Svet

V San Sebastianu začetek 69. mednarodnega filmskega festivala

Petek, 17. september

V San Sebastianu se danes začenja 69. mednarodni filmski festival. V tekmi za glavno nagrado, zlato školjko, je 16 filmov. V tekmovalni program Novi režiserji pa je uvrščen celovečerni prvenec Inventura slovenskega režiserja Darka Sinka. Na odprtju bodo častno nagrado donostia za življenjske dosežke izročili francoski igralki Marion Cotillard.

Svet

V Trstu peti bienalni festival Slovencev v Italiji Slofest

Petek, 17. september

Pod okriljem Zveze slovenskih kulturnih društev se v Trstu danes začenja binealni Slofest, bienalni festival Slovencev v Italiji, ki letos poteka v peti izvedbi. Festival bo obsegal raznolik program, ki bo ovrednotil vse dejavnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji: kulturne, umetnostne in rekreativne. Veliko pozornost bodo namenili šolam.

Svet

Na Dunaju razstava o svetovni popotnici in pisateljici Almi M. Karlin

Torek, 14. september

Na Dunaju bodo v sredo odprli razstavo o svetovni popotnici Almi M. Karlin. Postavitev v Weltmuseum Wien je konceptualno zasnovana kot monografija Neskončno potovanje Alme M. Karlin avtorice Barbare Trnovec. Dolgoletna preučevalka Alme Karlin je tudi sokustosinja razstave Sama okoli sveta, ki za slovensko muzealstvo predstavlja velik uspeh.

Svet

Maratonsko branje v čast 700. obletnici Dantejeve smrti

Ponedeljek, 13. september
pripravila Maja Čehovin Korsika

Po številnih jubilejnih dogodkih se začenja vrhunec obeleževanja 700. obletnice Dantejeve smrti, katere datum še danes ni točno določen. Viri navajajo, da je Dante umrl v noči med 13. in 14. septembrom. Tako se bo drevi ob 19. uri v Firencah začelo 24-urno maratonsko branje Božanske komedije v družbi priznanih igralcev in igralk.

Svet

V Zagrebu odprtje razstave fotografa Jake Babnika

Ponedeljek, 13. september

Stilske vaje je naslov razstave slovenskega fotografa Jake Babnika, ki jo bodo danes odprli v zagrebški galeriji Spot. Babnik se bo predstavil z novimi fotografijami, s katerimi zastavlja nekaj temeljnih vprašanj o fotografiji in vizualni kulturi, so zapisali organizatorji. Razstava bo na ogled do 8. oktobra.

Svet

Slovensko predsedovanje EU z naborom evropske literature v Sisku

Nedelja, 12. september

Digitalna platforma knjig Europe Readr, ki je del slovenskega predsedovanja Svetom EU, bo prihodnji teden v sklopu projekta Prihodnost bivanja tudi v Sisku v brezplačno branje ponudilo na voljo kuriran nabor evropske literature. Brali bodo tudi slovenske avtorje.

Svet

S filmom Dear Evan Hansen se je v Torontu začel filmski festival

Petek, 10. september

Mednarodni filmski festival v Torontu je v 46. izdaji v četrtek odprla svetovne premiera filmska priredba muzikala Dear Evan Hansen, ki jo je režiral Stephen Chbosky. Festival bo do 18. septembra v kinodvoranah, v drive in kinih in na spletu ponudil 132 filmov z vsega sveta. Nagrado za igralske dosežke so letos namenili Jessici Chastain.