Slovenija

Na 29. Liffu bo vsak filmoljub ponovno našel kaj zase

Torek, 16. oktober

Od danes so na voljo vstopnice za 29. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki bo potekal od 7. do 18. novembra. Kot je napovedal programski direktor festivala Simon Popek, je letos program Perspektiv precej komunikativen, s filmi, ki predstavljajo satirične preslikave realnosti. Liffe odpirata in zapirata filma slovenskih ustvarjalcev.

Slovenija

Pri Cankarjevi založbi nova Elena Ferrante

Torek, 16. oktober

Pri Cankarjevi založbi je izšla tretja knjiga iz Neapeljskega cikla Elene Ferrante, O tistih, ki bežijo in tistih, ki ostanejo. V tretji Lila in Elena previdno obnavljata svoje prijateljstvo, vsaka v novi življenjski vlogi. Tudi to knjigo je prevedla Anita Jadrič.

Slovenija

Moj lajf se seli med lutke

Torek, 16. oktober

Po motivih povesti Moje življenje Ivana Cankarja so v Lutkovnem gledališču Maribor z režiserjem Sebastijanom Horvatom pripravili predstavo Moj lajf. Avtor besedila je Boštjan Gorenc - Pižama, ki je istoimenski strip po istih motivih ustvaril skupaj s Tanjo Komadina, tudi avtorico likovne podobe lutkovne predstave.

Slovenija

V Brežicah simpozij v spomin na jezikoslovca Jožeta Toporišiča

Torek, 16. oktober

V Posavskem muzeju Brežice bo v petek potekal znanstveni simpozij, poimenovan 1. Toporišičev dan, s katerim želijo organizatorji ovrednotiti in nadaljevati znanstveno delo akademika Jožeta Toporišiča na področju raziskovanja slovenskega jezika. Predavatelji se bodo posvetili skladnji enostavčne povedi, obravnavali pa jo bodo skozi 15 referatov.

Slovenija

Anja Štefan in Slavko Pregl nominirana za nagrado Astrid Lindgren

Ponedeljek, 15. oktober

Slovenska pisatelja Anja Štefan in Slavko Pregl sta se uvrstila med nominirance za Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). To je prestižna nagrada, ki jo Švedski svet za umetnost podeljuje avtorjem in ilustratorjem mladinske književnosti, pripovedovalcem pravljic ter promotorjem branja. Nagrajenec bo znan aprila 2019 na knjižnem sejmu v Bologni.

Slovenija

Na večeru DSR projekcija filma Ko sem bil mrtev v družbi Nicole Lubitsch

Ponedeljek, 15. oktober

Društvo slovenskih režiserjev (DSR) v sodelovanju s Slovensko kinoteko organizira poseben večer, na katerem bodo v kinoteki ob 20. uri prikazali burlesko Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev. Projekcije restavrirane različice znane filmske klasike se bo udeležila tudi režiserjeva hči Nicola Lubitsch, ki si bo film ogledala prvič.

Slovenija

V Mariboru se začenja nekoliko daljše Borštnikovo srečanje

Ponedeljek, 15. oktober

V Mariboru se danes začenja 53. Festival Borštnikovo srečanje (FBS). Dogajanje, namenjeno praznovanju slovenske gledališke ustvarjalnosti, uvajata programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče, medtem ko bo klasično slavnostno odprtje v petek z razstavo v spomin Jerneju Šugmanu in predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski.

Slovenija

Riblja čorba ob 40-letnici delovanja še enkrat v Ljubljani

Sobota, 13. oktober

Kultna srbska rock zasedba Riblja čorba se bo ob 40-letnici delovanja spet ustavila v Ljubljani. Potem ko je lani napolnila dvorano Stožice, bo nocoj nastopila v Cvetličarni. Skupina je močno zaznamovala glasbeno sceno bivše države in še vedno nagovarja z uspešnicami, kot so Na zapadu ništa novo, Ostani đubre do kraja in Neču da ispadnem životinja.