Slovenija

Na zborovskem tekmovanju Naša pesem zmagovalec Dekor iz Ljubljane

Ponedeljek, 23. april

Na zborovskem tekmovanju Naša pesem minuli konec tedna v Mariboru je nastopilo 20 vrhunskih slovenskih zasedb s skupno 650 pevci. Petčlansko mednarodno strokovno žirijo je s svojim nastopom najbolj prepričal Komorni zbor Dekor iz Ljubljane pod vodstvom Petre Grassi, ki je prejela tudi naziv najboljša zborovodkinja tekmovanja.

Slovenija

Znanih deset nominirancev za kresnika

Ponedeljek, 23. april

Žirija Delove nagrade za roman leta je izbrala deset del, ki se bodo potegovala za nagrado kresnik. Izmed 172 romanov z letnico 2017 so se v ožji izbor uvrstili romani Evalda Flisarja, Maje Gal Štromar, Draga Jančarja, Štefana Kardoša, Florjana Lipuša, Vinka Möderndorferja, Anje Mugerli, Sarivala Sosiča, Nataše Sukič in Vlada Žabota.

Slovenija

Poslovil se je igralec Demeter Bitenc

Nedelja, 22. april

V 96. letu je umrl Demeter Bitenc, eden najbolj prepoznavnih slovenskih filmskih igralcev. Prvo filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečercu Na svoji zemlji. V sedemdesetletni karieri je ustvaril več kot 230 gledaliških in filmskih vlog, poroča portal MMC Radiotelevizije Slovenija.

Slovenija

Slovenska knjižna produkcija upada, število leposlovnih naslovov pa raste

Nedelja, 22. april

Slovenska knjižna produkcija od leta 2011 naprej upada. V letu 2016 je izšlo 5319 naslovov knjig, kar je 23,5 odstotka manj kot sedem let prej, ko je izšlo največ naslovov knjig in brošur doslej, ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, ki se je v Sloveniji razširil v Slovenske dneve knjige, ugotavlja državni statistični urad.

Slovenija

Nova vitezinja poezije je Nina Dragičević

Nedelja, 22. april

Vitezinja Pesniškega turnirja 2018, ki ga je v soboto zvečer v Mariboru priredila Založba Pivec, je postala Nina Dragičević. Prvič se je zgodilo, da je tako strokovno žirijo kot občinstvo prepričala ista pesem. Gre za pesem brez naslova, ki se začenja z verzom In seveda mi ni, so sporočili iz založbe.

Slovenija

Na Koroškem zbrani ljubiteljski gledališčniki

Sobota, 21. april

Na pobudo Koroškega deželnega teatra bo danes v kulturnem domu v Podgorju pri Slovenj Gradcu potekal dogodek, imenovan Gledališka tržnica. Prijavljenih je 30 društev in organizacij, ki organizirajo 24 abonmajev. Predstavili bodo več kot 40 predstav, skupno pa se bo na Koroškem zbralo okoli 90 ljubiteljskih gledališčnikov.

Slovenija

Na Pesniškem turnirju izbor najboljše neobjavljene izvirne pesmi

Sobota, 21. april

V okviru 21. Slovenskih dni knjige v Mariboru bo danes v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor potekalo zaključno tekmovanje Pesniškega turnirja Založbe Pivec, na katerem izbirajo najboljšo neobjavljeno izvirno pesem. V finale se je uvrstilo 12 pesnikov in pesnic, ki se bodo potegovali za naziv vitez oziroma vitezinja poezije.