Od blizu

Nagrada vilenica letos empatičnemu kronistu Miljenku Jergoviću

torek, 4. junij

Nagrado vilenica, ki jo podeljujejo na istoimenskem literarnem festivalu v začetku septembra, bo letos prejel bosansko-hrvaški pisatelj Miljenko Jergović. Pri Društvu slovenskih pisateljev so ga razglasili na današnji novinarski konferenci in ga označili za empatičnega kronista preteklih časov. Slovenski avtor v središču festivala bo Dušan Šarotar.

Od blizu

V Mariboru 59. Borštnikovo srečanje

ponedeljek, 3. junij

V Mariboru se danes s prvimi predstavami začenja 59. Festival Borštnikovo srečanje. Slavnostno odprtje bo v petek zvečer, dan zatem pa bo stekel tudi tekmovalni program, ki ostaja jedro tega osrednjega slovenskega gledališkega festivala.

Od blizu

Ljubljanska Drama tik pred zadnjo predstavo in selitvijo v L56

sreda, 29. maj
pripravila Tatjana Zemljič

V SNG Drama Ljubljana bodo 4. junija na Velikem odru odigrali zadnjo predstavo pred prenovo. Nato se bo Drama selila na začasno lokacijo na Litostrojski cesti v stavbo L56, kjer bosta za njihove potrebe zgrajeni namenski dvorani. Drama za prenovo sicer še nima gradbenega dovoljenja, saj se je zapletlo pri dogovarjanju z lastniki Nemške hiše.

Od blizu

Štirideset let druge godbe na istoimenskem ljubljanskem festivalu

sreda, 22. maj

Festival Druga godba je pred 40 leti stopil na glasbeno potovanje okrog sveta. Že od leta 1985 predstavlja glasbenike z različnih kontinentov, enako bo tudi v jubilejni izvedbi, ki se bo začela v četrtek. V ospredje so tokrat postavili Ibrahima Maaloufa ter duo Mats Gustafsson & Kimmo Pohjonen.

Od blizu

Pred dnevom muzejev odprli panojsko razstavo in razglasili Valvasorjeve nagrajence

petek, 17. maj

Muzejske organizacije so dan pred mednarodnim dnevom muzejev, ki bo v soboto, predstavile svoje aktivnosti. Ob tem so odprli že tradicionalno panojsko razstavo pri Slovenskem etnografskem muzeju, kjer na svoje vsebine opozarjajo državni muzeji. Razglasili so tudi prejemnike Valvasorjevih nagrad, ki jih bodo podelili prihodnji teden.

Od blizu

Slovenski dnevi knjige v Mariboru z osrednjo gostjo Barbaro Korun

četrtek, 16. maj

27. Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki se bodo odvili prihodnji teden, bodo potekali pod sloganom Na preži. Poleg knjižnega sejma bo na programu ponovno vrsta različnih literarnih dogodkov, osrednja gostja bo letos pesnica Barbara Korun. Festival se je ob tem zavezal k organizaciji s čim manj odpadkov.

Od blizu

V Brežicah predstavili letošnje Tedne ljubiteljske kulture

ponedeljek, 13. maj

V Gradu Brežice bodo v četrtek zvečer odprli letošnje Tedne ljubiteljske kulture, ki jih pripravljata javni sklad za kulturne dejavnosti in zveza kulturnih društev. Trajali bodo do 16. junija, osredotočali pa se bodo na pomen sodelovanja pod sloganom Medgeneracijsko ustvarjalni, je na novinarski konferenci v Brežicah povedal Tomaž Simetinger.

Od blizu

Letošnji evrovizijski glamur v senci političnih odločitev

nedelja, 5. maj
pripravila Jasmina Vodeb Baša

Švedska bo pol stoletja po tem, ko si je na Evroviziji s skupino Abba in pesmijo Waterloo priborila prvo zmago, gostila ta spektakularni glasbeni šov v svojem južnem obmorskem mestu Malmö. Letošnja, 68. prireditev bo ob vsem glamurju potekala tudi v senci aktualnih vojn in protestov. Med drugim je sporna udeležba Izraela na tekmovanju.