Intervju

Marija Zidar za STA o filmu Odpuščanje: Skozi partikularno zgodbo sem želela spregovoriti o univerzalnih temah

Petek, 15. oktober
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Režiserka Marija Zidar je z direktorjem fotografije Latifom Hasollijem od leta 2014 na severu Albanije več let snemala observacijski dokumentarec Odpuščanje. Film skozi partikularno zgodbo družine, ki naj bi po tradicionalnem kanonu oprostila uboj hčere in sestre, podaja širšo zgodbo kolizije vrednostnih sistemov v neki družbi.

Intervju

Urška Djukić za STA: Dramo lažje prežvečimo, kadar je servirana z nekaj humorja

Sreda, 13. oktober

Na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož je bil danes prikazan kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje v režiji Urške Djukić in Emilie Pigeard. Animirani film je nastal na podlagi knjige pričevanj Ogenj rit in kače niso za igrače Milene Miklavčič, v njem obravnavane težke teme pa so skozi podobe začinjene z nekaj humorja.

Intervju

Ana Luisa Amaral za STA: To je čas svobode in čas grozljive, neizrekljive krutosti

Sreda, 25. avgust
pogovarjala se je Ajda Ana Zupančič

Portugalska pesnica, avtorica, raziskovalka in univerzitetna profesorica Ana Luisa Amaral je častna gostja letošnjih Dnevov poezije in vina. Pred festivalom je za STA med drugim spregovorila o moči in nemoči imenovanja, aktivizmu in poeziji kot odsevu in preseganju časa. "Naš čas je čas svobode in čas grozljive, neizrekljive krutosti," je povedala.

Intervju

Nina Rajić Kranjac za STA: Gledalci bodo v Solu priče (ne)zmožnosti bivanja s samim seboj pred drugimi

Petek, 20. avgust
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Na Novi pošti bo drevi premiera predstave Solo v režiji Nine Rajić Kranjac, ki bo uprizarjana še na Mladih levih. V središču predstave je prav režiserka, ki s štirimi igralci raziskuje "(ne)zmožnost bivanja s samim seboj pred drugimi". Kot je dejala v pogovoru za STA, se je želela premakniti iz cone udobja in preizkusiti svojo ranljivost.

Intervju

Špela Čadež za STA: Psihološko nasilje se skriva na vseh ravneh medčloveških odnosov

Petek, 13. avgust
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Nov animirani film v režiji Špele Čadež Steakhouse, ki se dotika psihološkega nasilja, je te dni svetovno premiero doživel na festivalu v Locarnu, kjer se poteguje za leoparda prihodnosti. Pred sobotno razglasitvijo nagrajencev je ustvarjalka animiranih filmov za STA razmišljala, da ima animirani film moč, da težke teme povzame na simbolni ravni.

Intervju

Goran Vojnović za STA: Še dolgo bomo padali, preden bomo dojeli, da gremo v napačno smer

Četrtek, 5. avgust

Režiser Goran Vojnović je slovenskemu občinstvu predpremierno predstavil svoj tretji celovečerec Nekoč so bili ljudje, ki je nastal na podlagi drame Tommasa Santija. V pogovoru za STA je povedal, da film govori o tem, "kako nas nek tok dogodkov pelje stran od tistega, v kar verujemo, od vrednot, ki jih gojimo, in celo od ljudi, ki jih imamo radi".

Intervju

Matej Primožič za STA: Europa Cantat zamišljen kot festival, ki diha z mestom

Četrtek, 15. julij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Ljubljana je tik pred zborovskim festivalom Europa Cantat, ki bi v idealnih razmerah privabil več kot 3000 pevcev. Skupaj s poslušalci bi mesto nekaj dni od jutra do večera dihalo z glasbo. Tako je bilo v Talinu, kjer je bil festival nazadnje. Kako pa bo potekal ob trenutnih razmerah, je za STA pojasnil član organizacijske ekipe Matej Primožič.

Intervju

Gašper Kralj za STA: Roman ima moč, da te zvabi tja, kamor si drugače ne upaš

Torek, 13. julij
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Pisatelj Gašper Kralj, ki je za roman Škrbine prejel Cankarjevo nagrado za najboljše izvirno literarno delo minulega leta, je v pogovoru za STA spregovoril o varljivosti in zapeljivosti romana, tako za bralca kot avtorja, ter o procesu nastajanja romanesknega dela. "Romanopisje ima zame to moč, da seže tja, kamor si drugače ne bi upal," je dejal.