Intervju

Urednica Alenka Veler: Mlade bralce moramo jemati skrajno resno

Torek, 15. avgust
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Urednica mladinskega leposlovja pri Mladinski knjigi Alenka Veler je v pogovoru za STA razmišljala o bralcih: kako to postanejo, kako jih motivirati, da to ostanejo in kako nekateri preprosto niso bralci. In zaradi tega ni konec sveta.

Intervju

Marko Hatlak za STA: Strast je gonilo, ki ga ne moreš natančno obrazložiti

Torek, 25. julij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Marko Hatlak je s srcem in dušo pri glasbi. Našel se je v klavirski harmoniki in iz klasične glasbe zašel v raziskovanje različnih zvrsti. Kako mu uspeva ohranjati tempo s številnimi koncertnimi projekti? Strast je tisto gonilo, ki pa ga ne moreš natančno obrazložiti, je povedal za STA pred avgustovskim koncertom na Ljubljana festivalu v Križankah.

Intervju

Kozma Ahačič za STA: Današnji jezikoslovec ni razsodnik, ampak posrednik realnih podatkov o jeziku

Sreda, 19. julij
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Kozma Ahačič, ki je letos izdal šolski slovnici za osnovnošolce in srednješolce, je v pogovoru za STA med drugim spregovoril o slovenščini ter predsodkih in mitih, ki so se z leti razvili o jeziku. Delno krivdo zanje je pripisal tudi nekdanjim jezikoslovcem, ki so se nevede postavljali v vlogo razsodnika ter presojali, kaj je prav in kaj narobe.

Intervju

Rok Vevar za STA: Izpad dela v sodobnem plesu je resnično hud

Petek, 14. julij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Rok Vevar je v sodobnoplesnih in gledaliških krogih dobro znano ime. Dolgo je deloval kot kritik s področja uprizoritvenih umetnosti, je pa tudi zgodovinar in teoretik sodobnega plesa, od leta 2012 gradi tudi Začasni slovenski plesni arhiv. Prav tako deluje kot dramaturg, tuje pa mu ni niti stati na odru. Za STA je spregovoril o svojem delu in aktualnem stanju sodobnega plesa.

Intervju

Bob Geldof za Večer: Ne razumete se, ker ste zajebani idioti

Sobota, 1. julij

Irski glasbenik in aktivist Bob Geldof, ki je minuli teden nastopil na Lentu, je v pogovoru za prilogo Večera V soboto spregovoril tudi o sedanjih političnih razmerah. S kritičnimi besedami ni varčeval niti v primeru Slovenije.

Intervju

Letna produkcija Folklorne skupine Tine Rožanc o različnih obrazih ljubezni

Četrtek, 22. junij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Folklorna skupina Tine Rožanc je tik pred 68. letnim nastopom, ki ga bo 24. junija izvedla na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma. Predstavitev bo spletena okrog ljubezni, rdeča nit pa bo literarno delo Dekameron italijanskega renesančnega avtorja Giovannija Boccaccia. Zakaj ljubezen? Ker je ta vsepovsod, meni umetniška vodja Irena Ham.

Intervju

Zgodovina Slovenije v stripu: Ko ima bakrena posoda dramatične razsežnosti

Nedelja, 11. junij
pripravila Alenka Vesenjak

Pri Založbi Miš je izšla Zgodovina Slovenije v stripu pisatelja Žige X. Gombača in stripovskega avtorja Ivana Mitrevskega. Ustvarila sta Živo, ki se potika po Narodnem muzeju Slovenije in s predmeti potuje skozi čas. Otroci so knjigo vzljubili. Mnogi se odpravijo v muzej in fantazirajo ob novčiču, ki za njih poprej ni imel posebne vrednosti.

Intervju

Maja Smrekar za STA: Če koncept življenja raziskujem skozi umetnost, to umetnost tudi živim

Četrtek, 8. junij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Umetnica Maja Smrekar je za serijo projektov K-9_topologija prejela nagrado festivala Ars Electronica zlata nika v kategoriji hibridne umetnosti. V utemeljitvi piše, da gre za hibridno umetniško delo z globokim biopolitičnim sporočilom, ki bo gotovo sprožilo veliko razprav. Maja Smrekar se tega veseli. Kritike poziva: "Naj se odprti lov začne!"