Od blizu

Zgodbe Notranjskega muzeja: Predjamski zaklad, stepski bizon, Betalov spodmol

Sobota, 26. november

Notranjski muzej Postojna, ena osrednjih kulturnih institucij Primorsko-notranjske regije, letos praznuje 75. obletnico ustanovitve, v zadnjem času pa je po besedah vodje Tine Poljšak za razstave in spremljevalne dogodke med obiskovalci vse več zanimanja. Ob obletnici so v pokrajinskem muzeju pripravili razstavo Kako se je začelo?.

Od blizu

Raperke v Sloveniji: Veš, poetka, svoj dolg?

Petek, 28. oktober
piše Miša Močilnikar

Raperke v Sloveniji vedo, da imajo kaj ponuditi, toda ali to ve občinstvo? Ko govorimo o raperkah, večina ljudi pomisli na protagonistke novega vala, čeprav Slovenija od 90. let beleži kar 12 raperk in tri skupine. O tem, ali ima rap spol, o mlačnosti in gentrifikaciji rapa so za STA spregovorili Fraw Blanka, Sahareya, Žena in Jizah Dafunk.

Od blizu

Aleksander Erniša: Reformacija nam je zapustila bogato zakladnico vrednot

Četrtek, 27. oktober
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Enaintrideseti oktober je dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, družbeno-politično in kulturno gibanje v 16. stoletju ter na rojstvo slovenskega knjižnega jezika. "Reformatorji so iskali odgovore na izzive tedanjega časa. Mi jih moramo tukaj in zdaj," je za STA poudaril evangeličanski duhovnik Aleksander Erniša.

Od blizu

Prevajanje v ospredju letošnjega Frankfurtskega knjižnega sejma

Ponedeljek, 17. oktober
piše Maja Lazar

Prevajanje je osrednja tema letošnjega Frankfurtskega knjižnega sejma, na katerem se bo od srede do nedelje predstavilo okoli 4000 razstavljavcev iz 95 držav. Širša javnost bo letos sejem lahko obiskala že od petka zjutraj. Dan prej bo Slovenija uradno razglašena za častno gostjo sejma v prihodnjem letu.

Od blizu

Pred izbiro Nobelovega nagrajenca za literaturo: Je morda čas za Salmana Rushdieja?

Torek, 4. oktober
pripravila Ksenija Brišar

V četrtek bo znan letošnji dobitnik Nobelove nagrade za literaturo. Izbira nagrajenca običajno ni lahka. Odbor pri Švedski akademiji izbira med najpomembnejšimi avtorji trenutnega časa, njegove odločitve pa pogosto presenetijo ter spodbudijo različna razmišljanja in kritike. Prav tako različna so ugibanja o možnem nagrajencu.

Od blizu

Koliščarska vas pri Igu bo obiskovalca popeljala nazaj v prazgodovinno

Sreda, 14. september
pripravila Tatjana Zemljič

Ob sotočju Želimeljščice in Iščice, vzhodno od naselja Ig, v sklopu projekta Interpretacija biotske raznovrstnosti in dediščine kolišč nastaja koliščarska vas. Tri kolibe v naravni velikosti bodo namenjene notranjemu ogledu, dve, ki ne bosta izgotovljeni, pa le zunanjemu. Do vasi vodi povezovalna pot. Odprtje načrtujejo konec oktobra.

Od blizu

V Ljubljani je zrasel PLAC za vse

Ponedeljek, 12. september
piše Alenka Vesenjak

Ko je v začetku meseca završalo, da je v Ljubljani na Linhartovi cesti začela delovati nova avtonomna cona, so se prebudili tako tisti na oblasti, ki so hiteli zatrjevati, da bodo prav tu rasla nova stanovanja, kot tisti, ki verjamejo v alternativo in v katerih se je po zaprtju Roga prebudilo novo upanje.

Od blizu

Narodna galerija posebno pozornost namenja osebam z demenco

Sobota, 3. september
pripravila Miša Močilnikar

V Narodni galeriji so po vzoru svetovnih muzejev pripravili program za osebe z zmanjšano kognitivno sposobnostjo in za osebe z demenco, ki doslej v slovenskem muzejskem prostoru niso bile deležne posebne pozornosti. Znanje izpopolnjujejo s Spominčico Alzheimer Slovenija. Sodelujejo z več domovi, tudi z DSO Fužine, kjer je umetnost oblika terapije.