Od blizu

Kulturni praznik: Nagrajenci pogosto v drugem planu

Ponedeljek, 6. februar
pripravili Tatjana Zemljič in Jasmina Vodeb Baša

Slovenski kulturni praznik je praznik, ko so podeljena najvišja priznanja za umetniške stvaritve in opuse. A praznik, ki naj bi slavil kulturo in v ospredje postavil nagrajence, pogosto zasenčijo protesti ali škandali. So, kot je za STA zapisala dramaturginja Ira Ratej, škandali ob prazniku kulture torej simptom naše notranje duhovne puščave?

Od blizu

Tudi v zamejstvu obeležitev kulturnega praznika

Nedelja, 5. februar
piše Maja Lazar

Osrednji slovenski kulturni praznik bo tradicionalno odmeval v skupnem slovenskem kulturnem prostoru. Številne prireditve bodo Slovenci pripravili tudi v vseh štirih sosednjih državah, v Avstriji, na Hrvaškem, v Italiji in na Madžarskem, kjer živi avtohtona slovenska narodna skupnost.

Od blizu

Razstava o trajnostnemu Plečniku v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje

Sreda, 25. januar
piše Miša Močilnikar

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je do 21. maja na ogled razstava z naslovom Universum Plečnik: Od delavnice do mita. Osredotoča se na Plečnikovo naravnanost k trajnostnemu oblikovanju mesta. Razstava kritično osvetli Plečnikov odnos s študenti, direktor muzeja Bogo Zupančič pa opozarja na nedomišljene prenove Plečnikove Ljubljane.

Od blizu

Založniki na Hrvaškem preživijo s podporo države ali popularnimi avtorji, tudi slovenskimi

Sobota, 21. januar
piše dopisnica STA iz Zagreba Tina Bernik

V zadnjih treh mesecih je na Hrvaškem vsaj eno knjigo kupilo samo 20 odstotkov državljanov. Hrvaške založbe se zato pri izdajanju leposlovnih knjig morajo opirati na podporo države. Najbolje se po besedah založnikov prodajajo knjige o samopomoči in otroška literatura, zelo dobro pa so sprejeti tudi priročniki slovenskih avtorjev.

Od blizu

Pianist Aleksander Gadžijev - v nekaj letih do svetovnih glasbenih odrov

Petek, 20. januar
pripravila Ksenija Brišar

Slovensko-italijanski pianist Aleksander Gadžijev, letošnji dobitnik nagrade Prešernovega sklada, se je v zadnjih nekaj letih zavihtel v sam vrh svetovnega pianizma. Verjetno odločilno je k temu prispevalo Chopinovo tekmovanje v Varšavi, kjer mu žirija sicer ni namenila prvega mesta, je pa z drugim mestom prav tako opozoril na svoje poustvarjanje.

Od blizu

Svetlana Makarovič ob aferi Rupnik: Spodobno bi bilo in pričakujem, da bi mi bila Prešernova nagrada v celoti vrnjena

Četrtek, 19. januar
piše Alenka Vesenjak

Ob aferi Rupnik se ob približujočem kulturnem prazniku in podelitvi Prešernovih nagrad vse glasneje postavlja vprašanje, kaj z nagrado, ki jo je pater Marko Ivan Rupnik prejel za življenjsko delo leta 2000. Pesnica Svetlana Makarovič, ki je nagrado takrat zavrnila, pričakuje, kot je povedala za STA, da ji jo bo država vrnila.

Od blizu

Letošnje leto v znamenju spomina na Kajuha, Tavčarja in Ravnikarja

Ponedeljek, 2. januar
piše Jasmina Vodeb Baša

Slovenska kultura bo letos zaznamovana z obeleževanjem obletnic treh velikih slovenskih umetnikov. Vlada je leto 2023 razglasila za leto pesnika Karla Destovnika - Kajuha, ki bi minuli mesec praznoval 100 let, leto arhitekta Edvarda Ravnikarja v spomin na 30-letnico njegove smrti, in za leto pisatelja Ivana Tavčarja, ki je preminil pred 100 leti.

Od blizu

V Narodnem muzeju Slovenije prihodnje leto trienale keramike UNICUM

Torek, 27. december
pripravila Tatjana Zemljič

V Narodnem muzeju Slovenije v letu 2023 napovedujejo V. mednarodni trienale keramike UNICUM 2023. Ob gostovanju Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu Narodni muzej Slovenije tudi vodi in koordinira razstavo slovenskih muzejev, ki bo v Nemčiji predstavila del arheologije slovenskega prostora.