Slovenija

Igralec Radko Polič - Rac praznuje 75 let

Petek, 18. avgust

Danes igralec Radko Polič - Rac praznuje 75 let. Polič je nastopil v okoli 100 filmih ter v skoraj 100 gledaliških in radijskih igrah. Uveljavil se je kot eden zanimivejših igralcev svojega časa, saj zna v svoje like preliti značilna protislovna znamenja sodobnega občutenja sveta, pri čemer ga vodi zanesljiv občutek za oblikovanje človeške usode.

Slovenija

Zasledovalci sreče za uvod v jubilejne 20. Mlade leve

Petek, 18. avgust

Z mednarodno koprodukcijo EnKnapGroup in Nature Theatre of Oklahoma Zasledovalci sreče se bo v centru kulture Španski borci začel jubilejni 20. mednarodni festival Mladi levi. Na letošnji izdaji bodo glas dobili običajno preslišani, na sporedu bo veliko intimnih zgodb, kar nekaj bo interaktivnih predstav. Festival se bo sklenil 27. avgusta.

Slovenija

Tinkara Kovač s koncertom za večjo prepoznavnost neandertalčeve piščali

Četrtek, 17. avgust

Na Šebreljski planoti ob arheološkem parku Divje babe, najdišču neandertalčeve piščali, bo 26. avgusta Tinkara Kovač izvedla večerni recital, posvečen flavti. Nastop, na katerem se ji bodo pridružili gosti, bo namenjen promociji te paleolitske piščali, ki jo je glasbenica ujela tudi v knjigo, prvo iz zbirke, namenjene različnim piščalim sveta.

Slovenija

Filmski maraton Muvit/6x60 letos v Celju

Sreda, 16. avgust

Celje bo od danes do sobote postal kulisa in prizorišče dogajanja 4. maratona ustvarjanja kratkih filmov Muvit/6x60. Na maratonu se bo za denarne nagrade po izboru strokovne žirije potegovalo več kot 25 ustvarjalnih ekip. Vse do petka nastale filme bodo prikazali v soboto, najboljše tri pa bo strokovna žirija tudi nagradila.

Slovenija

Konec avgusta na Ptuju spet čas za poezijo in vino

Nedelja, 13. avgust

Med 23. in 26. avgustom bodo na Ptuju potekali 21. Dnevi poezije in vina. Letošnja častna gosta festivala bosta slovenski pesnik Andrej Brvar in čilski pesnik Raul Zurita, v fokusu pa bo sodobna madžarska poezija. Festival bodo 22. avgusta po več slovenskih krajih in v zamejstvu uvedli Večeri pred Dnevi.

Slovenija

Pri Bunkerju s kritiško platformo Kriterij

Sobota, 12. avgust

Pod okriljem zavoda Bunker bo v sklopu 20. izdaje mednarodnega festivala Mladi levi zaživela kritiška platforma Kriterij. Alma R. Selimović, ki bo platformo sourednikovala z Muanisom Sinanovićem, je povedala, da je njen nastanek spodbudilo pomanjkanje refleksivnih zapisov o projektih s področja scenskih umetnosti, s katerim se v Bunkerju ukvarjajo.

Slovenija

V Kamniku se danes začenja 14. festival Kamfest

Petek, 11. avgust

Poletje v Kamniku bo te dni razgibal festival Kamfest. Dogajanje na glavnem odru v Keršmančevem parku bo drevi ob 20. uri uvedel koncert skupine Jardier, na otroškem odru bo nastopil cirkus Čupakabra, na večernem odru pa Daniel Vezoja. V devetih dneh se bo na petih odrih zvrstilo okoli 50 dogodkov, od glasbe in kina do poezije in gledališča.

Slovenija

Jubilejni 20. Mladi levi z intimnimi a hkrati globalnimi zgodbami zrejo naprej

Četrtek, 10. avgust

Na 20. izdaji mednarodnega festivala Mladi levi bodo po besedah direktorice zavoda Bunker Nevenke Koprivšek dali glas običajno preslišanim. Na programu bo veliko intimnih zgodb posameznikov, ki pa so hkrati globalne. Jubilejna izdaja bo zelo usmerjena k občinstvu ter k vprašanju o festivalih danes in njihovi prihodnosti.