Slovenija

V Novi Gorici se začenja festival Mesto knjige

Petek, 11. junij

V Novi Gorici se začenjata knjižni festival in sejem Mesto knjige z naslovom Večjezičnost, ki bosta potekala do 18. junija. Na Trgu Evropa danes ob 20. uri pripravljajo pogovor s pisateljico Erico Johnson Debeljak. V pogovoru, ki ga bo vodil novinar Marko Crnkovič, bo predstavila svojo zadnjo knjigo Devica, kraljica, vdova, prasica.

Slovenija

Začel se bo festival Junij v Ljubljani z muzikalom Turandot

Petek, 11. junij

Festival Junij v Ljubljani se bo drevi na Kongresnem trgu začel z muzikalom Turandot Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) v režiji Jane Menger. Niz večernih dogodkov se bo nadaljeval do 22. junija, dan pred zaključkom pa bodo obeležili svetovni dan glasbe, s katerim se Slovenija pridružuje iniciativi Fete de la musique iz leta 1982.

Slovenija

Literarna nagrada vilenica za avstrijskega pisatelja Josefa Winklerja

Četrtek, 10. junij

Veliki nagrajenec 36. festivala Vilenica je avstrijski pisatelj Josef Winkler, avtor z obsežnim opus, za katerega je med drugim prejel nemško Büchnerjevo nagrado ter avstrijsko državno nagrado za umetnost. Slovenski avtor v središču letošnjega festivala, ki bo med 7. in 12. septembrom potekal pod geslom Strah in pogum, pa je Milan Dekleva.

Slovenija

V MAO razstava Arhitekt Ivan Jager in Ljubljanska šola za arhitekturo

Četrtek, 10. junij

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) danes odpirajo razstavo Arhitekt Ivan Jager in Ljubljanska šola za arhitekturo. S postavitvijo ob 150-letnici rojstva slovensko-ameriškega arhitekta Ivana (Johna) Jagra želijo v MAO poudariti njegov pomen za slovensko-ameriško arhitekturno zgodovino, piše na spletni strani muzeja.

Slovenija

V Ljubljani bodo podelili Župančičeve nagrade za umetnost in kulturo

Četrtek, 10. junij

Na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo nocoj podelili Župančičeve nagrade za leto 2021. Za življenjsko delo jo bo prejela arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar, za dveletno ustvarjanje pa koreografka Andreja Podrzavnik, umetnica Maja Smrekar in režiser Žiga Divjak. Podelil jih bo ljubljanski župan Zoran Janković.

Slovenija

V galeriji Dessa razstava s Plečnikovo nagrado ovenčanega projekta Tržnice Ptuj

Sreda, 9. junij

V galeriji Dessa bodo drevi bo 19.15 odprli razstavo letošnjih prejemnikov Plečnikove nagrade - arhitektov iz biroja ARK arhitektura Krušec, ki so bili nagrajeni za projekt Tržnice Ptuj. Pred tem bo ob 18. uri Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani gostila predavanje nagrajencev, so sporočili iz galerije oz. arhitekturnega centra.

Slovenija

V Hali L56 drevi premiera predstave MGL Slamnik

Sreda, 9. junij

V Hali L56 na Litostrojski cesti bo drevi premiera predstave Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) Slamnik francoskega dramatika in komediografa Eugena Labicha v režiji Diega de Bree. Labiche je v svoji najznamenitejši komediji združil dva najbolj priljubljena odrska žanra francoskega gledališča 19. stoletja - vodvil in dobro narejeno igro.