Od blizu

Tavčarjev dvorec na Visokem dobiva vse lepšo podobo in vse več vsebine

Sreda, 16. avgust

Na dvorcu Ivana Tavčarju na Visokem pri Poljanah ob stoletnici povesti Cvetje v jeseni letos nadaljujejo restavratorska dela. Precejšnji del dvorca je v preteklih letih občina že uredila, letos pa dela prvič izvaja državni restavratorski center. Dvorec je tudi v postopku za razglasitev za kulturni spomenik državnega pomena.

Od blizu

V Ljubljani največja poletna kulturna atrakcija Plečnik in njegova zapuščina

Sreda, 9. avgust
pripravila Maja Čehovin Korsika

Ljubljano poleti določa vrvež. Turisti in domačini se zgrnejo na ulice in uživajo v utripu mesta. Koliko pa jih ob tem zanima kultura? Prestolnico poleti zelo zaznamuje Ljubljana festival, na katerem beležijo dober obisk Slovencev in tujcev, pritegnejo tudi ostale prireditve na prostem in muzeji, a primat zanimanja drži Plečnikova zapuščina.

Od blizu

Koščena piščal iz Divjih bab je po mnenju slovenskih arheologov delo neandertalca

Sobota, 29. julij
piše Tatjana Zemljič

Koščena piščal, ki je bila leta 1995 odkrita v jamskem najdišču Divje babe I, že dalj časa buri duhove. Med tem ko nemški arheologi menijo, da so luknje v kost naredile zveri, slovenski menijo, da jih je naredil neandertalec. O tem, kot je za STA povedal arheolog dr. Boštjan Odar, pričajo raziskave iz zadnjih let.

Od blizu

Martin Krpan bo znova zaživel v slikanici s Smrekarjevimi ilustracijami izpred 100 let

Petek, 28. julij
piše Jasmina Vodeb Baša

Letos mineva sto let od prvega izida ilustrirane slikanice s povestjo Martin Krpan. V slikanici se srečujeta humorna pisava Frana Levstika in satirične risbe Hinka Smrekarja. Avgusta bo pri Mladinski knjigi izšla jubilejna izdaja slikanice s Smrekarjevimi ilustracijami. Od leta 1954 so ponatisi slikanice izhajali s podobami Toneta Kralja.

Od blizu

Evropska sredstva bogatijo delo kulturnih organizacij ter lokalno in nacionalno kulturno ponudbo

Sobota, 15. julij
pripravila Maja Čehovin Korsika

Na razpisu podprograma Kultura Ustvarjalne Evrope je bilo letos izbranih sedem projektov s slovenskim vodjo ter deset slovenskih partnerjev, kar je velik uspeh. Največ je projektov s področja uprizoritvenih umetnosti, sledijo projekti, vezani na kulturno dediščino, literaturo, vizualne umetnosti, nove tehnologije ter interdisciplinarne pristope.

Od blizu

Udeleženci na 53. seminarju slovenskega jezika razmišljajo o ljubezni

Sreda, 5. julij
piše Tatjana Zemljič

Na Filozofski fakulteti poteka 53. seminar slovenskega jezika, literature in kulture. Udeleženci, ki prihajajo iz 24 držav, letos po besedah predsednice seminarja Alojzije Zupan Sosič skozi tri perspektive spoznavajo, "kako Slovenci ljubimo". Vzdušje na seminarju je sproščeno, a hkrati delovno, saj se udeleženci želijo naučiti čim več.

Od blizu

Peršak o spremembah v kulturi: O njej govorimo na enak način kot pred 50 leti

Nedelja, 2. julij
piše Ksenija Brišar

Minister za kulturo Tone Peršak meni, da bi bilo treba na kulturo pogledati nekoliko drugače. Javni interes se je z lastno državo spremenil, gre za "refleksijo življenja skupnosti in našo skupno zavest". Izhodišče je nacionalni program za kulturo, ki bo drugačen od sedanjega. Spremembe, ki bi jih uvajali postopoma, pa znajo biti "tudi travmatične".

Od blizu

Spremembe v kulturi: Najprej, kje smo, da bomo vedeli, kam

Nedelja, 2. julij
piše Ksenija Brišar

Medresorska delovna skupina, v kateri so bili predstavniki več ministrstev in drugih institucij, je nedavno pripravila poročilo o pregledu izdatkov na področju kulture s predlaganimi ukrepi kot možno podlago za spremembe v tem sektorju. Ureditve po državah so različne, pri dobrih praksah bi se lahko zgledovala tudi Slovenija.