Od blizu

Pil se je v 70 letih spreminjal in razvijal v koraku s časom

Sreda, 21. februar

Pred 70 leti je izšla prva številka Pila, takrat Pionirskega lista, na zgolj štirih straneh. Časopis za otroke, ki se je razvijal in spreminjal v koraku s časom, še danes mladim pomaga odraščati, rešuje njihove težave in stiske, jih razvredri in odpira teme, ki jih zanimajo. Pilov 70. rojstni dan bodo danes proslavili v knjigarni Konzorcij.

Od blizu

Osmi februar skozi oči Prešernovih nagrajencev: Praznik kulture ali farsa

Torek, 6. februar
pripravilo uredništvo za kulturo

Kulturo in umetnost bi morali slaviti skozi vse leto, ne le na Prešernov dan, poudarjajo letošnji nagrajenci Prešernovega sklada. Pred slovenskim kulturnim praznikom so povedali, ali 8. februar še vedno čutijo kot praznik kulture, glede na obrobno stanje, ki ga kulturi določa politika, ter v kakšnih razmerah ustvarjajo.

Od blizu

Muzej novejše zgodovine Slovenije ob 70-letnici z razstavo (r)Evolucija muzeja

Nedelja, 28. januar
pripravila Tatjana Zemljič

Muzej novejše zgodovine Slovenije letos praznuje 70-letnico obstoja. Jubilej bodo obeležili z občasno razstavo (r)Evolucija muzeja 1948-2018, ki se bo sprehodila skozi štiri obdobja muzeja. V okviru sodelovanj na evropskih projektih pa bodo predstavili zgodbe o begunstvu v Evropi ter razstavo V iskanju svobode, ki bo pripovedovala o letu 1968.

Od blizu

Dvajset let Zavoda Bunker: Proaktivno v prihodnost v duhu umetnosti in skupnosti

Sreda, 27. december
pripravila Maja Čehovin Korsika

Zavod Bunker danes praznuje 20. obletnico ustanovitve. Direktorica zavoda Nevenka Koprivšek je ob jubileju za STA dejala, da jih še danes ženejo podobne težnje kot tedaj - vera v transformativno moč umetnosti, zaznavanje vrzeli v širšem prostoru, na katere se proaktivno odzivajo, ne pozabljajo pa na občinstvo, ki ga je treba vedno znova angažirati.

Od blizu

Leto 2018 bo leto velikega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja

Torek, 26. december
pripravila Maja Čehovin Korsika

V letu 2018 bomo ob 100-letnici smrti velikega slovenskega književnika Ivana Cankarja obeležili Cankarjevo leto. Še posebej pestro dogajanje se obeta v Cankarjevem rojstnem kraju Vrhniki, prav tako pa bodo življenje in izročilo velikega kulturnika obeležili številni javni in zasebni zavodi, razstavišča, društva ter posamezniki po vsej Sloveniji.

Od blizu

Leto 2017: Slovenska umetnost dobro zapažena v tujini

Četrtek, 21. december
pripravila Ksenija Brišar

Slovenska umetnost je v letu 2017 zabeležila nekaj odmevnejših uspehov v tujini. S projektom Novicam se ne odpovemo! je pritegnila precej pozornosti na 57. mednarodnem umetnostnem bienalu v Benetkah. Svoj pečat pa so na mednarodnem prizorišču pustili tudi nekateri posamični umetniki: Jernej Lorenci, Maja Smrekar, Vito Žuraj in Špela Čadež.

Od blizu

Leto evropske kulturne dediščine 2018: Kjer preteklost sreča prihodnost

Četrtek, 7. december

Na evropskem kulturnem forumu, ki danes in v petek poteka v Milanu, so uradno odprli evropsko leto kulturne dediščine 2018. Usmerjeno bo na bogastvo kulturne dediščine Evrope, pri čemer bo poudarek na njegovi vlogi pri oblikovanju skupnega zavedanja o identiteti in pri izgradnji prihodnosti Evrope, so sporočili z Evropske komisije.

Od blizu

S Ta veselim dnevom kulture letos vstop v Evropsko leto kulturne dediščine

Petek, 1. december
piše Tatjana Zemljič

Ta veseli dan kulture, 3. december, ko obeležujemo Prešernov rojstni dan, bo tudi letos brezplačno odprl vrata kulturnih ustanov po Sloveniji. Akcija, s katero želi ministrstvo za kulturo skupaj s sodelujočimi ustanovami kulturne vsebine približati tistim, ki v te ustanove zaidejo redkeje, bo letos obenem uvod v Evropsko leto kulturne dediščine.