Slovenija

Donizettijeva Hči polka v izvedbi mariborske Opere prvič pred občinstvom

Petek, 15. oktober

Po premieri v neposrednem radijskem in spletnem prenosu v marcu bo komična opera Gaetana Donizettija Hči polka v izvedbi Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor danes prvič izvedena pred občinstvom. Delo, v katerem je Donizetti združil francoski humor z italijanskim belcantom, je nastalo v režiji Krešimirja Dolenčića.

Slovenija

Poezija se vrača na mariborske ulice

Petek, 15. oktober

Na mariborskih ulicah lahko mimoidoči danes znova prebirajo poezijo izbranih slovenskih pesnikov in pesnic. Plakati z izvirnimi ilustracijami mladih ilustratork in ilustratorjev bodo nagovarjali ljudi do konca prihodnjega tedna.

Slovenija

Narodni in Prirodoslovni muzej Slovenije ob 200-letnici z dnevom odprtih vrat

Petek, 15. oktober

Ob 200. obletnici ustanovitve prvega muzeja na Slovenskem - Deželnega muzeja v Ljubljani - bosta Narodni muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije pripravila dan odprtih vrat, v okviru katerega pripravljajo niz brezplačnih prireditev. Za obiskovalce bosta med zanimivejšimi popoldanska sklopa Muzejsko zaodrje in Interaktivni muzej.

Slovenija

DSS v sezono z novostjo - Ciklom 1808

Četrtek, 14. oktober

Koncertna sezona 2021/2022 Društva slovenskih skladateljev (DSS) bo ponudila več kot 50 novih solističnih, komornih in orkestralnih skladb. Program je, kot je na današnji predstavitvi dejal predsednik društva Nenad Firšt, "tako ambiciozen, kot smo ga navajeni".

Slovenija

Slovenski filmi odslej na voljo na novi platformi videa na zahtevo

Četrtek, 14. oktober

ZKP RTV Slovenija je s Slovenskim filmskim centrom in z neodvisnimi producenti vzpostavila slovensko in angleško različico Filmoteke. Z novo platformo videa na zahtevo želijo gledalcem omogočiti izbor domačih filmskih naslovov. Trenutno je dostopnih 50 naslovov: največje slovenske klasike, sodobni in na mednarodnih festivalih nagrajeni filmi.

Slovenija

Festival Kinotrip s filmi po izboru mladih

Četrtek, 14. oktober

V Kinodvoru se drevi začenja 6. mednarodni filmski festival Kinotrip - mladi za mlade. Ponudil bo šest raznolikih celovečernih filmov s spremljevalnim dogajanjem, vse po izboru mladih članov letošnjega Kinotripovega filmskega kluba. Odprl ga bo film Življenje brez Sare Amat v režiji Laure Jou. Festival se bo zaključil v soboto.

Slovenija

V Pokrajinskem muzeju Celje nova razstava Zloščeno do visokega sijaja

Četrtek, 14. oktober

V Pokrajinskem muzeju Celje bodo drevi odprli novo občasno razstavo Zloščeno do visokega sijaja, kositrno posodje iz muzejskih zbirk, avtorja Davorja Mlinariča. Na razstavi so na ogled predmeti, ki jih hrani celjski muzej in tudi izdelki iz celjskih kositrarskih delavnic, o katerih ni znano veliko, je za STA povedal Mlinarič.

Slovenija

Festival Indigo vabi v Cukrarno na Masovno hipnozo

Sreda, 13. oktober

Na novi lokaciji v Cukrarni se danes začenja 6. izdaja festivala Indigo, ki bo do petka ponudil več dogodkov pod naslovom Masovna hipnoza, čez slab teden pa še pogovor med sodobnima mislecema Yanisom Varoufakisom in Slavojem Žižkom. Festival bo po napovedi ponudil razmislek o nekaterih aktualnih vprašanjih, ki bremenijo naš vsakdan.