Intervju

Solo Rosane Hribar Orlandina: Intimna pripoved o konstantnem prehajanju

Petek, 23. marec
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Koreografinja in plesalka Rosana Hribar bo drevi v Plesnem teatru Ljubljana (PTL) premierno uprizorila plesni solo Orlandina, ki sloni na romanu Virginije Woolf z naslovom Orlando. Koreografijo sola je prevzela priznana makedonska koreografinja Risima Risimkin, saj si je Rosana Hribar želela korenitega posega v svoj avtorski izraz.

Intervju

Pesnica Maja Vidmar za STA: Poezija so rože tega sveta, ki najlepše zacvetijo v tišini

Sreda, 21. marec
pogovarjala se je Sabina Lavrič

Ena najvidnejših slovenskih pesnic Maja Vidmar je nad poezijo očarana že od otroštva. Najraje jo bere v tišini, saj takrat poezija, brez katere bi bilo življenje kot svet brez rož, najlepše zacveti, je ob svetovnem dnevu poezije povedala v pogovoru za STA. Pravkar končuje svojo osmo pesniško zbirko, najverjetneje se bo imenovala Pojavi.

Intervju

Igralka in lutkarica Urška Hlebec za STA: Marionetna predstava je zame čista čarovnija

Torek, 20. marec
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Igralka Urška Hlebec je diplomirala iz dramske igre in se po filmskem obdobju posvetila lutkovnemu gledališču. Že vrsto let ustvarja v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer je oživila številne like. Igralka, ki ima izmed vseh lutk najraje marionete, je pred svetovnim dnevom lutk za STA spregovorila o svojem delu in slovenskem lutkarstvu.

Intervju

Pripovedovalca Sahand Sahebdivani in Ragnhild A. Morch zgodbe (o)živita

Petek, 16. marec
pripravila Sabina Lavrič

Zvečer se bo začel 21. Pripovedovalski festival, ki bo ob prepletanju pravljic, folklore, ljudskih pripovedk in osebnih, resničnih zgodb v prestolnico pripeljal tudi dva zanimiva tuja gosta. To sta Iranec iz Amsterdama Sahand Sahebdivani in Norvežanka iz Berlina Ragnhild A. Morch, ki se strinjata, da pripovedovanje zgodb doživlja preporod.

Intervju

Režiser Christian Frosch za STA: Kar je danes resnično, je lahko že jutri laž

Sreda, 14. marec
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Festival avstrijskega filma Diagonale je v torek odprla premiera filma Murer - anatomija nekega procesa režiserja Christiana Froscha. Film sledi razvpitemu sodnemu procesu, ki je v 60. letih potekal v Gradcu. Lokalni veljak Franz Murer se je zagovarjal zaradi poboja Judov v Vilni. Frosch pravi, da ne gre toliko za zgodovinski kot političen film.

Intervju

Režiser Siniša Gačić za STA: V montaži se sladke drobtinice življenja vidijo bolje

Četrtek, 8. marec
pripravila Alenka Vesenjak

V kinih Art kino mreže je na ogled novi slovenski celovečerni dokumentarec Odraščanje Siniše Gačića in Dominika Menceja. Intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se podata v boj proti diskriminaciji svoje družine, je bil v glavnini posnet v času referendumske kampanje o izenačitvi zakonskih zvez.

Intervju

Nina Peče Grilc za STA: Film podpiramo s spoštljivostjo, gledalce obravnavamo s pozornostjo

Sreda, 21. februar
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc je za STA spregovorila o zgodovini in prihodnosti kina in nenazadnje o osnovi - ohranjati film kot umetnost in občinstvu ponuditi kar najboljšo izkušnjo. Kinodvor je v desetih let postal mesto druženja in razpravljanj o filmih za čisto vse generacije, od gledalcev, ki so še v plenicah, do upokojencev.

Intervju

Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik: Tisnikar je vseskozi zelo aktualen

Nedelja, 4. februar
pogovarjala se je Vesna Pušnik Brezovnik

Koroška galerija likovnih umetnosti se po lanskem bolj mednarodno usmerjenem delu letos vnovič obrača h koroškim avtorjem. Posebno mesto bo imel slikar Jože Tisnikar, za katerega direktorica galerije Andreja Hribernik pravi, da je s svojo eksistencialno izpovednostjo vseskozi zelo aktualen. Dopolnjena zbirka njegovih del bo na ogled poleti.