Intervju

Član kuratorske ekipe Grafičnega bienala Ljubljana Kwasi Ohene-Ayeh za STA: Tudi ogledovanje je aktiven proces

petek, 22. september
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

V Ljubljani je pred nekaj dnevi vrata odprl 35. grafični bienale Ljubljana z naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa. Osrednja razstava na več prizoriščih prikazuje dela okoli 50 umetnikov. Kot je v pogovoru za STA povedal član kuratorske ekipe Kwasi Ohene-Ayeh, želijo z razstavo obiskovalca izzvati k participaciji.

Intervju

Maja Malus Azhdari za STA: Dober dokumentarni film je tisti, ki gre s tabo v življenje

nedelja, 17. september
pogovarjala se je Andreja Seršen Dobaj

Selektorica programa in vodja festivala Dokudoc Maja Malus Azhdari meni, da je dober dokumentarni film tisti, "ki gre s tabo v življenje". "Takšen, ki ga vidiš na platnu in potem še kar razmišljaš o njem, se preizprašuješ o konceptih bivanja, se kaj novega naučiš ali gledaš drugače na življenje," je povedala v pogovoru za STA.

Intervju

Ljoba Jenče: Petje je zame duhovna praksa

ponedeljek, 28. avgust
pogovarjala se je Eva Horvat

Pevka in pravljičarka Ljoba Jenče je življenje posvetila ohranjanju glasbenega, kulturnega in duhovnega izročila naših prednikov, še posebej rodne Notranjske. V 35 letih ustvarjanja je pela po celem svetu, od OZN v New Yorku do Tibeta, kjer so z njo spontano zapeli budistični menihi. Pravi, da ima ljudska pesem neizmerno moč, tudi povezovanja.

Intervju

Generalni direktor ZVKDS Jernej Hudolin za STA: Na stavbni dediščini se realna škoda po poplavah pokaže po enem letu

četrtek, 24. avgust
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Poletne vremenske ujme, ki so pustošile po Sloveniji, so škodo povzročile tudi na kulturni dediščini. Kot je za STA povedal generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) Jernej Hudolin, je nujne posege za zaščito dediščine treba opraviti čim prej, z nekaterimi posegi pa ob poplavah pri kulturni dediščini ne gre preveč hiteti.

Intervju

David Harsent za STA: Obstaja veliko perečih težav, a okoljska je največja

torek, 22. avgust
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Britanski pesnik David Harsent je letošnji avtor Odprtega pisma Evropi, ki ga na festivalu Dnevi poezije in vina namenjajo v razmislek odločevalcem in prebivalcem. V svojem zapisu je izpostavil okoljsko problematiko. Kot je pojasnil za STA, se mu segrevanje planeta in izumiranje vrst zdita najbolj pereči vprašanji, aktualna je še vrsta drugih.

Intervju

Sourednica antologije slovenske poezije Amalija Maček za STA: "Nekatere pesmi se pustijo prevesti, nekatere se upirajo"

četrtek, 17. avgust
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Eden ključnih stebrov slovenske predstavitve na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu, kjer se bo Slovenija predstavila kot častna gostja, bo dvojezična antologija slovenske poezije, ki je izšla pri založbi Carl Hanser iz Münchna. Sourednica Amalija Maček je za STA spregovorila o nastajanju antologije in prevajanju slovenske poezije v nemščino.

Intervju

Predsednica DSKP Tanja Petrič za STA: Smo eden redkih prirediteljev prevajalskih dogodkov

sreda, 16. avgust
pripravila Tatjana Zemljič

Društvo slovenskih književnih prevajalcev obeležuje 70 let. V tem času je vzpostavilo več dejavnosti, namenjenih širši in strokovni javnosti. Kot je za STA zapisala predsednica društva Tanja Petrič, so eden redkih prirediteljev prevajalskih dogodkov - sicer se o prevodu velikokrat govori šele ob gostovanju kakšnega tujega avtorja v Sloveniji.