Slovenija

V Novem mestu izjemna arheološka najdba prazgodovinskega knežjega groba

Sreda, 20. junij

Arheološka ekipa Dolenjskega muzeja iz Novega mesta je po dobrem tednu letošnjih arheoloških raziskav na mednarodno znanem prazgodovinskem grobišču Kapiteljska njiva v Novem mestu v novo odkriti gomili našla starejše železnodobni knežji grob. Gre za grob premožnega bojevnika z železnim orožjem, bronasto čelado in uvoženo apulsko keramično posodo.

Slovenija

Na Ptuju julija že 16. festival Art Stays

Sreda, 20. junij

Ptujsko bogato poletno festivalsko dogajanje bo od 6. do 13. julija že 16. popestril tudi festival sodobne umetnosti Art Stays. Največji slovenski festival sodobne vizualne umetnosti bo letos potekal pod naslovom Fragile in bo v ospredje postavil lomljivost likovnih materialov in tako posredno nagovarjal krhkost odnosov ter čustev v sodobni družbi.

Slovenija

Padla je prva klapa celovečerca Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka

Sreda, 20. junij

Padla je prva klapa filma Ne pozabi dihati Martina Turka. Glavni junak je 15-letni Klemen, ki odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v mestecu na podeželju. Vsakdan, ki ga Klemen preživlja z bratom, prekine Petrovo ljubezensko razmerje z vrstnico. To pri Klemnu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

Slovenija

Zlatnik poezije prejme pesnica Bina Štampe Žmavc

Sreda, 20. junij

Letošnja prejemnica zlatnika poezije za življenjsko delo je Bina Štampe Žmavc. Pesnica nagrado prejme "za opus poezije za otroke in odrasle in za izjemno barvitost, svežino, igrivost in milino pesniškega jezika," je zapisala žirija. Podelitev zlatnika poezije bo hkrati z Veronikino nagrado 28. avgusta na Starem gradu v Celju.

Slovenija

Maribor v pričakovanju 26. Festivala Lent

Torek, 19. junij

Maribor je te dni v pričakovanju vsakoletnega največjega družabnega dogodka v mestu - Festivala Lent. Ta bo letos v 26. izdaji ob bogatem programu najbolj v znamenju novega plavajočega odra na Dravi, s katerim se osrednji del dogajanja znova vrača domov. Danes so ga s podpisom pogodb s pokrovitelji predstavili tudi širši javnosti.

Slovenija

Poletna noč z žanrsko najširšim programom doslej v znamenju obletnic RTV Slovenija

Torek, 19. junij

Na Kongresnem trgu bodo v sredo zazvenele slovenske popevke, ki jih RTV Slovenija obuja s tradicionalnim gala koncertom Poletna noč. Tokrat bo v znamenju jubilejnega leta, v katerem RTV Slovenija obeležuje 90 let radijskega in 60 let televizijskega oddajanja. Žanrsko bogat program bo tudi zato po trditvah dirigenta Patrika Grebla najširši doslej.

Slovenija

Na Prangerju letos od zbirke s 30 pesmi do veličastnega eposa

Torek, 19. junij

Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije bo v 15. izdaji potekalo v Ljubljani in Rogaški Slatini med 26. junijem in 1. julijem. Tudi letos so trije kritiki izbrali po tri pesniške zbirke, ki bodo v ospredju festivalskih pogovorov, poezija devetih izbranih pesnic in pesnikov pa je bila prevedena v španščino in baskovščino.

Slovenija

Kočija s Cankarjevim klobukom povezala razstavi o velikanu slovenske književnosti

Ponedeljek, 18. junij

V Cankarjevem domu (CD) in Mestnem muzeju Ljubljana so zvečer odprli razstavi v spomin na življenje in ustvarjalni opus Ivana Cankarja. Odprtja v CD se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je dejal, da Cankar vedno znova spodbudi k razmisleku o slovenskem značaju. Obe razstavi je povezala kočija s Cankarjevim klobukom.