Slovenija

Lutkovno gledališče Maribor že vrsto let kadrovsko podhranjeno

Sobota, 25. marec

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) ima sicer v zadnjih letih nove, sodobne prostore v nekdanjem minoritskem samostanu na Lentu, nima pa temu ustreznega števila zaposlenih in programskih sredstev. Zato stavba, obnovljena z evropskimi sredstvi, ne more v polnejši meri zaživeti. Obstoječi ekipi zaposlenih namreč zmanjkuje moči že za redni program.

Slovenija

V Mariboru mednarodni kulturni center v spomin na Smaila Festića

Petek, 24. marec

V Galeriji Festić na mariborski Židovski ulici nastaja Mednarodni kulturni center Smail Festić v spomin na tega galerista in ljubitelja vrhunske likovne umetnosti, ki je umrl februarja letos. Na današnji slovesnosti bodo predstavili vsebino in vizijo kulturnega centra, uradno pa ga bodo odprli v soboto.

Slovenija

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini na ogled dela Aleksija Kobala

Petek, 24. marec

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo ob 19. uri odprli samostojno razstavo Aleksija Kobala. Slikar in lanskoletni nagrajenec Prešernovega sklada se bo predstavil z najnovejšim ciklom Barvna stran teme. Ob razstavi, ki bo na ogled do 7. maja, je izšel katalog z razpravo Andreja Medveda v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku.

Slovenija

Goriška Brda ponovno gostijo glasbeno tekmovanje in festival Svirel

Četrtek, 23. marec

V Goriških Brdih se je ta teden začelo deveto mednarodno glasbeno tekmovanje in festival solistov ter komornih skupin Svirel. Več kot 800 prijavljenih mladih glasbenikov in glasbenic iz več kot 20 držav kaže na veliko zanimanje in razsežnost festivala, ki se uvršča med največje v tem delu Evrope. Na Goriškem bodo ostali do 9. aprila.

Slovenija

Na Slovenskem gledališkem inštitutu razstava o Dramatičnem društvu v Ljubljani

Četrtek, 23. marec

V prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi) bodo drevi odprli razstavo O poteh "k najlepši iznajdbi človeškega duha" na Slovenskem - mejniki v razvoju Dramatičnega društva v Ljubljani. Razstava, ki so jo pripravili ob 150-letnici ustanovitve Dramatičnega društva, se osredotoča na prvih 50 let delovanja društva.

Slovenija

V kinematografih od danes film Dan osvoboditve o gostovanju Laibachov v Severni Koreji

Četrtek, 23. marec

Na spored slovenskih kinematografov danes prihaja film Dan osvoboditve, ki sta ga na gostovanju skupine Laibach leta 2015 v Severni Koreji posnela Morten Traavik in Ugis Olte. Dokumentarec ponuja vpogled v dogajanje med obiskom in razkriva, koliko truda so glasbeniki in ostala ekipa morali vložiti, da so koncert v Pjongjangu izvedli.

Slovenija

V Mestni knjižnici Ljubljana simpozij na temo mladih bralcev

Sreda, 22. marec

V Knjižnici Otona Župančiča poteka simpozij Od Pise do Nase: Mladi in mladi odrasli v knjižnici, ki ga v okviru strokovnih sred pripravlja Mestna knjižnica Ljubljana. Na njem bodo referenti spregovorili o branju mladih. Med govorci bo tudi literarni zgodovinar in učitelj Klemen Lah, ki bo govoril o motivacijskih tehnikah branja.

Slovenija

Kiparka Vlasta Zorko bo prejela Glazerjevo nagrado za življenjsko delo

Sreda, 22. marec

Akademska kiparka Vlasta Zorko bo danes prejela Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo vsako leto podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture. Nagrado ji bodo izročili na slovesnosti v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ko bodo predali tudi Glazerjeve listine Mariu Berdiču, Zori A. Jurič in Valentini Turcu.