Intervju

Damijan Močnik za STA: Z novo zvočnostjo sem vzpostavil dialog s preteklostjo

Petek, 21. januar
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Skladatelj Damijan Močnik, letošnji dobitnik nagrade Prešernovega sklada, komponiranje v zadnjih treh letih, za katerega je nagrajen, ocenjuje kot logično nadaljevanje svojega ustvarjanja. Kot je za STA povedal pred prejemom nagrade, je pri kompozicijskih tehnikah zelo odprt, na splošno pa ga v glasbi zanima vse, kar je staro.

Intervju

Slikar Dušan Kirbiš za STA: Zanima me medprostor, ki omogoča nadaljevanja zgodbe v gledalcu

Četrtek, 20. januar
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Slikar Dušan Kirbiš je letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj. V pogovoru za STA je povedal, da ga pri ustvarjanju zanima predvsem prazen prostor oziroma medprostor, ki se vzpostavi med pomeni ali predmeti, ki omogoča komentiranje, identifikacijo in nadaljevanje zgodbe v gledalcu.

Intervju

Kajetan Gantar za STA: Prešernova nagrada je priznanje, da je dober prevod vrhunska besedna umetnina

Sreda, 19. januar
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar, letošnji dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, je najvišje nagrade za umetnost zelo vesel. Kot je povedal za STA pred prejemom, v njej vidi priznanje svojemu prepričanju in prizadevanju, da dober prevod ni le plod filološkega znanja, ampak "v svoji konici vrhunska besedna umetnina".

Intervju

Mirko Cuderman za STA: Ob Prešernovi nagradi se spominjam časov, ko sem še deloval

Torek, 18. januar
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Dirigent in muzikolog Mirko Cuderman, letošnji dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, najvišje priznanje za umetnost sprejema s presenečenjem, saj že desetletje ni več dejaven v glasbi. Obenem jo razume kot priložnost, da se spominja časov, ko je še deloval. Spomini so lepi, je povedal za STA pred prejemom nagrade.

Intervju

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za STA: Pojem, odkar vem zase

Sreda, 12. januar
pogovarjala se je Andreja Seršen Dobaj

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, zaposlena v Operi Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor in letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada, pravi, da poje, odkar ve zase. "Izjemno sem hvaležna za to nagrado, ker potrjuje, da sta bila opažena moja trud in predanost petju," je povedala v pogovoru za STA.

Intervju

Laura Samani: Uporaba narečij kot politična odločitev

Petek, 24. december
pogovarjala se je Ajda Ana Zupančič

Telesce, celovečerni prvenec italijanske režiserke Laure Samani, bo po uspešnih obhodih festivalov svojo premiero v Sloveniji doživel januarja. Italijansko-slovensko-francoska koprodukcija je bila posneta v beneškem in furlanskem narečju, kar je bila politična odločitev, je za STA povedala režiserka.

Intervju

Animateka: 18 let vztrajne ljubezni

Torek, 30. november
pripravila Alenka Vesenjak

V Ljubljani bodo te dni že 18. prišli na svoj račun ljubiteljice in ljubitelji animiranega filma, ki bodo do nedelje spremljali Animateko. Na festivalu je vse od prve edicije čutiti veliko mero privrženosti in ljubezni do animiranih upodobitev, tako na strani organizatorjev kot občinstva, in zdi se, da gre vse samo še navzgor.

Intervju

Drago Ivanuša za STA: Bojim se, da bo v umetnosti prišlo do nenadomestljivih posledic

Četrtek, 11. november
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Glasbenik Drago Ivanuša je po lanskem koronskem zatišju letos izvedel več koncertov s pesnico Anjo Zag Golob, premiero je doživela tudi igra Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata, pri kateri je sodeloval. Kot je ocenil za STA, se v teh nenavadnih časih omejuje ravno umetnost, zato se boji nenadomestljivih posledic.