Intervju

Saša Pavček za STA: Igra je življenje v danem trenutku

Četrtek, 19. oktober
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo igralka Saša Pavček je v svoji karieri nanizala približno 120 vlog v gledališču, na filmu in televiziji. Igralka, ki to prestižno gledališko priznanje prejme na vrhuncu kariere, je v pogovoru za STA povedala, da je igra življenje v danem trenutku.

Intervju

Hanna Slak za STA: V filmu je čas za svetle zgodbe

Četrtek, 28. september
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

V slovenskih kinih si je mogoče ogledati film Rudar v režiji Hanne Slak, ki je prejel tri vesne na 20. Festivalu slovenskega filma in je slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Režiserka je v pogovoru za STA dejala, da si je želela v filmu na svoj način podati zgodbo rudarja Mehmedalije Alića. Čas je za svetlobo, je poudarila.

Intervju

Vileniški nagrajenec Andruhovič za STA: Srečo je težko izolirati od nesreče, ki jo obkroža

Četrtek, 31. avgust
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Letošnji vileniški nagrajenec, ukrajinski literat Jurij Andruhovič je za STA spregovoril o svojem pisanju, edinem v slovenščino prevedenem delu Dvanajst krogov ter nekaterih aktualnih političnih in drugih vprašanjih, vezanih na Ukrajino. Začel je s poezijo v prepletu s performativnostjo, ki ostaja pomemben element njegove pisave.

Intervju

Urednica Alenka Veler: Mlade bralce moramo jemati skrajno resno

Torek, 15. avgust
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Urednica mladinskega leposlovja pri Mladinski knjigi Alenka Veler je v pogovoru za STA razmišljala o bralcih: kako to postanejo, kako jih motivirati, da to ostanejo in kako nekateri preprosto niso bralci. In zaradi tega ni konec sveta.

Intervju

Marko Hatlak za STA: Strast je gonilo, ki ga ne moreš natančno obrazložiti

Torek, 25. julij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Marko Hatlak je s srcem in dušo pri glasbi. Našel se je v klavirski harmoniki in iz klasične glasbe zašel v raziskovanje različnih zvrsti. Kako mu uspeva ohranjati tempo s številnimi koncertnimi projekti? Strast je tisto gonilo, ki pa ga ne moreš natančno obrazložiti, je povedal za STA pred avgustovskim koncertom na Ljubljana festivalu v Križankah.

Intervju

Kozma Ahačič za STA: Današnji jezikoslovec ni razsodnik, ampak posrednik realnih podatkov o jeziku

Sreda, 19. julij
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Kozma Ahačič, ki je letos izdal šolski slovnici za osnovnošolce in srednješolce, je v pogovoru za STA med drugim spregovoril o slovenščini ter predsodkih in mitih, ki so se z leti razvili o jeziku. Delno krivdo zanje je pripisal tudi nekdanjim jezikoslovcem, ki so se nevede postavljali v vlogo razsodnika ter presojali, kaj je prav in kaj narobe.

Intervju

Rok Vevar za STA: Izpad dela v sodobnem plesu je resnično hud

Petek, 14. julij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Rok Vevar je v sodobnoplesnih in gledaliških krogih dobro znano ime. Dolgo je deloval kot kritik s področja uprizoritvenih umetnosti, je pa tudi zgodovinar in teoretik sodobnega plesa, od leta 2012 gradi tudi Začasni slovenski plesni arhiv. Prav tako deluje kot dramaturg, tuje pa mu ni niti stati na odru. Za STA je spregovoril o svojem delu in aktualnem stanju sodobnega plesa.