Slovenija

NA FDF zmagal film Bodi moj glas o uporu iranskih žensk

petek, 17. marec

Na 25. Festivalu dokumentarnega filma je nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic prejel Bodi moj glas režiserke Nahid Persson. Film prikazuje iransko aktivistko in novinarko Masih Alinejad, glas milijonov iranskih žensk, ki se na družbenih omrežjih upirajo prisilni nošnji hidžaba.

Slovenija

Izbrani nominiranci za nagrado skupine OHO 2023

petek, 17. marec

Letošnji nominiranci za nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado za mlade vizualne umetnike, so Maja Bojanić, Ana Likar, Nik Erik Neubauer in Pita Projekt (Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič), so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ustanovitelja nagrade. Na javni razpis je prispelo 19 prijav. Dobitnik nagrade bo znan v drugi polovici maja.

Slovenija

Pripovedovalski festival v CD letos o Indiji Koromandiji

petek, 17. marec

V Cankarjevem domu (CD) se bo danes začel 26. pripovedovalski festival, namenjen tako odraslim kot otrokom. Preko zgodb bo letos tematiziral Indijo Koromandijo kot idealno deželo. Temu, kakšne podobe in čustva vzbuja obljubljena dežela, bo posvečen že prvi dogodek v Klubu CD, na katerem bo pripovedovalo šest nastopajočih ob glasbi Alda Kumarja.

Slovenija

V Kulturnici LGL premiera Andersenove Palčice

četrtek, 16. marec

V Kulturnici LGL bodo drevi premierno uprizorili lutkovno predstavo Hansa Christiana Andersena Palčica v režiji Maje Kunšič. Palčica, ki se je v kanon evropske otroške književnosti zapisala kot ena najbolj subtilnih, nežnih in svetlih Andersenovih zgodb, bo tokrat na odru zaživela v priredbi Maje Kunšič in dramaturginje Tajde Lipicer.

Slovenija

Godalni orkester Ljubljanski solisti na dveh koncertih s solistko Petro Kovačič

četrtek, 16. marec

Godalni orkester Ljubljanski solisti bo nastopil na dveh koncertih, na katerih bo kot solistka zaigrala članica Dunajskih filharmonikov Petra Kovačič. Koncerta bosta nocoj v Narodnem domu v Celju in v petek v Narodni galeriji v Ljubljani. Izvedli bodo Koncert za godala Nina Rote, Carmen fantazijo Franza Waxmana in Ozarjeno noč Arnolda Schönberga.

Slovenija

V MGL premierno Lunapark srbske dramatičarke Jelene Kajgo

četrtek, 16. marec

Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bodo ob 20.30 premierno uprizorili igro Lunapark srbske dramatičarke Jelene Kajgo. Igra se osredotoča na prepad med dvema generacijama, ki se kljub nepremostljivim razlikam vrtita v istem krogu občutij in pričakovanj. Predstavo je režirala Tijana Zinajić.

Slovenija

V Narodni galeriji iščejo dela kiparja Ivana Zajca

sreda, 15. marec

V Narodni galeriji pripravljajo pregledno razstavo kiparja Ivana Zajca. Ker njegov opus od leta 1949 dalje ni bil monografsko predstavljen, se obračajo na vse lastnike njegovih del, da jim pomagajo sestaviti popolnejši seznam umetnin. Izbor najboljših bodo predstavili na razstavi, ki bo na ogled od oktobra 2023 do januarja 2024.