Slovenija

V ospredju drugega Prevodnega Prangerja anglofonski prostor

Ponedeljek, 26. oktober

Mariborsko Kulturno-umetniško društvo (KUD) Pranger kljub aktualnim epidemiološkim razmeram danes v spletni obliki še drugič začenja festival Prevodni Pranger. Letos je festival namenjen anglofonskemu prostoru, enemu najbolj razširjenih jezikovnih prostorov tako v svetu kot v Sloveniji. Uvodni dan bo minil v znamenju razprav o prevajanju za mlade.

Slovenija

Prihodnje leto 500 zlatnikov v čast 300. obletnici Škofjeloškega pasijona

Sobota, 24. oktober

Znano je, da bo v prihodnjem letu vlada izdala zbirateljske kovance ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona. Po četrtkovi seji pa je vlada sporočila, da bo izdanih 500 zlatnikov z nominalno vrednostjo 100 evrov, 1000 srebrnikov z nominalno vrednostjo 30 evrov in 47.250 dvokovinskih kovancev z vrednostjo tri evre, piše v sporočilu za javnost.

Slovenija

Jubilejni 50. Teden slovenske drame odpovedan

Petek, 23. oktober

Prešernovo gledališče Kranj v običajnem spomladanskem terminu zaradi epidemije ni moglo izpeljati jubilejnega 50. Tedna slovenske drame. Festival je zato prestavilo na jesenski čas od 7. do 15. novembra, vendar tudi sedaj epidemiološka situacija ne dopušča izvedbe. Gledališče je zato odpovedalo osrednji del 50. TSD in že zbira prijave na 51. TSD.

Slovenija

Umrl slikar, grafik in scenograf Jože Spacal

Petek, 23. oktober

Umrl je slikar, grafik, mozaicist in scenograf Jože Spacal, so sporočili iz družinskega kroga. V Milanu je študiral slikarstvo in se izpopolnjeval iz mozaika, nato pa je skoraj tri desetletja deloval kot scenograf na TV Ljubljana, kjer je pripravil več kot 300 scenografij. Sodeloval je na številnih domačih in mednarodnih razstavah.

Slovenija

V spomin na Simona Jenka v Kranju pripravili poklon pesniku

Petek, 23. oktober

Epidemija covida-19 je močno okrnila tudi letošnje Jenkove dneve, ki bi ta čas potekali v Kranju. Za danes predviden osrednji spominski dogodek v Prešernovem gaju v Kranju je nadomestilo spletno predvajanje poklona pesniku Simona Jenku, v katerem so pesmi recitirali kranjski dijaki in učenci ter nominiranci za Jenkovo nagrado.

Slovenija

Slovenski knjižni sejem bo prvič v 48-letni zgodovini virtualen

Petek, 23. oktober

Letošnji Slovenski knjižni sejem, napovedan med 24. in 29. novembrom, bo prvič v 48-letni zgodovini potekal na spletu. Poleg sejemskega dela bodo v 36. izdaji ponudili štiri spletne dogodke, ki jih bodo prenašali v živo. Poleg odprtja bo to še podelitev Schwentnerjeve nagrade, nagrade za knjigo leta ter prireditev ob jubileju Nika Grafenauerja.

Slovenija

Opozicijske poslanske skupine za nujno sejo odbora DZ za kulturo o Metelkovi 6

Četrtek, 22. oktober

Predstavniki opozicijskih poslanskih skupin Levica, SAB, SD in LMŠ so se na skupni novinarski konferenci opredelili proti izgonu kulture in kritične misli z Metelkove 6. Izrekli so se za sklic nujne seje odbora DZ za kulturo na to temo, ministrstvo pa med drugim pozvali, naj nemudoma odstopi od namere po prekinitvi najemnih pogodb.

Slovenija

Ježkovo nagrado letos prejme glasbenik Vlado Kreslin

Četrtek, 22. oktober

RTV Slovenija bo v nedeljo podelila Ježkovo nagrado, ki jo za letošnje leto prejme glasbenik, pesnik, skladatelj in kantavtor Vlado Kreslin. Podelili mu jo bodo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1. Po oceni žirije Kreslin v slovenski kulturni prostor prinaša duh svobode, solidarnosti, tolerantnosti in radosti življenja.