Od blizu

Festival Mesto žensk letos na temo upora

četrtek, 28. september

V Ljubljani bo med 3. in 14. oktobrom potekal 29. mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk. Po besedah programske vodje Ive Kovač je tema letošnjega festivala upor, z njo pa se spoprijemajo iz perspektive spola. Na festivalu se bo zvrstilo 36 dogodkov, predstavilo se bo več kot 90 ustvarjalk in ustvarjalcev.

Od blizu

Izdelki in motivi muzejskih trgovin povzeti po razstavnih predmetih

torek, 19. september
pripravila Ksenija Brišar

Slovenske muzejske in galerijske trgovine imajo v svojih prodajnih programih najrazličnejše izdelke, ki so bodisi del stalnega programa ali pa dopolnjujejo vsakokratno razstavno predstavitev. Za skoraj vsako razstavo pripravijo posebno kolekcijo oziroma serijo z motivi, ki se nanašajo na postavitev. Imajo pa tudi nekaj izstopajočih predmetov.

Od blizu

Gradnja Centra Rotovž v več pogledih izjemen projekt

ponedeljek, 18. september
pripravila Andreja Seršen Dobaj

Izgradnja Centra Rotovž, ki je eden največjih infrastrukturnih projektov na področju kulture v državi, je na okoli tretjini izvedbe. Gradnja sodobnega centra, v katerem bodo knjižnica, galerija in kino, je zelo zahtevna, saj poteka v starem mestnem jedru, z omejenim dostopom do gradbišča, prihaja tudi do nepričakovanih dodatnih del.

Od blizu

Program Ars že 60 let zavezan kulturi in umetnosti ter svojemu številčnemu poslušalstvu

četrtek, 7. september
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Tretji program Radia Slovenija Program Ars letos praznuje 60-letnico delovanja. "Kot pove že ime, smo zavezani umetnosti in kulturi, tudi humanistiki in znanosti," je povedala odgovorna urednica Ingrid Kovač Brus. Celoletno praznično dogajanje bo doseglo vrhunec ta mesec z odprtjem razstave, izidom zbornika, na sporedu bo tudi slavnostni koncert.

Od blizu

Dnevi poezije in vina: Poezija na odru, ob mizi ali v steklenici

nedelja, 27. avgust
piše Ksenija Brišar

Festival Dnevi poezije in vina je ljubiteljem lepe besede in dobre kapljice z območja Haloz vnovič ponudil raznolike možnosti za spoznavanje poezije in njihovih avtorjev iz različnih držav. Pesniška beseda je zvenela z odra, ob glasbi, v primeru poslovnih stikov je bila snov pogovora ob mizi, naključni mimoidoči so jo lahko opazili v steklenici.

Od blizu

Moulin Rouge: Ko se dvigne zastor in zadoni kankan

nedelja, 20. avgust
piše Simona Grmek

Nekdaj sinonim za poskočen ples kankan in divje zabave je pariški Moulin Rouge danes predvsem turistična atrakcija za pretežno tuje obiskovalce. Vendar pa slavno gledališče na Montmartru še danes izžareva duh francoskega kabareta, kjer so nekdaj nastopale znane plesalke in nekatera največja imena francoske in tuje glasbene scene.

Od blizu

David Harsent: Odprto pismo Evropi

sobota, 19. avgust

Rodil sem se leta 1942, v najhujšem letu vojne, na devonshirskem podeželju. Odrasli so mi pogosto pripovedovali, kako so letala bombardirala devonska pristanišča in kako so lovci, ki so spremljali bombnike, obstreljevali naključne civilne cilje.

Od blizu

Festival v Sarajevu bo odprl dokumentarec o mestu v času vojne

sreda, 9. avgust
pripravila Ksenija Brišar

V Sarajevu se bo v petek začel mednarodni filmski festival, na katerem se bo za nagrade srce Sarajeva potegovalo 49 filmov v kategorijah igranega, dokumentarnega, kratkega in študentskega filma. Na programu je tudi nekaj slovenskih prispevkov. Skupaj bo v Sarajevu na ogled devet avdiovizualnih del, pri katerih je sodelovala Slovenija.