Svet

Avtoportret Maxa Beckmanna dosegel nemški dražbeni rekord

Petek, 2. december

Avtoportret ekspresionističnega umetnika Maxa Beckmanna je podrl dosedanji rekord za sliko, ki so jo prodali na dražbi v Nemčiji, potem ko so jo v četrtek dali pred kupce v Berlinu. Ko je padlo kladivo, je najvišja ponudba za Beckmannov rumeno-rožnat avtoportret znašala 20 milijonov evrov. Vključno z davki bo cena znašala 23,2 milijona evrov.

Svet

V Bruslju o umetni inteligenci in umetnosti tudi slovenski kreativci

Petek, 2. december

V bruseljskem kulturnem središču Bozar bo danes in v soboto multidisciplinarna konferenca z naslovom The Future of Living, ki se osredotoča na umetno inteligenco in njen vpliv na kulturo in družbo. Na dvodnevnem dogodku, na katerem se bodo zvrstile delavnice, performansi in pogovori, z interaktivnim projektom sodelujejo tudi slovenski umetniki.

Slovenija Svet

Tradicije reje lipicancev in čebelarstvo vpisana na Unescov seznam

Četrtek, 1. december
piše Tatjana Zemljič

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je v sklopu zasedanja v maroškem Rabatu danes na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisal tradicije reje lipicancev in čebelarstvo v Sloveniji.

Svet

Martina Batič izbrana za umetniško vodjo nacionalnega danskega zbora

Četrtek, 1. december

Zborovodkinja Martina Batič je bila izbrana za novo vodjo nacionalnega danskega zbora Danish National Vocal Ensemble, ki deluje pod okriljem danske nacionalne televizije. Kot glavna dirigentka zbora bo avgusta prihodnje leto nasledila angleškega dirigenta Marcusa Creeda, so sporočili iz zbora.

Svet

Kuratorski kolektiv letošnje documente razglašen za najvplivnejšega na umetniški sceni

Četrtek, 1. december

Britanska revija za umetnost ArtReview je kuratorje letošnje razstave sodobne umetnosti documenta 15 v nemškem Kasslu razglasila za "najvplivnejše ljudi v umetnosti" in jih, kljub škandalu zaradi domnevnega antisemitizma, ki je spremljal documento 15, uvrstila na prvo mesto svoje lestvice Power 100 (Moč 100), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svet

Letošnji beneški bienale z rekordnim obiskom

Torek, 29. november

Letošnji beneški bienale z glavno razstavo Mleko sanj si je ogledalo rekordno število obiskovalcev. S skupno več kot 800.000 prodanimi vstopnicami in dodatnimi 22.498 osebami, ki so se udeležile odprtja za strokovno javnost, se je število obiskovalcev v 197 dneh razstave v primerjavi s 173 dnevi razstave leta 2019 povečalo za 35 odstotkov.

Slovenija Svet

V Rabatu o vpisu tradicij reje lipicancev in čebelarstva na Unescov seznam

Ponedeljek, 28. november
pripravila Tatjana Zemlič

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine bo na svojem 17. zasedanju, ki ga od danes do 3. decembra v Rabatu gosti Maroko, odločal v vpisu tradicij reje lipicancev in čebelarstva v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Svet

LGL na gostovanju v Liechtensteinu

Nedelja, 27. november

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) se bo danes in v ponedeljek s festivalsko uspešnico Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja prvič predstavilo liechtensteinskemu občinstvu. Asja Kahrimanović Babnik bo v TAK Theater v Schaanu nastopila v nemškem jeziku. Predstava pripoveduje o nesmiselnosti vojnih grozot skozi otroške oči.