Svet

Umrl je ameriški pesnik Lawrence Ferlinghetti

Sreda, 24. februar

V 102. letu starosti je v ponedeljek umrl ameriški pesnik, slikar in družbeni aktivist Lawrence Ferlinghetti. Bil je zadnji veliki pesnik beatniške generacije literatov. Njegova knjigarna in založba City Lights je postala središče bitniškega gibanja in renesanse v San Franciscu ter zaščitni znak ameriške kontrakulture v 50. letih minulega stoletja.

Svet

Najstarejša avstralska skalna poslikava 17.300 let stara podoba kenguruja

Torek, 23. februar

Avstralski znanstveniki so odkrili doslej najstarejšo znano skalno poslikavo v državi - 17.300 let staro podobo kenguruja. V višino meri dva metra in je z rdečo okro naslikana na stropu skalnega zavetja v zahodnoavstralski regiji Kimberley, ki sicer slovi tudi po starodavnih aboriginskih poslikavah na skalah.

Svet

Francija sredi pandemije gradi nove kinodvorane

Petek, 19. februar

Pandemija koronavirusa se morda ne zdi dober čas za gradnjo novih kinodvoran, v Franciji pa bo za opustitev strasti do velikega platna potrebnega nekaj več od virusa. V dolini Loare namreč gradijo novi multipleks, v gradnji ali prenovi pa je še nekaj kinov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet

Pred 90 leti se je rodila nobelovka Toni Morrison

Četrtek, 18. februar

Pred 90 leti se je rodila ameriška pisateljica Toni Morrison, prva temnopolta književnica, ki je prejela Nobelovo nagrado. Pisateljica, ki je umrla leta 2019, je pozornost pritegnila z romanom Salomonova pesem, mesto ene osrednjih ameriških pisateljic pa si je utrdila z romanom Ljubljena. Njene romane je slovenskim bralcem približal Jože Stabej.

Svet

Lana Trotovšek iz dvorane Wigmore v živo s pianistko Mario Canyigueral

Sreda, 17. februar

Violinistka Lana Trotovšek, letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada, bo nocoj skupaj s špansko pianistko Mario Canyigueral nastopila v dvorani Wigmore v Londonu. Na koncertu, ki ga bodo v živo prenašali na YouTubeu, bosta interpretirali tri Beethovnove violinske sonate, je sporočila nagrajenka.

Svet

V newyorškem Metropolitanskem muzeju razstava Goyinih risb in grafik

Sreda, 17. februar

V newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti je na ogled razstava z naslovom Goya: Sanje, vizije, nočne more. Kot piše na spletni strani muzeja, razstava raziskuje, kako se je španski umetnik Francisco de Goya v risbah in grafikah odzival na burne družbene in politične spremembe v svetu okoli njega. Na ogled bo do 2. maja.

Svet

John Malkovich bo predstavil svojo vizijo Dantejevega Pekla

Torek, 16. februar

V milanskem gledališču Arcimboldi ob letošnji 700. obletnici smrti velikega pesnika srednjega veka Danteja Alighierija pripravljajo predstavo John Malkovich's inferno (Pekel Johna Malkovicha). Slovitega hollywoodskega igralca bo na odru spremljal flavtist Massimo Mercelli, glasbo je skladal Gabriel Prokofjev, vnuk slovitega skladatelja.

Svet

V Egiptu odkrili 5000 let staro pivovarno

Ponedeljek, 15. februar

Skupina arheologov je na pokopališču v južnem Egiptu odkrila pivovarno, za katero predvidevajo, da je stara več kot 5000 let. Območje z več enotami za proizvodnjo piva je v Severnem Abidosu v Sohagu odkrila egipčansko-ameriška skupina arheologov, je sporočilo egiptovskega ministrstva za turizem povzela francoska tiskovna agencija AFP.