Slovenija

Arheologi na Gosposvetski cesti odprli poznoantični sarkofag

Petek, 20. oktober

Na Gosposvetski cesti, kjer že od konca septembra potekajo arheološka izkopavanja, so arheologi danes odprli poznoantični sarkofag iz 4. stoletja. Kot je za STA povedal vodja izkopavanj Martin Horvat iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), so doslej izkopali sedem sarkofagov, vendar je ta, ki so ga odprli danes, najlepše ohranjen.

Slovenija

V ljubljanski Operi premierno o prezrti pesnici Adi Škerl

Petek, 20. oktober

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo prihodnji teden krstno uprizorili novo slovensko operno delo Ada, ki ga je na libreto pesnika Iva Svetine zložil skladatelj Tomaž Svete. Na oder so postavili življenjsko zgodbo prezrte slovenske pesnice Ade Škerl, ki je hkrati zgodba vseh umetnikov, ki iščejo svoj izraz. Premiera bo v torek, 24. oktobra.

Slovenija

V Parku vojaške zgodovine na ogled najstarejše leseno kolo na svetu

Petek, 20. oktober

V Parku vojaške zgodovine bodo danes odprli gostujočo razstavo Kolo 5200 let, ki bo v Pivki na ogled tri mesece. Doslej najstarejša znana najdba lesenega kolesa na svetu sodi tako po starosti kot tudi po tehnološki dovršenosti v sam vrh svetovne kulturne dediščine, zato je vsepovsod deležna velikega zanimanja.

Slovenija

Legendarni Pankrti nocoj z velikim koncertom v Stožicah

Petek, 20. oktober

Z velikim koncertom v ljubljanski Areni Stožice bodo Pankrti nocoj ob 20. uri proslavili 40. obletnico ustanovitve. Najbolj znani slovenski punk skupini, ki je pot začela na moščanski gimnaziji, se bo kot gost pridružil Glen Matlock, član legendarne britanske zasedbe Sex Pistols, pri kateri so Pankrti iskali svoj navdih.

Slovenija

S fotografskim poklonom Tomažu Pandurju začetek Borštnikovega srečanja

Petek, 20. oktober

Z odprtjem fotografske razstave v poklon režiserju Tomažu Pandurju se nocoj v Mariboru začenja 52. festival Borštnikovo srečanje. Do konca prihodnjega tedna bo v štajersko prestolnico prinesel izbrane slovenske gledališke predstave iz pretekle sezone in par gostovanj iz tujine. Prvo takšno je nocojšnje Naše nasilje in vaše nasilje Oliverja Frljiča.

Slovenija

Ministrstvo izdalo sklep o razrešitvi Damjanoviča

Četrtek, 19. oktober

Direktor Slovenske filharmonije (SF) Damjan Damjanovič je za STA potrdil, da je ministrstvo za kulturo izdalo sklep, s katerim ga je s 15. novembrom razrešilo s položaja direktorja javnega zavoda. Sklepa dodatno ni želel komentirati, na ministrstvu za kulturo pa za zdaj izjav o zadevi še ne dajejo.

Slovenija

V Kranju razstava, posvečena stoti obletnici konca soške fronte

Četrtek, 19. oktober

Gorenjski muzej ob počastitvi stote obletnice konca soške fronte drevi ob 18. uri v gradu Khislstein v Kranju odpira razstavo V roki puškica, doma pa ljubica - Leto 1917 na soški fronti in v zaledju Gorenjske. Gre za letošnjo osrednjo muzejsko razstavo Gorenjskega muzeja.

Slovenija

DZ o uvedbi obvezujočega deleža za umetnost v javnih investicijah

Četrtek, 19. oktober

DZ bo danes obravnaval predlog novele krovnega zakona v kulturi, s katero bi Slovenija po zgledu tujih držav uvedla obvezujoč delež za umetniške stvaritve v investicijskih projektih, financiranih z javnimi sredstvi. Predlog novele je po skrajšanem postopku vložila poslanska skupina SMC s prvopodpisanim poslancem Draganom Matićem.