Intervju

Nina Peče Grilc za STA: Film podpiramo s spoštljivostjo, gledalce obravnavamo s pozornostjo

Sreda, 21. februar
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc je za STA spregovorila o zgodovini in prihodnosti kina in nenazadnje o osnovi - ohranjati film kot umetnost in občinstvu ponuditi kar najboljšo izkušnjo. Kinodvor je v desetih let postal mesto druženja in razpravljanj o filmih za čisto vse generacije, od gledalcev, ki so še v plenicah, do upokojencev.

Intervju

Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik: Tisnikar je vseskozi zelo aktualen

Nedelja, 4. februar
pogovarjala se je Vesna Pušnik Brezovnik

Koroška galerija likovnih umetnosti se po lanskem bolj mednarodno usmerjenem delu letos vnovič obrača h koroškim avtorjem. Posebno mesto bo imel slikar Jože Tisnikar, za katerega direktorica galerije Andreja Hribernik pravi, da je s svojo eksistencialno izpovednostjo vseskozi zelo aktualen. Dopolnjena zbirka njegovih del bo na ogled poleti.

Intervju

Janez Mejač za STA: Vodilo me je hrepenenje po usklajenosti lepega z resničnim

Sobota, 27. januar
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Baletni plesalec Janez Mejač je letošnji prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, kar mu je v veliko čast, sploh v luči, da se pridružuje dosedanjim velikim nagrajencem. Blizu mu je misel iz gnostične himne "kdor ne pleše, ne ve, kaj je življenje", kot plesalca pa ga je vselej vodilo hrepenenje po usklajenosti lepega z resničnim.

Intervju

Boris A. Novak za STA: Z epom sem mrtvim vrnil dostojanstvo spomina

Sobota, 27. januar
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Boris A. Novak, letošnji dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, samega sebe v prvi vrsti razume kot pesnika. Trdno verjame v moč poezije, toliko bolj, če nekaj stoletij počiva, kot je to značilno za ep. Epos Vrata nepovrata je tako upesnjena intimna zgodovina kot portret zlasti 20. stoletja.

Intervju

Uroš Zupan za STA: Trbovlje imam neskončno rad

Petek, 26. januar
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Uroš Zupan, ki je se v začetku 90. let sprva predstavil kot pesnik in nato še kot esejist, je objavil novo knjigo Sedeti v temi. V njej se posveča glasbi ter spominja rojstnih Trbovelj, kot jih je doživljal v otroštvu. "Trbovlje imam neskončno rad, ampak to so verjetno Trbovlje, ki ne obstajajo in mogoče takšne tudi nikoli niso," je povedal za STA.

Intervju

Nigel Kennedy za STA: Navdih je vsepovsod

Nedelja, 21. januar
pripravila Ksenija Brišar

V Ljubljani bo prihodnji mesec prvič nastopil angleški violinist Nigel Kennedy. Prvi rock zvezdnik klasične glasbe, kot ga označujejo, je z glasbo obkrožen od otroštva, potaplja pa se v čim več in čim bolj raznolike zvrsti, kot je mogoče. "Navdih je vsepovsod," je povedal za STA pred koncertom 10. februarja v Unionski dvorani.

Intervju

Caroline Sury za STA: Rekli so mi že, da moj pogled razjeda

Ponedeljek, 4. december
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Na 14. Animateki je med gosti v ospredju rezidentka, žirantka in avtorica vizualne podobe festivala Caroline Sury. Francoska umetnica in striparka, ki obožuje izrezanke, se bo predstavila na dveh razstavah, vodila pa bo tudi delavnico izrezank. Njen izraz, v katerega odkrito vpleta seksualnost, po mnenju nekaterih pravzaprav razjeda stvarnost.

Intervju

Klemen Ramovš za STA: Seviqc Brežice tudi med mlade in v tujino

Sreda, 29. november
pogovarjal se je Vlado Podgoršek

S koncertom nemškega dua Continuum iz Berlina na brežiškem gradu se bo v četrtek, 30. novembra, končala letošnja sezona koncertov stare glasbe Seviqc Brežice. Direktor in umetniški vodja festivala Klemen Ramovš je sicer kritičen do odnosa, ki ga ima širša skupnost do stare glasbe, in opozarja na njegovo sofinanciranje.