Intervju

Nagrajenka Prešernovega sklada Nina Ivanišin: Lik me objema in krije, je moj ščit

Ponedeljek, 27. januar
pripravila Maja Čehovin Korsika

Nina Ivanišin bo nagrado Prešernovega sklada prejela za vloge, ki jih je ustvarila v zadnjih treh letih. Kot je povedala v pogovoru za STA, v zadnjem času dobiva krasne, raznolike igralske priložnosti, za kar je hvaležna. Rada je del stalnega ansambla, zlepa se ne naveliča istih ljudi, na odru je rada v liku - ta jo objema in krije, je njen ščit.

Intervju

Nagrajenec Prešernovega sklada Nejc Prah: S formo vsebine ne dušiš, ampak jo nadgrajuješ

Petek, 24. januar
pripravila Tatjana Zemljič

Nejc Prah nagrado Prešernovega sklada prejme za oblikovalske dosežke v zadnjih treh letih. Njegov grafični jezik je "fascinantni hibrid ilustracije, tipografije in fotografije," piše v utemeljitvi. Sam pri grafičnem oblikovanju ceni predvsem nenavadnost, humor in presenečenja. "Pomembno je samo, da je zanimivo, da ni dolgčas," je povedal za STA.

Intervju

Nagrajenec Prešernovega sklada Alan Hranitelj: Pomembno je, da se igralec v kostumu počuti kot v drugi koži

Četrtek, 23. januar
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Alan Hranitelj nagrado Prešernovega sklada prejme za razstavo Vzporedni svetovi. Razstava, ki je predstavila njegov opus v zadnjem desetletju, "ni bila samo praznik kostumografije, ampak tudi presežek kiparske in slikarske imaginacije," piše v utemeljitvi. Ideja zanjo je, kot je Hranitelj povedal za STA, v njem zorela več kot 15 let.

Intervju

Stojan Kerbler za STA: Moje vodilo je slikati s srcem

Nedelja, 19. januar
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Stojan Kerbler je prvi klasični fotograf, ki prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo, pred tem je leta 1971, prav tako kot prvi fotograf, dobil nagrado zlata ptica za Portrete s ptujskih ulic. Je fotograf svojega okolja, Ptuja in Haloz, in že vseskozi zvest črno-belim posnetkom. "Slikam s srcem," je povedal v pogovoru za STA.

Intervju

Milko Šparemblek za STA: Plesalec je blago za najem

Nedelja, 19. januar
pogovarjal se je dopisnik STA iz Zagreba Goran Ivanović

Letošnji veliki Prešernov nagrajenec, svetovno znani koreograf, plesalec in režiser, 91-letni Milko Šparemblek je med pogovorom za STA večkrat poudaril, da je "plesalec blago, ki ga je mogoče najeti". Meni, da so plesni koreografi izoblikovali klasično glasbo 20. stoletja in jo ustvarjajo tudi danes.

Intervju

Nagrajenec Prešernovega sklada Rok Biček: Ko gre zares, ni prostora za blef

Petek, 17. januar
pripravila Maja Čehovin Korsika

Režiser Rok Biček bo za dokumentarni film Družina prejel nagrado Prešernovega sklada. V filmu, ki ga je Biček s prekinitvami snemal skoraj deset let, je v ospredju junak-antijunak Matej, fant, ki izhaja iz družine oseb s posebnimi potrebami in išče svojo pot. V ospredju Bičkovega ustvarjalnega zanimanja je človek in njegove zgodbe.

Intervju

Ob prelomu leta: Nataša Bučar ob 25-letnici SFC o uvidih in izzivih za slovenski film

Četrtek, 26. december
pripravila Maja Čehovin Korsika

Slovenski filmski center (SFC), ki je do leta 2010 deloval kot Filmski sklad RS, bo s 1. januarjem obeležil 25. obletnico delovanja. Direktorica SFC Nataša Bučar je v dopisnem pogovor za STA ob jubileju navedla pomembnejše mejnike v zgodovini institucije ter predstavila ključne poudarke strategije delovanja javne agencije za film do leta 2024.

Intervju

Jan Carson za STA: Če strahu ne zaznamo pravočasno, pogosto vodi v sovraštvo

Četrtek, 28. november
pripravila Maja Čehovin Korsika

V goste 35. Slovenskega knjižnega sejma (SKS) prihaja severnoirska pisateljica Jan Carson, ki je za roman The Fire Starters letos prejela nagrado EU za književnost. V dopisnem pogovoru za STA je spregovorila o nagrajeni knjigi, v kateri s fantastičnimi prvinami skozi družinske zgodbe spregovori o še danes razdvojenem severnoirskem mestu Belfast.