Intervju

Caroline Sury za STA: Rekli so mi že, da moj pogled razjeda

Ponedeljek, 4. december
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Na 14. Animateki je med gosti v ospredju rezidentka, žirantka in avtorica vizualne podobe festivala Caroline Sury. Francoska umetnica in striparka, ki obožuje izrezanke, se bo predstavila na dveh razstavah, vodila pa bo tudi delavnico izrezank. Njen izraz, v katerega odkrito vpleta seksualnost, po mnenju nekaterih pravzaprav razjeda stvarnost.

Intervju

Klemen Ramovš za STA: Seviqc Brežice tudi med mlade in v tujino

Sreda, 29. november
pogovarjal se je Vlado Podgoršek

S koncertom nemškega dua Continuum iz Berlina na brežiškem gradu se bo v četrtek, 30. novembra, končala letošnja sezona koncertov stare glasbe Seviqc Brežice. Direktor in umetniški vodja festivala Klemen Ramovš je sicer kritičen do odnosa, ki ga ima širša skupnost do stare glasbe, in opozarja na njegovo sofinanciranje.

Intervju

Axel Scheffler za STA: Zverjasec ni hudoben, je samo lačen

Petek, 24. november
pogovarjala se je Sara Kovač

K veliki priljubljenost Zverjasca prispeva veliko dejavnikov, tudi večplastnost zgodbe, ki je večina mlajših otrok na začetku ne razume, a jim je vseeno všeč. Poleg tega Zverjasec ni hudoben, je samo lačen, je v pogovoru za STA dejal avtor ilustracij v slikanici, Axel Scheffler, ki je gost letošnjega knjižnega sejma v Ljubljani.

Intervju

Ana Schnabl za STA: Zanimajo me ljudje in vse tisto, česar si ne upajo priznati

Četrtek, 23. november
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Ana Schnabl je s kratkoproznim prvencem Razvezani zbudila veliko zanimanja, danes pa bo v sklopu 33. Slovenskega knjižnega sejma prejela nagrado za najboljši prvenec. Zbirka Razvezani prinaša deset zgodb, zgrajenih okoli različnih čustvenih stanj. Pisateljico od nekdaj zanimajo ljudje, čustveni mehanizmi in vse tisto, česar si ne upajo priznati.

Intervju

Alen Drljević za STA: Udeleženci balkanske morije naj zajočejo

Petek, 17. november
pogovarjal se je Gregor Zamuda

V tekmovalnem programu Ljubljanskega filmskega festivala je bila prikazana slovenska manjšinska koprodukcija in prvenec bosansko-hercegovskega režiserja Alena Drljevića Moški ne jočejo, ki januarja prihaja v slovenske kinematografe. Drljević je za STA spregovoril o tem, kako regija koraka naprej ne zmore tudi zaradi teže potlačenih travm.

Intervju

Daan Bakker za STA: Fino se imamo je film, ki ga ljubiš ali sovražiš

Torek, 14. november
pogovarjala se je Sabina Lavrič

Nizozemski režiser Daan Bakker se zaveda, da njegov film Fino se imamo, ki ga je bilo te dni moč videti na Liffu, deli občinstvo. Eni ga ljubijo, drugi sovražijo, a slednji so predvsem tisti, kot je povedal za STA, ki se ne prepustijo domišljiji. Sestavljen je iz petih kratkih filmov, prežetih z absurdom in humorjem.

Intervju

Joao Dumans za STA: Delavci so heroji našega časa

Ponedeljek, 13. november
pogovarjala se je Sabina Lavrič

V tekmovalnem programu 28. Liffa Perspektive je na ogled film o revnem vsakdanu brazilskega delovnega razreda Arabija, ki v središče postavlja zgodbo tovarniškega delavca Cristiana. Sorežiser in soscenarist Joao Dumans je v pogovoru za STA menil, da so prezrti ljudje s presunljivimi izkušnjami, kakršen je Cristiano, junaki našega časa.

Intervju

Ferenc Török za STA o aktualnosti filma 1945: Zabredli smo v nevarne vode

Sobota, 11. november
pogovarjal se je Gregor Zamuda

Na Liffu je ta teden postanek na svoji uspešni festivalski turneji opravil film 1945 Madžara Ferenca Töröka. Pospremil ga je tudi režiser, ki je za STA govoril o svojem pristopu k temi povojnega vračanja preživelih Judov na njihove zasedene domove, o aktualnosti filma spričo povratka nacionalizmov in splošnem preporodu madžarske kinematografije.