Od blizu

Dušan Merc ob dnevu poezije: V času, ko postaja naša demokracija poza, je poezija izraz propadanja

ponedeljek, 20. marec
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Ob svetovnem dnevu poezije, 21. marcu, je generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay zapisala, da poezija bogati dialog in spodbuja človeški napredek in je v nemirnih časih potrebna bolj kot kdajkoli prej. Predsednik DSP Dušan Merc pa je poudaril, da "postaja naša demokracija poza; poezija pa v vsej svoji simbolni podobi izraz propadanja".

Od blizu

V Pliberku prireditev v spomin na pesnika Karla Destovnika - Kajuha

sobota, 25. februar

V Pliberku na avstrijskem Koroškem bo danes prireditev v spomin na pesnika Karla Destovnika - Kajuha z naslovom V tej pesmi je strastno hotenje zgrabiti za vrat to prekleto življenje. Prireditev Zveze slovenskih kulturnih društev je nastala v sodelovanju s Slovensko prosvetno zvezo ter Zvezo koroških partizanov in Kulturnim domom Pliberk.

Od blizu

Slovenska filma na mednarodnem filmskem festivalu v Beogradu

petek, 24. februar

V Beogradu se danes začenja 51. mednarodni filmski festival - Fest. V glavni tekmovalni program se je uvrstil celovečerni igrani film Zbudi me režiserja Marka Šantića, v programu Fest specijal pa bodo prikazali manjšinski koprodukcijski celovečerni film Illyricvm režiserja Simona Bogojevića Naratha. Festival se bo sklenil 5. marca.

Od blizu

Koroški kulturni dnevi v Ljubljani s pestrim naborom prireditev

sreda, 22. februar

V Ljubljani se bodo danes začeli Koroški kulturni dnevi, ki bodo na različnih prizoriščih prinašali mavrično paleto kulturnih dejavnosti vseh zvrsti, različnih izvajalcev ter za različne starostne in poklicne skupine gledalcev in poslušalcev. Prireditve bodo potekale vse do 18. aprila.

Od blizu

Ljubljanski Nebotičnik je dopolnil 90 let

torek, 21. februar

Ljubljanski Nebotičnik, ki je ob izgradnji veljal za najvišjo stavbo v srednji Evropi in na Balkanu, praznuje 90 let. Stavbo s 13 nadstropji so postavili leta 1933 po načrtih arhitekta Vladimirja Šubica.

Od blizu

V Slogiju simpozij v spomin na velikega gledališčnika Dušana Jovanovića

torek, 21. februar

V Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi) bo danes simpozij, posvečen gledališkemu opusu Dušana Jovanovića. Kot je za STA povedala vodja simpozija Diana Koloini, bodo na njem teatrologi spregovorili o delu velikana slovenskega gledališča, hkrati pa je simpozij tudi predpriprava na monografijo o Jovanoviću, ki jo bo Slogi izdal prihodnje leto.