Slovenija

Začenja se festival Oko besede

Četrtek, 23. september

V Murski Soboti se danes začenja 26. srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede. Osrednji dogodek tridnevnega srečanja bo v petek, ko bodo v Gledališču Park podelili jubilejno 25. večernico, nagrado Večera za mladinsko književnost. Letos jo prejme Sebastijan Pregelj.

Slovenija

Na mariborskem Glavnem trgu Operna noč

Četrtek, 23. september

Na lani obnovljenem Glavnem trgu v Mariboru bo nocoj Operna noč, na kateri bodo lahko obiskovalci prisluhnili orkestru, zboru in opernim solistom Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Pod taktirko Simona Krečiča bodo na odru na prostem izvedli vrsto uspešnic iz italijanske, francoske in slovenske operne zakladnice.

Slovenija

V Postojni se začenja 59. Linhartovo srečanje

Četrtek, 23. september

Po lanski odpovedi festivala Linhartovo srečanje, ki se je pred tem lahko pohvalil z neprekinjeno 60-letno zgodovino, ga bodo letos izpeljali v živo. Na srečanju, ki bo potekalo do sobote, se bo v tekmovalnem delu predstavilo sedem predstav, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Občine Postojna.

Slovenija

V CD slavnostna premiera Vojnovićevega filma Nekoč so bili ljudje

Sreda, 22. september

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center organizira v sodelovanju s Cankarjevim domom (CD), bo drevi slavnostna premiera igranega celovečerca Nekoč so bili ljudje koscenarista in režiserja Gorana Vojnovića. V trilerju se v navezavi na begunsko tematiko odvija osebna drama protagonistov Lea in Vučka ter njunih bližnjih.

Slovenija

Sanremo slovenski predstavnik za kandidaturo za mednarodnega oskarja 2022

Torek, 21. september

Po uspešni mednarodni festivalski poti in napovedani distribuciji na treh kontinentih je film Sanremo v režiji Miroslava Mandića še slovenski predstavnik, ki se bo potegoval za kandidaturo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film 2022, so sporočili iz Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Slovenija

Na 27. Mestu žensk z roko v roki skozi preteklost v prihodnost

Ponedeljek, 20. september

Že 27. izdajo mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk je že napovedalo nekaj preddogodkov, 1. oktobra pa bo na sporedu še dogodek Hočem osvojiti svet 2.1 - Igralka na prepihu kultur. Pravi start bo 2. oktobra s performansom Dr. Xenie in koncertom z Aisho Devi na čelu, sklep pa bo 18. oktobra s predstavo Sylvia Fabriceja Murgie.

Slovenija

Začenjajo se srečanja EUNIC Reads v okviru projekta Europe Readr

Ponedeljek, 20. september

Združenje evropskih kulturnih inštitutov v Sloveniji EUNIC Slovenija danes v Izoli začenja z nizom srečanj in pogovorov o knjigah in branju z naslovom EUNIC Reads - EUNIC bere. Program, ki bo gostil številne tuje avtorje iz različnih držav članic EU, je del projekta EuropeReadr slovenskega predsedovanja Svetu EU. Zaključil se bo 26. septembra.

Slovenija

V Mini teatru glasbeno-odrska priredba Kovačičevih Zgodb s panjskih končnic

Sobota, 18. september

V Mini teatru bo drevi premiera predstave Zgodbe s panjskih končnic, ki je nastala po motivih istoimenske knjige Lojzeta Kovačiča. Avtorski projekt Petre Govc prinaša šest zgodb. Prepleten je z glasbenimi, poetičnimi in koreografskimi vložki, ki so avtorska dela šestih sodelujočih glasbenikov in glasbenic.