Intervju

Projekt Glasba za Ravensbrück: Hkrati daleč in grozljivo blizu

Petek, 1. november
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Vokalna skupina Gallina bo v torek v Celju, prihodnje leto pa v Škofji Loki in Domžalah, izvedla koncert Glasba za Ravensbrück. Projekt, ki je imel praizvedbo lanskega septembra v največjem ženskem koncentracijskem taborišču 2. svetovne vojne, je "spomin in opomin prihodnjim generacijam", je za STA povedala umetniška vodja skupine Ana Erčulj.

Intervju

Kolja Saksida za STA: S Koyoo se vračam v brezskrbno obdobje življenja

Torek, 29. oktober
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Junak animirane serije Koyaa je gledalcem, mlajšim in starejšim, že dobro znan. Ob novih epizodah iz serije, je režiser Kolja Saksida za STA povedal več o samem junaku, ki ga popelje v čas otroške brezskrbnosti, pa tudi o nastajanju serije ter novosti, da je Koyaa letos v virtualni svet vkorakal še kot junak igre v tehniki stop animacije.

Intervju

Marko Vatovec za STA: Akademija za glasbo v danih zmožnostih daje veliko

Ponedeljek, 21. oktober
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Ob 80-letnici Akademije za glasbo, ki jo bodo slavnostno obeležili v sredo v Cankarjevem domu, je dekan Marko Vatovec za STA spregovoril o prehojeni poti. Od ustanovitve konservatorija pred 100 leti je visokošolsko glasbeno izobraževanje po njegovem mnenju napravilo očiten napredek in v trenutnih zmožnostih "v svojem okolju daje res veliko".

Intervju

Amit Lahav za STA: Bistvena je človeškost

Petek, 18. oktober
pogovarjala se je Ajda Ana Zupančič

Amit Lahav, umetniški vodja britanskega fizičnega gledališča Gecko, ki bo drevi v Mariboru s predstavo Poroka odprlo Festival Borštnikovo srečanje, je spregovoril o ustvarjalnih procesih kolektiva, odnosu z občinstvom in doseganju svobode v ustvarjanju. "Potrebna je mera radodarnosti, ko občinstvo pozoveš, da vstopi v naš svet," je povedal za STA.

Intervju

Teja Reba za STA: Vloga feminizma v kulturi in umetnosti je omogočiti vpogled v manj vidne zgodbe

Torek, 1. oktober
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Začenja se jubilejni 25. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Umetniška vodja festivala Teja Reba je v pogovoru za STA med drugim spregovorila o tem, da je vloga feminizma v kulturi in umetnosti pomembna, ker omogoča vpogled v manj slišane, manj vidne zgodbe, zvoke in podobe in gledalcu pomaga le-te umeščati in interpretirati.

Intervju

Jeffrey Young in Nejc Saje za STA: Šalamunov dokumentarni portret sega v samo poezijo

Sobota, 21. september
pripravila Maja Čehovin Korsika

Na 22. Festivalu slovenskega filma so v petek premierno prikazali dokumentarec o pesniku Tomažu Šalamunu z naslovom Buča na vroči strehi sveta, ki sta ga režirala Jeffrey Young in Nejc Saje. Kot sta režiserja povedala v pogovoru za STA, film namenjen širšemu, mednarodnemu občinstvu, prinaša portret pravega pesnika, ob tem pa sega dlje, v samo poezijo.