Od blizu

Samostojni kulturni ustvarjalci v soočenju s koronavirusom

Četrtek, 22. oktober
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Čas koronavirusa samostojne kulturne ustvarjalce postavlja pred številne izzive, soočajo se z odpovedmi projektov in posledično s finančnimi težavami. Večino skrbi tudi negotova prihodnost, saj nihče ne ve, kdaj bodo lahko spet s polno paro ustvarjali. Kljub temu jih nekaj omenja tudi srečna naključja, ko so kljub epidemiji lahko delali.

Od blizu

S kolesi po ljubljanskih ulicah na sledi Nepozabnim

Četrtek, 1. oktober
pripravila Maja Čehovin Korsika

Ob izidu knjige Nepozabne je projekt dobil širši odmev z razstavo portretov žensk, ki so premikale meje, po plakatnih mestih po Ljubljani. Na torkovem vodenem ogledu izbranih podob na domišljenih krajih so oživele pozabljene zgodbe pomembnih predhodnic, ki vzbujajo tudi trpko spoznanje, da boj za enakopravnost žensk še zdaleč ni končan.

Od blizu

V Narodni galeriji na ogled mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu

Nedelja, 27. september
pripravila Tatjana Zemljič

V Narodni galeriji bodo v sredo odprli razstavo Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Na ogled bo 46 umetnin iz zbirke, ki temelji na zbiralni vnemi cesarja Rudolfa II. Ta je svojo rezidenco preselil z Dunaja v Prago. Na svoj dvor, ki je postal središče manieristične kulture, je vabil slavne znanstvenike in umetnike tistega časa.

Od blizu

Ekonomisti o trenutnem stanju kulture: Kriza je lahko tudi priložnost

Četrtek, 17. september

Društvo Asociacija je pripravilo razpravo o predlaganem rebalansu letošnjega proračuna v delu za kulturo in ukrepih, ki bi jih to področje potrebovalo za delovanje in razvoj. Ekonomisti Bogomir Kovač, Andrej Srakar in Marko Jaklič so se strinjali, da je kultura v nezavidljivem stanju, a bi v trenutni krizi lahko zastavili kakšno sistemsko rešitev.

Od blizu

Dvojna obletnica plodovitega ljudskega pisatelja Franceta Bevka

Sreda, 16. september
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Pred 130 leti se je 17. septembra rodil pisatelj France Bevk, ki je umrl na svoj 80. rojstni dan leta 1970. Ob obletnicah enega najbolj plodovitih slovenskih avtorjev, ki je veliko pisal tudi za mlade, se bo zvrstilo več dogodkov, od bralne uprizoritve do okrogle mize in pohoda. Pri Mladinski knjigi so izdali album Od Pestrne do Čedermaca.

Od blizu

Javni zavodi v kulturi v prizadevanjih po ohranitvi kakovosti in sofinanciranja

Petek, 4. september
pripravila Ksenija Brišar

Ob koronavirusu, ki je nekaj mesecev ustavil kulturne prireditve, se zastavlja vprašanje, kako bo z izvedbo programov, ki so v tem času umanjkali v javnih zavodih, in posledično z zanje predvidenimi finančnimi sredstvi iz proračuna. Zavodi si prizadevajo izvesti programe še v tem koledarskem letu in s tem ohraniti raven sofinanciranja v prihodnje.

Od blizu

Beneška Mostra prvi filmski festival po zaustavitvi javnega življenja

Ponedeljek, 31. avgust
pripravila Tatjana Zemljič

V Benetkah bo od 2. do 12. septembra potekal 77. mednarodni filmski festival. Letošnja Mostra, ki bo potekala ob upoštevanju številnih varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, bo prvi filmski festival na svetu, ki bo izveden po zaustavitvi javnega življenja zaradi covida-19. V tekmi za zlatega leva je 18 filmov.

Od blizu

Europa Cantat kot priložnost za širjenje glasbenih obzorij in promocijo Slovenije

Nedelja, 30. avgust
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) nadaljujejo priprave na vseevropski zborovski festival Europa Cantat, ki ga Slovenija namerava gostiti julija 2021. Program so že objavili na spletu, proti koncu leta pa bodo odprli prijave za udeležence. Projekt sta za STA predstavili vodja Urška Bittner Pipan in umetniška vodja Mihela Jagodic.