Od blizu

V Portorožu 40. izdaja igrivih in priljubljenih Melodij morja in sonca

Četrtek, 8. julij
pripravila Maja Čehovin Korsika

Festival Melodije morja in sonca po lanski prestavitvi zaradi epidemioloških razmer letos obeležuje 40. izdajo. Ob Mariu Galuniču bo gostiteljica večera Lorella Flego, ki je za STA zapisala, da festivalu privošči še mnogo let, želi pa si, da "bi še naprej ostal tako igriv in priljubljen, da bi znal premostiti vse ovire in vedno najti prave ljudi".

Od blizu

Iz 74. festivala v Cannesu sporočajo: "Film ni mrtev!"

Nedelja, 4. julij
pripravila Maja Čehovin Korsika

S premiero novega filma Leosa Caraxa Annette se bo v torek začel 74. filmski festival v Cannesu. V tekmovalnem programu festivala bo letos skupno prikazanih 24 filmov, ki so jih podpisali tudi Sean Penn, Nanni Moretti in Jacques Audiard. Predstavnik festivala v Cannesu Thierry Fremaux je pred mesecem dni naznanil, da "film ni mrtev".

Od blizu

Ljubljana Festival letos s Kongresnim trgom kot osrednjim prizoriščem

Torek, 29. junij
pripravila Tatjana Zemljič

S koncertom Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga na Kongresnem trgu se bo 1. julija začel 69. Ljubljana Festival. Kongresni trg bo letos osrednje prizorišče, saj v Križankah gradijo streho. Direktor in umetniški vodja Darko Brlek se veseli nastopajočih, predvsem pa publike, ki, kot je dejal, naredi dogodek tak, da si ga zapomnimo.

Od blizu

Vlado Žabot za STA: Kresnik je pomemben za prepoznavnost in istovetnost Slovencev skozi roman

Ponedeljek, 21. junij
pripravila Maja Čehovin Korsika

Ob 30-letnici samostojnosti Slovenije velja spomniti, da je bila leta 1991 prvič podeljena tudi nagrada za slovenski roman leta. Pobudnik in prvi organizator kresnika Vlado Žabot se je za STA spominjal, da se mu je tedaj zdelo pomembno skozi roman spodbuditi slovensko duhovno in jezikovno ustvarjalnost ter prepoznavnost in istovetnost Slovencev.

Od blizu

Knjižnica v Semeniški palači več kot 300 let star kulturni spomenik

Torek, 15. junij
pripravila Manca Ahčin

Mineva 320 let od ustanovitve Semeniške knjižnice v Ljubljani, prve javne znanstvene knjižnice na Slovenskem. Njen strop krasi 300 let stara umetnina italijanskega slikarja Giulia Quaglia, freska, ki po predstavitvi različnih znanosti in umetnosti v svojem središču predstavlja Resnico.

Od blizu

Beneški arhitekturni bienale z razmislekom o skupnem bivanju v prihodnje

Četrtek, 20. maj
pripravila Maja Čehovin Korsika

V Benetkah bodo 22. maja za javnost odprli 17. mednarodni arhitekturni bienale, ki bo pod naslovom How will we live together? potekal do 21. novembra. Slovenija se bo na bienalu predstavila s projektom Skupno v skupnosti, ki predstavlja raziskavo projekta gradnje več kot 330 zadružnih domov v Sloveniji, začetega pred 70 leti.

Od blizu

Bralna značka že 60 let spodbuja k prostovoljnemu branju v prostem času

Sreda, 19. maj
piše Vesna Pušnik Brezovnik

Bralna značka, na Prevaljah zasnovano gibanje, letos praznuje 60 let. Od posrečenih začetkov se je razvilo v nacionalno gibanje, ki spodbuja prostovoljno prostočasno branje po željah bralcev vseh starosti, pravi podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS Tilka Jamnik. Branju bi v osnovni šoli morali nameniti več časa, meni.

Od blizu

Mednarodni muzejski dan letos preplet živega in virtualnega dogajanja

Ponedeljek, 17. maj
pripravila Tatjana Zemljič

Muzeji po vsem svetu bodo 18. maja obeležili mednarodni muzejski dan. Ta bo letos potekal na temo Prihodnost muzejev: Okrevanje in novi izzivi. Vsako leto se muzejskemu prazniku pridruži več muzejev in galerij. Tudi po Sloveniji bodo po lanski virtualni obeležitvi letos muzejski dan obeležili s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.