Od blizu

Slovenski praznik pisane besede se preveša v svetovni dan knjig

Nedelja, 22. april
pripravila Sabina Lavrič

Pred nami je svetovni dan knjige in avtorskih pravic, ki ga praznujemo 23. aprila. Dan bo v znamenju številnih z literaturo in knjigami povezanih dogodkov, tudi po Sloveniji, kjer knjigo na prvo mesto postavljamo že v sklopu Slovenskih dnevov knjige, ti pa se bodo tudi letos prevesili oziroma prekrili z Nočjo knjige.

Od blizu

Pisatelji na Bledu o literaturi kot pravici do sanj

Četrtek, 19. april

Udeleženci 50. mednarodnega srečanja pisateljev, ki poteka na Bledu, so današnje popoldne namenili okrogli mizi Slovenskega centra Pen o literaturi kot pravici do sanj. Kot je prepričana predsednica slovenskega Pena Ifigenija Simonović, je literatura prst, iz katere lahko poženejo semena sanj.

Od blizu

Slovenski glasbeni dnevi s pogledom na 100-letnico začetka delovanja Opere v Ljubljani

Sreda, 11. april
pripravila Ksenija Brišar

Slovenski glasbeni dnevi bodo v 33. izdaji med 12. in 19. aprilom posvečeni 100-letnici začetka delovanja Opere Narodnega gledališča v Ljubljani. Z jubilejem se bodo povezovali tako koncertni dogodki kot muzikološki simpozij, ki bo z več kot 30 raziskovalci iz 16 držav preučil delovanje t.i. "nacionalnih" opernih gledališč v 20. in 21. stoletju.

Od blizu

V svetovnem dnevu knjig za otroke se zrcali spoštovanje do velikosti majhnega

Nedelja, 1. april
piše Sabina Lavrič

Drugega aprila, na dan, ko se je rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen, bodo po svetu že 51. obeležili svetovni dan knjig za otroke. Na ta dan vsako leto ena od držav članic Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY pripravi poslanico in plakat. Letos je bila na vrsti Latvija, ki sporoča: "Majhno je v knjigi veliko."

Od blizu

Lorenci ob svetovnem dnevu: Gledališče noče predstave, hoče dogodek

Ponedeljek, 26. marec
pripravila Maja Čehovin Korsika

Svetovni dan gledališča, ki ga 27. marca obeležujemo od leta 1962, ponuja priložnost za razmislek o vlogi in pomenu te umetniške dejavnosti. Slovensko poslanico ob dnevu je prispeval gledališki režiser Jernej Lorenci, ki je poudaril: "Gledališče noče predstave, hoče dogodek. Noče predstavljati, hoče biti. Scela navzoče. Do kraja prisotno."

Od blizu

Knjižni sejem v Leipzigu meka za ljubitelje knjig in platforma za razprave o politiki in družbi

Sreda, 14. marec
piše Tatjana Zemljič

V Leipzigu bo od 15. do 18. marca potekal mednarodni knjižni sejem, eno najpomembnejših predpomladnih srečanj založnikov in knjigotržcev o aktualnih in bodočih trendih na nemškem in evropskem knjižnem trgu. Na sejmu bo sodelovalo 2600 razstavljavcev iz 48 držav, država v gosteh bo Romunija. Z nacionalno stojnico se bo predstavila tudi Slovenija.

Od blizu

Oblika vode Guillerma del Tora s štirimi oskarji, tudi za najboljši film

Ponedeljek, 5. marec

Romantični fantazijski film režiserja Guillerma del Tora z naslovom Oblika vode je na podelitvi filmskih nagrad oskar v Los Angelesu pobral štiri pozlačene kipce, vključno za najboljši film. S tremi oskarji mu je sledila vojna drama Dunkirk, po dva oskarja pa sta dobila filma Najtemnejša ura in Trije plakati pred mestom.

Od blizu

Pil se je v 70 letih spreminjal in razvijal v koraku s časom

Sreda, 21. februar

Pred 70 leti je izšla prva številka Pila, takrat Pionirskega lista, na zgolj štirih straneh. Časopis za otroke, ki se je razvijal in spreminjal v koraku s časom, še danes mladim pomaga odraščati, rešuje njihove težave in stiske, jih razvredri in odpira teme, ki jih zanimajo. Pilov 70. rojstni dan bodo danes proslavili v knjigarni Konzorcij.