Intervju

Miroslav Mandić v četrtem filmu o presežni moči ljubezni

Sobota, 21. november
pripravila Jasmina Vodeb Baša

V tekmovalnem programu mednarodnega filmskega festivala v Tallinnu bo danes doživel svetovno premiero slovenski celovečerec Sanremo v Sarajevu rojenega Miroslava Mandića, ki se podpisuje kot režiser in scenarist filma. Mandić, ki že vrsto let ustvarja v Sloveniji, je v pogovoru za STA povedal, da ga je zanimala moč ljubezni, ki je onkraj bolezni.

Intervju

Simon Popek za STA: Ne gre prehitro zavrniti kinoizkušnje

Sreda, 11. november
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Začel se je 31. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki do 22. novembra poteka preko platforme videa na zahtevo, pri čemer je število vstopnic za posamezni film omejeno. Kot je za STA povedal programski direktor festivala Simon Popek, bi se z ekonomskega vidika to zdelo noro, a na dolgi rok bo imelo pozitivne učinke.

Intervju

Edvard Kovač za STA: Filozofija in teologija sta tabli istega diptiha mojega življenja

Sobota, 7. november
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Profesor, filozof, teolog in esejist Edvard Kovač danes praznuje 70. let. Ob jubileju je v pogovoru za STA med drugim dejal, da sta njegovi teologija in filozofija tabli istega diptiha. Spregovoril je še o filozofiji, etiki in literaturi, dotaknil pa se je tudi aktualnih tem, kot je sovražni govor. Ta po njegovem mnenju brez ideologije ne obstaja.

Intervju

Marko Hribernik za STA: Stremel bom k sodelovanju in vključevanju mladih

Četrtek, 5. november
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Dirigent Marko Hribernik je novi umetniški vodja ljubljanske Opere. Nasledil je Branka Robinšaka, v času, ko se umetniške institucije srečujejo z ukrepi za zajezitev koronavirusa. Kot je povedal za STA, bo v program poskušal pripeljati mlade poustvarjalce in mlado občinstvo ter kakšno slovensko operno noviteto. Sicer pa bo stremel k sodelovanju.

Intervju

Marijan Rupert za STA: Prijateljstvo med Finžgarjem in Plečnikom simbioza dveh zelo različnih ljudi

Sreda, 4. november
pripravila Tatjana Zemljič

Skrbnik Rokopisne zbirke v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) Marijan Rupert je v Plečnikovi hiši pripravil razstavo Finžgar in Plečnik: Prijateljstvo brez meja. Pripoveduje o prijateljstvu med značajsko popolnoma različnima ustvarjalcema, ki pa je trajalo več kot tri desetletja in je bilo, kot je Rupert povedal za STA, "trdno in lepo".

Intervju

Brane Mozetič za STA: V Sanjah v drugem jeziku sem ustvarjal imaginarni sanjski svet

Sobota, 31. oktober
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Pesnik Brane Mozetič je za Sanje v drugem jeziku v tem tednu dobil Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko. V njej je ustvarjal imaginarni sanjski svet ter spletal podobe realnosti s fantazijo in nerealnostjo. "Take so tudi že moje prejšnje pesmi, le da morda niso tako sanjske, imajo pa tudi veliko nadrealnih elementov," je povedal za STA.

Intervju

Saša Tabaković za STA: Osnovno poslanstvo umetnosti je edukacija, kako postati boljši človek

Petek, 30. oktober
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Za Sašo Tabakovića bi lahko dejali, da je vsestranski ustvarjalec. Večina ga pozna kot igralca, ustvaril je več kot 40 gledaliških vlog, svoj pečat je pustil tudi v nekaj filmih. Kot poslanec SMC se je vključil tudi v politično življenje. Vseskozi pa ga spremlja glasba, ki jo, kot je povedal v pogovoru za STA, povezuje s svojo družino in tradicijo.

Intervju

Tone Peršak za STA: Slovenski center PEN mora zasledovati cilje v mednarodnem kontekstu

Sreda, 28. oktober
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Na čelu Slovenskega centra PEN je od ponedeljka pisatelj in nekdanji politik Tone Peršak, ki je združenju že predsedoval. Kot je poudaril v pogovoru za STA, je PEN mednarodna organizacija, zato mora slediti njenim temeljnim načelom. Tako si lahko v kontekstu prizadevanja za t.i. male literature zavzema za uveljavitev slovenske literature v svetu.