Slovenija

Razstava o dramatizacijah Hlapca Jerneja za 70 let gledališkega muzeja

Torek, 29. november

V Slovenskem gledališkem inštitutu bodo 70-letnico ustanovitve obeležili z razstavo o dramatizacijah Hlapca Jerneja Ivana Cankarja. Razstavo z naslovom 40 let sem delal: Iz naših zbirk: Hlapec Jernej - od Cankarja do Skrbinška in Delaka bodo odprli danes, na obletnico ustanovitve predhodnika, Slovenskega gledališkega muzeja. Odprtje bo ob 18. uri.

Slovenija Svet

V Rabatu o vpisu tradicije reje lipicancev in čebelarstva na Unescov seznam

Ponedeljek, 28. november
pripravila Tatjana Zemlič

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine bo na svojem 17. zasedanju, ki ga od danes do 3. decembra v Rabatu gosti Maroko, odločal v vpisu tradicije reje lipicancev in čebelarstva v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Slovenija

V Ljubljani začetek 19. festivala Animateka

Ponedeljek, 28. november

S posebno projekcijo v Kinodvoru, ki bo predstavila filmski program po izboru letošnje festivalske žirije, se v Ljubljani začenja 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Letošnja rdeča nit je francoski animirani film, letošnja novost pa program Slonove TV specialke, ki bo predstavil animirane filme, narejene za televizijo.

Slovenija

Za ljubitelje knjige danes še zadnja priložnost za obisk knjižnega sejma v živo

Nedelja, 27. november

Na Gospodarskem razstavišču danes še zadnji dan v živo poteka 38. Slovenski knjižni sejem. Ljubitelji knjige imajo še do 18. ure čas, da kupijo kakšno od knjig s sejemskim popustom ali se udeležijo katerega od številni dogodkov, ki potekajo na štirih odrih. Na spletu bo sejem, ki je letos prvič hibriden, potekal še do 4. decembra.

Slovenija

V mariborskem Baletu Madame Bovary Valentine Turcu

Sobota, 26. november

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes premierno izvedel dramski balet Madame Bovary v koreografiji in režiji Valentine Turcu. Delo je nastalo po motivih istoimenskega romana Gustava Flauberta z odlomki iz glasbenega opusa Frederica Chopina, Philipa Glassa in še nekaterih drugih skladateljev.

Slovenija

Naj knjiga leta 38. SKS Življenje v sivi coni Davida Zupančiča

Petek, 25. november

Na 38. Slovenskem knjižnem sejmu (SKS) so danes podelili veliko nagrado SKS - naj knjiga leta 2022. Prejel jo je David Zupančič za knjigo Življenje v sivi coni, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Zmagovalno knjigo so z glasovanjem izmed desetih nominiranih izbrali obiskovalci spletne strani sejma.

Slovenija

V Galeriji Loža Odpadniške zgodovine Marine Gržinić in Aine Šmid

Petek, 25. november

V koprski Galeriji Loža bodo nocoj odprli razstavo Marine Gržinić in Aine Šmid z naslovom Odpadniške zgodovine. Svojevrsten in kompleksen projekt sta avtorici razvijali skozi celo leto. Razstavo so pripravili ob 40-letnici izjemno plodne, uspešne in dolgožive ustvarjalne poti obeh avtoric.

Slovenija

Carmina Slovenica z deli baročnih skladateljic v zvočnem projektu Philomela

Petek, 25. november

Dirigentka in umetniška vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec bo nocoj v kulturni četrti Minoriti v Mariboru premierno predstavila projekt Philomela, ki spaja glasbo baročnih skladateljic z arhitekturnimi prostori. Poslušalci bodo lahko vsebino slišali s pomočjo tehnologije na označenih geografskih točkah.