Slovenija

V hamburški Kunsthalle jeseni razstava impresionističnega slikarstva

Sobota, 14. september

V hamburškem razstavišču Kunsthalle za jesen napovedujejo razstavo francoskega impresionističnega slikarstva, ki bo predstavila mojstrovine iz zbirke danskega muzeja Ordrupgaard. Z deli bodo zastopani vsi najpomembnejši predstavniki tega sloga. Razstava bo na ogled od 7. novembra do 1. marca 2020.

Slovenija

Kino Šiška v praznovanje desetletnice z desetdnevnim pestrim dogajanjem

Četrtek, 12. september

Center urbane kulture v Šiški, ki je zaživel v zgradbi nekdanjega kina, beleži desetletnico delovanja. Ob tem so v Kinu Šiška pripravili desetdnevni program, zaznamovan z glasbo, razstavami, predstavami in filmi. Drevi ob 19. uri ga uvaja odprtje razstave Computering vizualne umetnice Sare Bezovšek ter prenovljene fotogalerije na prostem.

Slovenija

Z branji po Sloveniji se bo začela 34. Vilenica

Torek, 10. september

Z branji gostujočih literatov po slovenskih krajih se bo danes začel mednarodni literarni festival Vilenica. Tema letošnje 34. izdaje je Ego in fabula, povabljeni avtorji pa bodo ob tej priložnosti razmišljali o avtobiografskem pisanju. Glavno nagrado bo prejel srbski književnik Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić.

Slovenija

Zgodovina ljubezni v tekmi za kandidaturo za tujejezičnega oskarja 2020

Ponedeljek, 9. september

Slovenski predstavnik, ki se bo potegoval za kandidaturo za tujejezičnega oskarja 2020, je Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc. Po mnenju žirije gre za "nekonvencionalen in avtorsko prepoznaven film, ki ga odlikujejo vrhunski prispevki vseh članov ekipe, tako jasno uglašenih v enotno zgodbo, da bi ji bilo težko karkoli dodati ali odvzeti".

Slovenija

Tollerjeva skoraj 100 let stara drama v novi podobi v Gledališču Glej

Nedelja, 8. september

V Gledališču Glej bo danes premierno zaživela tragedija Hinkemann nemškega ekspresionista Ernsta Tollerja v novi podobi z naslovom Podgane. Drama nas sooča s tem, da se kot nezaželena populacija, kot podgane, utapljamo v pasivnosti, neenakosti in obupu ter prepuščamo politikom, da prosto krojijo svet okoli nas, pa so sporočili iz Gleja.

Slovenija

Objavljen razpis za nagrado knjižnega sejma za literarni prvenec

Petek, 6. september

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je objavilo razpis za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec, izdan v minulem letu. Podelitev nagrade bo, kot vsako leto, eden pomembnejših dogodkov Slovenskega knjižnega sejma, letos 35. po vrsti. Lani je nagrado prejela Eva Markun za delo Menažerija.

Slovenija

Letošnja Vilenica o avtobiografskem pisanju

Četrtek, 5. september

V Ljubljani, na Krasu in še nekaterih krajih bo med 10. in 15. septembrom potekal 34. mednarodni literarni festival Vilenica. S temo Ego in fabula se bo v času družabnih omrežij, selfijev in lažnih novic posvetil avtobiografskemu pisanju. Glavno nagrado bo prejel srbski književnik Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić.

Slovenija

Badjurova nagrada za življenjsko delo Andreju Zdraviču

Četrtek, 5. september

Letošnji prejemnik nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo je neodvisni filmski avtor in komponist Andrej Zdravič. Nagrado mu bodo podelili na odprtju 22. Festivala slovenskega filma (FSF), ki bo 17. septembra v Glavni dvorani Avditorija Portorož. Na festivala bodo v sklopu Posvečeno na ogled tudi Zdravičevi filmi.