okoli denarja. In Frenk temu odločno pravi ne!

Intervju

Robi Jamnik in Franc Kokal: Enostavno nekaj manjka, če na Ravnah enkrat mesečno ni jazz koncerta

Ponedeljek, 16. september
pogovarjala se je Vesna Pušnik Brezovnik

Robi Jamnik in Franc Kokal sta na Ravne, na Koroško, pripeljala jazz. Najprej z organizacijo abonmaja Jazz Ravne, nato skupaj s sodelavci še z organizacijo festivala slovenskega jazza. V zadnjih 15 letih sta vzgojila pestro občinstvo, sta v pogovoru za STA dejala sogovornika in ob tem poudarila tudi pomen vzgoje mladih glasbenikov na Ravnah.

Intervju

Ilija Trojanow za STA: V Evropi trenutno zmaguje gospod Hyde

Petek, 23. avgust
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Bolgarsko-nemški pisatelj Ilija Trojanow, avtor letošnjega odprtega pisma Evropi, ki ga je prebral na Dnevih poezije in vina na Ptuju, na celini zaznava resnično eksistenčno krizo demokracije. Kot je dejal za STA, bi državljani lahko bili bolj aktivni, namesto da so zgolj pasivni potrošniki. S tem po njegovem mnenju zamujajo lepšo plat življenja.

Intervju

Eclipse za STA: O ustvarjanju skozi brezsramno telo, vse bolj osvobojeno ugajanja

Torek, 13. avgust
pripravila Maja Čehovin Korsika

Festivalski umetnici 22. Mladih levov bosta članici tandema Eclipse, ki se ob 20-letnici delovanja po nekajletnem ustvarjalnem premoru vračata na sceno s performansom Monstrum Nostrum. V preglednem dopisnem pogovoru za STA sta zapisali, da njun umetniški razvoj v ospredje vseskozi postavlja telo, ki se ne sramuje in je vse bolj osvobojeno ugajanja.