Od blizu

Ob letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu optimistično razpoloženje v branži

Ponedeljek, 14. oktober
pripravila Tatjana Zemljič

V Frankfurtu bo od srede do nedelje potekal 71. mednarodni knjižni sejem. Za razliko od zadnjih let v branži letos vlada optimistično razpoloženje, čemur botruje povečanje prometa. Na sejmu pričakujejo okoli 7500 razstavljavcev iz 150 držav, častna gostja je Norveška. S svojo stojnico se bo na sejmu predstavila tudi Slovenija.

Od blizu

Nobelova nagrada za literaturo krat dva - v luči neevropocentričnosti naproti lavreatkama?

Torek, 8. oktober
pripravila Maja Čehovin Korsika

Švedska akademija bo letos podelila kar dve Nobelovi nagradi za literaturo, za leto 2018 in 2019. Kdo ju bo prejel, bo znano v četrtek okoli 13. ure. Na spletnih stavnicah sicer zelo visoko kotirajo pisateljice in tudi v javnosti vrši - če bosta nagrajenca dva, naj vsaj eno nagrado prejme pisateljica ali pa avtor/ica, ki ni vezan na Evropo.

Od blizu

V Celju vabijo na fotografsko-zgodovinski sprehod z mojstrom Pelikanom

Nedelja, 29. september
piše Jasmina Vodeb Baša

V Muzeju novejše zgodovine Celje so pred dnevi v kletnih prostorih Pelikanove hiše odprli razstavo, s katero vabijo obiskovalce na virtualen izlet z mojstrom Pelikanom in njegovim kolesom po Celju. Legendarni fotograf je namreč rad kolesaril po knežjem mestu in sproti v svoj objektiv lovil trenutke, s čimer je poskrbel za obsežno fotodokumentacijo.

Od blizu

Viennacontemporary letos z močno slovensko udeležbo

Petek, 27. september
pripravila Tatjana Zemljič

Na Dunaju je v četrtek vrata odprl sejem sodobne umetnost viennacontemporary, ki ponuja vpogled v živahno sodobno umetniško sceno Srednje in Vzhodne Evrope. V Marx Halle se predstavlja 110 galerij iz 26 držav, med njimi so štiri slovenske. V fokusu je letos država v času NSK. Sejem se bo sklenil 29. septembra.

Od blizu

Ob letošnjih DEKD bo posebna pozornost namenjena reki Ljubljanici in njenim zakladom

Četrtek, 26. september
pripravila Tatjana Zemljič

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) bodo v Sloveniji potekali od 28. septembra do 12. oktobra. Moto letošnje akcije pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije je Dediščina # umetnost # razvedrilo, temi se pridružuje tudi Slovenija. Odprtje bo v petek na Vrhniki, kjer so pripravili pester celodnevni program.

Od blizu

Kakovostna kritika kot pomemben smerokaz ustvarjalcem in uporabnikom umetnosti

Sobota, 14. september
pripravila Maja Čehovin Korsika

Cankarjev dom je gostil posvet o pomenu in vlogi umetnostne kritike. Govorci so se strinjali, da je položaj kritike kot konstitutivnega elementa umetniškega ustvarjanja spremenjen. Vprašali so se, komu je danes kritika namenjena. Tudi bralcu, ki ima, kot meni Uršula Cetinski, pravico do erotičnih spoznavnih užitkov ob branju kakovostne kritike.

Od blizu

Dragan Velikić - preiskovalec sebe in svojega sveta

Torek, 10. september
pripravila Ksenija Brišar

Srbski pisatelj Dragan Velikić, letošnji dobitnik nagrade vilenica, se v svojih delih ukvarja s prostorom ter družbenimi in osebnimi okoliščinami, ki ga definirajo. V njih tako na intimni kot družbeni ravni raziskuje izkušnjo poti v srednjeevropskem prostoru. Pri tem izhaja iz podrobnosti. Te so po njegovem mnenju pomembne za razvoj romana.

Od blizu

Slovenija naproti načrtnemu razvoju bralne pismenosti in bralne kulture

Ponedeljek, 9. september

Ob začetku Nacionalnega meseca skupnega branja so v Cankarjevem domu državna sekretarka Tanja Kerševan Smokvina, minister Jernej Pikalo in direktorica agencije za knjigo Renata Zamida podpisali dokument, s katerim se je Slovenija zavezala, da bo skrbela za načrten razvoj bralne pismenosti in bralne kulture, tako otrok kot odraslih.