Od blizu

Mirt Komel pred novim Twin Peaksom: Obsojen na propad, a to ni nujno slabo

Nedelja, 21. maj
pogovarjala se je Alenka Vesenjak

Pred začetkom 18 novih delov Twin Peaksa med oboževalci kultne televizijske nadaljevanke vlada veliko vznemirjenje. Kako bo David Lynch nadaljeval zgodbo? Je nadaljevanje sploh dobra poteza? Svoje mnenje je za STA podal filozof Mirt Komel, avtor knjige Twin Peaks in postmodernizem: kava, pita, sova, škrat.

Od blizu

Beneški umetnostni bienale: Naj živi!

Sobota, 13. maj
pripravila Ksenija Brišar

Beneški bienale umetnosti je razstava, ki jo je navdahnil humanizem. Ta ne stavi na človeka kot bitja, ki lahko prevlada nad okoljem, temveč skozi umetnost slavi predvsem sposobnost človeštva, da se zoperstavi silam, ki usmerjajo svet. To je osrednja misel kustosinje Christine Macel. Obiskovalcem v razmislek bo postavljena do 26. novembra.

Od blizu

Mednarodni umetnostni bienale v Benetkah bo slavil umetnost samo

Torek, 9. maj
pripravila Ksenija Brišar

Viva arte viva je tema 57. mednarodnega bienala umetnosti v Benetkah, ki se bo začel v soboto. Po izboru kustosinje Christine Macel bo posvečen umetnosti sami. Slovenski nacionalni paviljon bodo odprli v sredo, v njem bo Nika Autor predstavljala Obzornik 63. Nekaj slovenske umetnosti bo tudi na osrednji razstavi, odprt pa bo še paviljon države NSK.

Od blizu

Koliko branja o teku je dovolj in kdaj je odveč

Četrtek, 4. maj
piše Alenka Vesenjak

Odkar tudi v Sloveniji iz leta v leto teče več ljudi, se veča tudi število knjig na prodajnih policah. Vrsta priročnikov z nasveti, kako teči, četudi se zdi, da zna to vsak, stoji ob vrsti življenjskih zgodb izjemnih tekačev, ki naj z dosežki motivirajo omahljivce. O trendu tekaških knjig sta za STA spregovorila Urban Praprotnik in Samo Rugelj.

Od blizu

Rap poezija, ujeta med platnicami

Torek, 2. maj
piše Jasmina Vodeb Baša

V zadnjih mesecih sta izšli kar dve zbirki raperske poezije za mlade: pesmarica Ti si čist normalen, ki prinaša 20 besedil 18 slovenskih rap izvajalcev, in knjiga Kla kla klasika, ki sooča kanonsko poezijo s sodobnim rapom. Ob tem se porajata vsaj dve vprašanji: ali je rap mogoče preliti v formo klasične poezije in ali bo ta nagovarjala mlade.

Od blizu

Inštitut za slovenski jezik z zbiranjem predlogov za nove besede odpira vrata vsem uporabnikom slovenščine

Četrtek, 27. april
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Na Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU že več let dobivajo predloge za nove besede, ki jih v zadnjem času zbirajo in objavljajo na svoji Facebook strani, lani pa so prvič izvedli akcijo Beseda leta. O predlogih in njihovem zbiranju je za STA spregovorila znanstvena sodelavka na inštitutu za področje etimologije Simona Klemenčič.

Od blizu

Fejstbukerji - skupina dobrih mladih bralcev in premišljevalcev izbrane literature

Petek, 17. marec
piše Jasmina Vodeb Baša

Knjigarna Konzorcij enkrat mesečno postane prizorišče srečanja fejstbukerjev. To je skupina štirih nadebudnih dijakov in devetošolke, ki jih veže ljubezen do branja. Na pogovore o knjigah bralnega kluba za mlade Fejstbukerji pride včasih več, včasih manj sovrstnikov, ko so na vrsti bolj razvpita dela, kot je Harry Potter, tudi 40.

Od blizu

Paviljon države NSK ob beneškem bienalu za ponovni premislek o državi kot taki

Četrtek, 16. marec

Beneški likovni bienale bo v 57. izdaji potekal na temo Viva arte viva. Ob osrednji razstavi bo ponudil 87 nacionalnih predstavitev v Vrtovih, Arzenalu in drugod po mestu. S svojim paviljonom se bo v času bienala v Benetkah predstavljala tudi NSK država v času. Kot so povedali komisarji projekta skupina Irwin, "bodo prišli in zavzeli položaj".