Od blizu

Bolonjski sejem: Otroški knjižni svet v malem in prostor za navdihe

petek, 12. april
piše Ksenija Brišar

Knjižni sejem v Bologni se razprostira v več halah na 20.000 kvadratnih metrih in štirje dnevi so premalo, da bi obiskovalec strnil vtise s tako obsežne prireditve. Sejem je otroški knjižni svet v malem, pospremljen s številnimi manjšimi dogodki za ciljno občinstvo v panogi ali zgolj radovedne mimoidoče, ki iščejo takšne ali drugačne navdihe.

Od blizu

Bolonjski sejem zrasel iz pozornosti do otrok, Slovenija na njem od začetka

torek, 2. april
pripravila Ksenija Brišar

Sejem otroških knjig v Bologni se je leta 1964 "rodil v kontekstu, ki je bil zgodovinsko pozoren na svet otrok". To je bil čas, ko so strokovnjaki in profesorji postavili temelje študiju italijanske otroške književnosti, je pojasnila njegova direktorica Elena Pasoli. Slovenija, ki bo letos na njem častna gostja, se ga udeležuje od začetka.

Od blizu

Pripovedovalski festival kot navdih za človečnost

nedelja, 24. marec
piše Alenka Vesenjak

Za vsak festival velja, da ima svoje občinstvo, še posebej pa to velja za pripovedovalski, ki se letos lahko pohvali že s 27. izvedbo. Menjavale so se programske vodje, nekateri nastopajoči so se vračali, a ustroj občinstva je ves ta čas ostal nespremenjen: to so pozorni ljudje, ki radi poslušajo dobre zgodbe.

Od blizu

Na FDF slavil film makedonske režiserke Kumjane Novakove Tišina razuma

sreda, 20. marec

Na 26. Festivalu dokumentarnega filma je nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic prejel dokumentarec režiserke Kumjane Novakove Tišina razuma. Film nasprotuje mitu normaliziranja množičnih posilstev in spolnega suženjstva oz. sprejemanju spolnega nasilja kot naravni element vojne ali vojaškega konflikta.

Od blizu

Lutkarstvo kot sprenevedav šport z umetniškim rezultatom ali igranje instrumenta

torek, 19. marec
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Lutkarji po vsem svetu v četrtek praznujejo svetovni dan lutk. Avtorica mednarodne poslanice je v Mostarju rojena ustvarjalka Ines Pašić, slovensko pa je spisal igralec in animator Miha Bezeljak. V njej je lutkarstvo označil za "sprenevedav šport z umetniškim rezultatom". Z igranjem instrumenta pa lutkarstvo primerja oblikovalka lutk Jasna Vastl.

Od blizu

Ob 120. obletnici rojstva se bodo Kosovela spomnili v Sežani in Ljubljani

ponedeljek, 18. marec

V Sežani se je pred 120 leti rodil pesnik Srečko Kosovel, ki je kljub kratkemu življenju ustvaril izjemen literarni opus. V kraju so 18. marec razglasili za občinski kulturni praznik, ki ga bodo proslavili prvič, med drugim tudi s predstavo. V Ljubljani bo založba Sanje izvedla branje ob izidu knjige njegovih esejev Pesnikovo poslanstvo.

Od blizu

Ljubezen, umetnost in vandranje tudi na gledališkem sprehodu po stari Ljubljani

ponedeljek, 26. februar
pišeta Maja Lazar in Natja Kapitler

Slovenski gledališki inštitut (Slogi) je v okviru letošnjega Festivala ljubezni, umetnosti in vandranja pripravil vodeni ogled po stari Ljubljani, na katerem je bilo v dobri uri in pol pod vodstvom energične in znanja polne vodičke, Slogijeve kustosinje pedagoginje Sandre Jenko mogoče izvedeti vse o zgodovini gledališča v slovenski prestolnici.

Od blizu

Berlinale: Upehan angažma

nedelja, 25. februar
piše poročevalka STA z Berlinala Alenka Vesenjak

V nemški prestolnici so v soboto zvečer podelili nagrade 74. izvedbe Berlinala, danes so na sporedu še zadnje razprodane projekcije. Zdi se, da so ob zaključku festivala že vsi malo upehani, sploh zaradi začetnega razburjenja zaradi preklica vabila poslancem AfD na odprtje festivala in premalo odločne drže glede Palestine.