Od blizu

"Čarobno mizerni avtobus" povezal razstavišča galerijske četrti Šiška

Torek, 14. februar
pripravila Ksenija Brišar

Galerijsko četrt Šiška, v kateri je šest kulturnih ustanov, v katere obiskovalec ne zaide po naključju, je konec tedna povezal avtobus, s katerim so pobudniki novonastale galerijske skupnosti brezplačno popeljali po aktualnih razstavah. Na krožno pot se je podalo več deset radovednežev in ljubiteljev umetnosti, ki so novosti izrekli dobrodošlico.

Od blizu

Gledališče Glej v leto 2017 z novo obliko vodstva in novim konceptom

Sobota, 4. februar

V Gledališču Glej so v leto 2017 vstopili prenovljeni. Svoje podporne programe bodo preusmerili na nova področja, ki jih večinske institucije ne podpirajo, umetniški program pa iz raznolikosti preusmerjajo v kakovost. Prav tako so se odpovedali funkciji umetniškega vodje in jo nadomestili z aktivnim umetniškim svetom, je za STA povedal Jure Novak.

Od blizu

Metka Krašovec: Med mediteranskim temperamentom in protestantskim delovnim urnikom

Torek, 17. januar
piše Alenka Vesenjak

Dobitnica Prešernove nagrade za življenjsko delo, slikarka Metka Krašovec je z opusom vidno zaznamovala slovenski umetniški prostor. Čeprav sebe vedno razume kot motnjo, celo tujko, samohodko, ji je zelo blizu tudi opredelitev likovnega kritika Tomaža Brejca, da se umešča med mediteranski temperament in protestantski delovni urnik.

Od blizu

Bo poslopje Ksevta od marca le še prazna lupina?

Torek, 10. januar
piše Tatjana Zemljič

Kulturnemu središču evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) grozi, da marca objekt ostane prazen, saj se februarja izteče dosedanji program zavoda. Vprašanje sistemskega financiranja in statusa javnega zavoda po več kot letu dni še ni rešeno. Minuli petek je, "ker ni možno odgovorno poslovati", odstopno izjavo podal v.d. direktorja Izidor Fijavž.

Od blizu

Leto 2017: Ob 500-letnici reformacije v ospredju misel o ekumeni, spravi in dialogu

Sobota, 31. december
piše Tatjana Zemljič

Leto 2017, ko bomo obeležili 500 let reformacije, je vlada razglasila za leto reformacije. Ob jubileju se bo zvrstilo več prireditev, tudi razstav in strokovnih srečanj. Predvsem pa bo, kot je za STA povedal evangeličanski škof Geza Filo, v ospredju misel o ekumeni, spravi, dialogu in večjem sodelovanju v času, ki nas postavlja pred nove izzive.

Od blizu

V filmskem muzeju od Langovih kipov do slavnega kurenta iz Praznovanja pomladi

Torek, 27. december
pripravila Maja Čehovin Korsika

Slovenska kinoteka, ki v letošnjem letu beleži 20 let delovanja, je edini državni filmski muzej. V prostore sredi muzejske ploščadi na Metelkovi so vabljeni prav vsi, ki jih zanimata film oziroma filmska dediščina. Obiskovalca sprejmejo ogromni, stari projektorji, pravi zakladi pa se skrivajo za zadnjimi vrati.

Od blizu

Adonis na puljskem knjižnem sejmu: Prava revolucija se začne v nas

Četrtek, 8. december
pripravila Ksenija Brišar

Sirski pesnik Adonis, prvak arabskega modernizma, mislec in profesor na znameniti pariški Sorboni, omenjan tudi kot kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo, je na knjižnem sejmu v Pulju nedavno delil svoje poglede na realnost. Za zahodni svet morda nekoliko drugačne, vendar vseskozi izhajajoče iz misli, da je človek del narave, a hkrati edino živo bitje, ki se lahko iz nje izdvoji in si stalno ustvarja nove svetove.

Od blizu

Kozoletovo Nočno življenje: Špekulacije so hujše kot dejstva

Torek, 29. november
pripravila Alenka Vesenjak

V slovenskih kinematografih je na ogled film Nočno življenje Damjana Kozoleta. Film spremlja misel, da ljudje grizejo huje kot psi, kar v spomin prikliče tudi afero Baričević. O strahu, medijih, soljudeh in seveda filmu so mnenje za STA delili Kozole, Dragan Petrovec in Bojan Požar.