Intervju

Arheolog Jure Krajšek za STA: Najdbe pod celjskim Muzejskim trgom presegajo provincialnost Celeje

Četrtek, 2. maj
pogovarjala se je Jasmina Vodeb Baša

Fragmenti stenske poslikave rimske vile iz 1. st. n. št., ki so jih odkrili ob arheološkem izkopavanju na Muzejskem trgu v Celju, pričajo o vrhunski umetnosti in izdelavi, ki je po kakovosti in ceni močno presegala siceršnje okvire nekdanje rimske province Norik, je v pogovoru za STA dejal arheolog in kustos Pokrajinskega muzeja Celje Jure Krajšek.

Intervju

Marko Peljhan za STA: Poetično vstopamo v težko planetarno obdobje

Torek, 30. april
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Marko Peljhan bo s projektom Here We Go Again...System 317 Slovenijo zastopal na bližnjem 58. beneškem umetnostnem bienalu. V krajšem pogovoru za STA je med drugim presodil, da "stopamo v zelo težko planetarno obdobje", o projektu pa je dejal, da na "zelo poetičen način in z minimalistično potezo reflektira in problematizira trenutno stanje".

Intervju

Maša Kagao Knez za STA: Ples mi omogoča raziskovanje in predstavlja večni izziv

Petek, 26. april
pripravila Maja Čehovin Korsika

Od leta 1982 je 29. april dan, ko se po svetu s poslanicami in več dogodki slavi plesno umetnost. Ob mednarodnem dnevu plesa je za STA o plesnemu ustvarjanju spregovorila ustvarjalka Maša Kagao Knez. Kot je dejala, je ples med drugim njeno delo in hkrati strast, daje ji moč in jo sprošča: "Omogoča mi raziskovanje in predstavlja večni izziv."

Intervju

Jelka Reichman za STA: Ko ilustriram knjigo, živim z njo

Sobota, 20. april
pripravila Tatjana Zemljič

Ena najbolj priljubljenih slovenskih ilustratork Jelka Reichman že od otroštva ljubi literaturo - prozo in še posebej poezijo. Mnogo pesmi se je naučila na pamet, nekatere zna še danes. Knjige so ji bile, kot je povedala v intervjuju za STA, v največje razvedrilo.

Intervju

Nina Peče Grilc za STA: Mesto z mestnim kinom je mesto, čigar duša je bogatejša, širša, polnejša

Sobota, 13. april
pripravila Alenka Vesenjak

Direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc se po dveh mandatih poslavlja od vodenja, za tretji mandat se ni potegovala. Meni, da odhaja ob pravem času, kino je, kot je povedala v dopisnem pogovoru za STA, v odlični kondiciji. Sogovornica je z ekipo poskrbela za eno uspešnejših kulturnih zgodb zadnjega desetletja: kino je spet postal del življenja.

Intervju

Grega Mastnak za STA: Prav nič se ne šparam

Sreda, 10. april
pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Grega Mastnak je znan po dveh uspešnih animiranih serijah - Bizgeci in Princ Ki-Ki-Do. Prav slednja je bila letos v ospredju natečaja Živel strip! Živela animacija!, ki se sklepa v petek. Mastnak ustvarja svoje domišljijske svetove, v katerih so v ospredju pernati junaki, za "mlade, stare in vse tiste vmes" ter se pri tem "prav nič ne špara".