Od blizu

Popotovanje po skritih kotičkih LGL vse do zvezdnatega neba

Nedelja, 17. junij
pripravila Maja Čehovin Koriska

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL), ki letos praznuje 70-letnico delovanja, med številnimi programi ponujajo tudi voden ogled gledališča, poimenovan Skriti kotički. Otroci in odrasli se imajo v družbi zaposlenih priložnost sprehoditi po gledališču in si ogledati odre in zaodrja ter pokukati v lutkovno delavnico, maskirnico in tonsko kabino.

Od blizu

Po sledeh pianistke in svetovljanke Karmele Kosovel

Nedelja, 3. junij
pripravila Sabina Lavrič

Tisti, ki so poznali Karmelo Kosovel, starejšo sestro pesnika Srečka Kosovela, jo opisujejo kot bistro in čedno svetovljanko ter obetavno pianistko. V življenju je sprejela vrsto tako zanimivih odločitev, da o njih snemajo dokumentarni film. Njeni življenjski poti, po kateri stopa film, je danes mogoče slediti predvsem prek pisem.

Od blizu

STA soočenje: Večina strank za dvig proračunskih sredstev za kulturo

Ponedeljek, 28. maj
pripravila Ksenija Brišar

Več strank se je v volilnih programih izreklo, da Slovenija potrebuje prenovo kulturnopolitičnega modela, večina jih je tudi za dvig proračunskih sredstev. Med izpostavljenimi področji so knjiga, ki bi lahko imela nižji davek, film, ki bi lahko bil izdatneje državno podprt, dediščina in samozaposleni. Medije pa stranke omenjajo le na splošno.

Od blizu

Začetek prenove Cukrarne predviden v juniju

Petek, 25. maj

Potem ko je vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Mestni občini Ljubljana (Mol) izdala odločbo o financiranju projekta ureditve Galerije Cukrarna, je ljubljanski župan Zoran Janković na današnji slavnostni obeležitvi pridobitve sklepa o sofinanciranju začetek prenove napovedal za junij.

Od blizu

V Cannesu zlata palma za japonski film Shoplifters

Sobota, 19. maj

Na 71. filmskem festivalu v Cannesu je zlato palmo prejel japonski film, družinska drama Shoplifters (Tatiči), ki ga podpisuje Hirokazu Koreeda. Režiser velja za japonskega Kena Loacha, ki pripoveduje zgodbe malih, običajnih ljudi. Zmagovalni film govori o obrobnežih v Tokiu, ki zgradijo alternativno družino in so nekakšni moderni Oliverji Twisti.

Od blizu

Vsi na krov - 43 držav pripravljenih na evrovizijski spektakel

Nedelja, 6. maj
pripravila Sabina Lavrič

V areni Altice v Lizboni potekajo še zadnje priprave na začetek 63. tekmovanja za pesem Evrovizije. Slovenijo bo v četrtkovem polfinalu kot predzadnja zastopala Lea Sirk s skladbo Hvala, ne! Na tekmovanju, ki ga Portugalska gosti prvič v zgodovini in ga spremlja slogan Vsi na krov!, se bo pomerilo 43 držav, zmagovalec pa bo znan v soboto, 12. maja.

Od blizu

Ob mednarodnem dnevu: Vsak dan je treba malo zaplesati

Sobota, 28. april
pripravila Maja Čehovin Korsika

Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu, je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Inštitut letos beleži 70. let delovanja in ob praznovanju dne so tokrat k pisanju poslanice povabili kar pet plesnih ustvarjalcev, avtorica slovenske poslanice pa je nekdanja primabalerina Ljiljana Keča.

Od blizu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Sobota, 28. april

Pri LUD Šerpa je izšla knjiga ruskega pisatelja Vladislava Otrošenka Gogoliana, pri založbi Aristej Glasbeni pojmovnik avtorja Rajka Muršiča. Pri založbi Modrijan je izšel ponatis romana Draga Jančarja Drevo brez imena, založba Mladinska knjiga pa je izdala priročnik Visoke grede avtorjev Siegfrieda Steina in Gernota Kosoka Pokornyja.