Svet

Pred 250 leti umrl takrat priznani skladatelj Georg Philipp Telemann

Nedelja, 25. junij

Na današnji dan pred 250 leti je umrl nemški baročni skladatelj Georg Philipp Telemann, za časa življenja slaven in priznan komponist, ki je več kot 40 let krojil glasbeno podobo Hamburga in tudi Evrope. Cenili so ga kot enega največjih nemških skladateljev tistega časa, kasneje pa je kljub takratnemu ugledu ostal v senci Bacha in Händla.

Svet

V dunajskem Belvederu razstava Klimt in antika

Sobota, 24. junij

V Oranžeriji dvorca Spodnji Belvedere so na ogled postavili razstavo Klimt in antika, podnaslovljeno erotična srečanja. Postavitev raziskuje očarljiv dialog med deli avstrijskega slikarja Gustava in antično umetnostjo. Na njej so med drugim predstavljene Klimtove ilustracije za novo izdajo dela grškega pesnika in satirika Lukijana Pomenki heter.

Svet

Film režiserke Sare Kern Srečno, Orlo! nagrajen na Dnevih hrvaškega filma v Zagrebu

Sreda, 21. junij

Kratki film režiserke Sare Kern Srečno, Orlo! je na 26. dnevih hrvaškega filma v Zagrebu prejel nagrado za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. To je četrta nagrada za slovensko-hrvaško-avstrijsko koprodukcijo, ki je svetovno premiero doživela na lanskem beneškem filmskem festivalu. Festival v Zagrebu je potekal od 16. do 20. junija.

Svet

V Celovcu razstava Aleksija Kobala in Mojce Smerdu

Torek, 20. junij

Na generalnem konzulatu Slovenije v Celovcu bodo drevi v nizu Okno v svet odprli razstavo slikarja Aleksija Kobala in kiparke Mojce Smerdu. Postavitev bo združila osem Kobalovih slik iz zadnjega obdobja, med njimi nekaj del večjega formata, in 12 malih plastik Mojce Smerdu iz zadnjega desetletja njenega ustvarjanja.

Svet

Žan Tetičkovič z nagrajenim projektom navdušil newyorško občinstvo

Ponedeljek, 19. junij

Slovenski jazz glasbenik in skladatelj Žan Tetičkovič je v soboto v brooklynski glasbeni dvorani Nationa Sawdust skupaj z desetimi glasbeniki, med njimi še dvema slovenskima, predstavil svoj projekt z naslovom Pristanišče življenj, za katerega je dobil veliko nagrado Ameriškega društva skladateljev, avtorjev in izdajateljev (ASCAP).

Svet

Paul McCartney pred turnejo po ZDA praznuje 75 let

Nedelja, 18. junij

Paul McCartney je poleg Johna Lennona najbolj znan član nekdanjih The Beatles, po zavezanosti glasbi pa najbolj profiliran člen slavne liverpoolske četverice. Njegova ustvarjalnost še traja, tudi nastopi se še vrstijo. Danes dopolnjuje 75 let, a o odhodu z glasbene scene še ne razmišlja. Prihodnji mesec se bo odpravil po ZDA, snuje tudi nov album.

Svet

V Seattlu odprli park, posvečen Jimiju Hendrixu

Nedelja, 18. junij

V ameriškem mestu Seattlu je končno zaživel park, posvečen enemu največjih kitaristov v glasbeni zgodovini Jimiju Hendrixu, ki so ga začeli snovati že leta 2011. Za park, ki se razteza na več kot 10.000 kvadratnih metrih ob muzeju Northwest African American Museum, so odšteli 2,2 milijona dolarjev.

Svet

Yoko Ono po pol stoletja priznana kot soavtorica skladbe Imagine

Sobota, 17. junij

Skoraj pol stoletja po tem, ko je John Lennon leta 1971 predstavil odo svobodi Imagine, je njegova vdova in sodelavka Yoko Ono dočakala, da so jo priznali za soavtorico uspešnice. Novica je odjeknila ob tem, ko so v sredo Imagine v New Yorku razglasili za najuspešnejšo skladbo minulega stoletja, poroča tiskovna agencija AFP.