Slovenija

Knjižni sejem Liber.ac letos slovansko obarvan

Torek, 23. maj

V Foersterjevem vrtu se bo danes začel tridnevni sejem akademske knjige Liber.ac, ki ga osmo leto pripravlja Filozofska fakulteta v Ljubljani. Na njem bo sodelovalo 35 razstavljavcev. Spremljevalni program, letos v organizaciji oddelka za slavistiko in več drugih organizacij, bo obarvan slovansko. Naslovili so ga Kdo je tebe, Praslovan...

Slovenija

Pesem Dan ljubezni bo petič odmevala po Sloveniji

Torek, 23. maj

Nekaj tisoč prijavljenih posameznikov iz 32 krajev po Sloveniji bo danes že petič povezala pesem Dan ljubezni skupine Pepel in kri. Po besedah pobudnikov je glavna ideja projekta, da se ljudje povežejo v skupnem trenutku in ga posvetijo ljubezni v najširšem pomenu.

Slovenija

V CD Evrovizija kot jo doživljajo improvizatorji

Torek, 23. maj

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo nocoj na sporedu Improvizija oziroma improvizacijska parodija Evrovizije. Devet žanrsko raznolikih sestavov se bo potegovalo za naslov zmagovalne impro popevke večera. Besedilo in glasba bosta prepuščena spontanemu navdihu, naslove popevk določi občinstvo. Povezovalca bosta Juš Milčinski in Vid Sodnik.

Slovenija

V DobriVagi se je v prvem letu predstavilo več kot 160 umetnikov in umetnic

Ponedeljek, 22. maj

Razstavišče in prodajna galerija DobraVaga bo 25. maja obeležila prvo leto delovanja. V galeriji se je v tem času predstavilo več kot 160 umetnikov, potekalo je več kot 40 dogodkov, od razstav, okroglih miz, pogovorov z umetniki do sprejemov. Jubilej bo v sredo zaznamovalo odprtje razstave Cross Pollination v izvedbi Le Petit Mignon.

Slovenija

V ljubljanski operno-baletni hiši sezona 2017/2018 v duhu jubilejev

Ponedeljek, 22. maj

V SNG Opera in balet Ljubljana so sezono 2017/2018, v kateri bodo obeležili dva jubileja - 125. obletnico izgradnje ljubljanske operno-baletne hiše in 100-letnico zasnove poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla - naslovili Igra usode. Prvi jubilej bodo obeležili z opero Ksenija Viktorja Parme, drugega z baletnim triptihom z naslovom BALET 100.

Slovenija

V APT premiera Slovenija gori v režiji Sebastijana Horvata

Ponedeljek, 22. maj

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri v režiji Sebastijana Horvata prvič uprizorili predstavo Slovenija gori. Zanjo so uporabili motive romana Sence ne gorijo Erika Valenčiča, Horvat, ki je podpisan tudi kot avtor, je besedilo pripravil skupaj z igralci. Predstava je posvečena 100-letnici začetka oktobrske revolucije.

Slovenija

Umrl je snemalec Janez Cimperman

Nedelja, 21. maj

V 84. letu starosti je umrl snemalec Janez Cimperman, ki je delal na Televiziji Slovenija skoraj tri desetletja, svojemu delu pa je bil "predan z dušo in srcem," je snemalcu v spomin zapisal spletni portal MMC RTV Slovenija.

Slovenija

Koprski pokrajinski muzej bogatejši za novo stalno zbirko

Sobota, 20. maj

V Pokrajinskem muzeju Koper so v začetku tedna odprli novo stalno zbirko Srce Kopra. Zbirka celovito predstavlja več kot dvatisočletno zgodovino mesta. Postavitev vključuje izobraževalne kotičke in multimedijske vsebine.