Slovenija

Najboljša poezija in vino v najstarejšem slovenskem mestu

Petek, 17. avgust

Različna prizorišča srednjeveškega Ptuja bo med 22. in 25. avgustom zasedel festival Dnevi poezije in vina. S prevajalsko štiridnevno delavnico s tremi španskimi pesniškimi gosti se 22. izdaja festivala sicer začne že v soboto, v torek bodo tradicionalni Večeri pred Dnevi, v sredo pa se bo dogajanje preselilo na Ptuj, kjer bo zvečer uradno odprtje.

Slovenija

Za začetek 15. Jazz kampa Kranj Alenka Godec in Big band Bled

Petek, 17. avgust

S koncertom Big banda Bled in Alenke Godec se bo drevi ob 20.30 na Pungertu v Kranju začel tradicionalni, 15. Jazz kamp Kranj. Udeleženci kampa bodo do 26. avgusta v Kranju izpopolnjevali svoje znanje v jazzovski in popularni glasbi pri domačih in tujih mentorjih, obiskovalcem festivala pa bo na voljo bogat glasbeni program.

Slovenija

V Sloveniji prvič na ogled zlato kitajskih cesarjev iz leta 1601

Četrtek, 16. avgust

V Narodnem muzeju Slovenije bodo danes ob 19. uri odprli razstavo Zlato kitajskih cesarjev. Gre za 145 izbranih predmetov cesarske zakladnice dinastije Ming iz Kitajske, ki so nastali leta 1601. Predmeti neprecenljive vrednosti le redko zapustijo Kitajsko, zdaj pa so prvič na ogled postavljeni v Sloveniji.

Slovenija

Umetniki za Karitas bodo tokrat zbirali denar za mladino in otroke

Torek, 14. avgust

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je z delom začela 24. likovna kolonija Umetniki za Karitas. Do petka bo deset domačih in tujih umetnikov ustvarjalo likovna dela, ki jih bodo nato na prodajnih razstavah ponudili ljubiteljem umetnosti. Tako zbrani denar vidi letos namenili otrokom in mladim.

Slovenija

V Ljubljano se vrača Poletna Animateka

Ponedeljek, 13. avgust

Ulice in trge Ljubljane bo do srede zasedla Poletna Animateka, ki bo brezplačno ponudila kakovostne animirane filme in ustvarjalne delavnice animacije. Današnji večer bo zaznamoval izbor najboljših sodobnih slovenskih animiranih filmov, torek animiranih filmov za najmlajše z vsega sveta, sredo pa Animateka po Animateki.

Slovenija

Na TV SLO 1 prihaja večkrat nagrajena serija Deklina zgodba

Sobota, 11. avgust

Na prvi program Televizije Slovenija naslednjo soboto prihaja večkrat nagrajena ameriška serija Deklina zgodba, posneta po knjižni predlogi Margaret Atwood iz leta 1985. Dogajanje je postavljeno v bližnjo prihodnost ZDA, ki se zdaj imenuje Gilead, totalitarna diktatura pa pravice daje le moškim. Zgodbo gledalec spremlja skozi perspektivo Odfrede.

Slovenija

V Kamniku se danes začenja 15. festival Kamfest

Petek, 10. avgust

Poletje v Kamniku bo te dni razgibal festival Kamfest. Dogajanje na glavnem odru v Keršmančevem parku bo drevi ob 20. uri uvedel koncert skupine Arche, ki se je ponovno zbrala za Kamfestovih 15 let. Na otroškem odru bo lutkovno-igrana predstava Lee Menard Trobla in ključ, na večernem odru pa bo mogoče prisluhniti moravški grunge skupini The Mint.

Slovenija

Na Koroškem obeležujejo obletnici rojstva Prežiha in Suhodolčana

Petek, 10. avgust

Na Koroškem danes obeležujejo 125-letnico rojstva pisatelja in politika Prežihovega Voranca ter 90-letnico rojstva pisatelja in začetnika bralne značke Leopolda Suhodolčana. V spomin na Prežiha bo drevi potekalo tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti, obema pisateljema pa se je s posebnimi izdajami poklonilo Koroško filatelistično društvo.