Od blizu

Aretha Franklin, kraljica soula

Četrtek, 16. avgust

V starosti 76 let je za posledicami raka na trebušni slinavki umrla legendarna ameriška pevka Aretha Franklin, znana kot kraljica soul glasbe, ki je lani zaradi zdravja napovedala skorajšnjo upokojitev. Glasbenica je v svoji karieri osvojila 18 nagrad grammy, pela pa je tudi na treh predsedniških inavguracijah.

Od blizu

V naravo v družbi škratov, živali in lokalnih zgodb

Nedelja, 12. avgust
pripravila Maja Čehovin Korsika

Uroš Grilc in Nina Peče Grilc iz zavoda Škrateljc s sodelavci ustvarjata "izvirne, na zgodbah temelječe turistične produkte, namenjene kakovostnemu družinskemu turizmu". Njuno idejno izhodišče je, da povezujeta naravo s pripovedovanjem zgodb, v katere so vpleteni škratje in živali, lokalne legende ter naravne in kulturne znamenitosti.

Od blizu

Sarajevo pripravljeno na 24. filmski festival

Sreda, 8. avgust
pripravila Sabina Lavrič

V Sarajevu se bo v petek začel eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope. Med 266 filmi bodo prikazali tudi nekaj slovenskih, v tekmovalnem programu dokumentarcev film Fundamenti Petra Cerovška. Dobitnike nagrad srce Sarajeva bo žirija tekmovalnega programa celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov razglasila 16. avgusta.

Od blizu

Wagnerjev festival v Bayreuthu z novo produkcijo Lohengrina

Ponedeljek, 23. julij
pripravila Ksenija Brišar

Poletni festival v Bayreuthu, posvečen glasbi nemškega velikana Richarda Wagnerja, bo letos odprla nova produkcija njegove trodejanke Lohengrin, ki je ljubitelji njegovega gledališča na Zelenem griču niso videli od leta 2015. Pripravila sta jo ameriški režiser Yuval Sharon in dirigent Christian Thielemann, naslovno vlogo bo pel Piotr Beczala.

Od blizu

Idilično tolminsko sotočje se odeva v črnino

Petek, 20. julij
piše Sabina Lavrič

V objemu Triglavskega narodnega parka, na sotočju v Tolminu med rekama Tolminko in Sočo, je vse pripravljeno za sedemdnevni metalski festival na prostem Metaldays. Med 22. in 28. julijem bo na treh odrih festivala, ki mnogim ljubiteljem metala predstavlja raj na zemlji, nastopilo prek 130 skupin z vsega sveta.

Od blizu

Revija Cicido že 20 let spodbuja branje in ustvarjalnost najmlajših

Nedelja, 15. julij
piše Tatjana Zemljič

Revija Cicido za predšolske otroke letos obeležuje 20 let. Izšla je iz Cicibana in ime dobila po ljudski pesmi Sinička se je usedla gor na drobno vejico, po oglašanju ptičke siničke cici, cici, cicido. Konkurence med revijami nima, se pa po besedah urednice Maje Žugič danes za pozornost mladih bralcev bori s TV, pametnimi telefoni in internetom.

Od blizu

Cankar za mlade: Med suhimi hruškami, klancem in mamo na maratonu

Ponedeljek, 25. junij
piše Alenka Vesenjak

Ob Cankarjevem letu ne mine mesec brez novega dogodka, ki obeležuje stoletnico smrti enega ključnih slovenskih avtorjev. Cankar je tudi tisti, ob katerem se v stroki zelo pogosto zalomi, ko pride do vprašanja, kako ga predstaviti mladim. Na splošno velja, da ga je šolski sistem mladim priskutil z deli, ki jih ne razumejo. A ni nujno tako.