Od blizu

Album Sigil zaznamuje prvo petletko ustvarjanja glasbenega kolektiva Kikimore

Petek, 13. november

Pri založbi Kamizdat danes izide prvenec Sigil kolektiva raziskovalk zvoka in analogne elektronike Kikimore. Album zaznamuje prvo petletko skupnega ustvarjanja. Članica kolektiva Barbara Poček je za STA zapisala, da tekom vaj razvijejo osnovno strukturo, ki pušča dovolj prostora za improvizacijo in izraznost vsake članice.

Od blizu

Trkaj in Saksida za STA o Repkih: Iz knjige zvenijo igra, individualnost in sobivanje

Torek, 10. november

Rok Terkaj - Trkaj in Igor Saksida sta za STA spregovorila o novem literarno-raperskem podvigu za najmlajše bralce, Repki. Knjigo z ilustracijami Igorja Šinkovca spremlja zgoščenka uglasbenih priredb izbranih otroških pesmi. Tako Huda mravljica Branka Rudolfa postane Super mravlja, poskočno pa zazveni Le pogumno, le za mano Anje Štefan.

Od blizu

Vse nared za ogled 31. Liffa iz domače kinodvorane

Ponedeljek, 9. november
pripravila Maja Čehovin Korsika

Podobno kot pri mnogih festivalih po svetu so se tudi organizatorji 31. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) odločili, da zaradi epidemioloških razmer del izdaje v predvidenem novembrskem terminu preselijo na splet. Poleg spletnih projekcij 22 celovečercev in izbora kratkih filmov so pripravili še spletni spremljevalni program.

Od blizu

V gradbeni jami za Bežigradom vzniknil ustvarjalni laboratorij Krater

Ponedeljek, 2. november
pripravila Maja Čehovin Korsika

Na območju skoraj 30-letne gradbene jame za Bežigradom je v sodelovanju društev Trajna in prostoRož ter Društva za permakulturo Slovenije poleti zaživel ustvarjalni laboratorij Krater, ki lokalcem, ustvarjalcem in drugim ponuja možnost in prostor za uresničitev projektov. Jesen je bila ciljni čas za zagon aktivnosti, a je vmes posegla epidemija.

Od blizu

Železna doba skozi VR očala

Sobota, 31. oktober
pripravila Tatjana Zemljič

Narodni muzej Slovenije sodeluje v evropskem projektu Arheološke eKrajine Podonavja, katerega cilj je povečati prepoznavnost arheološke dediščine Podonavja na mednarodni ravni. Eden od rezultatov projekta bo predstavitev arheoloških krajin s pomočjo najnovejših digitalnih tehnik. Narodni muzej bo predstavil železnodobna gradišča na Notranjskem.

Od blizu

Koncert s kavča kot pomembna gesta podpore glasbenikom v koronačasu

Ponedeljek, 26. oktober
piše Maja Čehovin Korsika

Kljub začetnemu zadržku pred ogledom spletnega koncerta je po predolgem koronaobdobju le dozorela odločitev za vstop v ta svet. Ogled sobotnega prenosa koncerta skupine Torul iz CUK Kina Šiška je za vso družino predstavljal novo, zabavno doživetje, ki pa za seboj nosi višji pomen - podpreti glasbenike in jih zvabiti na oder v času, ki jih duši.

Od blizu

Samostojni kulturni ustvarjalci v soočenju s koronavirusom

Četrtek, 22. oktober
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Čas koronavirusa samostojne kulturne ustvarjalce postavlja pred številne izzive, soočajo se z odpovedmi projektov in posledično s finančnimi težavami. Večino skrbi tudi negotova prihodnost, saj nihče ne ve, kdaj bodo lahko spet s polno paro ustvarjali. Kljub temu jih nekaj omenja tudi srečna naključja, ko so kljub epidemiji lahko delali.

Od blizu

S kolesi po ljubljanskih ulicah na sledi Nepozabnim

Četrtek, 1. oktober
pripravila Maja Čehovin Korsika

Ob izidu knjige Nepozabne je projekt dobil širši odmev z razstavo portretov žensk, ki so premikale meje, po plakatnih mestih po Ljubljani. Na torkovem vodenem ogledu izbranih podob na domišljenih krajih so oživele pozabljene zgodbe pomembnih predhodnic, ki vzbujajo tudi trpko spoznanje, da boj za enakopravnost žensk še zdaleč ni končan.