Slovenija

V ljubljanski Drami premieri dveh projektov mladih ustvarjalcev

Torek, 4. oktober

V ljubljanski Drami se ta teden obetata premieri dveh projektov mladih ustvarjalcev. V okviru Drama Laboratorija napovedujejo t.i. Dramo v Maxiju oziroma performans Polenta, ki je nastal po idejni zasnovi Eve Jesenovec, v okviru cikla Čakajoč Supermana pa bo v Mali Drami premierno na ogled avtorski projekt Žive Bizovičar Žene v testu.

Slovenija

Primorski poletni festival bo ob podpori istrskih občin živel še naprej

Torek, 4. oktober

Mestna občina Koper in občine Ankaran, Izola ter Piran so z Društvom Primorski poletni festival (PPF) podpisale pismo o nameri za podporo in sodelovanje pri prihodnjih izvedbah festivala. S podpisom pisma so župani izrazili jasno namero za skupno podporo nadaljevanju izvajanja in nadgradnji tega priljubljenega gledališkega festivala.

Slovenija

V Galeriji Vžigalica tokrat poklon Pomurju

Torek, 4. oktober

V Galeriji Vžigalica bodo drevi odprli razstavo iz cikla Ljubljana se klanja Sloveniji z naslovom Pomurje. To je šesta postavitev iz cikla, s katerim poskušajo preseči delitve na centralno in periferno. Tokrat pozornost namenjajo specifiki umetniškega okolja Pomurja ter iniciativam z območja, zaznamovanega z zgodovinskim prepihom ravnice.

Slovenija

V Slovenski kinoteki z nizom filmov ob obletnici snemalca Ivana Marinčka

Torek, 4. oktober

V Slovenski kinoteki se bodo s programom filmov poklonili direktorju fotografije in pionirju slovenskega filma Ivanu Marinčku - Žanu, ki bi 25. oktobra letos praznoval 100. rojstni dan. V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS bodo v tem mesecu ob torkih predvajali izbrane filme iz njegovega obsežnega opusa.

Slovenija

V Cankarjevem domu opera Napudrana s Sabino Cvilak v naslovni vlogi

Ponedeljek, 3. oktober

Na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma bo drevi zaživela opera Napudrana Thomasa Adesa s Sabino Cvilak v naslovni vlogi. Sodobna operna klasika je eno največkrat izvajanih Adesovih odrskih del. Govori o Margarte Campbell, vojvodinji Argyll in njenih razvpitih spolnih podvigih s političnim podtonom, ki so polnili strani britanskih tabloidov.

Slovenija

Ustanovljen sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk

Nedelja, 2. oktober

V Ljubljani so ustanovili sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk, ki bo združeval delavke in delavce v kulturno-ustvarjalnem sektorju (KKS), ki večinoma delujejo kot zunanji izvajalci javnih zavodov, nevladnih organizacij in podjetij. V prvem letu delovanja si bodo med drugim prizadevali za izboljšanje plačilne discipline in socialne varnosti.

Slovenija

V UGM razstava podob Maribora iz njihovih zbirk

Sobota, 1. oktober

V Umetnostni galeriji Maribor se bodo z današnjim odprtjem Podobe Maribora iz njihovih zbirk pridružili praznovanju Dneva Maribora 2022, ki ga štajerska prestolnica obeleži vsako leto 20. oktobra. Na ogled bodo postavili znane in manj znane podobe mesta, ki jih je ustvarilo skoraj 30 umetnikov in umetnic iz zbirke Umetnostne galerije Maribor.