Intervju

Matjaž Ivanišin za STA: Umre lahko človek, skupnost, jezik in tudi slovenski film

Torek, 19. januar
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Režiser Matjaž Ivanišin nagrado Prešernovega sklada prejme za film Oroslan, v katerem skozi slovo od protagonista v odsotnosti odpira še druge razmisleke o minevanju in izginevanju. Ob priložnosti je za STA spregovoril tudi o slovenskem filmu in opomnil, da lahko ob lanski izkušnji z zastojem financiranja tudi nacionalna kinematografija hitro umre.

Intervju

Feri Lainšček za STA: Drama se začne z dialogom, greh s skušnjavo, literatura pa prej ko slej z dvomom

Sreda, 13. januar
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Besedni umetnik Feri Lainšček, ki je letošnji prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, je v pogovoru za STA spregovoril o svojem ustvarjanju in literarnih junakih. Te doživlja kot duhovna bitja, ki jih literati oživijo, potem pa živijo po svoje. V življenju ima rad harmonijo, pri pisanju pa ga vznemirjajo dvomi in zagate pri odločanju.

Intervju

Marko Mušič za STA: Moj odnos do Plečnika je predvsem ustvarjalno intoniran

Sreda, 13. januar
pripravila Tatjana Zemljič

Dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, arhitekt Marko Mušič, je v dopisnem intervjuju za STA med drugim obudil spomin na očeta, arhitekta Marjana Mušiča in obdobje ustvarjalnega zanosa v 60. in 70. letih. Spregovoril je tudi o načrtih za NUK II. in o svojem, predvsem ustvarjalno intoniranem, odnosu do arhitekta Jožeta Plečnika.

Intervju

Maribor s Centrom Rotovž do prvega namensko grajenega likovnega razstavišča

Nedelja, 10. januar

V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) pozdravljajo odločitev občine, da v načrtovani Center Rotovž poleg nove knjižnice umesti tudi galerijo. "Maribor bo končno pridobil prvo namensko grajeno likovno razstavišče," pojasnjuje direktorica galerije Breda Kolar Sluga. Poimenovali so ga UGM21, kar nakazuje usmerjenost v sodobne principe razstavljanja.

Intervju

Nejc Gazvoda za STA: Nekateri živijo v tvojih mislih stalno, ne da bi plačali najemnino

Sobota, 9. januar
pripravila Maja Čehovin Korsika

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so na silvestrovo v neposrednem prenosu predvajali premiero predstave Jazz avtorja in režiserja Nejca Gazvode. V predstavi se on in ona pet let srečujeta za novo leto. Kot je za STA zapisal Gazvoda, vsa njuna hrepenenja, neizgovorjeno, približevanje in oddaljevanje potekajo tudi, ko nista skupaj.

Intervju

Renato Zanella za STA: Vodja narodnega baleta mora skrbeti za kontinuiteto

Četrtek, 7. januar
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Z novim letom je umetniški direktor baleta v ljubljanski Operi postal priznani italijanski koreograf Renato Zanella. Vodil je ansamble v več evropskih mestih, nazadnje v Dunajski državni operi, kjer je ustvaril tudi baletni diptih, ki ga namerava predstaviti aprila. Kot je povedal za STA, mora vodja narodnega baleta skrbeti za kontinuiteto.

Intervju

Neda Rusjan Bric za STA: Pred Novo Gorico so štiri leta trdega dela

Torek, 22. december
pogovarjala se je Rosana Rijavec

Pred nami so štiri leta trdega dela, narejena je bila le osnova, je po izboru Evropske prestolnice kulture (EPK) v Sloveniji leta 2025 za STA povedala Neda Rusjan Bric, vodja skupine, ki je pripravljala novogoriško kandidaturo. Veliko je takih dogodkov, ki zahtevajo dve, tri leta predhodnega dela, leta 2025 pa je predviden le dogodek.

Intervju

Alen Steržaj iz Big Foot Mame za STA: Odzivi na Izštekane so nas presenetili

Torek, 8. december
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Rock skupina Big Foot Mama je ob letošnji 30-letnici delovanja želela izvesti veliki koncert v Stožicah, ker pa jim je načrte prekrižal koronavirus, so namero obdržali za prihodnje leto, pesmi pa medtem preoblekli v akustično različico in jih nedavno predstavili v radijski oddaji Izštekani. Domet je bil velik, je za STA povedal basist Alen Steržaj.