Od blizu

Knjižni sejem v Frankfurtu priložnost za popularizacijo knjige

Ponedeljek, 8. oktober
piše Tatjana Zemljič

V Frankfurtu bo od 10. do 14. oktobra potekal 70. mednarodni knjižni sejem. Tudi letošnji bo potekal v časih, ki založništvu niso naklonjeni. Založniki in knjigotržci zato sejem vidijo kot eno od priložnosti za popularizacijo knjige. Predstavilo se bo okoli 7000 razstavljavcev iz več kot 100 držav. Častna gostja je Gruzija.

Od blizu

V Baški grapi bodo proslavili 70-letnico filma Na svoji zemlji

Četrtek, 4. oktober
pripravila Ksenija Brišar

V Baški grapi, kjer je režiser France Štiglic posnel glavnino prizorov za prvi slovenski umetniški film Na svoji zemlji, bodo konec tedna proslavili 70-letnico njegovega nastanka. Praznovanje pripravljajo na Grahovem ob Bači, kjer o filmu priča spomenik, pred nekaj leti pa so domačini po ključnih prizorih uredili istoimensko tematsko pot.

Od blizu

Za ohranjanje kulturne dediščine so nujni sistemsko zagotovljena sredstva in ukrepi

Četrtek, 20. september
pripravila Tatjana Zemljič

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine, ki se začneta v soboto, bosta letos potekala pod sloganom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. Slovenci na kulturno dediščino po mnenju ministrstva za kulturo prevečkrat gledamo kot na breme in to prepričanje želijo ob letošnjem Evropskem letu kulturne dediščine spremeniti.

Od blizu

S Scenarnico na poti krepitve slovenske scenaristike

Petek, 14. september
pripravila Maja Čehovin Korsika

Tradicija scenaristike se je v Sloveniji v zadnjih desetletjih nekoliko izgubila. Trenutno najvidnejša pobuda na tem področju je Scenarnica, delavnica za razvoj scenarijev, ki jo sekcija scenaristov pri Društvu slovenskih režiserjev izvaja že tri leta. Rezultati letošnje bodo v soboto predstavljeni na 21. Festivalu slovenskega filma.

Od blizu

Animirani filmi na FSF: Koliko še do naslednika Socializacije bika?

Četrtek, 13. september
piše Maja Čehovin Korsika

Festival slovenskega filma (FSF) ponuja tudi pregled animirane produkcije. Močna je prisotnost otroških animiranih filmov, v uradnem tekmovalnem programu so med kratkimi filmi trije animirani, eden je med študijskimi filmi, animacija pa je vstopila tudi v dokumentarec. Ne gre pa mimo dejstva: še vedno imamo en sam celovečerni animirani film.

Od blizu

Pred evropskimi poslanci vnovič reforma avtorskega prava EU

Ponedeljek, 10. september
pripravila Sabina Lavrič

Evropski parlament bo v sredo ponovno odločal o predlogu direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki po prepričanju nasprotnikov omejuje svoboščine interneta. Če bodo direktivo poslanci podprli, se bo postopek nadaljeval s pogajanji na Svetu EU, v nasprotnem primeru pa ni pričakovati, da bi bila sprejeta še v tem mandatu.

Od blizu

Festival Ars Electronica letos na temo Napaka - umetnost nepopolnega

Sreda, 5. september
pripravila Tatjana Zemljič

V Linzu bo od 6. do 10. septembra potekal festival Ars Electronica, ki išče vezi med umetnostjo, tehnologijo in družbo. Tema letošnje izdaje je Napaka - umetnost nepopolnega, torej napaka kot neuspeh, neskladje s pričakovanim, odstopanje od norme. Festival bo gostil okoli 1000 umetnikov, med njimi so tudi slovenski, ter ponudil okoli 500 dogodkov.

Od blizu

Poezija in vino v vseh skritih in manj skritih kotičkih Ptuja

Sobota, 25. avgust
piše Sabina Lavrič

Tišina na Vrazovem trgu ob večernih pesniških branjih. Lampijoni z verzi, ki brlijo v nebo. Vinske steklenice, napolnjene s poezijo, kot travnik, na katerem si lahko utrgaš svojo pesniško cvetlico. Agi Mishol, očarana, ker je vse "oh, tako zeleno". Michael Krüger z veliko skrivnostmi: "Vam povem kakšno?" Vse to so letošnji Dnevi poezije in vina.