Od blizu

Predstavili analizo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji

Petek, 5. junij

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so predstavili prvo celovito statistično analizo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji. Po podatkih je v tem sektorju zaposlenih sedem odstotkov celotne delovne sile oziroma skoraj 52.000 posameznikov. Analiza bo lahko podlaga za nadaljnje oblikovanje politik na tem področju.

Od blizu

Odrska umetnost po epidemiji odpira novo poglavje

Nedelja, 31. maj
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Večina gledaliških hiš kljub sproščanju ukrepov po epidemiji ostaja zaprtih, negotova je tudi prihodnja usoda teatrov, ki bodo morala verjetno razmišljati o manjših produkcijah in številu nastopajočih na odru ter o varnostnih ukrepih, ki bi bili lahko tudi tema iger.

Od blizu

Izbor predstav za Borštnikovo srečanje podaljšan za mesec dni

Sobota, 30. maj
pripravila Andreja Seršen Dobaj

Ker se letošnja gledališka sezona v nekaterih slovenskih gledališčih zaradi epidemije novega koronavirusa še ni zaključila, je izbor predstav za tekmovalni program in druge sklope letošnjega Festivala Borštnikovo srečanje (FBS) podaljšan do konca junija. Še vedno pa velja, da bo festival v Mariboru potekal v drugi polovici oktobra.

Od blizu

Gledališča pestijo finančni izzivi, a še vedno upajo na izpeljavo sezone

Ponedeljek, 18. maj
pripravila Ajda Rozina Zupančič in dopisniki

Dlje kot so slovenska gledališča zaprta za obiskovalce, bolj jih pestijo finančni izzivi, med njimi pokritje programa, materialni stroški in plače zaposlenih. Kljub nastali situaciji se večina gledališč zavzema za predstavitev letošnjih projektov, ki so zaradi koronavirusa odpadli, z vajami pa nameravajo pričeti v prihodnjih tednih.

Od blizu

Muzeji bodo letos svoj praznik obeležili virtualno

Petek, 15. maj
pripravila Tatjana Zemljič

Mednarodni muzejski dan, 18. maj, bodo muzeji letos obeležili virtualno. Letošnja tema je Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost, ki bo tudi rdeča nit predstavitve slovenskih muzejev. Kot je za STA povedala predsednica ICOM Slovenija Kaja Širok, je tema vedno zastavljena širše, da lahko lahko vsak muzej v njej najde svoj košček vsebine.

Od blizu

Teden ljubiteljske kulture se letos s temo inštrumentalne glasbe seli na splet

Četrtek, 14. maj
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Letošnji Teden ljubiteljske kulture se v sedmi izdaji zaradi epidemije koronavirusa seli na splet. Namesto na prireditve, druženja in izobraževanja, ki so minula leta potekala po vsej Sloveniji, organizatorji med 15. in 24. majem vabijo na spletno stran projekta ter na družabna omrežja. Tema letošnjega tedna je inštrumentalna glasba.

Od blizu

Obdobje izolacije močno zvišalo prodajo knjig prek spleta

Četrtek, 7. maj
pripravila Ksenija Brišar

Izolacija zaradi koronavirusa je zvišala prodajo knjig prek spleta. Pri založbi Mladinska knjiga (MK) se je ta več kot podvojila, močno se je povečala tudi spletna prodaja založbe Sanje. Kljub temu sta glavni urednik MK Bojan Švigelj in direktor Sanj Rok Zavrtanik prepričana, da to ne more nadomestiti izpada klasične prodaje v zidanih knjigarnah.

Od blizu

Galerije in muzeji vabijo na ponovno srečanje z umetninami v živo

Torek, 5. maj
pripravila Tatjana Zemljič

Po marčevskem zaprtju v sklopu ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa je danes vrata ponovno odprla večina galerij in muzejev po Sloveniji. V institucijah so novim razmeram prilagodili razstave, obiskovalci pa se morajo držati priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kot sta uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok.