Od blizu

Ukradene umetnine pogosto neprecenljive zaradi svoje simbolne vrednosti

Petek, 29. november
pripravila Tatjana Zemljič

Po svetu te dni odmeva vlom v zakladnico v muzeju na dresdenskem dvorcu, v katerem so bile ukradene dragocenosti neprecenljive vrednosti. V Sloveniji zakladnice, kot je na gradu v Dresdnu resda nimamo, imamo pa umetnine, ki so za nas prav tako izjemne vrednosti. Tudi te so občasno tarča tatov.

Od blizu

Koliščarska vas bo obudila življenje na Ljubljanskem barju pred več tisoč leti

Nedelja, 24. november
pripravila Tatjana Zemljič

Ob sotočju Želimeljščice in Iščice, vzhodno od naselja Ig, bodo v sklopu projekta Interpretacija biotske raznovrstnosti in dediščine kolišč zgradili koliščarsko vas. V njej bo prikazano življenje v 3. tisočletju pr.n.št., tamkajšnja razstava pa bo predstavila koliščarsko dobo na splošno in zgodovino raziskav kolišč.

Od blizu

Najsrečnejše obdobje potovanja Alme M. Karlin na razstavi v Celju

Sreda, 30. oktober
piše Jasmina Vodeb Baša

V Pokrajinskem muzeju Celje so ob 130. obletnici rojstva Alme M. Karlin in 100-letnici njenega odhoda na osem let dolgo pot okrog sveta odprli razstavo Azija me je povsem uročila. Na ogled je več kot 100 predmetov iz Vzhodne Azije, ki jih je zbrala na najsrečnejšem delu svojega potovanja, kar kažejo njeni opisi dežel, denimo "ljubljena Japonska".

Od blizu

Devetdeset let bi praznoval Dane Zajc: kot britev oster pesnik duhovno izpraznjenega sveta

Sobota, 26. oktober
pripravila Ajda Rozina Zupančič

Pesnik, dramatik, esejist in mladinski pisatelj Dane Zajc (1929-2005) je slovensko literaturo zaznamoval že s pesniškim prvencem Požgana trava (1958), ki ga je določal izvirni jezik, temelječ na bogati metaforiki. Z deli ostaja v družbeni zavesti in kulturnemu dogajanju. Devetdesetletnico njegovega rojstva bodo obeležili z znanstvenim simpozijem.

Od blizu

Jenkova nagrada Kaji Teržan za pesniško zbirko Krog

Četrtek, 24. oktober

Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let prejme Kaja Teržan za zbirko Krog. Dobitnico nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, so razglasili nocoj v Prešernovem gledališču Kranj. Nagrajenka se podelitve ni udeležila, saj se mudi na pesniškem festivalu na Kostariki.

Od blizu

Še vedno aktualna Jenkova iskrena izpoved ambivalentnih čustev in razpoloženj

Sreda, 16. oktober
pripravila Maja Čehovin Korsika

V petek bo minilo 150 let od smrti slovenskega pesnika in pisatelja Simona Jenka. Tega dne se bodo začeli tudi Jenkovi dnevi, v sklopu katerih bodo podelili Jenkovo nagrado. Literarna zgodovinarka Irena Novak Popov je za STA zapisala, da Jenkov govor še danes učinkuje tudi kot iskrena subjektivna izpoved ambivalentnih čustev in razpoloženj.

Od blizu

Ob letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu optimistično razpoloženje v branži

Ponedeljek, 14. oktober
pripravila Tatjana Zemljič

V Frankfurtu bo od srede do nedelje potekal 71. mednarodni knjižni sejem. Za razliko od zadnjih let v branži letos vlada optimistično razpoloženje, čemur botruje povečanje prometa. Na sejmu pričakujejo okoli 7500 razstavljavcev iz 150 držav, častna gostja je Norveška. S svojo stojnico se bo na sejmu predstavila tudi Slovenija.

Od blizu

Nobelova nagrada za literaturo krat dva - v luči neevropocentričnosti naproti lavreatkama?

Torek, 8. oktober
pripravila Maja Čehovin Korsika

Švedska akademija bo letos podelila kar dve Nobelovi nagradi za literaturo, za leto 2018 in 2019. Kdo ju bo prejel, bo znano v četrtek okoli 13. ure. Na spletnih stavnicah sicer zelo visoko kotirajo pisateljice in tudi v javnosti vrši - če bosta nagrajenca dva, naj vsaj eno nagrado prejme pisateljica ali pa avtor/ica, ki ni vezan na Evropo.