Intervju

Bara Kolenc za STA: Zdi se mi, da iz pozicije nemoči lahko potegnemo moč

Petek, 3. april
pripravila Maja Čehovin Korsika

Umetnica in filozofinja Bara Kolenc je za STA dopisno razgrnila razmisleke o tem, kako bo družbo in pa tudi samo misel zaznamovala epidemije novega koronavirusa. Ob negativnih je spregovorila tudi o pozitivnih vidikih trenutnega stanja. Situacija namreč nudi drugačen pogled na realnost, iz naše trenutne pozicije nemoči pa lahko potegnemo moč.

Intervju

Andrej Blatnik za STA: Z epidemijo se je na slovenskem knjižnem trgu pokazalo že znano

Sreda, 1. april
pripravila Ksenija Brišar

Urednik in pisatelj Andrej Blatnik je ob epidemiji, ki je ustavila javno življenje, za STA podal nekaj opažanj o slovenskem knjižnem trgu: domače knjižnice izginjajo, nekatere javne pa so se hitro prilagodile novemu stanju. Poleg tega se krepi že prisoten trend: kljub priseganju na moč trga je založništvo vse bolj odvisno od javnih sredstev.

Intervju

Barbara Hieng Samobor za STA: Kakovosten gledališki dogodek sproža ali celo zahteva miselni dialog

Sreda, 25. marec
pripravila Maja Čehovin Korsika

V petek bomo obeležili svetovni dan gledališča. Ob tem je za STA v dopisnem intervjuju razmisleke o gledališki umetnosti delila direktorica in umetniška vodja Mestnega gledališča ljubljanskega Barbara Hieng Samobor. Po njenih besedah ima gledališče moč, priložnost in dolžnost biti odzivno, kakovosten gledališki dogodek pa sproža miselni dialog.

Intervju

Nina Dragičević za STA: Poezijo razumem kot poskus artikuliranja kompleksnosti sveta

Četrtek, 19. marec
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Na pobudo Unesca 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Ob tem je književnica Nina Dragičević, ki je bila lani s pesnitvijo Ljubav reče greva nominirana za Jenkovo nagrado, v dopisnem intervjuju za STA delila nekaj misli o poeziji in svetu. Sogovornica poezijo razume "kot poskus artikuliranja kompleksnosti sveta in doživljanja sveta".

Intervju

Nina Skrbinšek za STA: Sprva imaš občutek, da to bo lutka omejila, nato jo komaj dohajaš

Sreda, 18. marec
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Na pobudo svetovnega združenja lutkarjev Unima 21. marca obeležujemo svetovni dan lutk. O lutkah in lutkarstvu je pred praznikom lutkarjev za STA spregovorila dolgoletna članica Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Nina Skrbinšek. Med drugim je povedala: "Na začetku imaš občutek, da te bo lutka omejila, nato pa jo komaj še dohajaš."

Intervju

Prostori umetnosti: Bertokova razstava Lakota v Galeriji Photon

Četrtek, 12. marec
pripravila Tatjana Zemljič

V Galeriji Photon je na ogled fotografska razstava Gorana Bertoka z naslovom Lakota. Bertok se tudi v najnovejši seriji ukvarja z minljivostjo človeškega telesa, le da tokrat predstavi izmučeno, izčrpano telo kot posledico odpovedovanja hrane. Kot je povedal za STA, ga že od začetka zanima "telo, ki ga posedujmo in ki mu pripadamo."

Intervju

Helena Tahir za STA: Večina del izhaja iz portretov, ki sem jih risala na začetku

Torek, 3. marec
pogovarjala se je Ajda Rozina Zupančič

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) je do 8. marca na ogled razstava Nekje blizu mlade umetnice Helene Tahir. Ob nedavnem vodstvu in demonstraciji njene ustvarjalne metode je umetnica za STA spregovorila o odraščanju na Jesenicah, dolgotrajnosti njenega umetniškega postopka in možnostih uveljavitve ter zaslužka mladih ustvarjalcev.