Od blizu

Še dva dneva ugibanj do letošnjega kresnikovega nagrajenca

Četrtek, 22. junij
pripravila Ksenija Brišar

Ljubitelji in poznavalci slovenskega romanopisja bodo še danes in v petek ugibali, kdo izmed peterice nominiranih avtorjev je napisal najboljšo zgodbo, ki si zasluži nagrado kresnik. Dobitnik bo znan na petkov kresni večer na Rožniku, izbira je raznovrstna: od kriminalke in zgodovinske tematike do pripovedi, zaznamovanih z vprašanji posameznika.

Od blizu

Obsežno delo Žive Kraigher oživlja manj znano zgodovino slovenskega izraznega plesa

Nedelja, 18. junij
pripravila Maja Čehovin Korsika

Plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Živa Kraigher velja za eno od utemeljiteljic sodobnega plesa na Slovenskem. Pri založbi Maska je v sodelovanju z JSKD posthumno izšla njena knjiga "dokumentiranih spominov" Ko se zgodi ples. Zapisi, dokumenti, spomini, v kateri je avtorica osvetlila manj znano obdobje slovenskega izraznega plesa.

Od blizu

Grafični bienale letos brezsrediščno o kriteriju rojstva

Četrtek, 15. junij
pripravila Maja Čehovin Korsika

V Ljubljani bo med 16. junijem in 29. oktobrom potekal 32. grafični bienale, ki letos nima kuratorja, saj se želijo organizatorji ogniti uveljavljenim načinom kreiranja razstav. K osrednji razstavi so bili umetniki vabljeni, ta pa je nastala kot vrsta njihovih odgovorov na prostor bienala in pesem Kriterij rojstva, po kateri je bienale naslovljen.

Od blizu

Prvi Sea Star druži v duhu ljubezni in zabave

Sobota, 27. maj
piše Maja Čehovin Korsika

Umag je že od četrtka v vrvežu, saj v istrskem obmorskem mestu gostuje prvi Sea Star festival. Po spektakularnem četrtkovem odprtju in druženju z izvajalci iz regije, so bili v petek na vrsti prvi tuji headlinerji festivala Prodigy. Ob njihovem nastopu se je marsikomu naježila koža, občinstvo pa so poprej dodobra ogreli Dubioza kolektiv.

Od blizu

BIO letos z razstavo v Ljubljani in v še šestih mestih oziroma krajih

Sreda, 24. maj

Bienale oblikovanja (BIO), ki že v prejšnji izdaji ni bil več le tradicionalna razstava predmetov industrijskega oblikovanja, je letos stopil še korak dlje in postal platforma za nove pristope v oblikovanju. Kustosinji sta izbrali sedem skupin, ki so raziskovale Slovenijo. Razstava letošnjega BIO bo tako na ogled v Ljubljani in v še šestih krajih.

Od blizu

Mirt Komel pred novim Twin Peaksom: Obsojen na propad, a to ni nujno slabo

Nedelja, 21. maj
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Pred začetkom 18 novih delov Twin Peaksa med oboževalci kultne televizijske nadaljevanke vlada veliko vznemirjenje. Kako bo David Lynch nadaljeval zgodbo? Je nadaljevanje sploh dobra poteza? Svoje mnenje je za STA podal filozof Mirt Komel, avtor knjige Twin Peaks in postmodernizem: kava, pita, sova, škrat.

Od blizu

Beneški umetnostni bienale: Naj živi!

Sobota, 13. maj
pripravila Ksenija Brišar

Beneški bienale umetnosti je razstava, ki jo je navdahnil humanizem. Ta ne stavi na človeka kot bitja, ki lahko prevlada nad okoljem, temveč skozi umetnost slavi predvsem sposobnost človeštva, da se zoperstavi silam, ki usmerjajo svet. To je osrednja misel kustosinje Christine Macel. Obiskovalcem v razmislek bo postavljena do 26. novembra.

Od blizu

Mednarodni umetnostni bienale v Benetkah bo slavil umetnost samo

Torek, 9. maj
pripravila Ksenija Brišar

Viva arte viva je tema 57. mednarodnega bienala umetnosti v Benetkah, ki se bo začel v soboto. Po izboru kustosinje Christine Macel bo posvečen umetnosti sami. Slovenski nacionalni paviljon bodo odprli v sredo, v njem bo Nika Autor predstavljala Obzornik 63. Nekaj slovenske umetnosti bo tudi na osrednji razstavi, odprt pa bo še paviljon države NSK.