Od blizu

Pouk glasbene šole na daljavo je lahko pravi dogodek

Sreda, 1. april
pripravila Tatjana Zemljič

V času, ko so zaradi pandemije novega koronavirusa zaprte vse izobraževalne ustanove v državi in pouk poteka na daljavo, poseben izziv predstavlja poučevanje na glasbenih šolah. Ure inštrumentov na daljavo potekajo preko najrazličnejših komunikacijskih kanalov in so lahko pravi "dogodek", ki ga spremljajo tudi drugi družinski člani.

Od blizu

Prešernovi Zdravljici znak evropske kulturne dediščine

Torek, 31. marec

Evropska komisija je danes podelila znak evropske dediščine desetim znamenitostim, ki pričajo o evropskih idealih, vrednotah, zgodovini in povezovanju. Med prejemniki je tudi Prešernova Zdravljica, ki med drugim opeva svobodo in sožitje med narodi, so sporočili iz Bruslja.

Od blizu

Javni zavodi v kulturi preračunavajo izpade prihodkov

Torek, 24. marec
pripravila Ksenija Brišar

Javni zavodi v kulturi, ki so zaradi širjenja koronavirusa prav tako kot druge institucije morali zapreti vrata, v teh dneh preračunavajo, kakšni bodo izpadi prihodkov v primeru dvotedenskega ali celo enomesečnega neobratovanja. Nekateri medtem ponujajo ali pripravljajo ogled dogodkov prek spleta.

Od blizu

Ob jubileju celjskega gledališča: V Celju se je preizkusila cela plejada slovenskih igralcev

Nedelja, 15. marec
piše Jasmina Vodeb Baša

Celjsko gledališče praznuje 70-letnico delovanja. Uradna ustanovitev Mestnega gledališča Celje sega v december 1950, prva predstava je bila odigrana marca 1951. Kot je za STA poudaril poznavalec slovenskega gledališča Slavko Pezdir, ki je bil nekaj let tudi upravnik gledališča, se je na celjskem odru preizkusila cela plejada slovenskih igralcev.

Od blizu

Letošnji Berlinale prvi pod vodstvom umetniškega direktorja Carla Chatriana

Ponedeljek, 17. februar
pripravila Tatjana Zemljič

V Berlinu bo med 20. februarjem in 1. marcem potekal 70. mednarodni filmski festival. Letošnja izdaja bo prva, ki bo potekala pod vodstvom Italijana Carla Chatriana in njegove pomočnice, Nizozemke Mariette Rissenbeek. Prikazali bodo 340 filmov, v tekmi za medvede jih bo 18. Festival bo odprl film My Salinger Year.

Od blizu

Preminil hrvaški režiser Vatroslav Mimica

Ponedeljek, 17. februar

V soboto je v Zagrebu umrl mednarodno priznani hrvaški filmski režiser, scenarist in producent Vatroslav Mimica. Umrl je v 97. letu starosti. Mimica je režiral vrsto nagrajenih celovečercev, kot so Kmečki upor 1573, Banović Strahinja, Prometej z otoka Viševica, Ponedeljek ali torek, Kaja, ubil te bom in Dogodek. Znan je bil tudi po risankah.

Od blizu

Dostopna Prešernova proslava želela nagovoriti čim širše občinstvo

Sobota, 8. februar
pripravila Maja Čehovin Korsika

Državna proslava ob Prešernovem dnevu je bila naslovljena Kam? Režiser Vito Taufer si je zamislil koncept dostopne proslave za najširše občinstvo, ki je nekatere prepričal bolj, druge manj. Na druženju po proslavi je bilo vzdušje nedvomno prešerno v najpopularnejšem pomenu besede - sproščeno in veselo. Saj gre nenazadnje za praznik kulture.

Od blizu

Podelitev oskarjev letos drugič brez voditelja

Petek, 7. februar
pripravila Tatjana Zemljič

Ameriška filmska akademija bo v nedeljo v gledališču Dolby v Hollywoodu 92. podelila filmske nagrade oskar. Podelitev zlatih kipcev, ki bo drugo leto zapored potekala brez voditelja, bo v živo prenašala televizija ABC. Največ, 11 nominacij, ima film Joker Todda Phillipsa. S po desetimi nominacijami sledijo Irec, 1917 in Bilo je nekoč v Hollywoodu.