Od blizu

Nova realnost Liffa: Optimizem premagal negotovost

Četrtek, 18. november
piše Alenka Vesenjak

Dvaintrideseti Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) se preveša v zadnji del in prevladujoče občutje je kljub zahtevnim zdravstvenim razmeram optimistično. Liffe, ki poteka v živo, je sicer povsem drugačen od prejšnjih. Ni zaznati kaj dosti festivalskega vzdušja, a obiskovalci ponavljajo, da je odlično že to, da filme gledajo v dvoranah.

Od blizu

Ob jubileju Dostojevskega: Še vedno aktualni raziskovalec človeške duše

Sreda, 10. november
pripravila Ksenija Brišar

Literarni svet se letos spominja ruskega klasika Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega ob 200-letnici njegovega rojstva, hkrati mineva 140 let od njegove smrti. Ob jubileju se tudi v Sloveniji vrstijo različne prireditve, ki obujajo pisatelja in njegovo literarno dediščino. V Cankarjevem domu je na ogled razstava Temnejša je noč, svetlejše so zvezde.

Od blizu

Letošnji frankfurtski knjižni sejem korak k normalnosti

Ponedeljek, 18. oktober
pripravila Tatjana Zemljič

V Frankfurtu bo od 20. do 24. oktobra potekal 73. mednarodni knjižni sejem. Po lanski virtualni izdaji organizatorji letošnjega, ki bo ponovno potekal v živo, a zaradi covida-19 z določenimi omejitvami in prilagoditvami, vidijo kot korak k normalnosti. Geslo letošnjega sejma je Re:Connect.

Od blizu

Ljubljano bodo s 130 dogodki v živo zavzeli 13. Bobri

Četrtek, 16. september
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Ljubljano bodo med 18. septembrom in 2. oktobrom zavzeli že 13. Bobri, ki se bodo tematsko ukvarjali z identiteto. Festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki so ga organizatorji letos zaradi epidemioloških razmer iz spomladanskega termina prestavili na jesen, bo nekoliko krajši, vendar bo kljub temu v dveh tednih ponudil kar 130 dogodkov.

Od blizu

Ravnikar Gallery Space: Ko volja pokaže, da je tudi v krizi marsikaj mogoče

Ponedeljek, 13. september
pripravila Maja Čehovin Korsika

Kulturna menedžerka in galeristka Piera Ravnikar je ena tistih, ki je v času krize zaupala čutom in se ni vdala. Prvi val epidemije je sovpadel z zaprtjem prostora njene Ravnikar Gallery Space na Prešernovi, na kar je odgovorila z odprtjem galerije v svojem domu, že v sredo pa njena galerija dobiva še sestrski, projektni prostor R Space.

Od blizu

Vilenica želi tudi v letošnji izdaji ohranjati programsko shemo iz predkoronskih let

Ponedeljek, 6. september
pripravila Tatjana Zemljič

Mednarodni literarni festival Vilenica bo v 36. izdaji od 7. do 12. septembra potekal pod geslom Strah in pogum. Kot že lanska bo tudi letošnja izdaja preplet digitalnih vsebin in dogodkov v živo. Veliki nagrajenec letošnje Vilenice je avstrijski pisatelj Josef Winkler, slovenski avtor v središču festivala je Milan Dekleva.

Od blizu

Galerija Cukrarna nova platforma za razvoj sodobne umetnosti

Sobota, 4. september
pripravila Tatjana Zemljič

Po celoviti prenovi bo 24. septembra vrata za javnost odprla Galerija Cukrarna, ki jo upravlja zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML). S prenovo se na eni strani poklanjajo zgodovini stavbe, na drugi strani z vzpostavljanjem zavezništev z umetniki in kulturnimi institucijami ustvarjajo platformo za razvoj sodobne umetnosti, so zapisali.

Od blizu

Boni tudi kot testni kamen pregovorne privrženosti knjigam

Nedelja, 22. avgust
piše Alenka Vesenjak

Boni21 ponujajo tudi priložnost porabe za kulturne dobrine, med drugim za knjige, ki naj bi jim bili Slovenci pregovorno zelo privrženi, saj da smo "narod knjige". STA je preverila, kako so z njihovo porabo zadovoljni v knjigarnah, kaj menijo pri založbah in kdo so kupci.