Intervju

Miran Zupanič o filmu Sarajevo safari: Ko razpade red, se iz ljudi dvignejo pošasti

Četrtek, 22. september
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Režiser Miran Zupanič v svojem zadnjem dokumentarnem filmu Sarajevo safari osvetli fenomen lova na civiliste, ki se je dogajal v času vojne na Balkanu. V pogovoru za STA je med drugim spregovoril o tem, kako mu je takšno zlo spremenilo percepcijo sveta, kdo so ljudje, ki so šli na safari, in kaj se zgodi s svetom v vojni.

Intervju

Likovna urednica Tanja Komadina za STA: Vsaka knjiga, vsak avtor je zgodba zase

Torek, 20. september
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Tanja Komadina je več let delovala na področju stripa in ilustracije, leta 2020 je postala likovna urednica pri Mladinski knjigi. Za STA je povedala, da je šlo "takoj zares". "Vsaka knjiga, vsak avtor sta zgodba zase. Čeprav veliko ilustratorjev in ilustratork poznam od prej, se v tej vlogi na novo spoznavamo. Z vsako knjigo je sodelovanje lažje."

Intervju

Carolyn Forche za STA: Avtoritarna oblast se najbolj boji pesnikov

Četrtek, 25. avgust
pogovarjala se je Ajda Ana Zupančič

Ameriška pesnica in aktivistka Carolyn Forche je častna gostja letošnjih Dnevov poezije in vina. Za STA je med drugim spregovorila o tem, kako travma izdolbe jezik, o borbi proti antidemokratičnim silam ter o svojem pričevanju grozot tik pred izbruhom državljanske vojne v Salvadorju. "Avtoritarna oblast se pesnikov boji najbolj," je povedala.

Intervju

Tomasz Rozycki za STA: Poezija je kot škatla, polna glasov znotraj mene

Nedelja, 21. avgust
pripravila Ksenija Brišar

Poljski pesnik, prevajalec in univerzitetni predavatelj Tomasz Rozycki je eden od častnih gostov letošnjega festivala Dnevi poezije in vina, ki se bo začel 22. avgusta. Ob tem je izšla zbirka njegovih pesmi Teorija praznine. Biti pesnik je nekako tako, kot da bi imel v sebi govorečo, pojočo škatlo, polno glasov, je povedal za STA.

Intervju

Sternenova razstava v Narodni galeriji z jagodnim izborom umetnikovih del

Petek, 12. avgust
pripravila Tatjana Zemljič

V Narodni galeriji bodo oktobra odprli pregledano razstavo impresionista Mateja Sternena (1870-1949). Po besedah avtorja razstave Andreja Smrekarja bo predstavljenih približno 70 Sternenovih slik, ki bodo predstavljale "jagodni izbor oziroma nekaj nazornih primerov, ki nam bodo pomagali razumeti Sternenovo slikarsko prakso".

Intervju

Matevž Luzar: Orkester je hommage domačemu Zagorju ob Savi in njegovim ljudem

Sobota, 6. avgust
pogovarjala se je Maja Lazar

Režiser in scenarist Matevž Luzar je o svojem celovečernem igranem filmu Orkester, ki je ta teden dočakal slovensko premiero, v pogovoru za STA med drugim povedal, da je film hommage domačemu Zagorju ob Savi in njegovim ljudem. Sam film, ki je že prejel prvo mednarodno nagrado, uvršča med komedijo in dramo. Piše tudi že scenarij za nov film.

Intervju

Stritarjev nagrajenec Muanis Sinanović za STA: Kritik je v idealnem primeru idealen bralec

Četrtek, 21. julij
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Pesnik Muanis Sinanović, ki mu je nedavno Društvo slovenskih pisateljev podelilo Stritarjevo nagrado in ga s tem razglasilo tudi za obetavnega kritika, je za STA spregovoril o pesniškem ustvarjanju in kritiki. To razume kot vitalni del vsake umetniške produkcije, kritika pa v idealnem primeru kot idealnega bralca, ki dopolni delo.