Slovenija

Na Ljubljana festivalu čas za likovno umetnost

Nedelja, 14. julij

Ljubljanske Križanke bodo od danes v sklopu Ljubljana festivala v znamenju likovne umetnosti. Pod selektorskim vodstvom Toma Vrana bo potekala 22. mednarodna likovna kolonija z domačimi in tujimi umetniki. Na svoj račun pa bodo prišli tudi najmlajši ustvarjalci.

Slovenija

Arheologi v Cerkljah odkrili slovanske grobove

Sobota, 13. julij

Pri izgradnji komunalne infrastrukture so v Cerkljah na Gorenjskem konec junija odkrili arheološko najdišče. Arheološka izkopavanja so prinesla odkritje več kot 30 slovanskih grobov iz 11. stoletja ter ostanke zidu iz časa turških vpadov. Arheologi, ki bodo z izkopavanji nadaljevali še prihodnji teden, so našli tudi več bronastih predmetov.

Slovenija

Na 66. puljskem filmskem festivalu tudi devet slovenskih filmov

Četrtek, 11. julij

V tekmovalni program osrednjega filmskega hrvaškega festivala v Pulju, ki bo v 66. izdaji potekal od sobote do 21. julija, so uvrstili tudi devet slovenskih filmov. Med drugim bodo prikazali celovečerec Miha Mazzinija Izbrisana, film režiserke Teone Strugar Mitevske Bog obstaja, ime je Petrunija in koprodukcijo Šivi v režiji Miroslava Terzića.

Slovenija

S celovečercem Ne bom več luzerka začetek filmskih večerov na Ljubljanskem gradu

Četrtek, 11. julij

Na dvorišču Ljubljanskega gradu se bo drevi s projekcijo prvenca Urše Menart Ne bom več luzerka začel niz poletnih filmskih večerov na prostem Film pod zvezdami. Do 3. avgusta bo na sporedu nekaj vrhuncev pretekle sezone, prikazali pa bodo tudi šest svežih filmov, ki bodo prvič javno predstavljeni na slovenskem platnu.

Slovenija

Finalisti za nagrado novo mesto Blatnik, Lemaić, Mazzini in Tomažin

Torek, 9. julij

Za nagrado novo mesto za najboljšo kratkoprozno zbirko so nominirani Andrej Blatnik z Ugrizi, Vesna Lemaić s knjigo Dobrodošli, Miha Mazzini s Pohlepom in Andrej Tomažin z Anonimno tehnologijo. Nagrado podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov, v višini 2000 evrov pa financira založba Goga. Nominirance so predstavili na Vodnikovi domačiji.

Slovenija

Istrski župani potrdili skupno kandidaturo Pirana za EPK 2025

Torek, 9. julij

Župani štirih obalnih občin so podpisali pismo o nameri, ki uradno potrjuje namero o skupni kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025. Štiri obalna mesta se prijavljajo pod imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025 z željo po skupni promociji kulturnih dejavnosti kot enotne čezmejne destinacije kulturnega turizma evropske razsežnosti.

Slovenija

V muzeju filmskih igralcev poklon Mirandi Caharija

Petek, 5. julij

Na dvorišču Muzeja slovenskih filmskih igralcev bo drevi ob 20.30 potekala tradicionalna prireditev Poklon, ki bo tokrat posvečena igralki Mirandi Caharija. Ob priložnosti bodo prikazali film Eva v režiji Francija Slaka, izšla pa bo tudi monografija Poklon Mirandi Caharija, v kateri se je Jasmina Šepetavc poglobila v igralkin filmski opus.

Slovenija

Na Ptuju se začenja 17. festival Art Stays

Petek, 5. julij

Z odprtjem razstave in zvočne instalacije enega najpomembnejših singapurskih umetnikov Zulkifleja Mahmoda v dominikanskem samostanu se na Ptuju začenja 17. festival sodobne umetnosti Art Stays. Sledil bo koncert jazz zasedbe DžeZZva, na Mestnem trgu pa bodo z videomapiranjem ptujske mestne hiše obeležili 1950. obletnico prve omembe mesta.