Slovenija

V Moderni galeriji velika retrospektiva Marija Preglja

Četrtek, 14. december

V Moderni galeriji bodo drevi odprli retrospektivno razstavo Marija Preglja, v slovenski zgodovini slikarstva enega najpomembnejših avtorjev modernizma. Postavitev združuje približno 300 del v vseh medijih, v katerih je umetnik ustvarjal; zastopani so slikarstvo, risba, grafika, knjižna ilustracija in monumentalni stenski mozaiki.

Slovenija

V Unionski dvorani po novem Zimski festival s tremi glasbenimi poslasticami

Četrtek, 14. december

Po letošnjem uspešnem sodelovanju med Grand hotelom Union in Festivalom Ljubljana s koncertom Londonskega kraljevega filharmoničnega orkestra bo le to v februarju 2018 preraslo v Zimski festival. Ta bo vključeval koncert violinista Nigela Kennedyja, nastop New Swing Quarteta ob 50-letnici delovanja ter obisk velikega tenorista Ramona Vargasa.

Slovenija

V Ustvarjalnem centru Švicarija dve novi razstavi

Četrtek, 14. december

V Ustvarjalnem centru Švicarija v parku Tivoli se bosta danes zvrstila dva dogodka. Ob 17. uri bodo odprli razstavo Kopiranje, ki predstavlja dela iz knjige umetnika ob sodelovalnem projektu z združenjem Printeresting, ob 19. uri pa še razstavo Predvideno je prehodno obdobje umetnice Marije Mojce Pungerčar, rezidentke Švicarije.

Slovenija

Na Ptuju poudarili pomen vpisa obhoda kurentov na Unescov seznam

Sreda, 13. december

Predstavniki ptujske občine in ministrstva za kulturo so po povratku z letnega zasedanja Unescovega medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine v Južni Koreji danes na Ptuju še enkrat spregovorili o pomenu vpisa obhodov kurentov na Unescov reprezentativni seznam. Župan Miran Senčar se je ob tem vsem zaslužnim zahvalil za trud.

Slovenija

V CD otroška predstava Planet Globokar za uvajanje v sodobno glasbo

Sreda, 13. december

Cankarjev dom (CD) bo ob 18. uri v Linhartovi dvorani gostil otroško večmedijsko glasbeno predstavo Planet Globokar v izvedbi Studia Dan z Dunaja. Glasbeni laboratorij za čute, kot so ga poimenovali, po mnenju organizatorjev predstavlja igrivo in zabavno uvajanje v sodobno glasbo.

Slovenija

Zavod Bunker s celodnevnim dogajanjem ob 20. obletnici delovanja

Sreda, 13. december

Zavod Bunker v decembru praznuje 20-letnico delovanja, ki jo ta teden obeležuje z več dogodki. Bunkerjev teden sta uvedli ponovitvi predstave Show your face! v izvedbi Betontanc in Umka.Lv, glavnina dogajanja je strnjena v današnji sklop dogodkov v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, vrhunec pa bo sobotni Bunkerjev ples s Tatovi podob.

Slovenija

Na odru SMG znamenita Goldingova antiutopija iz sodobnejše perspektive

Torek, 12. december

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo v petek premiera predstave Pošasti, pod katero se podpisuje letošnja Grumova nagrajenka Simona Hamer, režijo pa je prevzel Vito Taufer. Avtorica besedila je navdih našla v antiutopiji Williama Goldinga Gospodar muh in jo, kot je povedala na novinarski konferenci, reinterpretirala skozi konformizem.

Slovenija

Folklorna skupina Emona praznuje pol stoletja delovanja

Torek, 12. december

Folklorna skupina Emona v letošnjem letu praznuje 50. obletnico neprekinjenega delovanja. Ob tem bo v soboto pred razprodano Linhartovo dvorano Cankarjevega doma (CD) izvedla slavnostni koncert, na katerem bodo nastopili nekdanji in sedanji plesalci in godci skupine. Več kot 90 plesalcev bosta spremljala narodni in tamburaški orkester.