Intervju

Goga Sedmak iz Zmelkoow za STA: Veliki poslovilni koncert - prvič med evergreeni in novo ploščo

Ponedeljek, 23. januar
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Primorska skupina Zmelkoow bo v sredo v Kinu Šiška odigrala veliki poslovilni koncert - prvič. Slišati bo mogoče njihove evergreene in novo ploščo ter kakšen poprček vmes, je za STA povedal kitarist Goga Sedmak. Gosti bodo ljudski godci Vruja, ki igrajo glasbo, vpisano med Unescovo nesnovno dediščino: "Mislim, da bo to kar eksotično sodelovanje."

Intervju

Koroška osrednja knjižnica z novim vodstvom za ohranitev dediščine in modernizacijo

Petek, 20. januar
pogovarjala se je Vesna Pušnik Brezovnik

Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika od začetka leta vodi Aljaž Verhovnik, ki knjižnico vidi tudi kot pomemben simbol boja za jezik in izobraževanje. Da bo ostala v koraku s časom, bo med drugim nadaljeval prizadevanja za nakup paketnikov. Podpira tudi krepitev lani pridobljenega statusa kompetenčnega centra za lahko branje.

Intervju

Slikar Nikolaj Beer za STA: Če sem doma, vsak dan pridem v atelje

Četrtek, 19. januar
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Dobitnik nagrade Prešernovega sklada akademski slikar Nikolaj Beer se je rodil v Križevcih v Prekmurju. Čeprav že od leta 1977 živi na Izlakah, ostaja v svojih del zavezan rodnim krajem. V pogovoru za STA je obudil spomin na čas otroštva in študija ter spregovoril o svojem ustvarjanju.

Intervju

Arhitekti ateljeja Medprostor za STA: Z arhitekturo prostor zamejujemo v medprostore z lastnimi identitetami

Sreda, 18. januar
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Atelje Medprostor, v okviru katerega delujejo arhitekti Rok Žnidaršič, Jerneja Fisher Knap in Samo Mlakar s sodelavci, prejme nagrado Prešernovega sklada za projekte zadnjih treh let. Ti so raznoliki, skupen jim je spoštljiv odnos do prostora in novih intervencij. Kot so za STA povedali arhitekti, gre za tradicijo ljubljanske arhitekturne šole.

Intervju

Dušan Jelinčič za STA: Edino orožje mojega očeta, vodje tigrovcev, je bila kultura

Torek, 17. januar
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Tržaški pisatelj Dušan Jelinčič, dobitnik nagrade Prešernovega sklada za roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca z literariziranimi spomini svojega očeta Zorka Jelinčiča, vodje tigrovcev, je za STA spregovoril o knjigi in svojem očetu. Ta je bil po avtorjevih besedah izjemno etičen človek, ki je svoj boj utemeljeval zgolj na kulturi.

Intervju

Ema Kugler za STA: Vsaka pot ustvarjanja je težka

Ponedeljek, 16. januar
pogovarjala se je Maja Lazar

Multidisciplinarna umetnica, Prešernova nagrajenka za življenjsko delo Ema Kugler je v pogovoru za STA povedala, da je vsaka ustvarjalna pot težka, a je to za umetnika izziv in njegovo gonilo. Največja težava so finančni okviri, v katerih dela. Izrazila je upanje, da bo lahko, ko se bo leto izteklo, ostala v prostorih, kjer ustvarja.

Intervju

Matevž Luzar za STA: Film nagovori širše občinstvo, če ga delaš iskreno in drzno

Petek, 13. januar
pogovarjala se je Maja Lazar

Scenarist in režiser Matevž Luzar, dobitnik nagrade Prešernovega sklada za film Orkester, je v pogovoru za STA povedal, da film nagovori širše občinstvu, če ga delaš zelo iskreno in drzno. Svoj novi film, za katerega je razkril, da bo verjetno ponovno odpiral slovenske teme, pa si želi v slovenskih kinematografih videti čim prej.