Slovenija

Izjemen srednjeveški kodeks bo obiskal matično župnijo na Pivškem

Petek, 22. februar

Slavino pri Postojni bo nocoj obiskal Slavinski misal, iluminiran srednjeveški rokopisni kodeks iz leta 1481, ki so ga izdelali na južnem Nemškem za eno od podružničnih cerkva takrat obsežne župnije Slavina. Ta izjemen dokument slovenske zgodovine in jezika je v lanskem letu evropske kulturne dediščine za 63.000 evrov kupil NUK.

Slovenija

Primorska poje že 50 let navdušuje ljubitelje zborovskega petja

Petek, 22. februar

Glasba in petje sta na Primorskem v času raznarodovanja pomagala pri ohranjanju narodne zavesti in slovenskega jezika. V duhu povezovanja ljudi na obeh straneh meje se je rodila revija Primorska poje, ki bo letos 50. po vrsti povezala ljubitelje zborovskega petja. Začela se bo nocoj v Dobrovem, slavnostni koncert pa bo prihodnji teden v Portorožu.

Slovenija

V ajdovski Lokarjevi galeriji razstava primorskih umetnikov

Petek, 22. februar

V Lokarjevi galeriji v Ajdovščini bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo Mozaik, ki je namenjena novim članom Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Na ogled bodo kiparska dela Tamare Bregar ter likovna dela Sonje Makuc in Bogdana Sobana.

Slovenija

Ob 20. svetovnem dnevu materinščine: Vsak materni jezik šteje

Četrtek, 21. februar

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco je leta 1999 današnji dan razglasila za mednarodni dan maternih jezikov. Ob 20-letnici je generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay opozorila na pomen vseh maternih jezikov. Poudarila je, da vsak jezik šteje in prispeva h gradnji miru in trajnostnega razvoja.

Slovenija

Zoran Poznič kandidat za novega kulturnega ministra

Sreda, 20. februar

Predsedstvo SD je danes potrdilo predlog stranke, da je njihov kandidat za novega ministra za kulturo direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje Zoran Poznič, so za STA uradno potrdili v SD. S predlogom so že seznanili premierja Marjana Šarca, kandidata pa bodo predstavili na novinarski konferenci ob 16. uri.

Slovenija

Življenje pesnika, prevajalca in politika Jaše Zlobca je bila njegova revolucija

Sreda, 20. februar

Pri Cankarjevi založbi so v knjigi Moje življenje je moja revolucija izšle vse pesmi in izbrana publicistika Jaše Zlobca. Kot so spomnili na današnji predstavitvi v knjigarni Konzorcij, je bil Zlobec književnik, prevajalec in publicist, ki je bil tudi velik borec za človekove pravice in je pomemben pečat pustil tudi v političnem delovanju.

Slovenija

Arhitektura - inventura v CD prerez dveletnega snovanja arhitektov

Sreda, 20. februar

V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo drevi odprli tradicionalno pregledno razstava Društva arhitektov Ljubljane (DAL) Arhitektura - inventura, ki bo predstavila prerez snovanja članov društva v zadnjih dveh letih. Po besedah urednice kataloga Kristine Dešman je v primerjavi s prejšnjo razstavo letos več obsežnejših projektov.