Intervju

Boris Eifman za STA: Zanima me odkrivanje neznanega v znanem

Sobota, 18. avgust
pripravila Maja Čehovin Korsika

Na 66. Ljubljana festivalu bo v torek in sredo gostoval Akademski državni balet Borisa Eifmana, tokrat s predstavo Čajkovski. PRO et CONTRA. V baletu bodo ustvarjalci skozi ples predstavili čustveni, predvsem pa umetniški svet velikega ruskega skladatelja. "Zanima me odkrivanje neznanega v znanem," je v dopisnem pogovoru za STA poudaril Eifman.

Intervju

Ederlezi Rising ali kako pristen je lahko odnos med človekom in androidom

Sreda, 15. avgust

Sebastian Cavazza in Maruša Majer nastopata v srbskem znanstvenofantastičnem filmu Ederlezi Rising, ki ga je slovensko občinstvo premierno videlo na festivalu v Kranjski Gori. On je kozmonavt Milutin, ona socialna inženirka, ki Milutina pošlje na vesoljsko misijo z androidom Nimani. Za STA sta spregovorila o filmu in srbski kinematografiji.

Intervju

Ana Kučan in Luka Javornik za STA: Tudi Norvežani si želijo Planice

Petek, 3. avgust
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Studio AKKA, ki je z oblikovanjem krajine sodeloval pri projektu Nordijskega centra Planica, na povabilo norveškega arhitekturnega biroja Pir II sodeluje pri projektu prenove Nordijskega centra Granasen v Trondheimu. Kot je v pogovoru za STA povedala Ana Kučan, si tudi Norvežani želijo Planice, a to žal ni možno.

Intervju

Maksimiljana Ipavec iz Kombinata za STA: Želimo si dneva, ko bi pesmi upora prepevale zgolj iz veselja

Sobota, 21. julij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Za ženskim pevskim zborom Kombinat je deset let delovanja, ki so, kot je za STA v njihovem imenu povedala članica Maksimiljana Ipavec, minila mimogrede. Če so se zbrale zaradi vrednot, ki jih po njihovem mnenju primanjkuje, po prvem jubileju ugotavljajo, da jih je danes še manj - do dneva, ko bi pesmi upora prepevale zgolj iz veselja, je še daleč.

Intervju

Simona Hamer za STA: Pri nas se dramatika prepogosto meri z aristotelskimi vatli

Četrtek, 19. julij
pripravila Alenka Vesenjak

V SNG Drama Ljubljana bodo tudi v prihajajoči sezoni pripravili laboratorij Nova branja, kjer bodo pod mentorstvom dramaturginje in dramatičarke Simone Hamer razvijali kratka dramska besedila iz skupne izhodiščne teme in na koncu uprizorili gledališki omnibus. Simona Hamer je za STA spregovorila o projektu in stanju slovenske dramatike.

Intervju

Drago Jančar za STA: Naj ne hodi po svetu, kogar zgodovina ne zanima

Sreda, 11. julij
pripravila Maja Čehovin Korsika

Drago Jančar v novem delu Postaje piše tako o tragičnih trenutkih balkanske in evropske zgodovine kot o lepih, tihih zasebnih trenutkih in omenja znane osebnosti, s katerimi je križal svoje "postaje". V dopisnem pogovoru za STA je poudaril, da gre za knjigo o potovanjih, v uvodu katere je zapisal: "Naj ne hodi po svetu, kogar zgodovina ne zanima."

Intervju

Florjan Lipuš za STA: Nagrada je priznanje, da je slovenščina enakovreden avstrijskemu jeziku

Petek, 6. julij
pripravila Maja Čehovin Korsika

V četrtek je odjeknila vest, da pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš prejme najvišje avstrijsko kulturno priznanje za svojo literaturo v slovenskem jeziku. V kratkem dopisnem pogovoru za STA je Lipuš zapisal, da je Avstrija s tem, ko mu je namenila nagrado, uradno priznala, da je tudi slovenščina enakovreden jezik avstrijskemu.

Intervju

Kaja Avberšek za STA: Ne maram mej in ne maram zastav

Četrtek, 5. julij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Kaja Avberšek je vizualna umetnica, ki se ukvarja z oblikovanjem in ilustracijo ter podpisuje več samostojnih stripovskih izdaj. Njen zadnji strip, v katerem je med Mileta in disko postavila srce, je izšel pri Stripburgerju. Ko riše, potrebuje zrak, da lahko diha, in tisto, kar nariše, tudi. Ne mara mej in ne mara zastav, je povedala za STA.