Od blizu

Beneški arhitekturni bienale z razmislekom o skupnem bivanju v prihodnje

Četrtek, 20. maj
pripravila Maja Čehovin Korsika

V Benetkah bodo 22. maja za javnost odprli 17. mednarodni arhitekturni bienale, ki bo pod naslovom How will we live together? potekal do 21. novembra. Slovenija se bo na bienalu predstavila s projektom Skupno v skupnosti, ki predstavlja raziskavo projekta gradnje več kot 330 zadružnih domov v Sloveniji, začetega pred 70 leti.

Od blizu

Bralna značka že 60 let spodbuja k prostovoljnemu branju v prostem času

Sreda, 19. maj
piše Vesna Pušnik Brezovnik

Bralna značka, na Prevaljah zasnovano gibanje, letos praznuje 60 let. Od posrečenih začetkov se je razvilo v nacionalno gibanje, ki spodbuja prostovoljno prostočasno branje po željah bralcev vseh starosti, pravi podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS Tilka Jamnik. Branju bi v osnovni šoli morali nameniti več časa, meni.

Od blizu

Mednarodni muzejski dan letos preplet živega in virtualnega dogajanja

Ponedeljek, 17. maj
pripravila Tatjana Zemljič

Muzeji po vsem svetu bodo 18. maja obeležili mednarodni muzejski dan. Ta bo letos potekal na temo Prihodnost muzejev: Okrevanje in novi izzivi. Vsako leto se muzejskemu prazniku pridruži več muzejev in galerij. Tudi po Sloveniji bodo po lanski virtualni obeležitvi letos muzejski dan obeležili s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

Od blizu

EKO 8 v Mariboru kot Pismo za prihodnost

Nedelja, 25. april
pripravila Andreja Seršen Dobaj

Umetnostna galerija Maribor (UGM) uresničuje napoved ponovnega zagona mednarodnega trienala umetnost in okolje, ki je bil nazadnje izveden pred 15 leti. V prostorih nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT) bo med 21. majem in 18. julijem trienale EKO 8, ki ga je umetniški vodja in kustos Alessandro Vincentelli naslovil Pismo za prihodnost.

Od blizu

Praznovanje dneva knjige tudi letos s Sejmom s kavča in Nočjo knjige

Četrtek, 22. april
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Unesco je 23. april razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Naziv svetovne prestolnice knjige je letos pripadel gruzijski prestolnici Tbilisi. Kot lani bo tudi letos praznovanje po številnih državah zaradi epidemije preseljeno na splet. Slovenija bo knjigo počastila z dvema projektoma - s Sejmom s kavča in tradicionalno Nočjo knjige.

Od blizu

Kartuzija Jurklošter s številnimi skrivnostmi in grobom Veronike Deseniške

Nedelja, 11. april
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Kartuzija Jurklošter je umetnostnozgodovinski spomenik, "ki vedno znova preseneča. Vsaka raziskava tega skritega bisera ob potoku Gračnica postreže z nepričakovanimi odkritji, ki odstirajo njegovo veličino in pomen v širšem evropskem prostoru", so uvodne besede knjige o kartuziji, v osrčje katere Mija Oter Gorenčič postavi grob Veronike Deseniške.

Od blizu

Tristoletnico Škofjeloškega pasijona zaznamujejo razstave in spletne vsebine

Sreda, 31. marec

Mineva 300 let nastanka Škofjeloškega pasijona, najstarejšega ohranjenega dramskega besedila v slovenskem jeziku. V Škofji Loki zaradi epidemije jubileja letos ne morejo obeležiti z uprizoritvijo pasijona, so pa v velikonočnem času pripravili več razstav in spletnih vsebin, ki vzdržujejo pasijonsko kondicijo in ohranjajo pasijonski duh.

Od blizu

V Slovenski kinoteki razstava o Štiglicu, velikem režiserju in zagrizenem borcu za slovenski film

Torek, 23. marec
pripravila Maja Čehovin Korsika

V novih razstavnih prostorih Slovenske kinoteke bodo v četrtek odprli svojo prvo lastno razstavo France Štiglic: Filmska zapuščina. Kustosinja in vodja muzejskega oddelka Špela Čižman je za STA dejala, da bo jedro postavitve zapuščina, ki jo je Štiglic zapustil kinoteki, gradivo pa dopolnjujejo predmeti iz drugih institucij in zasebnih zbirk.