Od blizu

Ljubljano bodo s 130 dogodki v živo zavzeli 13. Bobri

Četrtek, 16. september
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Ljubljano bodo med 18. septembrom in 2. oktobrom zavzeli že 13. Bobri, ki se bodo tematsko ukvarjali z identiteto. Festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki so ga organizatorji letos zaradi epidemioloških razmer iz spomladanskega termina prestavili na jesen, bo nekoliko krajši, vendar bo kljub temu v dveh tednih ponudil kar 130 dogodkov.

Od blizu

Ravnikar Gallery Space: Ko volja pokaže, da je tudi v krizi marsikaj mogoče

Ponedeljek, 13. september
pripravila Maja Čehovin Korsika

Kulturna menedžerka in galeristka Piera Ravnikar je ena tistih, ki je v času krize zaupala čutom in se ni vdala. Prvi val epidemije je sovpadel z zaprtjem prostora njene Ravnikar Gallery Space na Prešernovi, na kar je odgovorila z odprtjem galerije v svojem domu, že v sredo pa njena galerija dobiva še sestrski, projektni prostor R Space.

Od blizu

Vilenica želi tudi v letošnji izdaji ohranjati programsko shemo iz predkoronskih let

Ponedeljek, 6. september
pripravila Tatjana Zemljič

Mednarodni literarni festival Vilenica bo v 36. izdaji od 7. do 12. septembra potekal pod geslom Strah in pogum. Kot že lanska bo tudi letošnja izdaja preplet digitalnih vsebin in dogodkov v živo. Veliki nagrajenec letošnje Vilenice je avstrijski pisatelj Josef Winkler, slovenski avtor v središču festivala je Milan Dekleva.

Od blizu

Galerija Cukrarna nova platforma za razvoj sodobne umetnosti

Sobota, 4. september
pripravila Tatjana Zemljič

Po celoviti prenovi bo 24. septembra vrata za javnost odprla Galerija Cukrarna, ki jo upravlja zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML). S prenovo se na eni strani poklanjajo zgodovini stavbe, na drugi strani z vzpostavljanjem zavezništev z umetniki in kulturnimi institucijami ustvarjajo platformo za razvoj sodobne umetnosti, so zapisali.

Od blizu

Boni tudi kot testni kamen pregovorne privrženosti knjigam

Nedelja, 22. avgust
piše Alenka Vesenjak

Boni21 ponujajo tudi priložnost porabe za kulturne dobrine, med drugim za knjige, ki naj bi jim bili Slovenci pregovorno zelo privrženi, saj da smo "narod knjige". STA je preverila, kako so z njihovo porabo zadovoljni v knjigarnah, kaj menijo pri založbah in kdo so kupci.

Od blizu

Po lanski prekinitvi v Karlovyh Varyih 55. filmski festival

Sreda, 18. avgust
pripravila Tatjana Zemljič

Po lanski prekinitvi zaradi pandemije bo v Karlovyh Varyh od 20. do 28. avgusta potekal 55. filmski festival. Ne enem najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov se bo v glavnem tekmovalnem programu za kristalni globus potegovalo 12 filmov. Med njimi je tudi novi celovečerec slovenskega režiserja Olma Omerzuja Atlas ptic.

Od blizu

Sarajevski filmski festival v 27. izdaji znova v živo

Sreda, 11. avgust
pripravila Jasmina Vodeb Baša

V Sarajevu se bo v petek začel 27. filmski festival, ki bo po lanski spletni izvedbi znova zaživel v živo. Za festivalske nagrade je v igri 48 filmov v štirih tekmovalnih kategorijah. V tekmovalnem programu celovečercev je tudi slovenska koprodukcija Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Častno srce Sarajeva bo prejel Wim Wenders.

Od blizu

Po enoletnem premoru letos ponovno znameniti festival v Bayreuthu

Petek, 23. julij
pripravila Tatjana Zemljič

Po lanski odpovedi zaradi pandemije covida-19 bo letos v nemškem Bayreuthu ponovno potekal znameniti festival glasbenega gledališča Richarda Wagnerja. Pričel se bo 25. julija z uprizoritvijo Letečega Holandca v postavitvi ruskega režiserja Dmitrija Černjakova in pod vodstvom ukrajinske dirigentke Oksane Lyniv.