Od blizu

Cankarjevo leto pred vrhuncem z državno proslavo na Vrhniki

Nedelja, 9. december
pripravila Ksenija Brišar

Stota obletnica smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, ki je bil povod za številne dogodke, ki so se vrstili v tem letu, se približuje vrhuncu. Kronala jih bo državna proslava v ponedeljek, na predvečer obletnice, na Vrhniki. Dan kasneje bodo njegovo literaturo, nazore in pomen osvetlili še na mednarodnem simpoziju v Ljubljani.

Od blizu

Ta veseli dan kulture tudi kot zaključek Evropskega leta kulturne dediščine

Petek, 30. november
pripravila Ksenija Brišar

Na rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, 3. decembra, bodo kulturne ustanove ponovno brezplačno odprle vrata, da bi proslavile Ta veseli dan kulture. Z akcijo ministrstvo že skoraj dve desetletji približuje kulturne vsebine tistim, ki redkeje zaidejo v te institucije. Letošnja bo minila tudi v znamenju iztekanja Evropskega leta kulturne dediščine.

Od blizu

Donacije galerijam nalagajo tudi veliko odgovornost

Sobota, 17. november
piše Tatjana Zemljič

Donacije v galerijah, ki so STA posredovala podatke, predstavljajo okoli polovico fundusa. Bogatijo zbirke, a je, kot opozarja umetnostna zgodovinarka Beti Žerovc, potrebna izdelana politika sprejemanja donacij in sprejemi se morajo dogajati le na podlagi strokovnih odločitev. Kustos Tevž Logar opozarja na problematiko plačila za umetnikovo delo.

Od blizu

Donacije predstavljajo pomemben delež v zbirkah slovenskih galerij

Sobota, 17. november
piše Tatjana Zemljič

Z donacijami pridobljena dela predstavljajo pomemben delež v zbirkah slovenskih galerij. V javnih zavodih, ki so STA posredovali podatke - Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Moderna galerija in MSUM Ljubljana ter Umetnostna galerija Maribor (UGM) -, se ta giblje med 40 in 60 odstotkov.

Od blizu

Razstava Korajža je ženskega spola kot poklon slovenskim vrhunskim alpinistkam

Četrtek, 15. november
pripravila Alenka Vesenjak

V Slovenskem planinskem muzeju je na ogled razstava z naslovom Korajža je ženskega spola, ki obiskovalcu približa izjemne dosežke slovenskih alpinistk. Te so bile v zgodovini alpinizma pogosto v senci moških, "če jih je splezala baba", je veljalo, da ti dosežki že niso mogli biti presežni. O razstavi je za STA spregovorila kustosinja Saša Mesec.

Od blizu

Liffe tudi kot vstopnica za spoznavanje oddaljenih kinematografij

Ponedeljek, 5. november
pripravila Maja Čehovin Korsika

V prestolnico se v sredo vrača 29. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki poleg cinefilov med drugimi pritegne tiste, ki bi si ob siceršnji ponudbi želeli spoznati kinematografije daljnih držav. Priložnosti za to bo veliko, tudi preko Fokusa in Retrospektive, ne bodo pa umanjkali filmi velikih, zelo znanih režiserjev.

Od blizu

Janez Škof - gledališki kameleon in glasbeni samouk z občutkom za improvizacijo

Nedelja, 28. oktober
pripravila Ksenija Brišar

Janez Škof, letošnji dobitnik Borštnikovega prstana za življenjsko delo, je igralec z velikim občutkom za improvizacijo. K igri pristopa, kot pravi, z igro, skrivnost gledališča pa vidi v tem, da se dogaja zdaj, ta trenutek. Druga plat njegovega poustvarjanja je glasba, ki se ji kot samouk predaja z glasom in harmoniko v skupini Čompe.

Od blizu

Reformacija kot spomin in povabilo k razmisleku o temeljnih vrednotah slovenstva

Sobota, 27. oktober
piše Jasmina Vodeb Baša

Reformacija, od katere je minilo že več kot pol tisočletja, je v slovenskem prostoru poskrbela za prevetritev družbenih in verskih razmer. Trubar in njemu podobni uporniki so rušili ustaljeni socialni in politični red. Dali so nam kulturno in narodno samozavest ter orodje za spremembe in razvoj, meni predsednik društva Primož Trubar Matjaž Gruden.