Slovenija

Na Velikem odru Drame premiera izvirne glasbene uprizoritve Cyrano de Bergerac

sobota, 13. april

Zadnja premiera SNG Drama Ljubljana na Velikem odru pred obnovo poslopja bo izvirna glasbena uprizoritev drame Edmonda Rostanda Cyrano de Bergerac po priredbi sodobnega angleškega dramatika Martina Crimpa v režiji Tina Grabnarja. Uprizoritev poleg vprašanja zunanje in notranje lepote načenja tudi za današnji dan vrsto pomembnih aktualnih tem.

Slovenija

V Iniciativi za kulturo med drugim o nujnosti pravice do zagovora pri razpisih

četrtek, 11. april

V Iniciativi za kulturo menijo, da je ministrstvo za kulturo dobro pripravilo predlog Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031, Akcijski načrt 2024-2027 pa ocenjujejo kot precizen in konkreten. Na oboje so v javni obravnavi podali pripombe, na današnji novinarski konferenci pa opozorili na težavi, ki se jim zdita najbolj pereči.

Slovenija

Slikarka Elda Piščanec odslej tudi v knjigi

četrtek, 11. april

V Narodni galeriji so predstavili knjigo Segam po nebesnih zvezdah, v kateri je Metka Pekle podala življenjsko zgodbo slikarke Elde Piščanec. Avtorica, ki je umetničina pranečakinja, je v pogovoru z urednico Mladinske knjige Nelo Malečkar spregovorila o knjigi in razgibanem življenju ene od prvih treh likovnih umetnic z akademsko izobrazbo pri nas.

Slovenija

V Berlinu ob koncu razstave slovenskega čebelarstva še simpozij

četrtek, 11. april

V berlinskem Muzeju evropskih kultur (MEK) bo ob zaključku razstave o slovenskem čebelarstvu Bujna Slovenija: O čebelah in ljudeh, ki so jo odprli junija lani, danes potekal mednarodni simpozij z naslovom Čebele za mir na temo politične razsežnosti opraševalcev, so sporočili iz Slovenskega kulturnega in informacijskega centra (Skica) Berlin.

Slovenija

Jakopičeva nagrajenka Ančka Gošnik Godec: Zame je največja nagrada dobro dokončano delo

sreda, 10. april

V Moderni galeriji so nocoj podelili nagrade in priznanja Riharda Jakopiča. Nagrado za življenjsko delo je kot ena redkih umetnic in povrh še ilustratork prejela Ančka Gošnik Godec. Kot je dejala za STA, se ni nikoli ukvarjala s temi vprašanji. "Svoje delo sem imela zelo rada in vesela sem bila vsakega dobro dokončanega izdelka," je poudarila.

Slovenija

Šteger v odprtem pismu: Po Frankfurtu in Bologni - krčenje, krčenje, krčenje

sreda, 10. april

Pred letom dni so bile oči evropske založniške javnosti uprte v Slovenijo, je spomnil programski vodja založbe Beletrina Aleš Šteger in obenem opozoril na današnje razmere: "Če se predstavljamo kot nacija knjige, kot narod z najintenzivnejšo knjižno kulturo v Evropi, mora tej samovšečni samoinscenaciji slediti tudi realnost na terenu," je zapisal v odprtem pismu.

Slovenija

V Mestnem muzeju Ljubljana pogled na oblačilni videz Ljubljančanov v preteklosti

sreda, 10. april

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo zvečer odprli razstavo Od korzeta do žaketa: Oblačilni videz Ljubljančanov, 1850-1950. Združuje okoli 400 kosov iz tekstilne zbirke muzeja in skozi več vsebinskih sklopov predstavi sporočilno vrednost oblačil. V prihodnjem tednu ji bodo dodali še razstavi sodobnih kreacij mladih modnih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Slovenija

V ospredju letošnjega pisateljskega srečanja vojne in okoljske katastrofe

torek, 9. april

Na Bledu in v Ljubljani bo v organizaciji Slovenskega centra PEN v sodelovanju z Mednarodnim PEN od 15. do 18. aprila potekalo 56. mednarodno srečanje pisateljev. Kot je za STA povedala predsednica Slovenskega centra PEN Tanja Tuma, sta med cilji srečanja dialog med različno mislečimi ter pogovor o vojni v Gazi in Ukrajini ter konfliktih v Afriki.