Svet

Mreža galerij Gagosian se bo razširila z galerijo v Gstaadu

Sobota, 22. januar

Mreža galerij Gagosian se bo razširila z galerijo v švicarskem Gstaadu. Odprtje galerije v središču kraja je napovedano za 14. februar, in sicer z razstavo del Damiena Hirsta. Pod naslovom Miti, legende in pošasti bo na ogled serija monokromnih oljnih slik iz zadnjih 15 let, ki jih bo imela javnost priložnost videti prvič.

Svet

Na 33. Tržaškem filmskem festivalu tudi slovenski filmi

Petek, 21. januar

V Trstu se danes začenja 33. Tržaški filmski festival, ki bo potekal v hibridni obliki. V tekmovalni program igranih celovečercev sta se med 11 filmov uvrstila najnovejši film režiserja Matevža Luzarja Orkester ter manjšinska koprodukcija Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Svet

Začenja se filmski festival Sundance

Četrtek, 20. januar

V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se danes začenja filmski festival Sundance. Sprva so organizatorji po lanski digitalni izvedbi zaradi pandemije covida-19 letos načrtovali festival v hibridni obliki. A so dva tedna pred začetkom zaradi širjenja različice omikron odpovedali dogodke v živo. Festival bo v celoti potekal na spletu.

Svet

SMG konec januarja z dvema predstavama v Beogradu

Sreda, 19. januar

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo zadnji konec tedna v januarju gostovalo v Bitef teatru v Beogradu. V soboto, 29. januarja, bo uprizorilo predstavo v režiji Borisa Nikitina Nasprotje stvari, dan pozneje pa še Gejm režiserja Žige Divjaka.

Svet

V Franciji Molierovo leto ob 400-letnici komediografovega rojstva

Sreda, 19. januar

V Franciji 400. obletnico rojstva enega največjih komediografov in najpomembnejšega predstavnika francoske klasične komedije Moliera obeležujejo z Molierovim letom. Niz prireditev se je pričel s soboto, do konca leta se bodo v krajih, ki so zaznamovali Molierovo življenje igralca, vodje gledališke skupine in dramatika, zvrstili še številni dogodki.

Svet

V Torinu fotografije iz Muzeja moderne umetnosti v New Yorku

Ponedeljek, 17. januar

Italijanski center za fotografijo Camera v Torinu bo prvič v Italiji postavil razstavo Mojstrovine moderne fotografije 1900-1940: Zbirka Thomasa Waltherja iz Muzeja moderne umetnosti v New Yorku. Razstava bo v torinskem muzeju na ogled od 3. marca do 26. junija, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Na ogled bo več kot 230 fotografij.

Svet

Timon Šturbej med vzhajajočimi igralskimi zvezdami na Berlinalu

Četrtek, 13. januar

European Film Promotion (EFP) je danes razglasila deset izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars). Med njimi je tudi slovenski igralec Timon Šturbej. Sedem igralk in trije igralci se bodo med 10. in 14. februarjem predstavili na 72. Berlinalu.

Svet

Uvod v EPK Novi Sad v režiji Živadinova

Četrtek, 13. januar

Naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) so s 1. januarjem za eno leto pridobila tri mesta: Esch-sur-Alzette v Luksemburgu, Kaunas v Litvi in Novi Sad. V srbskem mestu bodo s programom začeli nocoj, ko po julijanskem koledarju praznujejo tudi novoletni večer. Otvoritveno predstavo oz. spektakel Zeniteum:: 2022 je režiral Dragan Živadinov.