Slovenija

Komorni zbor Hugo Wolf s koncertoma ob 200. obletnici Svete noči

Sobota, 15. december

Komorni zbor Hugo Wolf pod vodstvom Aleša Marčiča bo nocoj v Zavodu sv. Stanislava izvedel koncert božičnih skladb ob 200. obletnici Svete noči. Med drugim bodo izvedli noviteto na temo Svete noči Fabia Niederja ter noviteto Tadeja Kušarja Stille nacht, heilige Nacht!. Koncert bodo v nedeljo ponovili v mariborski Minoritski cerkvi.

Slovenija

V ajdovski Pilonovi galeriji na ogled fotografije Andreja Perka

Petek, 14. december

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo ob 19. uri odprli razstavo domačega fotografa Andreja Perka Mi hočemo živeti..., s katero se pridružujejo obeležitvi stote obletnice konca prve svetovne vojne. Podlaga razstavi je zvočni zapis odlomkov iz vojnega dnevnika Franceta Koblarja, ki je nastal v produkciji Loškega muzeja Škofja Loka.

Slovenija

Galerija Miklova hiša predstavlja samosvoj slikarski svet Metke Krašovec

Četrtek, 13. december

Dela letos preminule slikarke Metke Krašovec je moč najti v več zbirkah, tako javnih kot zasebnih. Del svojega opusa je zapustila Narodni galeriji, nekaj njenih monumentalnih del hrani tudi Likovna zbirka Riko. Te ter še nekaj drugih bodo od danes do 3. februarja na ogled v Galeriji Miklova hiša.

Slovenija

Cankarja danes lahko berejo tudi v japonščini in flamščini

Torek, 11. december

Zaključni del današnjega simpozija o Ivanu Cankarju je bil posvečen mednarodnemu pomenu dela velikega slovenskega avtorja. Med drugim so govorci osvetlili, kako so njegova dela brali v Rusiji ter kako so se z njim poistovetili ameriški Slovenci. Opomnili so tudi na pomembno Antologijo literature Ivana Cankarja s prevodi njegovih del v 21 jezikov.

Slovenija

Skladatelj Urban Koder prejel srebrni red za zasluge

Torek, 11. december

Predsednik republike Borut Pahor je danes skladatelju, dirigentu in trobentaču Ernestu Urbanu Kodru podelil srebrni red za zasluge za njegov "izjemen ustvarjalni opus, s katerim je odločilno zaznamoval slovenski gledališki, filmski, radijski in glasbeni prostor".

Slovenija

Na mednarodnem simpoziju v Ljubljani osvetljujejo Cankarja in njegov pomen

Torek, 11. december

V ljubljanskem Cankarjevem domu na današnjo stoto obletnico smrti Ivana Cankarja poteka celodnevni mednarodni simpozij, ki želi osvetliti pisateljeve nazore in recepcije, duhovno razsežnost njegove literature in njegov mednarodni pomen. Ob vodilnih slovenskih cankaroslovcih združuje še sedem raziskovalcev iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Rusije.

Slovenija

Pri Cankarjevi založbi monumentalni deli o Ivanu Cankarju in Tonetu Pavčku

Ponedeljek, 10. december

Dan pred 100. obletnico smrti Ivana Cankarja so pri Cankarjevi založbi predstavili slovitemu literatu posvečen album, ki ga označuje za literarnega revolucionarja. Bralci pa bodo lahko v delu Ena sama beseda podrobno spoznali pesniški opus za odrasle velikega pesnika Toneta Pavčka. "Gre za monumentalni deli," je poudaril urednik Aljoša Harlamov.