Od blizu

S fotografsko-umetniškim projektom Facing Death za detabuizacijo smrti v družbi

ponedeljek, 29. maj
piše Jasmina Vodeb Baša

Pod okriljem Slovenskega društva Hospic nastaja večletni fotografsko-umetniški projekt Facing Death. Pobudnik projekta je fotograf Matija Tomc, ki se mu je, kot je povedal za STA, pozneje pridružilo več posameznikov in predstavnikov različnih institucij. Namen projekta je detabuizacija smrti, ki pri večini ljudi vzbuja strah in nelagodje.

Od blizu

V Benetkah odprli slovenski paviljon na temo ekologije v arhitekturi

četrtek, 18. maj

Dva dneva pred uradnim odprtjem letošnjega mednarodnega arhitekturnega bienala v Benetkah so v razstavišču Arsenale danes odprli slovenski paviljon. V njem se predstavlja skupina arhitektov mlajše generacije iz dveh arhitekturnih birojev, ki se je posvetila temi ekologije v arhitekturi, ki je v preteklosti bistveno vplivala na razvoj te discipline.

Od blizu

Rembrandtove grafike v Narodni galeriji obiskovalca vabijo s številnimi podrobnostmi

sobota, 13. maj
piše Tatjana Zemljič

Narodna galerija gosti razstavo grafik nizozemskega slikarja iz 17. stoletja Rembrandta Harmenszoona van Rijna. Nastala je v sodelovanju z Muzejem Rembrandtova hiša iz Amsterdama, urejenim v hiši, v kateri je nekdaj živel umetnik. Razstava obiskovalca vabi, da si ob umetninah, nekaterih izjemno majhnega formata, vzame čas in si jih ogleda od blizu.

Od blizu

Združenje borcev za vrednote NOB za boljšo predstavitev muzeja talcev v Begunjah

četrtek, 27. april
piše Tinkara Zupan

Nekdanji gestapovski zapor v Begunjah na Gorenjskem je že 60 let urejen v Muzej talcev. Vendar, kot opozarjajo v združenju borcev za vrednote NOB, muzej že več let, vse od prenove, ne izpolnjuj ustrezno svoje glavne naloge prezentacije tega dela zgodovine. V Muzejih radovljiške občine (MRO) pravijo, da prenova še ni končana.

Od blizu

V CD koncert ob 50-letnici tržaškega zbora Pinko Tomažič

četrtek, 27. april

V Cankarjevem domu bo drevi jubilejni koncert, ki ga bo ob svoji 50-letnici izvedel Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Na razprodanem koncertu v Gallusovi dvorani se mu bodo med drugim pridružili še Ženski pevski zbor Kombinat, Vlado Kreslin, Drago Mislej Mef, Darko Nikolovski, Rudi Bučar, Primož Siter in Boštjan Velkavrh.

Od blizu

Švedskemu Zero8 velika nagrada 17. mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus

ponedeljek, 24. april

Veliko nagrado tridnevnega 17. mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus, ki se je v nedeljo končalo v Mariboru, je prejela švedska zasedba Zero8. Na drugo mesto se je uvrstil baskovski moški zbor Suhar, na tretje slovenski komorni zbor Megaron z zborovodjo Damijanom Močnikom, ki je prejel tudi nagrado za najboljšo slovensko zasedbo.

Od blizu

Nodierova nagrada za najboljši prevod iz francoščine Janini Kos

petek, 21. april

Nodiereva nagrajenka za najboljši prevod iz francoščine v slovenščino je letos Janina Kos. Nagrado je prejela za prevod dela Anomalija avtorja Herveja Le Telliera. Letošnjo prejemnico Nodierove nagrade je v Cankarjevem domu nocoj sporočila francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Levy.

Od blizu

Branje nima meja za skoraj sto slovenskih in hrvaških šol ter 2500 učencev

petek, 21. april
pripravila dopisnica STA iz Zagreba Tina Bernik

V Sisku bodo danes slovesno obeležili deseto obletnico izvajanja meddržavnega projekta Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice, ki poteka v knjižnicah slovenskih in hrvaških osnovnih šol. V projektu letos sodeluje že 92 šol oziroma več kot 2500 učencev, 138 učiteljev in 92 knjižničarjev.