Slovenija

Na blejski jezerski promenadi na ogled podobe raja

Torek, 4. avgust

Narodna galerija in Turizem Bled sta na blejski jezerski promenadi pripravila razstavo Podobe raja, na kateri Narodna galerija predstavlja svoje slike s podobami Bleda. Na Bledu so namreč že v preteklosti ustvarjali številni slikarji. Blejski motivi so postali zaščitni znak celotne Slovenije, razširjale pa so jih tudi fotografije in razglednice.

Slovenija

Poletni lutkovni pristan s poudarkom na slovenskih neodvisnih ustvarjalcih

Sobota, 1. avgust

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) vabi na 31. Poletni lutkovni pristan. Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v Sloveniji se bo začel danes z domačo predstavo Coprnica Dragica in trajal vse do 31. avgusta. Takrat bo izbrana najboljša predstava po izboru otroške žirije. Letos bodo v ospredju slovenski neodvisni lutkovni ustvarjalci.

Slovenija

Znani so nominiranci za 24. večernico

Petek, 31. julij

Žirija pod vodstvom Igorja Sakside je izbrala pet za večernico nominiranih del. Podpisujejo jih Igor Karlovšek, Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman Roza, Vinko Möderndorfer in Peter Svetina. Nagrado za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo preteklega leta bo časnik Večer podelil septembra predvidoma v Murski Soboti.

Slovenija

Anketa: želja po čimprejšnji vrnitvi na kulturna prizorišča

Sreda, 29. julij

Rezultati ankete, ki so jo organizatorji kulturnih dogodkov pripravili v sodelovanju s strokovnjaki s področja statistike, so pokazali, da so vprašani pogrešali kulturne dogodke v času zaprtja kulturnih prizorišč. Dogodke si želijo čim prej spet obiskovati, če bodo organizatorji le poskrbeli za njihovo varnost in dobro počutje.

Slovenija

Umrla akademska slikarka Melita Vovk

Ponedeljek, 27. julij

V 93. letu je umrla akademska slikarka in častna občanka Občine Bled Melita Vovk. Posvečala se je slikarstvu, grafiki, risbi, ilustraciji, scenografiji, kostumografiji in karikaturi. Leta 1953 je z drugimi slikarji osnovala Grupo 53. Skupaj je ilustrirala več kot 80 knjig, med drugim kot prva pravljico Juri Muri v Afriki.

Slovenija

Kino Bežigrad avgusta spet z drive-in kinom na Viču

Sobota, 25. julij

Kino Bežigrad je zaradi velikega zanimanja napovedal, da se avgusta vrača drive-in kino na parkirišču Centra Vič. Kot so sporočili, drive-in kino ostaja eno od redkih kinematografskih doživetij, ki v času koronavirusa omogoča popolnoma varen ogled filmskih uspešnic na velikem platnu.