Intervju

Tone Peršak za STA: Slovenski center PEN mora zasledovati cilje v mednarodnem kontekstu

Sreda, 28. oktober

Na čelu Slovenskega centra PEN je od ponedeljka pisatelj in nekdanji politik Tone Peršak, ki je združenju že predsedoval. Kot je poudaril v pogovoru za STA, je PEN mednarodna organizacija, zato mora slediti njenim temeljnim načelom. Tako si lahko v kontekstu prizadevanja za t.i. male literature zavzema za uveljavitev slovenske literature v svetu.

Intervju

Vlado Kreslin za STA: Kultura nas je spomladi gor držala

Nedelja, 25. oktober
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Prekmurski folk rock glasbenik Vlado Kreslin je prepričan, da je bila ustvarjalnost tista, ki je ljudi držala pokonci med spomladanskim zaprtjem javnega življenja. "Če ne bi bilo filmov, glasbe, knjig, bi v lockdownu zelo tenko piskali vsi skupaj," je povedal za STA ob prejemu letošnje nagrade Franeta Milčinskega - Ježka.

Intervju

Bogdan Šteh s festivala Speculum Artium za STA: Spletne izkušnje so individualizirane, ljudje pa si želijo druženja

Petek, 23. oktober
pripravila Ajda Rozina Zupančič

V Delavskem domu Trbovlje (DDT) je minuli konec tedna potekal mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium. Soorganizator festivala Bogdan Šteh je za STA dejal, da tehnologija obiska kulturnega dogodka trenutno ne more nadomestiti, vprašanje je, če sploh kdaj. Ljudje si želijo druženja, spletne izkušnje pa so precej individualizirane.

Intervju

Igor Samobor za STA: Upamo, da ne bo prišlo do popolnega zaprtja gledališča

Sreda, 21. oktober
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Ob ukrepih vlade za omejevanje širjenja koronavirusa so s petkom ponovno za obiskovalce vrata zaprla gledališča. Kako dolgo ne bo predstav, je zaenkrat neznanka. V SNG Drama Ljubljana trenutno potekajo vaje za prihajajoče premiere. Poleg tega skušajo, kot je za STA povedal ravnatelj Drame Igor Samobor, narediti vse, da ostanejo v stiku z gledalci.

Intervju

Pesnica Mirjana Šernek za STA: Če sprejmeš slepoto, jo lahko iz teme spremeniš v svetlobo

Četrtek, 15. oktober
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Besedna in glasbena ustvarjalka Mirjana Šernek, ki je kot deklica izgubila vid, kot najstnica pa se je z družino iz rodne Srbije preselila v Slovenijo, je v pogovoru za STA spregovorila o svoji ljubezni do poezije, glasbe in življenja. S svojo slepoto se je spoprijateljila: "Če sprejmeš slepoto, jo lahko iz teme spremeniš v svetlobo," poudarja.

Intervju

Raper Zlatko za STA: S Cankarjem sva si podobna, a tudi različna

Sreda, 14. oktober
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Raper Zlatko je 13 let po prvencu Svet je lep izdal novo CD ploščo Julijan Mak, ki že z naslovnico namiguje, da mu je bil v navdih Ivan Cankar. Koncertno ga je predstavil septembra na Metelkovi, v četrtek pa bo nastopil v Kinu Šiška z neposrednim prenosom na spletu. Kot je povedal za STA, bi v Cankarjevem duhu lahko ustvaril še dva albuma.

Intervju

Kajetan Gantar za STA: Latinska sintaksa sodi na olimpijado kulture in duha

Nedelja, 11. oktober
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Akademik Kajetan Gantar je nesporna avtoriteta klasične filologije. Iz stare grščine in latinščine je prevedel raznovrstna besedila, literarna, filozofska, znanstvena, in materinščini zapustil delo, s katerim bi se lahko ponašale tudi večje države. Več kot je bilo preglavic, bolj je bilo privlačno, je za STA povedal ob današnjem 90. rojstnem dnevu.

Intervju

Rožančev nagrajenec Esad Babačić za STA: Vzeti si svobodo, si jo priboriti, to je še vedno izziv

Sreda, 7. oktober
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Rožančev nagrajenec za najboljšo knjigo esejev Esad Babačić je človek, ki verjame v srčnost, skupni koš, punk, šport, literaturo. Veliko tega je tudi v košarki, to je zanj "igra kolektiva, v kateri pa je vedno prostor za iznajdljivost in inovativnost posameznikov, ki imajo idejo več, način več, da vržejo nasprotnika iz takta in mu zagrenijo tekmo".