Intervju

Matej Blenkuš za STA: Ena pomembnih novih nalog arhitektov je boj za javni prostor

Ponedeljek, 18. junij
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

V času, ko velikih arhitekturnih nalog skorajda ni več, arhitekte čakajo nove naloge, ki so po besedah dekana Fakultete za arhitekturo Mateja Blenkuša pravzaprav težje. Kot je povedal za STA, je med njimi boj za javni prostor. V času, ko socialni stiki postajajo izrazito digitalizirani, morajo najti način, da ga oživijo kot temelj družabnosti.

Intervju

Carlus Padrissa za STA: Sfera Mundi bo popeljala na čutno pot okrog sveta

Nedelja, 17. junij
pripravila Ksenija Brišar

Ljubljana Festival bo tako kot lani odprla katalonska gledališka skupina La Fura dels Baus. Za Kongresni trg je 28. junija ustvarila predstavo Sfera Mundi, naslonjeno na odpravo Portugalca Ferdinanda Magellana leta 1519 z ladjo okrog sveta. Kot je za STA povedal eden od umetniških vodij Carlus Padrissa, lahko gledalci pričakujejo celostno umetnino.

Intervju

Piera Ravnikar za STA: Projekt se zame ne konča z razstavo

Nedelja, 10. junij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Na Prešernovi cesti dobrega pol leta deluje prodajna galerija Ravnikar Gallery Space, ki jo je Piera Ravnikar odprla z namenom predstavitve mladih in že uveljavljenih umetnikov in umetnic. Z galerijo ustvarja tudi vez med aktualno likovno produkcijo in širšo skupnostjo. "Projekt se zame ne konča z razstavo. Želim, da se kolobari naprej," poudarja.

Intervju

Tomaž Kozlevčar za STA: New Swing Quartet v Križankah obljublja novo energijo

Sreda, 16. maj
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Po koncertu v dvorani Union, kjer je februarja nastopil v okviru Zimskega festivala Festivala Ljubljana, se bo New Swing Quartet 29. maja v čast 50-letnice delovanja predstavil še na prostem. Pričakujejo jih Križanke, kjer bodo z novo energijo napolnili Plečnikovo preddverje, je za STA povedal član kvarteta, baritonist Tomaž Kozlevčar.

Intervju

Lea Sirk za STA: Na odru najbolj prepriča osebnost

Ponedeljek, 30. april
pogovarjala se je Sabina Lavrič

Še deset dni loči Leo Sirk od evrovizijskega nastopa v Lizboni, kamor bo z ekipo odpotovala v torek. Pred odhodom je v pogovoru za STA vsem, ki jo bodo spremljali v domovini in na Portugalskem, obljubila, da bo dala vse od sebe. Pravi, da možnosti za zmago nima, stavi pa na iskren in dovršen nastop, ki bo v njenih očeh zmagovalen.

Intervju

Solo Rosane Hribar Orlandina: Intimna pripoved o konstantnem prehajanju

Petek, 23. marec
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Koreografinja in plesalka Rosana Hribar bo drevi v Plesnem teatru Ljubljana (PTL) premierno uprizorila plesni solo Orlandina, ki sloni na romanu Virginije Woolf z naslovom Orlando. Koreografijo sola je prevzela priznana makedonska koreografinja Risima Risimkin, saj si je Rosana Hribar želela korenitega posega v svoj avtorski izraz.

Intervju

Pesnica Maja Vidmar za STA: Poezija so rože tega sveta, ki najlepše zacvetijo v tišini

Sreda, 21. marec
pogovarjala se je Sabina Lavrič

Ena najvidnejših slovenskih pesnic Maja Vidmar je nad poezijo očarana že od otroštva. Najraje jo bere v tišini, saj takrat poezija, brez katere bi bilo življenje kot svet brez rož, najlepše zacveti, je ob svetovnem dnevu poezije povedala v pogovoru za STA. Pravkar končuje svojo osmo pesniško zbirko, najverjetneje se bo imenovala Pojavi.

Intervju

Igralka in lutkarica Urška Hlebec za STA: Marionetna predstava je zame čista čarovnija

Torek, 20. marec
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Igralka Urška Hlebec je diplomirala iz dramske igre in se po filmskem obdobju posvetila lutkovnemu gledališču. Že vrsto let ustvarja v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer je oživila številne like. Igralka, ki ima izmed vseh lutk najraje marionete, je pred svetovnim dnevom lutk za STA spregovorila o svojem delu in slovenskem lutkarstvu.