Svet

Soderbergh bo režiral film o aferi Panamski dokumenti

Ponedeljek, 23. april

Ameriški režiser Steven Soderbergh, ki je v zadnjem obdobju izredno produktiven, bo režiral film o aferi Panamski dokumenti z naslovom The Laundromat, navaja spletni portal The Playlist. Panamski dokumenti so razkrili podrobnosti o skritih finančnih poslih, že pred dvema letoma pa je Soderbergh napovedal, da bo film produciral.

Svet

Svet se bo poklonil knjigi

Ponedeljek, 23. april

Unesco je današnji dan razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaznamovali ga bodo številni z literaturo in knjigami povezani dogodki, tudi po Sloveniji, kjer smo sicer knjigo na prvo mesto postavljali že v sklopu Slovenskih dnevov knjige. Naziv svetovne prestolnice knjige bodo prevzele Atene.

Svet

Alys Tomlinson osvojila naziv fotografinje leta na natečaju Sonyja

Nedelja, 22. april

World Photography Organisation je na slavnostnem dogodku v Londonu razglasila zmagovalce prestižnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2018. Naziv fotograf leta je prejela britanska umetnica Alys Tomlinson, nagrade pa so podelili v skupno desetih profesionalnih kategorijah, so sporočili organizatorji.

Svet

Razstava kiparskih del Henryja Moorea na Poljskem

Nedelja, 22. april

V poljskem mestu Oronsko je v Centru za poljsko kiparstvo na ogled razstava z naslovom Moč narave: Henry Moore na Poljskem. Razstava obsega 23 umetnikovih kipov, pet bronenih kipov bodo postavili tudi v bližnji park. Razstava se bo nato preselila še v Vroclav in Krakov.

Svet

Posneli bodo biografski film o Eltonu Johnu

Sobota, 21. april

Družba Paramount je napovedala, da bo podprla film z naslovom Rocketman, biografijo o britanskem pevcu Eltonu Johnu. Pevca bo upodobil Taron Egerton, ki se ga gledalci spominjajo tudi iz športnega, biografskega filma Orel Eddie o komičnem smučarskemu skakalcu. S snemanjem naj bi začeli to poletje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet

Na dražbi v New Yorku številni Princeovi predmeti

Petek, 20. april

Newyorška avkcijska hiša Julien's Auctions je meseca maja napovedala dražbo več kot 150 predmetov, ki so bili v lasti pred dvema letoma preminulega glasbenika Princea, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi bodo oblačila, instrumenti, pa tudi fotografije in nagrade ter studijska oprema.

Svet

Muzej Prado se posveča italijanskim renesančnim slikam na kamnu

Petek, 20. april

V Muzeju Prado v Madridu je do 5. avgusta na ogled razstava z naslovom In lapide depictum - italijansko slikarstvo na kamnu 1530-1555. Po njihovih navedbah gre za izjemno razstavo, tako zaradi narave materiala, kot tudi dejstva, da so tovrstna dela le redko na ogled javnosti.

Svet

V Cannesu so oprostili kontroverznemu režiserju Larsu von Trierju

Četrtek, 19. april

Uprava mednarodnega filmskega festivala v Cannesu je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa oprostila kontroverznemu danskemu režiserju Larsu von Trierju, ki so ga zaradi spornih izjav leta 2011 razglasili za nezaželenega festivalskega gosta. Letos se Trier namreč vrača v Cannes s filmom The House That Jack Built.