Od blizu

Velikan slovenske zabavne glasbe Mojmir Sepe v pričakovanju 90. rojstnega dne

Četrtek, 9. julij
pripravila Ksenija Brišar

Ob imenu Mojmir Sepe se marsikomu v spomin prikličejo melodije, ki so jih in jih še vedno prepevajo tako posamični pevci kot različni zbori. Bil je med začetniki slovenske zabavne glasbe ter vseskozi njen aktivni ustvarjalec in poustvarjalec. V soboto bo dopolnil 90 let. Kot je povedal za STA, se z veseljem ozira nazaj na svoje delovanje.

Od blizu

Ob povečanju virtualnih vodstev po razstavah ostaja upanje na živi stik

Nedelja, 5. julij
pripravila Ajda Rozina Zupančič

Ljubljanski muzeji in galerije so se na posledice epidemije koronavirusa odzvali s povečanjem virtualnih vodstev po razstavah ter doslednim upoštevanjem zdravstvenih ukrepov, a ponekod ostaja upanje, da potreb po dolgotrajnih spremembah ne bo. Virtualna vodstva po eni strani pokažejo več, a ne nadomestijo živega stika, za katerega si prizadevajo.

Od blizu

Kako nastaja Vesolje med nami, prvi nacionalni film po epidemiji

Nedelja, 28. junij
pogovarjala se je Ksenija Brišar

V Vikrčah pri Medvodah so prejšnji teden začeli snemati celovečerni prvenec Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc. Prvi film, ki nastaja po epidemiji koronavirusa iz nacionalnega filmskega programa, je prevzela produkcijska hiša Arsmedia. Sredi petega snemalnega dne sta ga za STA predstavila producent Boštjan Ikovic in režiserka.

Od blizu

Za kresnika tokrat pet z osebno ali uradno zgodovino zaznamovanih romanov

Nedelja, 21. junij
pripravila Maja Čehovin Korsika

Na kresno noč bodo na Rožniku podelili nagrado kresnik časopisne hiše Delo za najboljši roman leta. Peterica finalistov je znana že slab mesec, podpisuje pa zvrstno raznolika dela, ki jim je morda še najbolj skupno seganje v preteklost, skozi uradno ali osebno zgodovino. Ob 30. podelitvi kresnika so jubilejno priznanje že izročili Dragu Jančarju.

Od blizu

Na Vrhniki podelitev Cankarjeve nagrade kot poklon književniku in sodobni besedni umetnosti

Sobota, 20. junij
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Na Vrhniki bodo v nedeljo podelili prvo Cankarjevo nagrado za najboljše leposlovno delo minulega leta. Za nagrado, ki je obenem tudi poklon velikemu pisatelju, so kot prvi nominirani Vinko Möderndorfer, Sebastijan Pregelj, Simona Semenič in Brane Senegačnik. Nagrado so ustanovili Slovenski center PEN, SAZU, Univerza v Ljubljani in ZRC SAZU.

Od blizu

Menjava članov sveta javne agencije za knjigo pot za razrešitev direktorice?

Petek, 19. junij
pripravila Tatjana Zemljič

Vlada je prejšnji teden razrešila predsednika sveta Javne agencije za knjigo RS (Jak) Slavka Pregla in članico sveta Vesno Horžen ter za nadomestna člana imenovala komparativista Matejo Komel Snoj in Mitjo Čandra. Razrešena naj bi pri izvajanju svojih navodil ravnala pristransko in v nasprotju z načelom dobrega gospodarja, kar sta demantirala.

Od blizu

Ptujski festivali z določenimi prilagoditvami ostajajo

Sreda, 17. junij
pripravila Andreja Seršen Dobaj

Na Ptuju bi moral konec tega tedna potekati Operni večer na Panorami, ki zadnja leta naznanja glasbeni festival Arsana, a bo zaradi omejitev zaradi covida-19 odpadel. Namesto tega bo v soboto Tango Story v Ormožu, osrednji del festivala pa bo potekal julija. Na sporedu ostajajo tudi drugi ptujski festivali, a z določenimi prilagoditvami.

Od blizu

V Narodni galeriji v pripravah na razstavo odstirajo skrivnosti o Fortunatu Bergantu

Petek, 12. junij
pripravila Tatjana Zemljič

V Narodni galeriji že dalj časa potekajo priprave na razstavo Fortunata Berganta, ki bo po letu 1951 prva, posvečena temu baročnemu slikarju. Med tem ko je prva slogovno opredelila njegovo delo in ga umestila med slikarje tistega časa, bo razstava, ki jo bodo odprli v začetku prihodnjega leta, predstavila njegove vzore in vpliv ter naročnike.