Od blizu

Ekonomisti o trenutnem stanju kulture: Kriza je lahko tudi priložnost

Četrtek, 17. september

Društvo Asociacija je pripravilo razpravo o predlaganem rebalansu letošnjega proračuna v delu za kulturo in ukrepih, ki bi jih to področje potrebovalo za delovanje in razvoj. Ekonomisti Bogomir Kovač, Andrej Srakar in Marko Jaklič so se strinjali, da je kultura v nezavidljivem stanju, a bi v trenutni krizi lahko zastavili kakšno sistemsko rešitev.

Od blizu

Dvojna obletnica plodovitega ljudskega pisatelja Franceta Bevka

Sreda, 16. september
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Pred 130 leti se je 17. septembra rodil pisatelj France Bevk, ki je umrl na svoj 80. rojstni dan leta 1970. Ob obletnicah enega najbolj plodovitih slovenskih avtorjev, ki je veliko pisal tudi za mlade, se bo zvrstilo več dogodkov, od bralne uprizoritve do okrogle mize in pohoda. Pri Mladinski knjigi so izdali album Od Pestrne do Čedermaca.

Od blizu

Javni zavodi v kulturi v prizadevanjih po ohranitvi kakovosti in sofinanciranja

Petek, 4. september
pripravila Ksenija Brišar

Ob koronavirusu, ki je nekaj mesecev ustavil kulturne prireditve, se zastavlja vprašanje, kako bo z izvedbo programov, ki so v tem času umanjkali v javnih zavodih, in posledično z zanje predvidenimi finančnimi sredstvi iz proračuna. Zavodi si prizadevajo izvesti programe še v tem koledarskem letu in s tem ohraniti raven sofinanciranja v prihodnje.

Od blizu

Beneška Mostra prvi filmski festival po zaustavitvi javnega življenja

Ponedeljek, 31. avgust
pripravila Tatjana Zemljič

V Benetkah bo od 2. do 12. septembra potekal 77. mednarodni filmski festival. Letošnja Mostra, ki bo potekala ob upoštevanju številnih varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, bo prvi filmski festival na svetu, ki bo izveden po zaustavitvi javnega življenja zaradi covida-19. V tekmi za zlatega leva je 18 filmov.

Od blizu

Europa Cantat kot priložnost za širjenje glasbenih obzorij in promocijo Slovenije

Nedelja, 30. avgust
pogovarjala se je Ksenija Brišar

Na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) nadaljujejo priprave na vseevropski zborovski festival Europa Cantat, ki ga Slovenija namerava gostiti julija 2021. Program so že objavili na spletu, proti koncu leta pa bodo odprli prijave za udeležence. Projekt sta za STA predstavili vodja Urška Bittner Pipan in umetniška vodja Mihela Jagodic.

Od blizu

Pri festivalu Mladi levi se mednarodnemu sodelovanju niso odpovedali

Četrtek, 20. avgust
pripravila Ajda Rozina Zupančič

V Ljubljani bo med 22. in 29. avgustom potekal festival Mladi levi. Na njem se bodo z instalacijami, predstavami, pogovori in drugimi dogodki predstavili slovenski in tuji ustvarjalci. Mednarodnemu sodelovanju se niso bili pripravljeni odpovedati, čeprav se zaradi tega festivalski program še vedno spreminja, pogrešali pa so tudi "žive" debate.

Od blizu

Mestni muzej Ljubljana s Koronaprojektom zbira gradivo za zanamce

Petek, 7. avgust
pripravila Tatjana Zemljič

V Mestnem muzeju Ljubljana so kmalu po zaustavitvi javnega življenja zaradi novega koronavirusa zagnali Koronaprojekt. V sklopu projekta, ki so ga podnaslovili Čim prej korono v muzej!, zbirajo vtise, fotografije in posnetke iz vsakdanjika v času pandemije. A ker se življenje še vedno ni vrnilo v stare tirnice, ga sproti podaljšujejo.

Od blizu

Gledališča v novo sezono s spremenjenimi abonmajskimi ponudbami

Ponedeljek, 3. avgust
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Gledališča so pred novo sezono zaradi koronavirusa postavljena pred nova vprašanja, kot sta, kakšne abonmaje ponuditi in kako izpeljati abonmajske sezone. Zaradi novih razmer morajo med drugim zagotoviti fizično razdaljo med gledalci, obenem še ne vedo, v kolikšnem številu so gledalci sploh pripravljeni obiskati gledališče.