Slovenija

Zmagovalka Eme Lea Sirk: Sporočam vam, da ste lepi takšni, kot ste

Nedelja, 25. februar

Zmagovalka letošnje Eme Lea Sirk, ki bo maja odpotovala na 63. tekmovanje za Pesem Evrovizije v Lizbono, s svojo pesmijo Hvala, ne! ljudem sporoča, da so lepi takšni, kot so. "Vsi smo vedno raje drugi lik. Novi lik Lee se bori proti postavljanju filtrov pred svoj obraz zato, da bi bila drugim lepa. Želim, da bi tudi drugi to ugotovili."

Slovenija

Slovenijo bo na letošnji Evroviziji zastopala Lea Sirk

Sobota, 24. februar

Slovenijo bo maja na tekmovanju za Pesem Evrovizije v Lizboni zastopala Lea Sirk. Med osmimi tekmovalci, ki so si nastop v finalu priborili že v predizboru preteklo soboto, so jo izbrali gledalci in poslušalci ter strokovna žirija. To je najbolj prepričala ravno Leina skladba Hvala, ne!, medtem ko so gledalci največ glasov namenili BQL.

Slovenija

V ospredju 15. festivala literatur sveta Fabula izmuzljivo in vseprisotno upanje

Četrtek, 22. februar

Med 28. februarjem in 11. marcem bo v Ljubljani potekal festival literatur sveta Fabula. V fokusu letošnje izdaje bo upanje, s čimer se po besedah programske vodje Mance G. Renko spominjajo leta 1968, ko je bilo upanje gonilo političnih sprememb. Hkrati pa razmislek o upanju ponuja ena od osrednjih knjig festivalske zbirke - delo Terryja Eagletona.

Slovenija

Na Ptuju razstava slovenskih ilustratorjev

Četrtek, 22. februar

V Miheličevi galeriji na Ptuju bodo danes odprli skupinsko razstavo sekcije ilustratorjev Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Gre za pregledno predstavitev slovenskih umetnikov in umetnic ter njihovih ilustracij, ki so posvečene zgodovinskim podobam preteklosti, a kot navdih in izziv v sodobnem času.

Slovenija

Janko in Metka na mariborskem odru še vedno navdušujeta

Četrtek, 22. februar

Na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bodo danes jubilejno že 150. odigrali predstavo za otroke Janko in Metka v režiji Roberta Waltla, ki je nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana. Od premiere pred osmimi leti si je predstavo ogledalo 24.000 gledalcev, so sporočili iz gledališča.

Slovenija

Nagrado Evropske jazz mreže 2018 za drzen program prejel Jazz festival Ljubljana

Sreda, 21. februar

Evropska jazz mreža (Europe Jazz Network - EJN) je nagrado za drzen program podelila najstarejšemu jazz festivalu v Evropi, Jazz festivalu Ljubljana. EJN s priznanjem nagradi evropskega organizatorja, ki pooseblja vrednote mreže ter snuje vizionarski in privlačen glasbeni program, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Slovenija

Ministrstvo v podporo evropskemu letu kulturne dediščine posnelo promocijski videospot

Sreda, 21. februar

V podporo letošnjemu evropskemu letu kulturne dediščine je ministrstvo za kulturo, ki leto koordinira v Sloveniji, skupaj z njegovima ambasadorjema, raperjem Trkajem in literarnim zgodovinarjem Igorjem Saksido, posnelo promocijski videospot Lepa Vida. Posnela sta ga na lokacijah slovenske kulturne dediščine. V njem nastopajo tudi kurenti.

Slovenija

Boj med Tankredom in Klorindo za začetek nove sezone Harmonie Concertans

Sreda, 21. februar

Cikel koncertov stare glasbe na zgodovinskih glasbilih Harmonia Concertans, ki ga na Novem trgu prirejata zavod Harmonia Antiqua Labacensis in Muzikološki inštitut ZRC Sazu, bo v osmo sezono vstopil z bojem med Tankredom in Klorindo, kot ga je uglasbil Claudio Monteverdi. V Atriju ZRC ga bo nocoj poustvaril razširjeni Ansambel musica cubicularis.