Od blizu

V Narodnem muzeju Slovenije bodo letos obsežno razstavo posvetili majoliki

Petek, 3. januar
pripravila Tatjana Zemljič

V Narodnem muzeju Slovenije bodo v hiši na Metelkovi junija odpri razstavo Slovenska majolika, ki bo predstavila posodo za vino s kroglastim trebuhom in trilistnim ustjem z lijem, ki ima, kot so zapisali za STA, v slovenski umetnosti poseben status. Z razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti pa bo muzej gostoval v Muzeju Nanjing na Kitajskem.

Od blizu

Ob prelomu leta: Šentjakobsko gledališče del mestne podobe že 100 let

Četrtek, 2. januar
piše Jasmina Vodeb Baša

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bodo letos praznovali 100-letnico delovanja. V gledališču, ki je vseskozi delovalo kot repertoarno abonmajsko gledališče, se bodo spomnili zlasti dveh dogodkov - ustanovitve društva decembra 1920 in premiere prve predstave junija 1921. Zato bodo jubilejne prireditve zaznamovale predvsem sezono 2020/2021.

Od blizu

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije v letu 2020 vojna in demonstracije skozi fotografijo

Ponedeljek, 30. december
pripravila Tatjana Zemljič

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo marca 2020 odprli razstavo Fotoaparat in vojna, ki bo združila fotografije druge svetovne vojne iz njihovih zbirk, za september pa napovedujejo razstavo Naša jeza je brezmejna: Demonstracije 1968-2020 skozi objektiv fotografa Toneta Stojka. Ob tem bodo pripravili več manjših razstav.

Od blizu

Ob prelomu leta: Gledališče Glej obeležuje pol stoletja delovanja

Sreda, 25. december
pripravila Maja Čehovin Korsika

Gledališče Glej bo konec junija 2020 obeležilo 50. obletnico delovanja. Glej je bil ustanovljen kot prvo neinstitucionalno gledališče v nekdanji Jugoslaviji, njegovo vodilo pa je bil gledališki eksperiment. Zadnje desetletje delo Gleja med drugim zaznamuje raziskovanje novih gledališk form ter delo z mladimi in marginaliziranimi skupinami.

Od blizu

Ob prelomu leta: Revija Maska že 100 let z umetnostjo in mislijo prebija meje mogočega

Ponedeljek, 23. december
pripravila Maja Čehovin Korsika

V prihodnjem letu bo 100. obletnico izida prve številke obeležil časopis za scenske umetnosti Maska. Danes nad revijo bdi zavod Maska na čelu z direktorjem Janezom Janšo, ki je za STA ob jubileju spomnil, da je geslo revije z umetnostjo in mislijo prebijati meje mogočega. Zavod v prihodnjem letu pripravlja tudi izid 200. številke revije Maska.

Od blizu

Ob prelomu leta: Začetek prenove Plečnikovega stadiona neznanka

Nedelja, 22. december
piše Tatjana Zemljič

Po 12 letih zgodbe projekta Bežigrajski športni park (BŠP) je začetek prenove stadiona arhitekta Jožeta Plečnika še vedno neznanka. Projekt je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja po integralnem postopku, zato datuma prenove ne morejo napovedati, je za STA povedala Anja Markovič iz BŠP.

Od blizu

Ob prelomu leta: Deset let od ustanovitve Art kino mreže Slovenije

Sobota, 14. december

Marca leta 2020 bo minilo 10 let od ustanovitve Art kino mreže Slovenije. V združenje je vključenih 28 kinov iz 27 mest, povezanih z namenom sodelovanja in razvoja delovanja kinov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma, izmenjave izkušenj, strokovnega znanja in informacij s področja razširjanja in promocije filmske kulture in vzgoje.

Od blizu

Ob prelomu leta: Piran v pripravah na obletnico najslavnejšega meščana Tartinija

Petek, 13. december
piše Ksenija Brišar

Glasbeni svet se bo poleg Ludwiga van Beethovna prihodnje leto spominjal tudi Giuseppeja Tartinija ob 250-letnici njegove smrti. Italijanskega skladatelja in violinista iz časa Beneške republike je posvojila tudi Slovenija, saj se je rodil in odraščal v Piranu. Tam na obletnico najslavnejšega meščana pripravljajo vrsto dogodkov.