Intervju

Martin Turk za STA: Film Ne pozabi dihati mladi začutijo, odrasli se ob njem spominjajo

Torek, 18. februar

V Cankarjevem domu bo drevi v sklopu Naši filmi doma premierno prikazan film Ne pozabi dihati v režiji Martina Turka. Film, ki v redno distribucijo slovenskih kinov prihaja 27. februarja, nagovarja tako najstnike kot odrasle - prvi po besedah režiserja v njem prepoznajo vihrava čustva, drugi pa se lahko spominjajo doživetega obdobja.

Intervju

Vodja Kavč festivala Matija Solce za STA: Umetniki, gostitelji in gostje vselej najdejo simbiozo

Sreda, 12. februar
pogovarjala se je Ajda Rozina Zupančič

Subkulturni festival Kavč, ki gostuje predvsem v zasebnih prostorih, je v polnem teku, v Ljubljani že četrtič, širi pa se tudi v druga mesta. Njegov vodja, glasbenik in lutkar Matija Solce, je za STA dejal, da njihovi dogodki resda zahtevajo angažma gledalca, a na koncu umetniki, gostitelji in gostje vselej na nek način najdejo simbiozo.

Intervju

Nagrajenka Prešernovega sklada Nina Ivanišin: Lik me objema in krije, je moj ščit

Ponedeljek, 27. januar
pripravila Maja Čehovin Korsika

Nina Ivanišin bo nagrado Prešernovega sklada prejela za vloge, ki jih je ustvarila v zadnjih treh letih. Kot je povedala v pogovoru za STA, v zadnjem času dobiva krasne, raznolike igralske priložnosti, za kar je hvaležna. Rada je del stalnega ansambla, zlepa se ne naveliča istih ljudi, na odru je rada v liku - ta jo objema in krije, je njen ščit.

Intervju

Nagrajenec Prešernovega sklada Luka Juhart: Akordeon je koncertna harmonika, na katero se igra resna glasba

Nedelja, 26. januar
pripravila Ksenija Brišar

Luka Juhart prejme nagrado Prešernovega sklada kot eden najvidnejših interpretov na akordeonu, zlasti na področju sodobne glasbe, ob tem se ukvarja tudi s komponiranjem. Sam pravi, da je akordeon koncertna harmonika, na katero se igra resna glasba. Komponira pa iz potrebe po izražanju in se pri tem, kot je povedal za STA, odloča intuitivno.

Intervju

Nagrajenec Prešernovega sklada Nejc Prah: S formo vsebine ne dušiš, ampak jo nadgrajuješ

Petek, 24. januar
pripravila Tatjana Zemljič

Nejc Prah nagrado Prešernovega sklada prejme za oblikovalske dosežke v zadnjih treh letih. Njegov grafični jezik je "fascinantni hibrid ilustracije, tipografije in fotografije," piše v utemeljitvi. Sam pri grafičnem oblikovanju ceni predvsem nenavadnost, humor in presenečenja. "Pomembno je samo, da je zanimivo, da ni dolgčas," je povedal za STA.

Intervju

Nagrajenec Prešernovega sklada Alan Hranitelj: Pomembno je, da se igralec v kostumu počuti kot v drugi koži

Četrtek, 23. januar
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Alan Hranitelj nagrado Prešernovega sklada prejme za razstavo Vzporedni svetovi. Razstava, ki je predstavila njegov opus v zadnjem desetletju, "ni bila samo praznik kostumografije, ampak tudi presežek kiparske in slikarske imaginacije," piše v utemeljitvi. Ideja zanjo je, kot je Hranitelj povedal za STA, v njem zorela več kot 15 let.

Intervju

Stojan Kerbler za STA: Moje vodilo je slikati s srcem

Nedelja, 19. januar
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Stojan Kerbler je prvi klasični fotograf, ki prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo, pred tem je leta 1971, prav tako kot prvi fotograf, dobil nagrado zlata ptica za Portrete s ptujskih ulic. Je fotograf svojega okolja, Ptuja in Haloz, in že vseskozi zvest črno-belim posnetkom. "Slikam s srcem," je povedal v pogovoru za STA.