Slovenija

V Gledališču Celje interna premiera predstave Gorazdov vozel

Četrtek, 21. januar

Gledališče Celje bo v petek izvedlo interno premiero predstave Gorazdov vozel, ki v ospredje postavlja samomor osnovnošolca Gorazda. Ta je samomor storil na dan, ko je prejel ukor pred izključitvijo. Skozi čustveni dialog skušata mati preminulega dečka in njegova učiteljica ugotoviti, kaj je fanta pripeljalo do tragičnega dejanja.

Slovenija

Anton Podbevšek Teater s spletno premiero plesne predstave Tri sestre Gregorja Luštka

Četrtek, 21. januar

Anton Podbevšek Teater (APT) iz Novega mesta bo na spletni strani tretjioder drevi ob 20. uri začel neposredni prenos premiere plesne predstave Tri sestre, ki jo je pripravil in režiral plesalec ter koreograf Gregor Luštek. Šlo bo za dokumentarno osebnoizpovedno uprizoritev, ki je nastala v koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana.

Slovenija

Nataša Bučar: Leto 2020 eno najtežjih za slovenski film

Četrtek, 21. januar

Leto 2020 je bilo eno najtežjih za slovenski film in za Slovenski filmski center (SFC), ne le zaradi epidemije, ampak tudi zaradi zapletov okoli črpanja proračunskih sredstev, je na virtualnem pogovoru ocenila direktorica SFC Nataša Bučar. Tako Bučarjeva kot direktor Viba filma Vojko Stopar sta ob nekaterih neizbežnih spremembah sicer optimistična.

Slovenija

V Galeriji Jakopič pripravili obsežen razstavni projekt Na drugi strani

Sreda, 20. januar

V Galeriji Jakopič v letošnje razstavno leto vstopajo s projektom Na drugi strani, ki je rezultat interdisciplinarnega pogleda na reportažno fotografijo skozi perspektive komunikologije, umetnostne zgodovine in fotografske teorije. Projekt k fotoreportaži pristopa s tematskega vidika prek glavnih tematskih sklopov: Identiteta, Moč in Vsakdanje.

Slovenija

Izšel neprecenljiv dokument iz 18. stoletja o slovenskih krajih

Torek, 19. januar

V sozaložništvu založbe Maks Viktor je izšel prevod prve od štirih knjig Oriktografija Kranjske ali fizikalno zemljepisje vojvodine Kranjske, Istre in deloma sosednjih dežel avtorja Baltazarja Hacqueta. Najpomembnejše znanstveno delo 18. stoletja o naših krajih poleg geografskih in geoloških opisov vsebuje tudi narodopisne vsebine.

Slovenija

Zimski festival zaradi epidemiološke situacije le še z recitalom Ane Netrebko

Ponedeljek, 18. januar

Iz Festivala Ljubljana obveščajo, da ob podaljšanju ukrepov vlade zaradi covid-19 odpovedujejo tudi koncerte drugega sklopa petega Zimskega festivala, ki so bili predvideni med 23. in 27. januarjem v Viteški dvorani Križank in Slovenski filharmoniji. Na programu pa za 31. januar ostaja recital Dan in noč operne dive Ane Netrebko v Cankarjevem domu.

Slovenija

Celjska Mohorjeva družba v jubilejnem letu s 60 novimi izdajami

Ponedeljek, 18. januar

Celjska Mohorjeva družba bo letos, ob 170-letnici od ustanovitve Mohorjeve družbe, izdala okoli 60 knjižnih naslovov. Med novostmi med drugim izpostavljajo knjigo Branka Cestnika Šesti pečat, spomine kardinala Franca Rodeta Vse je dar, delo Aleša Maverja Za prgišče politike ter novo knjigo Metke Klevišar. V pripravi je že tudi Redna zbirka 2022.

Slovenija

Mladinska knjiga letos načrtuje izdajo 250 knjižnih naslovov

Ponedeljek, 18. januar

Mladinska knjiga letos načrtuje izdajo okoli 250 naslovov, so povedali na spletni predstavitvi konec minulega tedna. Med drugim bodo s spominskima albumoma obeležili obletnici rojstva Franca Saleškega Finžgarja in Kristine Brenkove, obetajo pa se tudi številne novosti na področju leposlovja za odrasle, mladino in otroke kot tudi vrsta priročnikov.