Od blizu

EKO 8 v Mariboru kot Pismo za prihodnost

Nedelja, 25. april
pripravila Andreja Seršen Dobaj

Umetnostna galerija Maribor (UGM) uresničuje napoved ponovnega zagona mednarodnega trienala umetnost in okolje, ki je bil nazadnje izveden pred 15 leti. V prostorih nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT) bo med 21. majem in 18. julijem trienale EKO 8, ki ga je umetniški vodja in kustos Alessandro Vincentelli naslovil Pismo za prihodnost.

Od blizu

Praznovanje dneva knjige tudi letos s Sejmom s kavča in Nočjo knjige

Četrtek, 22. april
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Unesco je 23. april razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Naziv svetovne prestolnice knjige je letos pripadel gruzijski prestolnici Tbilisi. Kot lani bo tudi letos praznovanje po številnih državah zaradi epidemije preseljeno na splet. Slovenija bo knjigo počastila z dvema projektoma - s Sejmom s kavča in tradicionalno Nočjo knjige.

Od blizu

Kartuzija Jurklošter s številnimi skrivnostmi in grobom Veronike Deseniške

Nedelja, 11. april
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Kartuzija Jurklošter je umetnostnozgodovinski spomenik, "ki vedno znova preseneča. Vsaka raziskava tega skritega bisera ob potoku Gračnica postreže z nepričakovanimi odkritji, ki odstirajo njegovo veličino in pomen v širšem evropskem prostoru", so uvodne besede knjige o kartuziji, v osrčje katere Mija Oter Gorenčič postavi grob Veronike Deseniške.

Od blizu

Tristoletnico Škofjeloškega pasijona zaznamujejo razstave in spletne vsebine

Sreda, 31. marec

Mineva 300 let nastanka Škofjeloškega pasijona, najstarejšega ohranjenega dramskega besedila v slovenskem jeziku. V Škofji Loki zaradi epidemije jubileja letos ne morejo obeležiti z uprizoritvijo pasijona, so pa v velikonočnem času pripravili več razstav in spletnih vsebin, ki vzdržujejo pasijonsko kondicijo in ohranjajo pasijonski duh.

Od blizu

V Slovenski kinoteki razstava o Štiglicu, velikem režiserju in zagrizenem borcu za slovenski film

Torek, 23. marec
pripravila Maja Čehovin Korsika

V novih razstavnih prostorih Slovenske kinoteke bodo v četrtek odprli svojo prvo lastno razstavo France Štiglic: Filmska zapuščina. Kustosinja in vodja muzejskega oddelka Špela Čižman je za STA dejala, da bo jedro postavitve zapuščina, ki jo je Štiglic zapustil kinoteki, gradivo pa dopolnjujejo predmeti iz drugih institucij in zasebnih zbirk.

Od blizu

V Narodni galeriji celovit pogled na Bergantovo ustvarjalno pot

Četrtek, 18. marec
pripravila Tatjana Zemljič

Razstava baročnega slikarja Fortunata Berganta, ki je od četrtka na ogled v Narodni galeriji, predstavi glavne prelomnice v Bergantovem profesionalnem življenju. Obiskovalca popelje skozi umetnikovo začetno obdobje, spremlja preko Like na Hrvaškem in Rima ter po njegovi vrnitvi na Kranjsko, kjer je preživel zadnjih devet let življenja.

Od blizu

Prenovljena Vila Zlatica z zgodbo ljubljanskega župana Hribarja

Sreda, 10. marec
pripravila Tatjana Zemljič

Prenovljena Vila Zlatica v Rožni dolini, v kateri je nekdaj z družino živel ljubljanski župan Ivan Hribar, bo po odprtju v maju obiskovalce vabila s svojimi meščanskimi interierji iz prve polovice 20. stoletja. Ob stalni bodo v njej pripravljali občasne razstave. Prva bo namenjena Ivanu Hribarju in slovanstvu.

Od blizu

Prenovljena Vila Zlatica z zgodbo ljubljanskega župana Hribarja

Sreda, 10. marec
pripravila Tatjana Zemljič

Po celoviti prenovi bo maja vrata odprla Vila Zlatica v Rožni dolini, v kateri je nekdaj z družino živel slovenski politik, domoljub in gospodarstvenik ter ljubljanski župan Ivan Hribar. Vila je v upravljanju Muzeja in galerij mesta Ljubljana (MGML), ki bo program v njej izvajal v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur (FSK).