Svet

Španska oblikovalca Victorio in Lucchino z lastnim muzejem v Andaluziji

Ponedeljek, 27. junij

Španska modna oblikovalca Victorio in Lucchino, ki sta oblačila pevce in aristokrate, sta minuli teden v domači regiji Andaluziji odprla muzej, posvečen svojemu delu. Muzej se nahaja v nekdanjem samostanu v mestu Palma del Rio in na retrospektivni način prikazuje njune stvaritve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet

Ana Marwan prejela nagrado Ingeborg Bachmann

Nedelja, 26. junij

Slovenska pisateljica Ana Marwan je na 46. dnevih literature v nemškem jeziku v Celovcu prejela nagrado Ingeborg Bachmann. Mednarodno žirijo je prepričala z besedilom z naslovom Wechselkröte. Za nagrado se je zahvalila tudi v slovenščini, poroča portal avstrijske radiotelevizije ORF.

Svet

Sanremo režiserja Miroslava Mandića v italijanskih kinematografih

Sobota, 25. junij

Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića je v teh dneh na ogled v italijanskih kinematografih. V zadnjih štirih letih je to po navedbah Slovenskega filmskega centra tretji večinsko slovenski film, ki ni bil samo na italijanskih filmskih festivalih, ampak je tudi v redni distribuciji italijanskih kinematografov.

Svet

Na Dunaju predstavitev dokumentarnega filma o štirih znamenitih Rožanih

Sreda, 22. junij

Na Slovenskem inštitutu na Dunaju bo drevi predstavitev filma Rož - road movie, ki se je odpravil po poteh štirih znamenitih Rožanov, rojenih ob koncu 19. stoletja. Film predstavlja Janka Ogrisa (1898-1981), Janka Oitzla (1877-1971), Florijana Lapuscha (1894-1985) in Blaža Reichmanna (1883-1952).

Svet

Z documente odstranili sporno umetniško delo

Torek, 21. junij

Na letošnji documenti v nemškem Kasslu antisemitizem še vedno buri duhove. Tokrat gre za instalacijo indonezijskih umetnikov, ki je bila sicer na ogled le nekaj dni. Indonezijsko delo z naslovom Ljudska pravičnost je bilo sprva neopaženo, nato pa deležno javne kritike zaradi antisemitske vsebine. Danes so ga odstranili z razstave.

Svet

Filmska nagrada Darka Bratine letos nemški režiserki Helke Misselwitz

Torek, 21. junij

Dobitnica letošnje nagrade Darka Bratine, ki jo podeljujejo v sklopu čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji, je nemška filmska režiserka Helke Misselwitz. Festival bo sicer potekal med 16. in 22. oktobrom v Novi Gorici, Izoli, Ljubljani, Gorici, Vidmu, Trstu in Špetru.