Svet

David Hockney z objavo slik iz Normandije dviga moralo

Sreda, 1. april

Britanski umetnik David Hockney se je v obdobju razmaha novega koronavirusa, ko ljudje ostajajo doma, na povabilo britanskega BBC odločil, da bo s svetom delil deset svojih novejših del, med katerimi jih devet še ni predstavil javnosti. Umetnik se je za to potezo odločil, da bi ljudi po svetu razveselil v težkih časih.

Svet

Južnokorejska avtorica Baek Hee-na dobitnica spominske nagrade Astrid Lindgren

Torek, 31. marec

Južnokorejska avtorica in ilustratorka Baek Hee-na je dobitnica spominske nagrade Astrid Lindgren (ALMA) 2020, so podeljevalci nagrade sporočili danes v Stockholmu. Njene knjige prinašajo zgodbe o osamljenosti in povezanosti, je besede predsednice žirije Boel Westin povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Svet

Nagrade Ingeborg Bachmann letos prvič ne bodo podelili v živo

Torek, 31. marec

Nagrade Ingeborg Bachmann, ki jo tradicionalno podeljujejo na Dnevih literature v nemškem jeziku v Celovcu, letos prvič ne bodo podelili v živo. Avstrijski ORF bo namreč, kot je sporočil v ponedeljek, pod delovnim naslovom Digitalna nagrada Ingeborg Bachmann v prihodnjih dneh zaradi pandemije koronavirusa pripravil nov koncept.

Svet

Iz muzeja na Nizozemskem ukradli Van Goghovo sliko

Ponedeljek, 30. marec

Iz muzeja Singer Laren, ki se nahaja v mestecu Laren okoli 30 kilometrov jugovzhodno od Amsterdama, so nepridipravi ukradli sliko Van Gogha Spomladanski vrt. Umetnino so iz muzeja, ki je te dni zaradi pandemije koronavirusa zaprt, odtujili ponoči, poročila muzeja in lokalne policije povzemajo tuje tiskovne agencije.

Svet

Gledališki kritiki in teatrologi za življenjsko delo nagradili Lada Kralja

Ponedeljek, 30. marec

Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je naznanilo, da so nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo namenili profesorju, dramaturgu, uredniku in prevajalcu Ladu Kralju "kot polnokrvnemu gledališkemu človeku par excellence". Priznanje Vladimirja Kralja pa so dodelili publicistu, kritiku, zgodovinarju in arhivarju Roku Vevarju.

Svet

Evropske države z ukrepi za obvladovanje posledic pandemije koronavirusa v kulturi

Petek, 27. marec

V zavodu Motovila so v času razmaha novega koronavirusa, ki hromi tudi ustvarjalce v kulturi, zbrali primere dobrih praks z Evrope, kako z raznovrstnimi ukrepi obvladovati posledice pandemije v tem sektorju. Po njihovih podatkih je sedem držav sprejelo specifične sektorske ukrepe, 20 pa splošne ukrepe, ki zadevajo kulturni in ustvarjalne sektorje.

Svet

Drago Jančar prejme avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost

Sreda, 25. marec
z dodatnimi informacijami na koncu vesti

Pisatelj Drago Jančar bo za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost 2020. "Da ob posamezniku odločno prikaže izkrivljenja naše zgodovine: v tem je ena velikih odlik njegove literature," se glasi obrazložitev žirije. Nagrada znaša 25.000 evrov.

Svet

V zlati dobi nizozemskega slikarstva tudi portreti temnopoltih oseb

Sreda, 25. marec

V Rembrandtovi hiši (Rembrandthuis) v Amsterdamu so v začetku marca odprli razstavo z naslovom Tukaj: Črni v Rembrandtovem času, ki priča o tem, da nizozemski umetniki t.i. zlate dobe niso ustvarjali le portretov belopoltih ljudi. Na ogled je 56 slik, med njimi tudi sedem Rembrandtovih, ki upodabljajo temnopolte posameznike, piše portal Artdaily.