Od blizu

Fejstbukerji - skupina dobrih mladih bralcev in premišljevalcev izbrane literature

Petek, 17. marec
piše Jasmina Vodeb Baša

Knjigarna Konzorcij enkrat mesečno postane prizorišče srečanja fejstbukerjev. To je skupina štirih nadebudnih dijakov in devetošolke, ki jih veže ljubezen do branja. Na pogovore o knjigah bralnega kluba za mlade Fejstbukerji pride včasih več, včasih manj sovrstnikov, ko so na vrsti bolj razvpita dela, kot je Harry Potter, tudi 40.

Od blizu

Paviljon države NSK ob beneškem bienalu za ponovni premislek o državi kot taki

Četrtek, 16. marec

Beneški likovni bienale bo v 57. izdaji potekal na temo Viva arte viva. Ob osrednji razstavi bo ponudil 87 nacionalnih predstavitev v Vrtovih, Arzenalu in drugod po mestu. S svojim paviljonom se bo v času bienala v Benetkah predstavljala tudi NSK država v času. Kot so povedali komisarji projekta skupina Irwin, "bodo prišli in zavzeli položaj".

Od blizu

Prenovljena Švicarija bo poleti zaživela z grafičnim bienalom

Torek, 28. februar
piše Tatjana Zemljič

Prenova Švicarije v parku Tivoli, ki jo je Mestna občina Ljubljana (Mol) namenila javnim kulturnim programom in umetniškim ateljejem, se končuje. Po dobro leto in pol trajajočih delih bo hiša vrata odprla junija z grafičnim bienalom, konec leta naj bi se vselili umetniki. Upravljanje hiše bo prevzel Mednarodni grafični likovni center (MGLC).

Od blizu

"Čarobno mizerni avtobus" povezal razstavišča galerijske četrti Šiška

Torek, 14. februar
pripravila Ksenija Brišar

Galerijsko četrt Šiška, v kateri je šest kulturnih ustanov, v katere obiskovalec ne zaide po naključju, je konec tedna povezal avtobus, s katerim so pobudniki novonastale galerijske skupnosti brezplačno popeljali po aktualnih razstavah. Na krožno pot se je podalo več deset radovednežev in ljubiteljev umetnosti, ki so novosti izrekli dobrodošlico.

Od blizu

Gledališče Glej v leto 2017 z novo obliko vodstva in novim konceptom

Sobota, 4. februar

V Gledališču Glej so v leto 2017 vstopili prenovljeni. Svoje podporne programe bodo preusmerili na nova področja, ki jih večinske institucije ne podpirajo, umetniški program pa iz raznolikosti preusmerjajo v kakovost. Prav tako so se odpovedali funkciji umetniškega vodje in jo nadomestili z aktivnim umetniškim svetom, je za STA povedal Jure Novak.

Od blizu

Metka Krašovec: Med mediteranskim temperamentom in protestantskim delovnim urnikom

Torek, 17. januar
piše Alenka Vesenjak

Dobitnica Prešernove nagrade za življenjsko delo, slikarka Metka Krašovec je z opusom vidno zaznamovala slovenski umetniški prostor. Čeprav sebe vedno razume kot motnjo, celo tujko, samohodko, ji je zelo blizu tudi opredelitev likovnega kritika Tomaža Brejca, da se umešča med mediteranski temperament in protestantski delovni urnik.

Od blizu

Bo poslopje Ksevta od marca le še prazna lupina?

Torek, 10. januar
piše Tatjana Zemljič

Kulturnemu središču evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) grozi, da marca objekt ostane prazen, saj se februarja izteče dosedanji program zavoda. Vprašanje sistemskega financiranja in statusa javnega zavoda po več kot letu dni še ni rešeno. Minuli petek je, "ker ni možno odgovorno poslovati", odstopno izjavo podal v.d. direktorja Izidor Fijavž.

Od blizu

Leto 2017: Ob 500-letnici reformacije v ospredju misel o ekumeni, spravi in dialogu

Sobota, 31. december
piše Tatjana Zemljič

Leto 2017, ko bomo obeležili 500 let reformacije, je vlada razglasila za leto reformacije. Ob jubileju se bo zvrstilo več prireditev, tudi razstav in strokovnih srečanj. Predvsem pa bo, kot je za STA povedal evangeličanski škof Geza Filo, v ospredju misel o ekumeni, spravi, dialogu in večjem sodelovanju v času, ki nas postavlja pred nove izzive.