Slovenija

V SMG se bodo spraševali, ali je res vse lepo in prav

Nedelja, 25. junij

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) novo sezono napoveduje s frazo, ki pušča veliko vprašajev - Vse lepo in prav. V glavnem programu napovedujejo štiri premiere. Sezono bo oktobra uvedel gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše in v režiji Matjaža Pograjca Slovenska popevka. V SMG bodo nadaljevali s produkcijami laboratorija in s pogovori.

Slovenija

Na 35. Festivalu Radovljica glasba od 13. do 20. stoletja

Sobota, 24. junij

Na 35. Festivalu Radovljica se bo od 5. do 22. avgusta zvrstilo deset tematskih sporedov, ki bodo predstavili širok razpon glasbene dediščine od 13. do 20. stoletja. Kar polovica sporedov je nastala prav za festival in bodo prvič predstavljeni v takšni obliki.

Slovenija

Nagrada kresnik romanu Figa Gorana Vojnovića

Petek, 23. junij

Delovo nagrado kresnik za najboljši roman letos prejme Goran Vojnović za roman Figa, se je odločila štiričlanska žirija, ki ji je predsedoval Tone Smolej. Dobitnika so razglasili nocoj na Rožniku. Za Vojnovića je to tretji kresnik, dobil ga je že za prejšnja romana Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela.

Slovenija

Slovenologija Noaha Charneya: terapevtska knjiga za zamorjene Slovence

Petek, 23. junij

Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Slovenologija Noaha Charneyja, Američana, ki že vrsto let živi v Kamniku. Prinaša več kot 30 esejev o Sloveniji, njeni kulturi, običajih, kulinariki in nekaterih osebnostih, ki so po besedah Mance Košir napisani z ljubeznijo in ljubečim pogledom, ki sta za Slovenijo neobičajna.

Slovenija

Ljubljana, Maribor, Koper in Celje zvečer v znamenju Noči knjigarn

Petek, 23. junij

V Ljubljani, Mariboru, Kopru in Celju bo nocoj pod okriljem Društva slovenskih založnikov potekala Noč knjigarn. Sodelujoče knjigarne v središčih omenjenih mest bodo večinoma odprte do 22. ure, več knjigarn pa bo ponudilo tudi svoj program z literarnimi pogovori in predavanji ter glasbenimi, plesnimi in kulinaričnimi dogodki.

Slovenija

V Galeriji Photon družbeno-kritična dela treh finskih fotografov

Četrtek, 22. junij

V Galeriji Photon - Centru za sodobno fotografijo bodo drevi odprli razstavo Neodvisnost skozi objektiv, pri kateri sodelujejo Juha Arvid Helminen, Jaakko Kahilaniemi in Harri Pälviranta. Dela treh finskih fotografov podajajo kritično refleksijo sodobne finske družbe. Projekt je nastal kot del programa ob stoletnici finske neodvisnosti.