Slovenija

Slovenija v knjižnem Frankfurtu z devetimi dogodki

Torek, 15. oktober

Slovenija se bo na knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki bo potekal od 16. do 20. oktobra, mednarodnemu občinstvu predstavljala s stojnico in devetimi dogodki s slovenskimi avtoricami in avtorji z novimi knjižnimi prevodi v nemščini. Drevišnjega odprtja sejma se bo udeležil tudi minister za kulturo Zoran Poznič, ki se bo na sejmu mudil še v sredo.

Slovenija

V Koloseju premiera filma Preboj o bitki na Menini planini

Torek, 15. oktober

V Koloseju bo drevi premiera filma Preboj. Zgodba filma je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je napisal partizanski komandant Franc Sever Franta, ki je leta 1945 v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenja skoraj 500 borcev in bork. Režijo filma podpisuje Dejan Babosek.

Slovenija

V Mariboru se začenja Festival Borštnikovo srečanje

Ponedeljek, 14. oktober

Z mednarodno konferenco o razvoju občinstev v gledališču se bo danes v prostorih Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor začel 54. Festival Borštnikovo srečanje. Doslej najobsežnejši program tega osrednjega gledališkega festivala v Sloveniji med drugim prinaša v dveh tednih 42 gledaliških uprizoritev iz Slovenije in tujine.

Slovenija

Žički kartuziji nova državna sredstva za obnovo

Nedelja, 13. oktober

Konjiška občina je skupaj s tamkajšnjo splošno knjižnico, ki upravlja z Žičko kartuzijo, uspela na letošnjem razpisu ministrstva za kulturo za obnovo kulturne dediščine. V sklopu projekta bodo tako nadaljevali z obnovo zgornjega gospodarskega poslopja, ki so se je septembra že lotili, zaključena pa bo predvidoma do maja naslednjega leta.

Slovenija

V ljubljanski Drami Lorencijevi Pogovori o ljubezni

Sobota, 12. oktober

Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bo ob 20. uri premiera avtorskega projekta Pogovori o ljubezni v režiji Jerneja Lorencija. Projekt je nastal skozi raziskovanje teme ljubezni v različnih družbenih, jezikovnih in kulturnih kontekstih. Besedilo mednarodne koprodukcije so prispevali ustvarjalci uprizoritve.

Slovenija

Z izpričanimi njenimi zgodbami se sklepa 25. Mesto žensk

Sobota, 12. oktober

S simpozijem, ki spremlja izid dela Dialektika spola Shulamith Firestone v slovenščino, ter performansom In Posse: ženska sperma Charlotte Jarvis se izteka jubilejna, 25. izdaja mednarodnega festivala sodobne umetnosti Mesto žensk. V nedeljo za veliki finale sledi še skupna zabava Mesta žensk in Mednarodnega festivala računalniške umetnosti.

Slovenija

V kinih nove dogodivščine Koyee in nagajivih predmetov

Sobota, 12. oktober

V Kinodvoru bo danes ob 10. uri premiera ob začetku redne distribucije drugega sklopa animiranih filmov Koyaa in nagajivi predmeti režiserja Kolje Sakside. Še ena projekcija bo v mestnem kinu na sporedu ob 11.30, obe bosta pospremljeni z dokumentarnim filmom o nastajanju serije. Novost je, da Koyii po novem predmeti nagajajo tudi v mobilni igri.