Intervju

Direktorica Fundacije Mies van der Rohe Anna Ramos za STA: Na plano prihaja nova generacija arhitektov

Nedelja, 19. februar
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Evropska komisija v sodelovanju s Fundacijo Mies van der Rohe z nagrado Mies Award nagrajuje odličnost v sodobni evropski arhitekturi. Letošnji ožji izbor 40 projektov po besedah direktorice fundacije Anne Ramos kaže, da na plano prihaja nova generacija arhitektov. Ta se je bila, kot je povedala za STA, sposobna prilagoditi aktualnim razmeram.

Intervju

Andreja Breznik za STA: Slovenski arheološki parki so potencial za kulturni turizem, a manjka nekaj vizije, drznosti in podjetniške miselnosti

Sobota, 11. februar
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Andreja Breznik, zaposlena v Narodnem muzeju Slovenije, je nedavno pri Mladinski knjigi izdala vodnik po slovenskih arheoloških parkih Po poteh skozi čas. V njem predstavlja 44 arheoloških parkov, ki so, kot je poudarila v pogovoru za STA, najvišja kategorija arheološke dediščine. Imajo tudi velik potencial za kulturni turizem, ki pa ni izkoriščen.

Intervju

Klemen Dvornik za STA: Pri filmu si je treba postavljati visoke standarde

Sreda, 1. februar
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Ime režiserja Klemna Dvornika se redno pojavlja v špicah televizijskih produkcij, konec decembra je TV premiero dočakal njegov drugi celovečerec Pod gladino. Po komediji Kruha in iger se je Dvornik podal v vode nordic noirja. Meni, da si je treba pri filmu postavljati visoke standarde, saj je ravno avdiovizualna ustvarjalnost najbolj na prepihu.

Intervju

Aleš Berger za STA: Vselej so me vznemirjale skrajne lege jezika

Torek, 17. januar
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Letošnji veliki Prešernov nagrajenec Aleš Berger je vsestranska osebnost, med drugim je bil urednik in kritik, v zadnjem obdobju pa se je posvetil tudi avtorskemu izrazu. Prešernov sklad mu je nagrado namenil za življenjski prevajalski opus. Berger je za STA povedal, da so ga med drugim "vselej zanimale in vznemirjale skrajne lege jezika".

Intervju

Nika Autor in Andreja Hribernik za STA: Ustvariti fokus znotraj razgrnjene palete vsebin in tem

Sreda, 28. december
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik projekt, ki bo predstavljal Slovenijo na 57. likovnem bienalu v Benetkah prihodnje leto, snujeta v tesni navezi umetnik-kustos. Projekt je sicer v delu, smernice so zastavljene, rezultat pa ne bo znan vse do zadnjega aprilskega roka. Potrdita, da bo šlo za nadgradnjo dosedanjega dela Nike Autor.

Intervju

Ilustrator Marjan Manček za STA: Najraje rišem vse, kar je živo

Četrtek, 15. december
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Marjan Manček, ki s svojimi ilustracijami že štiri desetletja navdušuje najmlajše bralce, je dobitnik nagrada Hinka Smrekarja za življenjsko delo na 12. slovenskem bienalu ilustracije v Cankarjevem domu. Kot je povedal v intervjuju za STA, najraje riše vse, kar je živo: ljudi, živali, tudi drevesa.

Intervju

Pisatelj Antonio Scurati za STA: Starševstvo je danes razumljeno kot junaštvo

Petek, 25. november
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

V Ljubljani se kot gost 32. slovenskega knjižnega sejma mudi italijanski pisatelj Antonio Scurati (1969). Dobitnik več literarnih nagrad na sejmu predstavlja svoj prvi v slovenščino prevedeni roman Nezvesti oče. Scurati je za STA povedal, da je starševstvo danes razumljeno kot junaštvo, vlogo očeta pa je treba na novo opredeliti.

Intervju

Režiserja Kazda in Weinreb: Olgina odločitev za acta non verba nenavadna za Češkoslovaško 70. let

Torek, 15. november
pogovarjal se je Naum Dretnik

Petr Kazda in Tomaš Weinreb, ki na 27. Liffu sodelujeta s filmom Jaz, Olga Hepnarova o zadnji javno usmrčeni ženski na Češkoslovaškem, sta se v plastenju zgodbe množične morilke podala na dolgo raziskovalno pot. Kot je za STA povedal Weinreb, ni mogel verjeti, da se je na Češkoslovaškem zgodilo kaj takega, saj so narod besed in ne dejanj.