Od blizu

Pred podelitvijo kresnika za roman leta: Kdor meni, da pozna netilca kresnega ognja, se lahko moti

Petek, 21. junij
pripravila Maja Čehovin Korsika

Predsednica letošnje žirije za kresnika, Delovo nagrado za roman leta, Mimi Podkrižnik je za STA povedala, da finalno peterico sestavljajo zelo raznolika dela, ki so vsa po vrsti močna in pritegnejo vsako po svoje. Tiste, ki ugibajo o nagrajencu, je posvarila: "Kdor misli, da že ve, kdo bo v nedeljo zvečer prižgal ogenj na Rožniku, se lahko moti."

Od blizu

Slovensko založništvo: Knjižnice založbam ne povzročajo škode

Petek, 14. junij
pripravila Ksenija Brišar

Poznavalci že nekaj časa ugotavljajo, da je slovenska založniška dejavnost ogrožena, s tem pa na dolgi rok morda tudi obstoj slovenskega jezika. Razlogov je več, a razmišljanje, da bi škodo založbam lahko povzročale knjižnice, ker naj bi si bralci knjige raje izposojalo kot kupovali, je po oceni Vesne Horžen iz Združenja splošnih knjižnic napačno.

Od blizu

Slovensko založništvo: Vedno več aktivnosti zunaj države

Petek, 14. junij
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Z Mitjo Ličnom, direktorjem založbe Goga, ki relativno uspešno krmari v založništvu nenaklonjenim razmerah, smo se pogovarjali o stanju stvari. Tudi tistem, ki ga je v pogovoru orisala direktorica Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida. Lična skrbi trend sodelovanja pri dejavnostih zunaj Slovenije, doma pa se težav ne rešuje v zadostni meri.

Od blizu

Slovensko založništvo: Knjige bi nas morale nagovarjati na vsakem koraku

Petek, 14. junij
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Direktorica Javne agencije za knjigo RS (Jak) Renata Zamida je za STA osvetlila zagate, s katerimi se v Sloveniji že vrsto let sooča založništvo. Število srednje velikih založb upada, profesionalni standardi se znižujejo, zapirajo se knjigarne. A kot pravi sogovornica, se ne gre zapletati v tolmačenje številk, ključno je stanje duha.

Od blizu

Začetek 33. grafičnega bienala v družbenokritičnih in šaljivih tonih

Petek, 7. junij

V Švicariji se je z otvoritveno slovesnostjo, ki sta jo družbenokritično in ironično speljala Slon in Sadež, začel 33. grafični bienale. Udeležence je pozdravil tudi minister za kulturo Zoran Poznič, veliko nagrado bienala pa je iz rok direktorice Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) Nevenke Šivavec prejel Hamja Ahsan.

Od blizu

Mednarodna literarna nagrada vilenica za srbskega pisatelja Dragana Velikića

Sreda, 5. junij

Že 34. mednarodni literarni festival Vilenica bo med 10. in 15. septembrom potekal na osmih prizoriščih v Sloveniji in zamejstvu. Geslo festivala Ego in fabula napoveduje, da se bodo v letošnji izdaji posvetili širokemu spektru avtobiografskega pisanja. Nagrado vilenica bo prejel Dragan Velikić, slovenski avtor v fokusu bo Esad Babačić.

Od blizu

Na 15. Kino Otoku filmska in jubilejna srečevanja

Ponedeljek, 3. junij
pripravila Maja Čehovin Korsika

Na jubilejni, 15. izdaji mednarodnega festivala Kino Otok bodo ponovno v ospredju filmi z vsega sveta, ki poti do gledalcev ne najdejo tako zlahka. Po napovedih bo letošnjo izdajo spremljalo bučno slavje, saj je tako dolg obstoj festivala, ki se je nemalokrat spopadal s finančnimi tegobami, velik uspeh za njegove organizatorje in podpornike.