Slovenija

V galeriji ZDSLU odprt sedmi Zimski salon

Nedelja, 5. december

V galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) v Ljubljani so postavili 7. prodajni Zimski salon. Na njem sodeluje 79 umetnikov, članov zveze, za razliko od lanskega leta pa so dela poleg spletne razstave razstavljena tudi v fizični obliki. Salon bo odprt do 15. januarja, so sporočili iz ZDSLU.

Slovenija

Slovenski knjižni sejem se poslavlja s povabilom na prihodnjega

Sobota, 4. december

Z nocojšnjo zaključno prireditvijo na sejemski spletni strani se počasi poslavlja 37. slovenski knjižni sejem, ki letos že drugo leto poteka na spletu. Na njej so razglasili dobitnika Schwentnerjeve nagrade, ki je letos Pavle Učakar, dolgoletni likovni urednik pri Mladinski knjigi. Sejem sicer poteka še v nedeljo.

Slovenija

SKS: Naj knjiga leta Devica, kraljica, vdova, prasica Erice Johnson

Petek, 3. december

Knjiga Devica, kraljica, vdova, prasica Erice Johnson Debeljak je postala naj knjiga leta 2021. Izbrali so jo obiskovalci letošnjega 37. slovenskega knjižnega sejma (SKS), ki poteka na spletu. Delo, ki ga je avtorica napisala po moževi smrti, "z drznim naslovom drzno premika meje in razbija tabuje, pa ne samo nekdanje, ampak tudi sočasne".

Slovenija

Objavljen poziv za Cankarjevo nagrado

Petek, 3. december

Upravni odbor Cankarjeve nagrade je objavil javni poziv k oddaji predlogov za nagrado v letu 2021. Namenjena je ustvarjalcem, ki so s svojim izvirnim literarnim delom v slovenskem jeziku s kateregakoli področja Cankarjevega ustvarjanja trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Predloge zbirajo do 5. januarja 2022.

Slovenija

Surs: Lani kljub epidemiji povprečno 30 kulturnih prireditev na dan

Petek, 3. december

Statistični urad RS (Surs) je ob letošnji obletnici rojstva pesnika Franceta Prešerna oziroma ob Ta veselem dnevu kulture pripravil nekaj statistik za leto 2020. Po statističnih podatkih se je lani kljub pandemičnim razmeram vsak dan zvrstilo povprečno 31 kulturnih prireditev. Vsak prebivalec Slovenije je za kulturo potrošil povprečno 177 evrov.

Slovenija

Tokratni Ta veseli dan kulture tudi z dogodki v živo

Petek, 3. december

Letošnje praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 obeležujemo pod imenom Ta veseli dan kulture, bo letos potekalo v hibridni obliki. Kulturne institucije bodo letos v nasprotju z lanskim letom lahko nekaj dogodkov pripravile v živo, nekaj pa jih bo na spletu.

Slovenija

Slovenijo bo na 59. beneškem bienalu zastopal slikar Marko Jakše

Sreda, 1. december

Slovenijo bo na 59. beneškem bienalu, mednarodni razstavi likovnih umetnosti, ki bo potekala od 23. aprila do 27. novembra 2022, zastopal slikar Marko Jakše. Jakšetova razstava bo vključevala platna iz njegovih različnih obdobij, so sporočili iz Moderne galerije.

Slovenija

V novogoriškem gledališču premiera predstave o tridesetletnicah

Sreda, 1. december

V SNG Nova Gorica bodo drevi krstno uprizorili tragikomično predstavo z naslovom Tridesetletnice, za katero sta besedilo spisali Eva Mahkovic in Tereza Gregorič, režirala pa jo je Tijana Zinajić. Po režiserkinih besedah je igra, ki govori o prijateljstvu in je obenem tudi kritika sodobne družbe, v prvi vrsti predstava o zapoznelem odraščanju.