Od blizu

Slovenski bralci ne kažejo pretiranega zanimanja za knjige na temo politike

Torek, 26. marec
piše Maja Čehovin Korsika

Na britanskem knjižnem trgu so zaznali, da se je prodaja knjig, vezanih na politiko ali politike same, v minulih dveh letih skorajda podvojila. S tem so ta dela postala prodajno najhitreje rastoča neleposlovna kategorija. Na slovenskem trgu tega trenda ni, zanimanje za knjige s političnimi vsebinami že leta pada.

Od blizu

Knjižni sejem v Leipzigu s festivalom Leipzig bere meka za ljubitelje knjig

Torek, 19. marec
pripravila Tatjana Zemljič

V Leipzigu bo od 21. do 24. marca potekal mednarodni knjižni sejem, eno najpomembnejših predpomladnih srečanj založnikov in knjigotržcev o aktualnih in bodočih trendih na nemškem in evropskem knjižnem trgu. Skupaj s festivalom Leipzig bere bo ponudil 3600 dogodkov. Država v gosteh je Češka, z nacionalno stojnico se bo predstavila tudi Slovenija.

Od blizu

Za uvod v Fabulo pogled v ruskega človeka

Nedelja, 3. marec

V Cankarjevem domu so odprli 16. festival literatur sveta Fabula, ki ga je organizator, založba Beletrina, tematsko posvetil takšnim in drugačnim zidovom. O tem je spregovorila tudi ruska gostja Tatjana Tolstoj, daljna sorodnica slavnega Leva Tolstoja. Fizični zidovi nastajajo in razpadajo, med ljudmi pa bodo po njenem mnenju vedno obstajali.

Od blizu

Zlati medved 69. Berlinala filmu Sinonimi izraelskega režiserja Nadava Lapida

Sobota, 16. februar

Zlati medved 69. Berlinala je na nocojšnji podelitvi nagrad pripadel drami Synonymes (Sinonimi) izraelskega režiserja Nadava Lapida. Francosko-izraelsko-nemška koprodukcija pripoveduje o dvajsetletnem mladeniču v Parizu, ki se nepreklicno odloči, da se bo odpovedal svoji domovini, Izraelu.

Od blizu

Razstava Lepota lažnega sijaja razkriva ponaredke umetnin

Nedelja, 10. februar
piše Tatjana Zemljič

Po nekaterih podatkih je v svetovnem merilu od 40 do 60 odstotkov umetnin ponarejenih. Na ponaredke želi opozoriti tudi razstava Muzeja policije iz Zagreba z naslovom Lepota lažnega sijaja, ki gostuje na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani. Na razstavi so predstavljeni ponaredki umetniških del tako priznanih hrvaških kot tujih umetnikov.

Od blizu

Na Prešernovi proslavi med Butalami in poklonom umetnosti

Četrtek, 7. februar

Proslava na predvečer kulturnega praznika je tudi tokrat postregla s prepletom kritične misli o družbi predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja in refleksije umetnosti, ki so jo v videih prispevali letošnji nagrajenci. Je slovenska družba odslikava Butal ali je zanjo še upanje?

Od blizu

Letošnji Berlinale zadnji pod vodstvom dolgoletnega direktorja Dietra Kosslicka

Ponedeljek, 4. februar
pripravila Tatjana Zemljič

V Berlinu bo med 7. do 17. februarjem potekal 69. mednarodni filmski festival. Letošnja izdaja Berlinala bo zadnja, ki bo potekala pod vodstvom dolgoletnega direktorja Dietra Kosslicka. Prikazali bodo 400 filmov, v tekmi za medvede jih bo 17. V uradni program sta se uvrstila tudi slovenska manjšinska celovečerna filma.

Od blizu

Evropsko leto kulturne dediščine bo trajno zaznamovala strategija

Nedelja, 13. januar
pripravila Sabina Lavrič

Po Evropi so se lani vrstili dogodki, ki so prebivalce poskušali povezati s kulturno dediščino. V Sloveniji bo Evropsko leto kulturne dediščine (ELKD) trajno zaznamovala strategija, ki po navedbah vodje projekta Ksenije Kovačec Naglič ob sodelovanju različnih deležnikov lahko postane temelj nadaljnjih aktivnosti za ohranjanje kulturne dediščine.