Slovenija

Nižja stopnja davka na knjige dobrodošel ukrep z odprtimi možnostmi za stroko

Torek, 28. januar

Udeleženci današnje okrogle mize STA so se strinjali, da je z novim letom uvedena 5-odstotna stopnja DDV za knjige, časopise in periodične publikacije dobrodošel ukrep. Vprašanje ostaja, kako ga bodo izkoristili v stroki. Del denarja bi lahko vložili v avtorje in prevajalce pa tudi v razvoj založniške branže in novih produktov.

Slovenija

Na okrogli mizi STA o nižjem davku na knjigo in časopise

Torek, 28. januar

Nižji, petodstotni davek za knjige, časopise in periodične publikacije bo tema današnje okrogle mize v organizaciji Slovenske tiskovne agencije. O tem, kaj prinaša, bodo spregovorili direktorica javne agencije za knjigo Renata Zamida, založnika Samo Rugelj in Rok Zavrtanik ter direktorica in odgovorna urednica Gorenjskega glasa Marija Volčjak.

Slovenija

V 2020 v slovenskih kinih šest celovečercev, Anžlovar s prvo klapo Dedka gre na jug

Sobota, 25. januar

Po dosedanjih podatkih Slovenskega filmskega centra (SFC) si bo v letošnjem letu v kinih mogoče ogledati pet slovenskih igranih celovečercev in en dokumentarec, priložnostno pa tudi deset kratkih filmov. S snemanjem novih igranih filmov bodo letos začeli štirje režiserji, tudi Vinci Vogue Anžlovar, ki bo snemal celovečerec Dedek gre na jug.

Slovenija

Objavljen razpis za rezidenčno delavnico dramskega pisanja na 50. TSD

Sobota, 25. januar

Prešernovo gledališče Kranj kot organizator Tedna slovenske drame (TSD) in Layerjeva hiša Kranj sta objavila razpis za rezidenčno delavnico dramskega pisanja na 50. TSD, ki bo potekala od od 28. marca do 1. aprila. Fokus letošnje delavnice bo razvijanje dramskega besedila. Prijavo je potrebno oddati do 12. februarja.

Slovenija

V CD premiera znanstvenega kabareta 2020

Sobota, 25. januar

Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma (CD) bo drevi premiera krstne uprizoritve koprodukcije 2020 po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija. Koncept in režijo znanstvenega kabareta podpisuje Ivica Buljan. Predstava tematizira usodo in evolucijo človeka.

Slovenija

V Šentjakobskem gledališču premiera komične drame Jetnik druge avenije

Petek, 24. januar

V Šentjakobskem gledališču bo drevi premiera komične drame ameriškega dramatika Neila Simona Jetnik druge avenije v režiji Gorazda Žilavca. Žilavec je Simonovo igro, ki govori o neusmiljenem kapitalizmu, kjer je vse podrejeno dobičku, označil kot zelo duhovito napisano dramo, v kateri je prisotna komičnost v dialogih in črnina v vsebini.

Slovenija

V celjskem gledališču krstna uprizoritev Gogoljevega Plašča

Petek, 24. januar

V Gledališču Celje bodo nocoj ob 19.30 krstno uprizorili Gogoljev Plašč v režiji Juša A. Zidarja. Gre za glasbeno dramatizacijo, ki išče navdih v formi glasbenega gledališča. Igrajo Branko Završan, Beti Strgar in Urban Kuntarič, so sporočili iz gledališča.

Slovenija

V Žalcu se začenja 14. mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest

Petek, 24. januar

V Žalcu se bo danes začel 14. festival tolkalnih skupin BUMfest, ki bo potekal do nedelje. Umetniški vodja festivala Dejan Tamše obljublja raznoliko glasbeno dogajanje, saj bodo na festivalu nastopili tolkalci iz Tajvana, Belgije, Avstrije in Slovenije. Na festivalu pričakujejo približno 1400 poslušalcev.