Intervju

Ifigenija Simonović za STA: V Penu več mladih in politično nevtralnih posameznikov

Četrtek, 23. marec
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

V začetku meseca je na čelo Slovenskega centra Pen stopila Ifigenija Simonović. Članica Pena je že od leta 2006, za seboj ima tudi dva mandata sekretarke. V Penu si želi več mladih in politično nevtralnih posameznikov. Ne želi biti predsednica Pena zgolj zato, ker je ženska, in verjame, da nas literatura dela bolj sočutne do drugih in drugačnih.

Intervju

Tea Rogelj za STA: Kot selektorica Tedna slovenske drame sem bila raje bolj konservativna

Torek, 21. marec
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Pred Tednom slovenske drame smo se z novo selektorico Teo Rogelj pogovarjali o izboru tekmovalnih predstav, njenih kriterijih in razmerah, v katerih produkcije nastajajo. Tea Rogelj, kot je povedala za STA, v lanski beri pogreša malo več drznosti in ugotavlja, da so nekateri ustvarjalci prehitro zadovoljni z narejenim.

Intervju

Štefan Vevar za STA: Dramatično društvo tlakovalo pot, ki smo se je morda premalo zavedali

Sobota, 18. marec
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Slovensko gledališče letos praznuje 150-letnico ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani. O društvu in njegovih dosežkih je za STA spregovoril muzejski svetnik Štefan Vevar, tudi urednik monografije, ki je izšla ob jubileju. Po njegovem mnenju je Dramatično društvo današnjemu gledališču tlakovalo pot, ki smo se je doslej morda premalo zavedali.

Intervju

Direktorica Fundacije Mies van der Rohe Anna Ramos za STA: Na plano prihaja nova generacija arhitektov

Nedelja, 19. februar
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Evropska komisija v sodelovanju s Fundacijo Mies van der Rohe z nagrado Mies Award nagrajuje odličnost v sodobni evropski arhitekturi. Letošnji ožji izbor 40 projektov po besedah direktorice fundacije Anne Ramos kaže, da na plano prihaja nova generacija arhitektov. Ta se je bila, kot je povedala za STA, sposobna prilagoditi aktualnim razmeram.

Intervju

Andreja Breznik za STA: Slovenski arheološki parki so potencial za kulturni turizem, a manjka nekaj vizije, drznosti in podjetniške miselnosti

Sobota, 11. februar
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Andreja Breznik, zaposlena v Narodnem muzeju Slovenije, je nedavno pri Mladinski knjigi izdala vodnik po slovenskih arheoloških parkih Po poteh skozi čas. V njem predstavlja 44 arheoloških parkov, ki so, kot je poudarila v pogovoru za STA, najvišja kategorija arheološke dediščine. Imajo tudi velik potencial za kulturni turizem, ki pa ni izkoriščen.

Intervju

Klemen Dvornik za STA: Pri filmu si je treba postavljati visoke standarde

Sreda, 1. februar
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Ime režiserja Klemna Dvornika se redno pojavlja v špicah televizijskih produkcij, konec decembra je TV premiero dočakal njegov drugi celovečerec Pod gladino. Po komediji Kruha in iger se je Dvornik podal v vode nordic noirja. Meni, da si je treba pri filmu postavljati visoke standarde, saj je ravno avdiovizualna ustvarjalnost najbolj na prepihu.

Intervju

Aleš Berger za STA: Vselej so me vznemirjale skrajne lege jezika

Torek, 17. januar
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Letošnji veliki Prešernov nagrajenec Aleš Berger je vsestranska osebnost, med drugim je bil urednik in kritik, v zadnjem obdobju pa se je posvetil tudi avtorskemu izrazu. Prešernov sklad mu je nagrado namenil za življenjski prevajalski opus. Berger je za STA povedal, da so ga med drugim "vselej zanimale in vznemirjale skrajne lege jezika".

Intervju

Nika Autor in Andreja Hribernik za STA: Ustvariti fokus znotraj razgrnjene palete vsebin in tem

Sreda, 28. december
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik projekt, ki bo predstavljal Slovenijo na 57. likovnem bienalu v Benetkah prihodnje leto, snujeta v tesni navezi umetnik-kustos. Projekt je sicer v delu, smernice so zastavljene, rezultat pa ne bo znan vse do zadnjega aprilskega roka. Potrdita, da bo šlo za nadgradnjo dosedanjega dela Nike Autor.