Od blizu

Pred izbiro Nobelovega nagrajenca za literaturo: Je morda čas za Salmana Rushdieja?

Torek, 4. oktober
pripravila Ksenija Brišar

V četrtek bo znan letošnji dobitnik Nobelove nagrade za literaturo. Izbira nagrajenca običajno ni lahka. Odbor pri Švedski akademiji izbira med najpomembnejšimi avtorji trenutnega časa, njegove odločitve pa pogosto presenetijo ter spodbudijo različna razmišljanja in kritike. Prav tako različna so ugibanja o možnem nagrajencu.

Od blizu

Koliščarska vas pri Igu bo obiskovalca popeljala nazaj v prazgodovinno

Sreda, 14. september
pripravila Tatjana Zemljič

Ob sotočju Želimeljščice in Iščice, vzhodno od naselja Ig, v sklopu projekta Interpretacija biotske raznovrstnosti in dediščine kolišč nastaja koliščarska vas. Tri kolibe v naravni velikosti bodo namenjene notranjemu ogledu, dve, ki ne bosta izgotovljeni, pa le zunanjemu. Do vasi vodi povezovalna pot. Odprtje načrtujejo konec oktobra.

Od blizu

V Ljubljani je zrasel PLAC za vse

Ponedeljek, 12. september
piše Alenka Vesenjak

Ko je v začetku meseca završalo, da je v Ljubljani na Linhartovi cesti začela delovati nova avtonomna cona, so se prebudili tako tisti na oblasti, ki so hiteli zatrjevati, da bodo prav tu rasla nova stanovanja, kot tisti, ki verjamejo v alternativo in v katerih se je po zaprtju Roga prebudilo novo upanje.

Od blizu

Narodna galerija posebno pozornost namenja osebam z demenco

Sobota, 3. september
pripravila Miša Močilnikar

V Narodni galeriji so po vzoru svetovnih muzejev pripravili program za osebe z zmanjšano kognitivno sposobnostjo in za osebe z demenco, ki doslej v slovenskem muzejskem prostoru niso bile deležne posebne pozornosti. Znanje izpopolnjujejo s Spominčico Alzheimer Slovenija. Sodelujejo z več domovi, tudi z DSO Fužine, kjer je umetnost oblika terapije.

Od blizu

V Benetkah pred 79. filmskim festivalom s 23 tekmovalnimi filmi

Torek, 30. avgust
pripravila Ksenija Brišar

V Benetkah potekajo še zadnje priprave na 79. mednarodni filmski festival, ki se bo začel v sredo. Za glavno nagrado zlati lev bodo v tekmovalnem programu zavrteli 23 filmov, ocenjevala jih bo žirija pod vodstvom ameriške igralke Julianne Moore. Festival bo trajal do 10. septembra, ko bodo podelili nagrade.

Od blizu

Narodna galerija v svoje prostore najstnike vabi s tečajem mange

Nedelja, 28. avgust
pripravila Tatjana Zemljič

V Narodni galeriji zadnja leta ob številnih drugih dejavnostih pripravljajo tudi tečaje risanja mange. Namenjeni so najstnikom, populaciji, ki sicer izven šolskih obveznosti le redko zaide v galerijo ali muzej. Z njimi so naleteli na izjemno dober odziv pri mladih, ki so galerijo prepoznali tudi kot prijeten kraj druženja, pogovora in odprtosti.

Od blizu

Chus Pato: Odprto pismo Evropi

Četrtek, 25. avgust

Meseca avgusta 2009 je letalo, v katerem sem potovala, ob predvideni uri pristalo v Lvivu. Snežno letališče, ki me je zaslepilo s svojo belino.

Od blizu

Skici - povezovalca in promotorja slovenske kulture in umetnosti v tujini

Torek, 23. avgust
piše Maja Lazar

Slovenija je pred desetimi leti na Dunaju odprla prvi Slovenski kulturni in informacijski center (Skica). Štiri leta kasneje je sledila Skica v Berlinu. Obe imata pomembno vlogo pri promociji slovenske kulture in umetnosti v tujini. Nove Skice v kakšni drugi evropski prestolnici sicer ni na vidiku.