Intervju

Darko Štante za STA: Problematičen mladostnik si lahko želi zgolj topline

Sreda, 10. oktober
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

V Cankarjevem domu bo nocoj pred začetkom redne distribucije po slovenskih kinih predpremiera filma Posledice v režiji in po scenariju Darka Štanteta. Režiser je v pogovoru za STA spregovoril o temah, ki jih film o mladostnikih v vzgojnem zavodu odpira. Če nekateri problematični mladci hlepijo po vse več, si lahko drugi želijo zgolj topline.

Intervju

Petra Kolmančič za STA: Največja težava Maribora pomanjkanje vizije razvoja

Nedelja, 7. oktober
pripravila Andreja Seršen Dobaj

Pesnica Petra Kolmančič, po izobrazbi filozofinja in sociologinja kulture, je vrsto let dejavna na mariborski kulturni sceni. Strinja se, da je največja težava mesta pomanjkanje vizije razvoja, hkrati vidi vrsto spodbudnih kulturnih vrelišč. A opozarja, da vrhunska produkcija potrebuje kontinuiteto, stabilnost in dobre produkcijske pogoje.

Intervju

Maja Weiss za STA: Želela sem vplivati individualno v splošno korist

Sreda, 3. oktober
pripravila Alenka Vesenjak

Režiserka Maja Weiss je po več kot 50 naslovih nazadnje posnela dokumentarni film o sebi, My Way 50 - med iskanim in najdenim svetom. Pred drevišnjo premiero je za STA v dopisnem intervjuju pisala o svojem delu in času, v katerem živimo. Njen najljubši šport je plavanje, a, kot pravi v šali, zadnje čase plava bolj mrtvaka. A tudi: "Čas je za komedijo!"

Intervju

Prevajalec Uroš Kalčič: Prevodov se lotevam neustrašno

Nedelja, 30. september
pripravila Alenka Vesenjak

Prevajalec in pisatelj Uroš Kalčič je nase nazadnje opozoril z obsežnima prevodoma romanov pisateljice Donne Tartt, Skrivna zgodovina in Lišček. Kalčič ni prevajalec, ki bi svoje avtorje vzneseno koval med zvezde. Tudi za Donno Tartt pravi: "O bivših seveda vse dobro - a vseeno moram priznati, da se s Tarttovo nikoli nisem kaj prida razumel."

Intervju

Igor Švara za STA: Trenutna generacija orkestrašev je ena najboljših

Petek, 21. september
pogovarjala se je Ksenija Brišar

SNG Opera in balet Ljubljana bo v nedeljo slavnostno vstopila v novo sezono, povod je stoletnica opernega orkestra. Počastil jo bo venček odlomkov iz operne tradicije, pri katerih bo v ospredju - orkester. Dirigent Igor Švara, ki ga je vodil več kot 40 let, je za STA ocenil, da je ta še vedno med boljšimi opernimi orkestri v Evropi.

Intervju

Sonja Prosenc za STA: Želela sem ustvariti portret ljudi, ki se v kritičnem trenutku ne najdejo

Sobota, 15. september
pogovarjala se je Maja Čehovin Korska

Po uspehu v Karlovyh Varyh so si lahko slovenski gledalci v petek zvečer v Portorožu prvič ogledali drugi celovečerec režiserke Sonje Prosenc, naslovljen Zgodovina ljubezni. Kot je režiserka dejala za STA, film slika portret ljudi, ki ne morejo ali ne znajo najti poti eden k drugemu v trenutku, ko se soočajo z izgubo ljubljene osebe.

Intervju

Urša Menart za STA: Blizu so mi drame s subtilnimi elementi komedije

Torek, 11. september
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Za uvod v 21. Festival slovenskega filma je slovensko premiero doživel prvi igrani celovečerni film režiserke mlajše generacije Urše Menart z naslovom Ne bom več luzerka. V ospredju filma je razkol med pričakovanji do mladih in dejanskimi možnostmi, ki jih imajo pri zasledovanju svoje karierne poti, podan pa je z dobro mero humorja.

Intervju

Marjeta Doupona za STA: Biti stoodstotno pismen je nedosegljiv ideal

Petek, 7. september
pogovarjala se je Sabina Lavrič

Raziskovalka na Pedagoškem inštitutu Marjeta Doupona je ob svetovnem dnevu pismenosti za STA poudarila, da je biti stoodstotno pismen nedosegljiv ideal: "Nikoli ne bomo stoodstotno pismeni. Niti Nobelovi nagrajenci niti najbolj izobraženi ljudje v naši družbi." Opozorila je tudi, da se pismenost vedno napaja pri materialnih dobrinah.