Od blizu

Plečnikovo leto priložnost za odkrivanje znanih in manj znanih plati Plečnika

Četrtek, 20. januar
pripravila Tatjana Zemljič

Letošnje leto je vlada ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika razglasila za Plečnikovo leto. V Plečnikovi hiši v Trnovem bodo vanj vstopili z razstavo Plečnik in pika ter dnevom odprtih vrat. Dogodke ob obletnici arhitektovega rojstva, ki jo bomo obeležili v nedeljo, 23. januarja, pripravljajo tudi drugod.

Od blizu

Pisateljska vila na Tomšičevi: od zadimljenega pohištva do osvetljenih sani

Četrtek, 6. januar
piše Alenka Vesenjak

V zbirki Umetnine v žepu, ki jo izdaja Založba ZRC, je nedavno izšla knjižica Pisateljska vila na Tomšičevi v Ljubljani Barbare Vodopivec. Avtorica bralstvu poljudnoznanstveno približa burno zgodovino vile in njenih prebivalcev, ki dobro odslikavajo tudi čas, v katerem so se in se nahajajo.

Od blizu

V Moderni galeriji in +MSUM od razstave slovenskega slikarstva do jugoslovanskih avantgard

Torek, 28. december
pripravila Tatjana Zemljič

V Moderni galeriji bodo v letu 2022 pripravili razstavo sodobnega slovenskega slikarstva ter predstavili dela iz Art Collection Telekom. Pester razstavni program pripravljajo tudi v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), kjer bodo med drugim pripravili razstavo Nike Autor in razstavo jugoslovanskih avantgard.

Od blizu

Ob prelomu leta: Cukrarna - največji kulturni projekt v samostojni Sloveniji

Sreda, 15. december
pripravila Tatjana Zemljič

Po celoviti prenovi je septembra vrata za javnost odprla Galerija Cukrarna, ki jo upravlja zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML). Kot je za STA zapisal direktor MGML Blaž Peršin, je Cukrarna že v slabih dveh mesecih obratovanja opravičila svoj namen.

Od blizu

Ko Animateka ponudi feministično kukalo

Petek, 3. december
pripravila Ajda Ana Zupančič

Polnoletna Animateka je letos del programa posvetila konceptu ženske zgodovine, ki se razkrije skozi feministično kukalo. Sokuratorka posebnega sklopa Olga Bobrowska v izbranih filmih zaznava upor ali vsaj preizpraševanje hierarhičnih kategorij. Enakost spolov v animaciji pa je bila tudi tema okrogle mize v soorganizaciji Mesta žensk.

Od blizu

Decembrski sejem ilustracije tokrat na Vodnikovi domačiji in na spletu

Sreda, 1. december
pripravila Ksenija Brišar

Decembrski sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji v Šiški bo po lanski spletni letos potekal v hibridni obliki. Dopoldne so ga odprli na spletu, popoldne pa ga bodo ob omejenem številu obiskovalcev še v galeriji domačije. Po besedah vodje sejma Maše Žmitek se je spletni del izkazal za uspešnega, saj so ilustracije dosegle več obiska in naročil.

Od blizu

Nova realnost Liffa: Optimizem premagal negotovost

Četrtek, 18. november
piše Alenka Vesenjak

Dvaintrideseti Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) se preveša v zadnji del in prevladujoče občutje je kljub zahtevnim zdravstvenim razmeram optimistično. Liffe, ki poteka v živo, je sicer povsem drugačen od prejšnjih. Ni zaznati kaj dosti festivalskega vzdušja, a obiskovalci ponavljajo, da je odlično že to, da filme gledajo v dvoranah.

Od blizu

Ob jubileju Dostojevskega: Še vedno aktualni raziskovalec človeške duše

Sreda, 10. november
pripravila Ksenija Brišar

Literarni svet se letos spominja ruskega klasika Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega ob 200-letnici njegovega rojstva, hkrati mineva 140 let od njegove smrti. Ob jubileju se tudi v Sloveniji vrstijo različne prireditve, ki obujajo pisatelja in njegovo literarno dediščino. V Cankarjevem domu je na ogled razstava Temnejša je noč, svetlejše so zvezde.