Od blizu

Dostopna Prešernova proslava želela nagovoriti čim širše občinstvo

Sobota, 8. februar
pripravila Maja Čehovin Korsika

Državna proslava ob Prešernovem dnevu je bila naslovljena Kam? Režiser Vito Taufer si je zamislil koncept dostopne proslave za najširše občinstvo, ki je nekatere prepričal bolj, druge manj. Na druženju po proslavi je bilo vzdušje nedvomno prešerno v najpopularnejšem pomenu besede - sproščeno in veselo. Saj gre nenazadnje za praznik kulture.

Od blizu

Podelitev oskarjev letos drugič brez voditelja

Petek, 7. februar
pripravila Tatjana Zemljič

Ameriška filmska akademija bo v nedeljo v gledališču Dolby v Hollywoodu 92. podelila filmske nagrade oskar. Podelitev zlatih kipcev, ki bo drugo leto zapored potekala brez voditelja, bo v živo prenašala televizija ABC. Največ, 11 nominacij, ima film Joker Todda Phillipsa. S po desetimi nominacijami sledijo Irec, 1917 in Bilo je nekoč v Hollywoodu.

Od blizu

Opera industriale za uvod v EPK Reka 2020

Četrtek, 30. januar
piše Goran Ivanović

Modernistično glasbeno-scensko delo Opera industriale v režiji Daliborja Matanića bo osrednji del slovesnosti ob začetku Evropske prestolnice kulture (EPK) 2020 v soboto na Reki. V letu dni je predvidenih več kot 600 kulturnih in umetniških dogodkov, nekateri med njimi že razburjajo del hrvaške javnosti.

Od blizu

V Narodnem muzeju Slovenije bodo letos obsežno razstavo posvetili majoliki

Petek, 3. januar
pripravila Tatjana Zemljič

V Narodnem muzeju Slovenije bodo v hiši na Metelkovi junija odpri razstavo Slovenska majolika, ki bo predstavila posodo za vino s kroglastim trebuhom in trilistnim ustjem z lijem, ki ima, kot so zapisali za STA, v slovenski umetnosti poseben status. Z razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti pa bo muzej gostoval v Muzeju Nanjing na Kitajskem.

Od blizu

Ob prelomu leta: Šentjakobsko gledališče del mestne podobe že 100 let

Četrtek, 2. januar
piše Jasmina Vodeb Baša

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bodo letos praznovali 100-letnico delovanja. V gledališču, ki je vseskozi delovalo kot repertoarno abonmajsko gledališče, se bodo spomnili zlasti dveh dogodkov - ustanovitve društva decembra 1920 in premiere prve predstave junija 1921. Zato bodo jubilejne prireditve zaznamovale predvsem sezono 2020/2021.

Od blizu

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije v letu 2020 vojna in demonstracije skozi fotografijo

Ponedeljek, 30. december
pripravila Tatjana Zemljič

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo marca 2020 odprli razstavo Fotoaparat in vojna, ki bo združila fotografije druge svetovne vojne iz njihovih zbirk, za september pa napovedujejo razstavo Naša jeza je brezmejna: Demonstracije 1968-2020 skozi objektiv fotografa Toneta Stojka. Ob tem bodo pripravili več manjših razstav.

Od blizu

Ob prelomu leta: Gledališče Glej obeležuje pol stoletja delovanja

Sreda, 25. december
pripravila Maja Čehovin Korsika

Gledališče Glej bo konec junija 2020 obeležilo 50. obletnico delovanja. Glej je bil ustanovljen kot prvo neinstitucionalno gledališče v nekdanji Jugoslaviji, njegovo vodilo pa je bil gledališki eksperiment. Zadnje desetletje delo Gleja med drugim zaznamuje raziskovanje novih gledališk form ter delo z mladimi in marginaliziranimi skupinami.

Od blizu

Ob prelomu leta: Revija Maska že 100 let z umetnostjo in mislijo prebija meje mogočega

Ponedeljek, 23. december
pripravila Maja Čehovin Korsika

V prihodnjem letu bo 100. obletnico izida prve številke obeležil časopis za scenske umetnosti Maska. Danes nad revijo bdi zavod Maska na čelu z direktorjem Janezom Janšo, ki je za STA ob jubileju spomnil, da je geslo revije z umetnostjo in mislijo prebijati meje mogočega. Zavod v prihodnjem letu pripravlja tudi izid 200. številke revije Maska.