Slovenija

Nagrada Sama Smerkolja opernemu pevcu Emilu Baroniku

Sobota, 28. januar

Strokovno nagrado Sama Smerkolja za operne pevce za leto 2022 prejme baritonist, upokojeni solist SNG Maribor Emil Baronik. Podelitev nagrade bo v nedeljo v Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani, danes poroča časnik Večer.

Slovenija

V SNG Maribor balet Romeo in Julija kot poklon Valentini Turcu

Sobota, 28. januar

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes obeležil 30-letnico umetniškega ustvarjanja baletne solistke in koreografinje Valentine Turcu s slovesno uprizoritvijo njenega baleta Romeo in Julija. Ta se deset let po premieri vrača na mariborski oder.

Slovenija

V letošnjem letu predvideno snemanje 11 celovečernih filmov

Petek, 27. januar

V letošnjem letu je predviden začetek snemanja 11 novih celovečernih filmov, od tega bodo štirje prvenci. Celovečerne prvence bosta snemali režiserki Urška Djukić s filmom Little Trouble Girls in Katarina Rešek - Kukla, ki pripravlja film Fantasy, še dva prvenca, Noben glas in To je rop!, pa pripravljata Ester Ivakič in Gregor Andolšek.

Slovenija

Začenja se bienalni pregled izbrane produkcije Vie Negative Hotspot

Petek, 27. januar

V Ljubljani se danes začenja VN Hotspot 2023, bienalni pregled izbrane produkcije Vie Negative. Druga edicija Hotspota bo ponudila devet projektov domačih in tujih avtorjev in izvajalcev ter pogovor. Uvedel jo bo pripovedovalski performans Resnična zgodba, ki ga bosta izvedla multidisciplinarna umetnika Satya Bhabha in Jonathan Bonnici.

Slovenija

Pred 140 leti se je rodil slikar Maksim Gaspari

Četrtek, 26. januar

Pred 140 leti se je rodil slikar in ilustrator Maksim Gaspari. Svojo umetnost je gradil na jasno razpoznavnih narodnih simbolih, na risbi in na realizmu, na katerega je vplivala secesijska dekorativnost. Pomagal je uveljaviti prototipne podobe, ki jih še danes povezujemo s slovenstvom.

Slovenija

Pri Mladinski knjigi več del za otroke domačih avtorjev

Sreda, 25. januar

Pri Mladinski knjigi so predstavili novosti za najmlajše bralce domačih avtorjev. Pod slikanico Sonce in zmaj se podpisujeta pesnik Žiga Kosec in ilustrator Peter Škerl, pod slikanico o Fantu, ki je imel rad ptičke pa Slavko Pregl in Anka Kočevar. Spregovorili so tudi o knjigi pesmic Lovra Matiča in Tomaža Lavriča Mali črv Oto in druga golazen.

Slovenija

Borštnikovo srečanje junija, v tekmovalnem programu 12 predstav

Sreda, 25. januar

Osrednji del letošnjega festivala Borštnikovo srečanje bo potekal med 5. in 18. junijem, uvodne programske vsebine pa se bodo odvile že maja. V tekmovalni program, ki ga je po ogledu lanske gledališke produkcije v Sloveniji sestavila selektorica Vilma Štritof, je uvrščenih 12 gledaliških predstav.

Slovenija

Mestni muzej Idrija s številnimi dogodki ob letošnji 70-letnici delovanja

Torek, 24. januar

Mestni muzej Idrija letos zaokroža 70-letnico svojega delovanja, ki jo bo obeležil z vrsto dogodkov. Nekatere med njimi bo posvetil še drugim letošnjim muzejskim obletnicam, kot sta 60. letnica upravljanja Partizanske bolnice Franja ter 45. letnica ustanovitve oddelka muzeja v Cerknem.