Slovenija

Cankarjev dom gosti jazzovskega vokalista Gregoryja Porterja

Nedelja, 23. april

Cankarjev dom bo drevi v Gallusovi dvorani gostil koncert enega vodilnih jazzovskih vokalistov Gregoryja Porterja, ki je letos za ploščo Take Me To The Alley prejel grammyja za najboljši vokalni jazz album. Slovenijo je obiskal že leta 2014, na 55. Jazz festivalu Ljubljana, ko je na noge dvignil polne Križanke, so zapisali v Cankarjevem domu.

Slovenija

Moč knjige danes združuje bralce po svetu

Nedelja, 23. april

Unesco je današnji dan razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Po Sloveniji ga bodo zaznamovali številni z literaturo in knjigami povezani dogodki ob sklepu Slovenskih dnevov knjig, ki potekajo po več slovenskih mestih. Lento svetovne prestolnice knjige pa bo danes prevzelo glavno mesto Gvineje Conakry.

Slovenija

Znanih deset nominirancev za kresnika

Sobota, 22. april

Žirija Delove nagrade za roman leta je izbrala deset del, ki se bodo potegovala za nagrado kresnik. Izmed okoli 110 romanov z letnico 2016 so se v ožji izbor uvrstili romani Tine Batista Napotnik, Ivane Djilas, Tadeja Goloba, Jurija Hudolina, Gašperja Kralja, Mojce Kumerdej, Mihe Mazzinija, Toma Podstenška, Romana Rozine in Gorana Vojnovića.

Slovenija

V Plečnikovi hiši razstava o arhitektovem preurejanju Praškega gradu

Petek, 21. april

V Plečnikovi hiši v Trnovem danes odpirajo razstavo Plečnik in Praški grad: stanovanje za prvega češkoslovaškega predsednika. Razstava osvetljuje Plečnikovo snovanje preureditve in opreme zasebnih predsedniških prostorov Praškega gradu ter pomembno osebno vez arhitekta Jožeta Plečnika s češkim predsednikom Masarykom in njegovo hčerko Alice.

Slovenija

Maribor konec tedna v znamenju zborovskega petja

Petek, 21. april

Z večernim odprtjem in koncertom se danes v mariborski dvorani Union začenja 14. bienalno mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor 2017. Gre za eno najprestižnejših tovrstnih tekmovanj na svetu, zmagovalec pa se bo uvrstil na tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope, ki ga bo po šestih letih naslednje leto znova gostil Maribor.

Slovenija

V Moderni galeriji bodo podelili nagrado in priznanja Izidorja Cankarja

Petek, 21. april

V Moderni galeriji bo ob 14. uri podelitev nagrade in priznanj Izidorja Cankarja. Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo je letos nagrado za življenjsko delo namenilo Damjanu Prelovšku za izjemen prispevek na področju raziskovanja slovenske arhitekture. Priznanja bodo prejeli Primož Lampič, Jože Muhovič ter Igor Sapač in Franci Lazarini.

Slovenija

Noč knjige letos vabi na 400 dogodkov

Petek, 21. april

V Sloveniji in zamejstvu bo drevi že četrto leto zapored potekala Noč knjige, s katero se bodo pisani besedi poklonili pred nedeljskim svetovnim dnevom knjige. Letos se je projektu, katerega nosilca sta Založba Sanje in Javna agencija za knjigo RS, pridružilo dobrih 200 prirediteljev z več kot 400 dogodki, ki bodo potekali po več kot 140 krajih.

Slovenija

Pri Cankarjevi založbi prevod Lutrove biografije s slovenskim predgovorom

Četrtek, 20. april

Pri Cankarjevi založbi so izdali in danes predstavili biografijo Martina Lutra izpod peresa velikega nemškega poznavalca reformatorjevega življenja in dela Volkerja Leppina. Posebnost slovenske izdaje je po besedah urednika Tineta Logarja predgovor, ki ga je zapisal častni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.