Slovenija

Pri Beletrini tudi biografsko obarvan roman Toneta Partljiča

Petek, 15. november

Pri založbi Beletrina so danes predstavili tri novosti. Svetlana Slapšak v knjigi Volna in telo ponuja antropološki pogled na volno, Tone Partljič pa v biografsko obarvanem romanu raziskuje odnos s svojim očetom. Paket izdaj založbe pred prihajajočim knjižnim sejmom je prinesel tudi prevod romana finske pisateljice Sofi Oksanen Stalinove krave.

Slovenija

Na ljubljanskem odru 50. ponovitev opere Carmen

Petek, 15. november

Na odru SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 že 50. ponovitev Bizetove opere Carmen v postavitvi režiserke Pamele Howard. Dirigiral bo Marc Tardue, v vlogi Carmen bo nastopila mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko. Priljubljena opera je na odru že več kot štiri leta.

Slovenija

V Novi Gorici se začenja festival Pixxelpoint

Petek, 15. november

V Novi Gorici se danes začenja 20. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev. Kurator festivala Peter Purg je letošnjo izdajo naslovil Preverjena resničnost. Delo na vmesniku se nadaljuje.

Slovenija

Uspešnica ljubljanske Drame Jez se po 200 ponovitvah poslavlja

Četrtek, 14. november

Uspešnica SNG Drama Ljubljana Jez irskega dramatika Conorja McPhersona v režiji Mileta Koruna, ki je premiero doživela pred 18 leti v Mali drami, bo v petek praznovala 200. ponovitev. Predstavo, v kateri igrajo Saša Pavček, Ivo Ban, Branko Šturbej, Igor Samobor in Aleš Valič, bodo slovesno še zadnjič uprizorili v Kozlerjevi dvorani Pivovarne Union.

Slovenija

V Ljubljani srečanje generalne skupščine Evropske zborovske zveze - Europa Cantat

Četrtek, 14. november

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) bo od danes do sobote gostil generalno skupščino Evropske zborovske zveze - Europa Cantat. Srečanje je del priprav na festival Europa Cantat, ki ga bo leta 2021 gostila Slovenija. Predsednik republike Borut Pahor bo ob tem predstavnikom JSKD vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad festivalom.

Slovenija

V Ljubljani se začenja BIO 26

Četrtek, 14. november

V Ljubljani se z uradnim odprtjem v podhodu Ajdovščina drevi začenja bienale oblikovanja BIO 26. Bienale, ki letos nosi naslov Skupno znanje, poleg razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) obsega še projekte v šestih institucijah za produkcijo in posredovanje znanja v prestolnici - med njimi so knjižnica, muzej in univerza.

Slovenija

Zarja Vršič letošnja prejemnica prevajalske nagrade Radojke Vrančič

Sreda, 13. november

Zarja Vršič je letošnja prejemnica nagrade Radojke Vrančič, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje prevajalcem, starim do 35 let, za posebno uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino. Nagrado bo prejela za prevod prvenca francoskega pesnika Eugena Guillevica Zemljevoden.

Slovenija

V Bežigrajski galeriji 1 retrospektiva vizualnega umetnika Živka Kladnika

Sreda, 13. november

V Bežigrajski galeriji 1 bodo drevi odprli retrospektivno razstavo pesnika in vizualnega umetnika Živka Kladnika. Pod naslovom Sredi sveta 1969-2016 bodo predstavljeni vizualna poezija, knjige, zborniki, fotografije, lepljenke in filmi enega prvih ustvarjalcev vizualne poezije na Slovenskem. Razstava bo na ogled do 24. decembra.