Slovenija

Znani so nominiranci za nagrado kritiško sito

Sreda, 24. april

Za nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo preteklega leta po izboru slovenskih literarnih kritikov so nominirani Alenka Jovanovski, Kaja Teržan, Andrej Tomažin in Jernej Županič. Društvo slovenskih literarnih kritikov bo nagrado kritiško sito letos podelilo osmič. Slovesna razglasitev nagrajenca bo 18. maja v sklopu Slovenskih dnevov knjige.

Slovenija

V Narodni galeriji scenografija kot prostor v prostoru

Sreda, 24. april

V Narodni galeriji bo drevi minister za kulturo Zoran Poznič odprl razstavo Prostor v prostoru; Scenografija na Slovenskem do leta 1991. Postavitev je plod sodelovanja Slovenskega gledališkega inštituta - Slogi in galerije ter skozi več kot 220 del prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na slovenskih tleh.

Slovenija

Izbranih deset finalistov za kresnika

Torek, 23. april

Žirija za kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman leta, je pred današnjim svetovnim dnevom knjige izmed skoraj 200 romanov izbrala deset finalistov. V deseterico nominirancev je uvrstila dela Boruta Goloba, Tadeja Goloba, Mirta Komela, Jele Krečič, Katje Perat, Sama Ruglja, Mojce Širok, Vladimirja P. Štefaneca, Janija Virka in Bronje Žakelj.

Slovenija

Današnji dan posebno pozornost namenja knjigi

Torek, 23. april

Unesco je današnji dan razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaznamovali ga bodo številni z literaturo in knjigami povezani dogodki, tudi po Sloveniji, kjer bo pestro predvsem zvečer in ponoči v sklopu projekta Noč knjige. Naziv svetovne prestolnice knjige je letos pripadel mestu Šardža v Združenih arabskih emiratih.

Slovenija

V Narodni galeriji velika razstava o scenografiji na Slovenskem

Ponedeljek, 22. april

V Narodni galeriji bodo v sredo odprli razstavo Prostor v prostoru; Scenografija na Slovenskem do leta 1991, nastalo v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom - Slogi. Prvi celostni razstavni pregled slovenske scenografije prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh. Na ogled bo več kot 220 del.

Slovenija

V UGM prva retrospektivna razstava Zore Plešnar

Petek, 19. april

V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) bodo danes odprli prvo pregledno razstavo domače fotografinje Zore Plešnar. Bila je najvidnejša slovenska fotografinja 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Kot edina ženska je sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem.

Slovenija

V antologiji Rasla je Jelka pesmi s podobami Jelke Reichman

Četrtek, 18. april

Založba Mladinska knjiga je ob letošnji 80-letnici ene najpomembnejših in najbolj priljubljenih slovenskih ilustratork Jelke Reichman izdala antologijo Rasla je Jelka - najlepše pesmi s podobami Jelke Reichman. V njej so zbrane pesmi slovenskih pesnic in pesnikov, pa tudi slovenske ljudske pesmi in ljudske pesmi drugih narodov.

Slovenija

V CD simpozij o etnologu in antropologu Zmagu Šmitku

Četrtek, 18. april

V Cankarjevem domu (CD) se bo ob 13. uri v organizaciji založbe Beletrina začel simpozij, posvečen lani preminulemu etnologu in antropologu Zmagu Šmitku. Dogodek spremlja izid zadnje Šmitkove knjige, naslovljene Šelest divjine: Zeleno dno našega kozmosa, s katero so pri založbi zaznamovali letošnjo 70-letnico Šmitkovega rojstva.