Intervju

Ilija Trojanow za STA: V Evropi trenutno zmaguje gospod Hyde

Petek, 23. avgust
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Bolgarsko-nemški pisatelj Ilija Trojanow, avtor letošnjega odprtega pisma Evropi, ki ga je prebral na Dnevih poezije in vina na Ptuju, na celini zaznava resnično eksistenčno krizo demokracije. Kot je dejal za STA, bi državljani lahko bili bolj aktivni, namesto da so zgolj pasivni potrošniki. S tem po njegovem mnenju zamujajo lepšo plat življenja.

Intervju

Eclipse za STA: O ustvarjanju skozi brezsramno telo, vse bolj osvobojeno ugajanja

Torek, 13. avgust
pripravila Maja Čehovin Korsika

Festivalski umetnici 22. Mladih levov bosta članici tandema Eclipse, ki se ob 20-letnici delovanja po nekajletnem ustvarjalnem premoru vračata na sceno s performansom Monstrum Nostrum. V preglednem dopisnem pogovoru za STA sta zapisali, da njun umetniški razvoj v ospredje vseskozi postavlja telo, ki se ne sramuje in je vse bolj osvobojeno ugajanja.

Intervju

Teona Strugar Mitevska za STA: Vse, kar naredimo slabega, izhaja iz strahu, razočaranja ali ignorance

Torek, 6. avgust
pripravila Maja Čehovin Korsika

Slovenska manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija v režiji Teone Strugar Mitevske je v konkurenci za nagrado lux. Ob tem je režiserka filma, ki bo v slovenskih kinih na ogled konec leta, spregovorila o številnih temah, ki jih odpira celovečerec, med njimi o položaju ženske v 21. stoletju in odnosu med cerkvijo in državo.

Intervju

Marta Repanšek: A je vas gda strašivo?

Sobota, 20. julij
pogovarjala se je Vesna Pušnik Brezovnik

Prvo vprašanje, ki je zbirateljici ljudskega gradiva Marti Repanšek iz Črne na Koroškem odprlo vrata do pripovedovalcev in do z današnjega gledišča tudi zelo nenavadnih zgodb o preteklem življenju Korošcev, je bilo: "A je vas gda strašivo?" Od takrat že več kot četrt stoletja zbira zgodbe, ki kažejo, da je koroško ljudsko slovstvo edinstveno.

Intervju

Jezikoslovec Marko Jesenšek: Prekmursko narečje se vse bolj uveljavlja v širšem slovenskem prostoru

Petek, 5. julij
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Prekmurščina je eno od štirih narečij panonske narečne skupine. V preteklosti pa so imeli Slovenci na levi strani Mure tudi svoj knjižni jezik. Kot je v pogovoru za STA povedal jezikoslovec Marko Jesenšek, je bila jezikovna dejavnost v Prekmurju prav tako kontinuirana in bogata kot v kranjskem prostoru, le z malce zamudništva.

Intervju

Damjan Kozole za STA: Ljudje smo komplicirane zverine

Torek, 25. junij
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Režiser Damjan Kozole je z najnovejšim filmom Polsestra sprejet v tekmovalni program filmskega festivala Karlovy Vary, ki se začne čez nekaj dni. V filmu med drugim spregovori o ljudeh, ki zaradi preteklosti niso zmožni kazati čustev naklonjenosti. Eden od sprožilcev filma je, da sta odtujeni polsestri prisiljeni v skupno življenje v Ljubljani.

Intervju

Dušan Merc za STA: Ne predstavljam si zastonj denarja, tega ni nikjer

Sobota, 22. junij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Pisatelj in dolgoletni ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Prule Dušan Merc je konec maja prevzel vodenje Društva slovenskih pisateljev (DSP). Kot je Merc presodil v pogovoru za STA, društvo ni v hudi krizi, glede materialnih težav bodo "našli rešitve" in delali naprej s polno paro. Ne predstavlja pa si zastonj prihodkov: "Tega ni nikjer!"