Intervju

Letna produkcija Folklorne skupine Tine Rožanc o različnih obrazih ljubezni

Četrtek, 22. junij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Folklorna skupina Tine Rožanc je tik pred 68. letnim nastopom, ki ga bo 24. junija izvedla na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma. Predstavitev bo spletena okrog ljubezni, rdeča nit pa bo literarno delo Dekameron italijanskega renesančnega avtorja Giovannija Boccaccia. Zakaj ljubezen? Ker je ta vsepovsod, meni umetniška vodja Irena Ham.

Intervju

Zgodovina Slovenije v stripu: Ko ima bakrena posoda dramatične razsežnosti

Nedelja, 11. junij
pripravila Alenka Vesenjak

Pri Založbi Miš je izšla Zgodovina Slovenije v stripu pisatelja Žige X. Gombača in stripovskega avtorja Ivana Mitrevskega. Ustvarila sta Živo, ki se potika po Narodnem muzeju Slovenije in s predmeti potuje skozi čas. Otroci so knjigo vzljubili. Mnogi se odpravijo v muzej in fantazirajo ob novčiču, ki za njih poprej ni imel posebne vrednosti.

Intervju

Maja Smrekar za STA: Če koncept življenja raziskujem skozi umetnost, to umetnost tudi živim

Četrtek, 8. junij
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Umetnica Maja Smrekar je za serijo projektov K-9_topologija prejela nagrado festivala Ars Electronica zlata nika v kategoriji hibridne umetnosti. V utemeljitvi piše, da gre za hibridno umetniško delo z globokim biopolitičnim sporočilom, ki bo gotovo sprožilo veliko razprav. Maja Smrekar se tega veseli. Kritike poziva: "Naj se odprti lov začne!"

Intervju

Rukavina: S Festivalom Lent poskušamo iz malega Maribora narediti veliko mesto

Četrtek, 25. maj
pogovarjala se je Andreja Seršen Dobaj

Festival Lent letos beleži 25 let delovanja. Po besedah njegovega prvega moža, direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine so kljub številnim težavam uspeli ohraniti prvotno zagnanost ekipe, ki jo poganja predvsem želja po razvoju mesta. "Iz malega mesta Maribor skušamo v teh nekaj dneh narediti veliko mesto," je dejal v pogovoru za STA.

Intervju

Novi direktor JSKD Marko Repnik za STA: Za vodenje sklada ni dovolj le umetniški talent

Sreda, 24. maj
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Marko Repnik, od januarja na čelu Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, je v pogovoru za STA dejal, da si želi nadaljevati delo predhodnika, Igorja Teršarja, in nadgraditi oblike izobraževanja. Kot glasbenik je poudaril, da vodenje sklada zahteva od vodje drugačne veščine kot vodenje orkestra.

Intervju

Amir Muratović: Za eno izjavo stoji univerzum drobnih usod, dogodkov, spominov

Sobota, 20. maj
pripravila Alenka Vesenjak

Priznani avtor dokumentarnih filmov Amir Muratović je posnel film Bila so Titova mesta. Prvi del bo na sporedu TV Slovenija v torek, 23. maja, drugi teden dni kasneje. Avtor je o razpadu Jugoslavije spregovoril s prebivalci nekdanjih Titovih mest. Kot je povedal za STA, ob tem zavrača etiketo jugonostalgija in ironičen ton, ki jo pogosto spremlja.

Intervju

Živa Ploj Peršuh za STA: Evropski karierni center za mlade umetnike odpira možnost znanj v različnih umetniških vejah

Petek, 28. april
pogovarjala se je Ksenija Brišar

V Ljubljani je lani začel delovati Evropski karierni center za mlade umetnike - Triple Bridge, namenjenem celovitemu izobraževanju mladih umetnikov ter skrbi za njihov nadaljnji razvoj. Center ponuja različne uvide v možno kariero, je za STA povedala dirigentka in umetniška vodja Akademije Branimir Slokar Živa Ploj Peršuh.

Intervju

Ifigenija Simonović za STA: V Penu več mladih in politično nevtralnih posameznikov

Četrtek, 23. marec
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

V začetku meseca je na čelo Slovenskega centra Pen stopila Ifigenija Simonović. Članica Pena je že od leta 2006, za seboj ima tudi dva mandata sekretarke. V Penu si želi več mladih in politično nevtralnih posameznikov. Ne želi biti predsednica Pena zgolj zato, ker je ženska, in verjame, da nas literatura dela bolj sočutne do drugih in drugačnih.