Od blizu

Zbirka MZZ bogatejša za "Novi val" likovnih del

Četrtek, 14. januar
pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je s projektom "Novi val" likovnih del svojo zbirko razširilo z 41 deli slovenskih likovnih umetnikov večinoma mlajše generacije. Izbrane slike, grafike in risbe bodo krasile diplomatska predstavništva in konzulate ter tako promovirale slovensko likovno umetnost po svetu.

Od blizu

Program CD v letu 2021 v znamenju več obletnic

Sobota, 26. december
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Program Cankarjevega doma bo leta 2021 v znamenju več obletnic. Spomnili se bodo pisatelja Josipa Jurčiča in skladatelja Josipa Ipavca, pa tudi ruskega romanopisca Fjodorja Dostojevskega. Posebni razstavi bodo posvetili 30. obletnici samostojnosti Slovenije ter predsedovanju Slovenije Svetu Evrope. Velika koprodukcija bo letos balet Spartak.

Od blizu

Muzej novejše zgodovine Slovenije tudi z razstavo o 30 letih samostojne Slovenije

Četrtek, 24. december
pripravila Tatjana Zemljič

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije v letu 2021 napovedujejo večji občasni razstavi Identitete na prepihu. Zgodbe pripadanja in identitete ter Slovenija 30 let. Poleg tega bodo nadaljevali s prenovo stalne razstave Slovenci v XX. stoletju ter pripravili še nekaj manjših občasnih razstav.

Od blizu

V Moderni galeriji v 2021 tudi Picassove ilustracije in Putrihova pregledna razstava

Sobota, 19. december
pripravila Tatjana Zemljič

V Moderni galeriji v prihodnjem letu napovedujejo pregledno razstavo mednarodno uveljavljenega slovenskega umetnika Tobiasa Putriha in razstavo ilustracij španskega umetnika Pabla Picassa. V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) pa bodo med drugim pripravili razstavo fotografij leta 2008 preminulega fotografa Božidarja Dolenca.

Od blizu

Za MGML v prihodnjem letu dodaten izziv odprtje Galerije Cukrarna

Četrtek, 17. december
pripravila Tatjana Zemljič

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) v letu 2021 načrtujejo zanimiv in tudi mednarodno pomemben program, za katerega, kot je za STA zapisal direktor MGML Blaž Peršin, upajo da ga bo moč realizirati navkljub vseprisotni pandemiji. Dodaten izziv jim predstavlja odprtje Galerije Cukrarna predvidoma konec septembra 2021.

Od blizu

Ob prelomu leta: Pandemija kulturo pustila brez zmagovalcev (II)

Sreda, 16. december
pripravila Jasmina Vodeb Baša

V kulturi, ki je v času pandemije covida-19 utrpela veliko škodo, sta tudi področji gledališča in glasbe, ki "dihata" z občinstvom. STA je ustvarjalce in poznavalce teh področij povprašala, kako so preživeli obdobje pandemije, kdo bo po njihovem mnenju iz krize izšel kot zmagovalec in kakšna bo prihodnost.

Od blizu

Ob prelomu leta: Pandemija kulturo pustila brez zmagovalcev (I)

Sreda, 16. december
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Kultura sodi med panoge, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela. Umetniki in vsi delujoči na polju kulture so med tistimi, ki so utrpeli največjo škodo, nastalo zaradi ustavitve javnega življenja. Odpovedane predstave, koncerte, nastope so, če se je dalo, preselili na splet, da ne bi izgubili občinstva.

Od blizu

Niko Grafenauer ob jubileju: Vsaka oblast bi morala ceniti umetnost

Sobota, 5. december
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Pesnik, prevajalec in družbenokritični intelektualec Niko Grafenauer danes praznuje 80 let. V pogovoru za STA je dejal, da čas epidemije doživlja kot tretjo svetovno vojno, zaradi karantene pa tudi ni povsem na tekočem z aktualnimi razmerami v kulturi. A kot poudarja, "mora vsaka oblast - leva, desna, progresivna ali nazadnjaška - ceniti umetnost".