Slovenija

Od danes spet študij v čitalnicah Nuka

Petek, 5. junij

Potem ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje v četrtek objavil posodobljena priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom v knjižnicah, čitalnicah in arhivih, je Narodna in univerzitetna knjižnica (Nuk) danes odprla vrata svojih čitalniških prostorov. Uporabnikom je na voljo 80 čitalniških mest in štiri računalniške delovne postaje.

Slovenija

Zasebni agenciji ARTSTAR in ARTINDEX za ureditev trga z umetninami

Četrtek, 4. junij

Slovenija je dobila zasebni agenciji ARTSTAR in ARTINDEX. Prva je agencija za certificiranje in cenitev umetnin, druga bo raziskovala umetniški trg in ponujala dostop do cen del slovenskih umetnikov. Z njima želijo po besedah direktorja galerije in dražbene hiše SLOART Damjana Kosca odpraviti anomalije na slovenskem umetniškem trgu.

Slovenija

Desetnica Jani Bauer za delo Ding dong zgodbe z ilustracijami Bojane Dimitrovski

Četrtek, 4. junij

Jana Bauer je dobitnica nagrade desetnica za najboljše otroško ali mladinsko delo zadnjih treh let. Za knjigo Ding dong zgodbe z ilustracijami Bojane Dimitrovski ji jo je danes podelilo Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Delo sodi v kratko fantastično prozo, izšlo pa je leta 2018 pri KUD Sodobnost International.

Slovenija

Vilenica letos o širjenju in krčenju Evrope

Sreda, 3. junij

Jubilejni, 35. mednarodni literarni festival Vilenca bo potekal med 8. in 13. septembrom, njegova tema pa bo Evropa se širi in krči; Quo vadis? je navedeno na festivalski spletni strani. Organizatorji zaenkrat podrobnih informacij o programu in izvedbi festivala ne dajejo, saj bodo vse, vključno z imeni letošnjih nagrajencev, razkrili 18. junija.

Slovenija

Svetlobna gverila letos na temo petih elementov

Sreda, 3. junij

Med 15. junijem in 11. julijem bo po Ljubljani potekala 14. izdaja festivala Svetlobna gverila, katere tema Pet elementov bo povezana z naravo in njenimi mogočnimi silami. Koncept festivala se opira na starodavno tradicijo štirih osnovnih elementov, voda, zrak, zemlja, ogenj, ki se jim pridružuje peti element. Ta je lahko skrivnostna snov vesolja.

Slovenija

Ljubljana festival pripravljen za 68. sezono z Ano Netrebko in milansko Scalo

Torek, 2. junij

Festival Ljubljana je kljub koronakrizi uspel pripraviti program za 68. poletni festival, ki bo prestolnico obogatil med 2. julijem in 30. avgustom. Zamenjavo za napovedovane ansamble, kot sta Bolšoj teater in orkester iz Pittsburgha, so našli v gostih, ki so si jih želeli že več let, denimo Ani Netrebko, sodelovalo bo tudi več domačih umetnikov.

Slovenija

V kinodvorano vabita Kinodvor in Slovenska kinoteka

Ponedeljek, 1. junij

Kinematografom, ki po koncu epidemije novega koronavirusa ponovno odpirajo vrata, se v tem tednu pridružujeta ljubljanski Kinodvor in Slovenska kinoteka. V Kinodvoru bodo projekcije zagnali že danes s filmom Jadralke Alexa Holmesa, v Slovenski kinoteki pa so za torkov ponovni začetek pripravili projekcijo filma Praznični dan Jacquesa Tatija.

Slovenija

Kozinova nagrada Boru Turelu za elektroakustični opus

Ponedeljek, 1. junij

Bor Turel je dobitnik 27. Kozinove nagrade, ki jo svojim članom podeljuje Društvo slovenskih skladateljev (DSS). Nagrado bo prejel za zaokrožen skladateljski opus s področja elektroakustične glasbe. Podelitev bo 4. junija opoldne v Kogojevi dvorani DSS, so sporočili z društva.