Slovenija

V novogoriškem gledališču danes premierno Pod svobodnim soncem

četrtek, 30. november

V SNG Nova Gorica bodo nocoj premierno uprizorili predstavo Pod svobodnim soncem, nastalo po zgodovinskem romanu Frana Saleškega Finžgarja. Uprizoritev je koprodukcija treh ustanov, poleg novogoriškega in mariborskega gledališča sodelujeta še Cankarjev dom in Zavod Škrateljc. Predstavo v priredbi Gorana Vojnovića je režiral Aleksandar Popovski.

Slovenija

V MAO odprtje osrednje razstave v letošnjem Ravnikarjevem letu

četrtek, 30. november

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bodo drevi odprli razstavo Struktura modernosti: Iskanja Edvarda Ravnikarja, ki je osrednja razstava v letošnjem Ravnikarjevem letu. Namesto pregleda celotnega opusa bo predstavila kompleksnost razvoja, dilem, sprememb in usode nekaterih ključnih Ravnikarjevih del.

Slovenija

Knjižnica v Borovnici se seli v lastne prostore

sreda, 29. november

Knjižnica Marje Boršnik v Borovnici, ki je doslej kot enota vrhniške knjižnice delovala v najetih prostorih, je v teh dneh začela seliti svoje gradivo v nove prostore v neposredni bližini. Lastne prostore, dostopnejše tudi ranljivim skupinam, jim je zagotovila občina. V njih bo knjižnica začela delovati po novem letu.

Slovenija

JAK po Slovenskem knjižnem sejmu: Naša skrb so velike in male založbe

sreda, 29. november

Slovenski knjižni sejem (SKS), ki je potekal minuli teden na Gospodarskem razstavišču, je bil po oceni organizatorjev uspešen. Sejem s 105 razstavljavci je obiskalo skoraj 52.200 ljudi, kar je 15 odstotkov več kot lani. So se pa na družbenih omrežjih in v medijih pojavili po navedbah Javne agencije RS za knjigo določeni napačni podatki.

Slovenija

Na Slovenski matici posvet o literarni zapuščini Borisa Pahorja

sreda, 29. november

Na Slovenski matici bo danes potekal posvet o literarni in kulturni zapuščini lani preminulega tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Namenili so ga predstavitvi glavnih dosežkov iz prvega leta znanstvenoraziskovalnega projekta Književna republika Borisa Pahorja, ki poteka pod okriljem Inštituta za kulturno zgodovino pri ZRC Sazu.

Slovenija

Decembrski sejem ilustracije letos na Stritarjevi v središču mesta

ponedeljek, 27. november

Decembrski sejem ilustracije, ki bo tudi v 9. izdaji ponudil možnost za ogled in nakup ilustracij najvidnejših domačih ustvarjalcev, bo zaradi prenove Vodnikove domačije, kjer običajno poteka, odprt na Stritarjevi ulici v središču mesta. Od 2. do 24. decembra bo na njem sodelovalo 32 avtoric in avtorjev, dan prej ga bodo odprli tudi na spletu.

Slovenija

Na gradu Rajhenburg pri Brestanici danes začetek 21. Luksuz festivala poceni filma

petek, 24. november

Na gradu Rajhenburg pri Brestanici se danes ob 14. uri začenja dvodnevni 21. Luksuz festival poceni filma. Festivalski program prinaša vrsto dokumentarnih, igranih in animiranih filmov mladih avtorjev iz Slovenije, Irana, Srbije, Kube, Belgije, Nemčije, Estonije, Švice, Španije, Latvije, Kirgizistana, Češke, Kosova, Hrvaške in Romunije.