Slovenija

Arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar praznuje 80 let

Sobota, 22. januar

Arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar danes praznuje 80 let. Njene scenografije so vzbudile pozornost z umikom od tradicije in novim razumevanjem prostora. Pozneje se je posvetila še kostumografiji in režiji, vzporedno je ves čas delala kot arhitektka. Pri Mladinski knjigi je pravkar izšel njen leposlovni prvenec Drobnarije.

Slovenija

Rezultati programskega razpisa naleteli na nekatere ostre kritike

Petek, 21. januar

Rezultati programskega razpisa ministrstva za kulturo za kulturne programe v umetnosti, ki so izključili nekaj nevladnih organizacij in društev, so naleteli na številne kritične odzive. Zaskrbljenost nad rezultati so med drugim izrazili v kolegiju direktorjev slovenskih gledališč in v Mini teatru, svoj pogled je podal tudi Klemen Ramovš.

Slovenija

Pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije razstava o identitetah

Petek, 21. januar

Pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije bodo ob 11. uri odprli mednarodno potujočo razstavo Identiteta na prepihu. Razstava govori o fizičnih premikih, migracijskih procesih, ki so potekali v 20. stoletju po Evropi in oblikovali identitete milijonov ljudi.

Slovenija

V ljubljanski Operi Donizettijev Ljubezenski napoj

Četrtek, 20. januar

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo ob 19.30 premierno uprizorili komično opero Ljubezenski napoj Gaetana Donizettija. Delo železnega repertoarja je postavil hrvaški gledališki režiser Krešimir Dolenčić, pevce in orkester pa bo vodil gostujoči dirigent Simon Krečič.

Slovenija

Za novomeški grad Grm obet temeljite prenove

Torek, 18. januar

Novomeški grad Grm, v katerem delujeta novomeška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in enota za Dolenjsko in Belo krajino Zgodovinskega arhiva Ljubljana, naj bi predvidoma v prihodnjih petih letih temeljito prenovili. Za njegovo energetsko sanacijo je država rezervirala približno štiri milijone evrov.

Slovenija

V Klubu CD risani koncert Boštjana Narata in Izarja Lunačka

Torek, 18. januar

V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo v sklopu Cankarjevih torkov drevi risani koncert, na katerem bosta moči združila glasbenik Boštjan Narat in stripar Izar Lunaček. Recept je preprost: Boštjan odpoje 16 avtorskih pesmi, Izar pa za vsako sproti nariše stripovsko ilustracijo, ki se - medtem ko nastaja - projicira na platno za njima, so zapisali v CD.

Slovenija

Pokrajinski muzej Celje ob 140-letnici z željo po predstavitvi rimskih fresk

Ponedeljek, 17. januar

V Pokrajinskem muzeju Celje, ki letos praznuje 140-letnico delovanja, so predstavili lanskoletne dejavnosti in napovedali projekte za letos. V jubilejnem letu si po besedah direktorja Staneta Rozmana želijo predstaviti stenske in stropne poslikave, odkrite na Muzejskem trgu, za kar morajo postaviti razstavišče, kar pa ni odvisno le od muzeja.