Od blizu

Leto evropske kulturne dediščine 2018: Kjer preteklost sreča prihodnost

Četrtek, 7. december

Na evropskem kulturnem forumu, ki danes in v petek poteka v Milanu, so uradno odprli evropsko leto kulturne dediščine 2018. Usmerjeno bo na bogastvo kulturne dediščine Evrope, pri čemer bo poudarek na njegovi vlogi pri oblikovanju skupnega zavedanja o identiteti in pri izgradnji prihodnosti Evrope, so sporočili z Evropske komisije.

Od blizu

S Ta veselim dnevom kulture letos vstop v Evropsko leto kulturne dediščine

Petek, 1. december
piše Tatjana Zemljič

Ta veseli dan kulture, 3. december, ko obeležujemo Prešernov rojstni dan, bo tudi letos brezplačno odprl vrata kulturnih ustanov po Sloveniji. Akcija, s katero želi ministrstvo za kulturo skupaj s sodelujočimi ustanovami kulturne vsebine približati tistim, ki v te ustanove zaidejo redkeje, bo letos obenem uvod v Evropsko leto kulturne dediščine.

Od blizu

Gerhard Steidl za STA: Knjiga bo imela zadnjo besedo

Sreda, 22. november
pogovarjal se je Jaka Dobaj Kovačević

Slovenski knjižni sejem je danes v Ljubljani odprl svoja vrata za javnost, eden prvih gostov pa je tudi znani nemški založnik Gerhard Steidl. Ta bo v okviru Založniške akademije predaval o potencialih in omejitvah digitalnih in analognih medijev, o razlikah med tiskanimi in elektronskimi knjigami ter o delovanju založniške hiše Steidl.

Od blizu

Slovenski knjižni sejem sooblikovalec bralnih navad Slovencev

Ponedeljek, 20. november
piše Tatjana Zemljič

Slovenski knjižni sejem v 33. izdaji s podobo Martina Krpana, ki pod roko stiska knjigo, sporoča, da je knjiga še vedno najmočnejše orožje. Ponudil bo 303 dogodke, s katerimi želijo po besedah predsednika upravnega odbora sejma Zdravka Kafola aktivno sooblikovati bralne navade Slovencev. V Cankarjev dom bo vabil od 22. do 26. novembra.

Od blizu

Liffovski mednarodno obarvani program letos z dobro slovensko udeležbo

Torek, 7. november
pripravila Maja Čehovin Korsika

Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe, ki bo med 8. in 19. novembrom s filmskim utripom napolnil Cankarjev dom in še nekaj kinov po državi, poleg geografsko in tematsko raznolike bere v 28. izdaji ponuja kar pet slovenskih filmov ter dve manjšinski koprodukciji. Kot vsako leto obiskovalci največ zanimanja kažejo za filme iz Predpremier.

Od blizu

Ob 500-letnici reformacije: Neposredne posledice reformacije je težko oceniti

Sreda, 25. oktober
piše Tatjana Zemljič

Reformacija je pred 500 leti močno posegla v versko in tudi druge sfere življenja. S protestantizmom se je za vedno spremenil odnos do Boga in tudi odnos med ljudmi. Vendar je, kot je za STA povedal sociolog Frane Adam, težko natanko reči, koliko in v kakšnem smislu je današnje stanje neposredno posledica dogodkov izpred stoletij.

Od blizu

Liffe tudi v 28. izdaji z atraktivno geografsko in tematsko raznoliko ponudbo

Torek, 17. oktober

V Ljubljano in nekaj drugih slovenskih mest se med 8. in 19. novembrom vrača Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe. Na 28. izdaji bodo skupno prikazali 97 celovečercev in 17 kratkih filmov, programski direktor festivala Simon Popek pa je v tekmovalni program letos umestil kar 11 filmov. Festival bo odprl film Pokliči me po svojem imenu.

Od blizu

Slovenija na knjižnem sejmu v Frankfurtu že z mislimi na vlogo častne gostje sejma

Torek, 10. oktober
piše Tatjana Zemljič

Na 69. knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki bo potekal od 11. do 15. oktobra, se bo Slovenija tudi letos predstavila pod okriljem Javne agencije RS za knjigo (Jak). Ob tem se nadaljujejo aktivnosti za kandidaturo Slovenije za častno gostjo sejma. Državi gostji za leti 2021 in 2022 bosta znani konec leta, ena izmed njiju bo Slovenija.