Slovenija

Ljubljana ponovno v barvah festivala ulične umetnosti

Ponedeljek, 27. junij

V Ljubljani se danes začenja četrta izvedba festivala ulične umetnosti Ljubljana Street Art Festival, ki do 3. julija na ljubljanske ulice prinaša odprtja poslikav, skupinsko poslikavo, mednarodno konferenco, razstavo, delavnice in koncerte. Tema letošnjega festivala je ulična umetnost na periferiji ter periferija ulične umetnosti.

Slovenija

Kresnik za najboljši roman Romanu Rozini za Sto let slepote

Četrtek, 23. junij

Kresnika za najboljši roman leta je prejel Roman Rozina za Sto let slepote, v katerem opisuje rudarske revirje 20. stoletja. Nagrado podeljuje medijska hiša Delo in je vredna 7000 evrov bruto. Kresnika so podelili dvaintridesetič.

Slovenija

Festival Sanje letos v znamenju dveh jubilejev

Četrtek, 23. junij

Z Večerom ljubezni v Divaški jama se drevi začenja 21. festival Sanje. Letošnje Sanje na Krasu in Sanje v Medani potekajo ob 100-letnici rojstva Karla Destovnika Kajuha in 25-letnici Založbe Sanje. Pospremil jih bo izid treh knjig. Med nastopajočimi sta Damir Imamović in pevski zbor Kombinat, besedo bodo imeli kritično razmišljujoči intelektualci.

Slovenija

Mestni muzej z razstavo v Plečnikovem letu z novo interpretacijo arhitekta

Sreda, 22. junij

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo ob 19. uri odprli razstavo Plečnik: metropola, kraj, vrt v poklon letošnjemu letu arhitekta Jožeta Plečnika. Iz sodelovanja več institucij je nastal nov pogled na njegov idejni in ustvarjalni svet, zasnovan okrog treh prispodob za različne načine bivanja. Razstava bo odprta do 12. februarja prihodnje leto.

Slovenija

Pri Mladinski knjigi tudi življenjska zgodba Marte Paulin Schmidt - Brine

Torek, 21. junij

Pri Mladinski knjigi je v zbirki Spomini in izpovedi izšla knjiga Samo en ples: Zgodba Marte Paulin Schmidt - Brine, v kateri je njena hči Malina Schmidt Snoj s pomočjo dokumentov, fotografij in spominov rekonstruirala Brinino življenje. Zbirka Ergo je bogatejša za knjigo Midva ne bova rešila sveta! - Eseji o teorijah zarot Tomaža Grušovnika.

Slovenija

Z delovanjem začenja nova arhitekturna platforma LINA

Ponedeljek, 20. junij

V Ljubljani danes in v torek poteka generalna skupščina, s katero se tudi uradno začenja delovanje arhitekturne platforme LINA. V Plečnikovi hiši so se zbrali predstavniki partnerskih ustanov z vse Evrope. Arhitekturna platforma LINA bo povezala 28 evropskih in sredozemskih organizacij.

Slovenija

Nagrada kritiško sito Ani Marwan za roman Zabubljena

Nedelja, 19. junij

V okviru Slovenskih dnevov knjige bodo danes na vrtu Društva slovenskih pisateljev podelili nagrado Društva slovenskih literarnih kritikov kritiško sito, ki jo letos prejme Ana Marwan za roman Zabubljena. Podelitvi nagrade bo sledil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila članica društva, literarna kritičarka Aleksandra Gačić.

Slovenija

V Miniteatru slovenska praizvedba monodrame Sedem sekund večnosti

Sobota, 18. junij

V ljubljanskem Mini teatru bo nocoj slovenska praizvedba monodrame avstrijskega dramatika Petra Turrinija v režiji francoskega režiserja Jean-Claudea Beruttija Sedem sekund večnosti, ki z zgodbo hollywodske igralke in izumiteljice Hedy Lamarr pripoveduje zgodbo tudi o današnjem trenutku. V vlogi Hedy Lamarr igra Polona Vetrih.