Slovenija

Ajdovski trg skriva številne arheološke skrivnosti

Nedelja, 19. februar

Pred začetkom prenove osrednjega Lavričevega trga sredi Ajdovščine so izkopali skoraj polovico od predvidenih 47 testnih arheoloških polj. To je namreč predpogoj za nadaljnja dela. V večini testnih polj so našli zidane strukture tako iz antike kot iz poznejših obdobji vse do novodobnega časa, pa tudi keramične ostanke in kovance.

Slovenija

Pisateljica Polonca Kovač ob jubileju: Še sama sem začudena, da je minilo toliko let

Nedelja, 19. februar

Mladinska pisateljica in prevajalka Polonca Kovač danes praznuje 80 let. Avtorica knjig, kot so Zverinice z Večne poti, Klepetava želva, Zgodbe od A do Ž in Pet kužkov išče pravega, je ob jubileju za STA povedala, da je "še sama začudena, da je minilo toliko let" in da je "najbrž prav, če skušaš na vse pogledati tudi malo s sončne strani".

Slovenija

Obisk partizanske bolnice Franja ponovno narašča

Sobota, 18. februar

V lanskem letu je Partizansko bolnico Franja tako kot celoten Mestni muzej Idrija obiskalo precej več obiskovalcev kot v letu 2015. Porast obiska je med 15 in 20 odstotki, skrivnostno partizansko bolnišnico na Cerkljanskem pa je obiskalo med 23.000 in 25.000 obiskovalcev, je za STA povedala direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec.

Slovenija

Ksevt ob obisku delegacije Zvezdnega mesta naprej proti kulturalizaciji vesolja

Petek, 17. februar

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) je ob obisku kozmonavta Saližana Šaripova iz ruskega Zvezdnega mesta predstavilo načrte, ki bi jih za t.i. kulturalizacijo vesolja želelo izvesti v bližnji prihodnosti. Šaripov je izrazil upanje, da bi Vitanje postal kraj, ki bi omogočal vpogled v zgodovino in perspektivo kozmonavtike.

Slovenija

V MAO konferenca o izzivih arhitekture v prihodnosti

Četrtek, 16. februar

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) se je začela tridnevna konferenca platforme Future Architecture. Uvedla jo je predstavitev petih finalistov za evropsko nagrado za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe. Na konferenci bo sicer 25 na pozivu izbranih ustvarjalcev s celega sveta predstavilo svoje ideje. Med njimi so trije iz Slovenije.

Slovenija

V Kulturnici predstava v obliki vodne pustolovščine za otroke

Četrtek, 16. februar

V Kulturnici Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) na Židovski stezi bodo drevi premierno uprizorili avtorski projekt Mihe Goloba Akvarij. Vodna pustolovščina je namenjena otrokom, starejšim od treh let. Kot je za STA povedal Golob, je ob snovanju predstave iskal primeren prostor za lutkovni medij, obenem pa ga je zanimal fenomen otroškega igrišča.

Slovenija

V NUK izbor knjig iz knjižnice koprske plemiške družine Grisoni

Četrtek, 16. februar

V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) bodo drevi odprli razstavo knjig iz knjižnice Grisoni. Na njej bodo javnosti prvič predstavljene knjige iz knjižnice koprske plemiške družine Grisoni oz. grofa Francesca Grisonija (1772-1841), s katerim je družina izumrla. Večinoma so izbrali knjige, ki jih je za knjižnico kupil grof Francesco.

Slovenija

V Kranju premiera Lorencijevega avtorskega projekta po motivih drame Stenica

Sreda, 15. februar

Režiser Jernej Lorenci je zasnoval avtorski projekt po motivih pravljične komedije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega. Premiera koprodukcije Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj bo v soboto v Kranju, kjer so danes uprizoritev tudi predstavili.