Intervju

Nina Šenk za STA: Marpurgi bodo z drugim delom postali celovečerna opera

Sobota, 17. april
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Skladateljica Nina Šenk, od leta 2019 tudi izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je v okviru Slovenskih glasbenih dnevov predstavila opero Marpurgi. Umestila jo je v nedoločen čas, saj se dotika človeških odnosov, ki so večno aktualni. Kot je povedala za STA, bo z drugim delom, ki bo sledil, postala celovečerna opera.

Intervju

Jernej Weiss za STA: V Mariboru je opereta zavzemala dve tretjini repertoarja med obema vojnama

Ponedeljek, 12. april
pripravila Ksenija Brišar

Slovenski glasbeni dnevi bodo prek spleta zaznamovali lansko stoletnico Opere SNG Maribor. Temu bosta posvečena tako koncertni kot simpozijski del, ki bo osvetlil zgodovino operete med obema vojnama na tem odru. V Mariboru je opereta tedaj zavzemala več kot dve tretjini repertoarja, je v dopisnem pogovoru za STA povedal muzikolog Jernej Weiss.

Intervju

Iva Kovač za STA: Umetnost me zanima kot orodje za razumevanje sveta

Sobota, 10. april
pripravila Maja Čehovin Korsika

Iva Kovač je z aprilom postala programska direktorica Mesta žensk. V dopisnem pogovoru za STA je dejala, da bo pri snovanju programa poseben poudarek dala vizualni umetnosti in diskurzivnim programom. Sicer jo zanima raziskovalni pristop pri umetniškem delovanju ter "umetnost kot orodje za razumevanje sveta".

Intervju

Tone Kregar iz Mi2 za STA: Plošča Črno na Belem je izšla v mrakobnem času

Petek, 9. april
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Skupina Mi2 je prek spletnega koncerta nedavno predstavila novo ploščo Črno na Belem, s katero ostaja zvesta tradiciji osebnoizpovednega rock'n'rolla. "Govorimo o vsebinah, s katerimi se lahko identificira večina poslušalcev," je za STA povedal član zasedbe Tone Kregar. Posnetek koncerta bo po njegovih napovedih na voljo 30. aprila.

Intervju

Direktorica TMS Barbara Juršič za STA: Tehnika je v vseh porah našega življenja

Četrtek, 8. april
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Tehniški muzej Slovenije (TMS) letos obeležuje 70 let delovanja. Iz muzeja z 80 kvadratnimi metri razstavnih površin v Bistri se je razvil v muzej z več enotami. Kot je v intervjuju za STA povedala direktorica Barbara Juršič, si sama prizadeva predvsem za pridobitev novih depojskih prostorov, v načrtu sta tudi prenova muzeja in zbirk v Bistri.

Intervju

Vodja Fabule Aljaž Koprivnikar za STA: Po obdobju virtualne odsotnosti si vsi želimo živega stika z literaturo

Nedelja, 28. marec
pripravila Maja Čehovin Korsika

Aljaž Koprivnikar je z letošnjo izdajo prevzel umetniško vodenje festivala literatur sveta Fabula. V dopisnem pogovoru za STA je napovedal, da z ekipo vse napore vlagajo v to, da bodo festivalski dogodki v novem majskem terminu potekali v živo: "Živega stika z literaturo in njenimi ustvarjalci si po daljšem času virtualne odvisnosti želimo vsi."

Intervju

Uroš Korenčan za STA: Ogled predstave na zaslonu ni gledališki dogodek

Sobota, 27. marec
pripravila Ajda Rozina Zupančič

Ob svetovnem dnevu gledališča je direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana in predsednik Kolegija direktorjev slovenskih gledališč Uroš Korenčan v dopisnem intervjuju za STA spregovoril o trenutni problematiki zaprtih gledališč. Kot pravi, ogled predstave na računalniškem zaslonu ni gledališki dogodek.

Intervju

Direktorica SEM Natalija Polenec za STA: Priložnost muzeja je v povezovanju skozi projekte

Petek, 26. marec
pripravila Tatjana Zemljič

Natalija Polenec je vodenje Slovenskega etnografskega muzeja prevzela novembra. V času, ko je bil muzej zaradi epidemije zaprt, je s sodelavci organizirala razstavo V svetlobo oken ujeta dediščina, ki je vabila k ogledu od zunaj. Kot je povedala v dopisnem intervjuju za STA, se ji zdita izjemno pomembna odpiranje muzeja navzven in povezovanje.