Od blizu

Na Rožniku bodo podelili že 32. nagrado kresnik

Torek, 21. junij
pripravila Tatjana Zemljič

Na kresno noč bodo na Rožniku podelili nagrado kresnik časopisne hiše Delo za najboljši roman leta. Peterica finalistov je znana že slab mesec, med nominiranimi romani letos ni literarnih prvencev. Romane tokratnih finalistov je izdalo pet založb. Letošnja novost je nagrada mlado pero za mlade literate in literarne kritike.

Od blizu

Muzeji in galerije letos vabijo na že 20. poletno muzejsko noč

Petek, 17. junij
piše Maja Lazar

Slovenski muzeji bodo v soboto obeležili že 20. poletno muzejsko noč. Med 18. uro in polnočjo bo mogoče odkrivati, kaj se dogaja v muzejih in njihovih izpostavah v nočnih urah, raziskovati muzejske zaklade, prisluhniti koncertom ter se udeležiti vodstev, delavnic in predavanj.

Od blizu

Odpovedana razstava v Narodnem muzeju Slovenije po Kovičevem mnenju "kapitalen kiks"

Četrtek, 9. junij
pripravila Tatjana Zemljič

Umetnostni zgodovinar Brane Kovič je razstavo Popotovanja z deli iz zbirke družine Boljkovac v Narodnem muzeju Slovenije, katere odprtje je bilo v sredo tik pred zdajci odpovedano, za STA označil kot "kapitalen kiks" muzeja. Pojavil se je utemeljen dvom o avtentičnosti del; direktor muzeja Pavel Car je zaradi razstave odstopil z mesta direktorja.

Od blizu

Pussy Riot s pankovskim ritualom poguma v Ljubljani

Sobota, 28. maj
piše Ajda Ana Zupančič

Letni vrt Gale Hale je bil v četrtek zvečer med performansom zasedbe Pussy Riot potovanje v času in prostoru, premik v čas pred ali po covidu, ko je bilo ali je drenjanje na koncertih nekaj samoumevnega ali vsaj mogočega, ter hkrati premik v prostor, kjer pogum ni le krilatica ali zlorabljena beseda. Pogum stoji na odru.

Od blizu

Center za kreativnost že več let skrbnik kreativnega sektorja v Sloveniji

Četrtek, 26. maj
pripravila Jasmina Vodeb Baša

V Palači Cukrarna bodo v petek odprli razstavo Ustvarjeno v Sloveniji, s katero bo Muzej za arhitekturo in oblikovanje predstavil delo Centra za kreativnost in izbrane programe, ki so nastali v prvem obdobju njegovega delovanja. Razstava se z deli slovenskih ustvarjalcev, ki so sodelovali pri programih centra, ozira nazaj na prehojeno pot.

Od blizu

V ospredju 27. bienala BIO arhitektura in oblikovanje za pravičnejšo prihodnost

Četrtek, 26. maj

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) se nocoj odpira 27. bienale oblikovanja BIO Ljubljana, kjer so letos v ospredju arhitekturne in oblikovalske rešitve za trajnostno, pravičnejšo in ekonomsko vzdržno prihodnost. Tema letošnjega bienala je supervernakularno. Kuratorica razstave je Britanka Jane Withers.

Od blizu

Festival v Cannesu v 75. izvedbi s spominom na ikone prejšnjega stoletja

Nedelja, 15. maj
pripravila Ksenija Brišar

Filmski festival v Cannesu se bo v torek začel v 75. izvedbi. Po dveh letih pandemije bo zaznamovan z nostalgijo za prejšnjim stoletjem in njegovimi ikonami, kot so Maverick, David Bowie in Elvis Presley. V tekmovalnem programu bo 21 filmov ocenjevala žirija pod vodstvom francoskega igralca Vincenta Lindona. Nagrajence bodo razglasili 28. maja.

Od blizu

Tudi 59. beneški bienale se ni mogel izogniti vojni v Ukrajini

Sreda, 27. april
piše Maja Lazar

Vojna v Ukrajini ni zaobšla niti letošnjega 59. beneškega bienala, ki je zaradi pandemije covida-19 in protikoronskih ukrepov vrata odprl z leto dni zamude. Na letošnjem bienalu je Ukrajina zastopana tako s svojim paviljonom v Arzenalih kot posebno razstavo, poimenovano Ukrajinski trg, ki je na ogled v beneških Vrtovih.