Od blizu

Liffe tudi v 28. izdaji z atraktivno geografsko in tematsko raznoliko ponudbo

Torek, 17. oktober

V Ljubljano in nekaj drugih slovenskih mest se med 8. in 19. novembrom vrača Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe. Na 28. izdaji bodo skupno prikazali 97 celovečercev in 17 kratkih filmov, programski direktor festivala Simon Popek pa je v tekmovalni program letos umestil kar 11 filmov. Festival bo odprl film Pokliči me po svojem imenu.

Od blizu

Slovenija na knjižnem sejmu v Frankfurtu že z mislimi na vlogo častne gostje sejma

Torek, 10. oktober
piše Tatjana Zemljič

Na 69. knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki bo potekal od 11. do 15. oktobra, se bo Slovenija tudi letos predstavila pod okriljem Javne agencije RS za knjigo (Jak). Ob tem se nadaljujejo aktivnosti za kandidaturo Slovenije za častno gostjo sejma. Državi gostji za leti 2021 in 2022 bosta znani konec leta, ena izmed njiju bo Slovenija.

Od blizu

Prevajalec Ostankov dneva Fišer je v delu začutil Ishigurovo genialno dušo

Četrtek, 5. oktober

Najbolj znano delo letošnjega Nobelovega nagrajenca za literaturo Kazua Ishigure Ostanki dneva (1989) smo leta 1995 v slovenščini dobili v prevodu Srečka Fišerja, izšlo pa je pri Cankarjevi založbi. Fišer je za STA povedal, da ga je britanski pisatelj japonskih korenin s svojim slogom nemudoma pritegnil, začutil je njegovo "genialno dušo".

Od blizu

Akademija bo pri izbiri Nobelovega nagrajenca za literaturo letos verjetno bolj konvencionalna

Sreda, 4. oktober
pripravila Tatjana Zemljič

V Stockholmu bodo v četrtek razglasili Nobelovega nagrajenca za literaturo. V nasprotju z mnogimi drugimi literarnimi nagradami Švedska akademija seznama nominirancev ne objavi, s čimer odpira prostor ugibanjem. Bo pa po nekaterih napovedih po lanskem presenečenju z Bobom Dylanom letos pri izbiri nagrajenca verjetno bolj konvencionalna.

Od blizu

Cukrarna - od tovarne sladkorja do tovarne kulture

Sreda, 13. september
piše Tatjana Zemljič

V poslopju Cukrarne, ki je bilo dolga leta prepuščeno naključnim posegom in propadanju, bo Mestna občina Ljubljana (Mol) vendarle uredila Galerijo Cukrarna. Projekt bo sofinanciran z mehanizmom celostnih teritorialnih naložb (CTN), predvidoma pa računajo na njegovo izpeljavo v obdobju 2018-2020, so za STA povedali na Mol.

Od blizu

Bralna pismenost pomembna za obvladovanje osnovne navigacije po svetu

Petek, 8. september
piše Tatjana Zemljič

Svetovni dan pismenosti, 8. september, po svetu obeležujemo že več kot pol stoletja. V Sloveniji je bilo vprašanje o pismenosti zaradi majhnosti pojava v popise prebivalstva nazadnje vključeno leta 1991. Drugače pa je z bralno pismenostjo, s katero ima v Sloveniji težave vsak četrti prebivalec.

Od blizu

Tisnikarjeve podobe rojstva in smrti septembra v Ljubljani, prihodnje leto v Slovenj Gradcu

Nedelja, 3. september
piše Tatjana Zemljič

V Bežigrajski galeriji 2 bodo 6. septembra odprli razstavo Jože Tisnikar - Rojstvo in smrt. Na ogled bo 56 del iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca. V slovenjgraški galeriji za prihodnje leto, ko bo minilo 90 let od umetnikovega rojstva in 20 od smrti, pripravljajo večjo razstavo, posvečeno Tisnikarju.