Slovenija

Začenja se 4. Kranjski igralski filmski festival

sobota, 15. junij

S podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev se bo drevi ob 20. uri v Kranju začel 4. Kranjski igralski filmski festival Krafft. Že pred tem bosta popoldne potekala tudi mojstrska tečaja. Do 22. junija se bo na festivalu zvrstilo 18 filmov tekmovalnega in spremljevalnega programa ter vrsta drugih dogodkov.

Slovenija

Letošnja poletna muzejska noč vabi na skupno 357 dogodkov

sobota, 15. junij

Slovenski muzeji danes vabijo na poletno muzejsko noč, ki tradicionalno poteka že od leta 2002. Gre za največjo promocijsko akcijo slovenskih muzejev in galerij, ki se ji pridružujejo tudi drugi zavodi in ustanove. Letos je 79 muzejev, galerij in drugih zavodov brezplačen in pester program pripravilo na 162 prizoriščih in vabijo na 357 dogodkov.

Slovenija

V Notranjskem muzeju razstava o plemstvu na Postojnskem

petek, 14. junij

V Notranjskem muzeju so danes odprli razstavo z naslovom Kamen na kamen - palača! Plemstvo na Postojnskem, ki so jo pod mentorstvom kustosinje Ane Čič pripravile štiri nadobudne udeleženke muzejskega andragoškega programa Muzej za zelence, ki je potekal v sodelovanju z Ljudsko univerzo Postojna. Temo so si "raziskovalke" izbrale same.

Slovenija

Novi slovenski triler: Ženske se rešijo same

petek, 14. junij

V sklopu 20. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina je bil v četrtek zvečer prvič na ogled slovenski triler Pa tako lep dan je bil, celovečerni prvenec Perice Raia. Kot je ob filmu povedal režiser, je želel, da se po več kot 20 letih, kolikor je minilo od Varuha meje, v žanr vrnejo protagonistke in se na koncu rešijo same.

Slovenija

Grossmann Tales - 20 intervjujev kot osebna izkaznica festivala

petek, 14. junij

Ena od paradnih disciplin pravkar potekajočega 20. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina so častni gostje. Skoraj vse od začetka v Ljutomer prihajajo legende, ki navdušenje nad žanrom delijo z organizatorji in občinstvom. Njihova razmišljanja so zdaj izšla v knjigi Grossmann Tales, 20 years - 20 interviews Dejana Ognjanovića.

Slovenija

Ob slovensko-italijanski meji želijo ovrednotiti dediščino kaštelirjev

četrtek, 13. junij

Ob meji med Slovenijo in Italijo bodo v prihodnjih dveh letih raziskali ostanke več prazgodovinskih utrdb in jih uredili za ogled, so povedali na današnji novinarski konferenci v Kopru ob začetku izvajanja projekta KAŠTellieri. Na Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper bodo ob tem ustanovili Arheološki inštitut Zgornjega Jadrana.

Slovenija

Poklon arhitektu Saši Devu z razstavo v Plečnikovi hiši

četrtek, 13. junij

V Plečnikovi hiši bo drevi ob 19. uri odprtje razstave Saša Dev, arhitekt, s katero se posvečajo njegovemu ustvarjanju ter velikemu vplivu na urbani razvoj in podobo Maribora danes. Zasnovala sta jo arhitekt Stojan Skalicky in direktorica Umetnostne galerije Maribor Simona Vidmar. Razstava bo na ogled do 6. oktobra.

Slovenija

Na gradu Fužine razstava o njegovem življenju

četrtek, 13. junij

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki domuje na gradu Fužine, se drevi odpira razstava Grad - koncepti, predmeti, prostori. Neposredno soočenje gradu in muzejskih predmetov v središče ne postavlja stavbne zgodovine, ampak predvsem življenje gradu.