Intervju

Jelka Reichman za STA: Ko ilustriram knjigo, živim z njo

Sobota, 20. april
pripravila Tatjana Zemljič

Ena najbolj priljubljenih slovenskih ilustratork Jelka Reichman že od otroštva ljubi literaturo - prozo in še posebej poezijo. Mnogo pesmi se je naučila na pamet, nekatere zna še danes. Knjige so ji bile, kot je povedala v intervjuju za STA, v največje razvedrilo.

Intervju

Nina Peče Grilc za STA: Mesto z mestnim kinom je mesto, čigar duša je bogatejša, širša, polnejša

Sobota, 13. april
pripravila Alenka Vesenjak

Direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc se po dveh mandatih poslavlja od vodenja, za tretji mandat se ni potegovala. Meni, da odhaja ob pravem času, kino je, kot je povedala v dopisnem pogovoru za STA, v odlični kondiciji. Sogovornica je z ekipo poskrbela za eno uspešnejših kulturnih zgodb zadnjega desetletja: kino je spet postal del življenja.

Intervju

Grega Mastnak za STA: Prav nič se ne šparam

Sreda, 10. april
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Grega Mastnak je znan po dveh uspešnih animiranih serijah - Bizgeci in Princ Ki-Ki-Do. Prav slednja je bila letos v ospredju natečaja Živel strip! Živela animacija!, ki se sklepa v petek. Mastnak ustvarja svoje domišljijske svetove, v katerih so v ospredju pernati junaki, za "mlade, stare in vse tiste vmes" ter se pri tem "prav nič ne špara".

Intervju

Jernej Weiss za STA: Do kulturno razvite nacije tudi z glasbenim konservatorijem

Nedelja, 31. marec
pripravila Ksenija Brišar

Slovenski glasbeni dnevi bodo letos posvečeni stoletnici ustanovitve glasbenega konservatorija v Ljubljani, današnje Akademije za glasbo. Sočasno z drugimi institucijami smo z njim, kot je za STA povedal član programskega odbora in vodja mednarodnega muzikološkega simpozija Jernej Weiss, Slovenci dokončno stopili v krog kulturno razvitih nacij.

Intervju

Andrej Ilc za STA: Poezija trenutno miruje in čaka na priložnost

Sreda, 20. marec
pripravila Maja Čehovin Korsika

Ob bližnjem svetovnem dnevu je vodja uredništva leposlovja pri Mladinski knjigi (MK) Andrej Ilc za STA dopisno razgrnil nekaj misli o poeziji, ki trenutno "miruje in čaka na svojo priložnost". Meni, da so vrhunski pesniki za neko državo ravno tako neprecenljivo pomembni kot vrhunski zdravniki in bi torej morali uživati podoben ugled in status.

Intervju

Matija Solce za STA: Lutka zaradi svoje izmuzljive oblike omogoča večplasten pogled

Sreda, 20. marec
pripravila Sabina Lavrič

Matija Solce je glasbenik, režiser, igralec, prvi slovenski doktor lutkarstva in še kaj. Ob mednarodnem dnevu lutk, ki ga obeležujemo 21. marca, je za STA med drugim poudaril, da nam lutka zaradi svoje izmuzljive oblike omogoča kritični, večplastni pogled. Dejal je še, da je svet lutk najbližje svetu glasbe, pri lutkarstvu pa da ni prostora za ego.

Intervju

Špela Frlic za STA: Pripovedovanje je veščina, ki se je naučiš tudi s poslušanjem

Petek, 15. marec
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Programska vodja 22. Pripovedovalskega festivala Špela Frlic je za STA spregovorila o pomenu in vlogi pripovedovanja v današnjem z zgodbami zelo zasičenem svetu. Glede pripovedovanja jo zanima, kaj vse še lahko postane, in ne pristaja na kalupe o tem, komu je namenjeno. Naučiš se ga tudi tako, da sam pripoveduješ in pozorno prisluhneš drugim.

Intervju

Simon Popek za STA: Program se velikokrat sestavi po naključju

Torek, 12. marec
pripravila Ksenija Brišar

Vodja filmskega programa Cankarjevega doma Simon Popek je pred začetkom 21. festivala dokumentarnega filma pojasnil nekaj tem in filmov, ki jih je uvrstil na spored. Med temi so ženske zgodbe, ki jih je izbral tako zaradi močne produkcije kot tega, da so jih posnele režiserke. Sicer pa se program velikokrat sestavi po naključju, je povedal za STA.