Intervju

Goran Vojnović za STA: Še dolgo bomo padali, preden bomo dojeli, da gremo v napačno smer

Četrtek, 5. avgust

Režiser Goran Vojnović je slovenskemu občinstvu predpremierno predstavil svoj tretji celovečerec Nekoč so bili ljudje, ki je nastal na podlagi drame Tommasa Santija. V pogovoru za STA je povedal, da film govori o tem, "kako nas nek tok dogodkov pelje stran od tistega, v kar verujemo, od vrednot, ki jih gojimo, in celo od ljudi, ki jih imamo radi".

Intervju

Matej Primožič za STA: Europa Cantat zamišljen kot festival, ki diha z mestom

Četrtek, 15. julij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Ljubljana je tik pred zborovskim festivalom Europa Cantat, ki bi v idealnih razmerah privabil več kot 3000 pevcev. Skupaj s poslušalci bi mesto nekaj dni od jutra do večera dihalo z glasbo. Tako je bilo v Talinu, kjer je bil festival nazadnje. Kako pa bo potekal ob trenutnih razmerah, je za STA pojasnil član organizacijske ekipe Matej Primožič.

Intervju

Gašper Kralj za STA: Roman ima moč, da te zvabi tja, kamor si drugače ne upaš

Torek, 13. julij
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Pisatelj Gašper Kralj, ki je za roman Škrbine prejel Cankarjevo nagrado za najboljše izvirno literarno delo minulega leta, je v pogovoru za STA spregovoril o varljivosti in zapeljivosti romana, tako za bralca kot avtorja, ter o procesu nastajanja romanesknega dela. "Romanopisje ima zame to moč, da seže tja, kamor si drugače ne bi upal," je dejal.

Intervju

Boštjan Narat za STA: Glasbeniki smo tudi fetišisti, ko izdaš album, hočeš imeti nekaj v rokah

Nedelja, 11. julij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Skupina Katalena je ob 20-letnici na vinilu ter na CD in v digitalni obliki izdala album Kužne pesmi. Čeprav se CD-ji pospešeno umikajo iz domov, računalnikov in avtomobilov, so se vseeno odločili tudi za ta format. "Glasbeniki smo tudi malo fetišisti, ko izdaš plato, hočeš imeti nekaj v rokah," je za STA povedal član zasedbe Boštjan Narat.

Intervju

Žiga Divjak za STA: Politične odločitve imajo konkretne posledice in konkretne žrtve

Sobota, 3. julij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Predstava Gejm v režiji Žige Divjaka, ki prevprašuje vlogo in odgovornost Slovenije in njene mejne politike za življenje in usodo ljudi na begu, je velika zmagovalka Borštnikovega srečanja. Divjak je v pogovoru za STA spregovoril o tem, da se t.i. gejm nadaljuje, kot je dejal, pa imajo "politične odločitve konkretne posledice in konkretne žrtve".

Intervju

30 let Slovenije: Kultura po mnenju Zupaniča soustvarja skupnost, ni pa ji več priznana državotvornost

Četrtek, 24. junij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Miran Zupanič, predstojnik katedre za režijo na ljubljanski gledališki akademiji, ki je bil kot član in predsednik nacionalnega sveta za kulturo vpet v podrobnejše analize kulturnega področja, je ob 30-letnici samostojnosti Slovenije za STA ocenil, da je bila kulturi v tem času odvzeta njena državotvorna vloga. Ostaja pa soustvarjalec skupnosti.

Intervju

Matevž Šalehar - Hamo za STA: Upam, da hibernaciji ne bo sledila prenasičenost

Nedelja, 13. junij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Skupina Hamo & Tribute 2 Love bo 19. junija izdala album Iz4Kani skorlajv. Mišljen je bil kot akustični album s posnetki v živo, a je zaradi epidemije nastal v studiu brez občinstva. Istega večera bodo nastopili na festivalu Urbano dejanje. "Upam, da hibernaciji ne bo sledila prenasičenost," je za STA dejal frontman Matevž Šalehar - Hamo.

Intervju

Ana Šturm za STA: Festival KRAFFT s pestrim programom za večjo afirmacijo igralskega poklica

Sobota, 12. junij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

V Kranju se bo prihodnji teden, kot plod sodelovanja med občino in Društvom slovenskih AV igralcev, začel prvi igralski filmski festival KRAFFT. Programska selektorica Ana Šturm je za STA dejala, da bo KRAFFT predstavljal filme z izjemnimi igralskimi stvaritvami, velik poudarek pa bo na strokovnem programu, usmerjenem k večji afirmaciji igralskega poklica.