Svet

V Peruju odkrili 3800 let stare ostanke zidu

Sobota, 18. avgust

Na arheološkem najdišču Vichama, ki se nahaja 110 kilometrov severno od perujske prestolnice Lime, so odkrili 2,8 metra dolg in meter visok ostanek 3800 let starega zidu. Na zidu so vidne štiri človeške podobe z zaprtimi očmi, med katerimi lezeta kači, ki stikata glavi nad, po videzu sodeč, antropomorfnim semenom.

Svet

Najboljši film na sarajevskem festivalu zgodba z zasneženega severa Aga

Četrtek, 16. avgust

Nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani celovečerni film na 24. filmskem festivalu v Sarajevu je prejel film v bolgarski, nemški in francoski produkciji Aga, ki ga podpisuje bolgarski režiser Milko Lazarov. Zgodba spremlja Nanook in Sedno, ki v zasneženi divjini nekje na severu sanjata, da se bosta ponovno združila s hčerko Ago.

Svet

(Pre)drzna pop kraljica in večna upornica Madonna praznuje 60. rojstni dan

Četrtek, 16. avgust

Ameriška zvezdnica Madonna, ki rada šokira svet z ekstravagantnimi in izzivalnimi nastopi, provokativnimi izjavami, potezami in modnimi kombinacijami, je danes stara 60 let. V dolgoletni glasbeni karieri je izdala 13 studijskih albumov, do konca tega leta pa bo po njenih napovedih nared novi, ki ga je deloma navdihnil novi dom Lizbona.

Svet

Prejemnik struškega zlatega venca je poljski pesnik Adam Zagajewski

Torek, 14. avgust

V makedonskem mestu Struga ob Ohridskem jezeru je vse nared za že 57. mednarodni pesniški festival, ki bo potekal med 22. in 27. avgustom. Na začetku festivala bodo v Parku poezije že tradicionalno zasadili drevo v čast prejemnika zlatega venca. Tega bodo letos podelili poljskemu pesniku Adamu Zagajewskemu.

Svet

Izgubljeni grob Williama Blakea dobil nagrobnik

Ponedeljek, 13. avgust

Ljubitelja angleškega pesnika in slikarja Williama Blakea sta se prelevila v detektiva in na londonskem pokopališču Bunhill Fields po letih raziskovanja našla umetnikov izgubljeni grob. V nedeljo, ob 191. obletnici pesnikove smrti, so slovesno odkrili njegov nov nagrobnik.

Svet

V Pekingu začetek Svetovnega kongresa filozofije s slovensko udeležbo

Ponedeljek, 13. avgust

V Pekingu se danes začenja 24. Svetovni kongres filozofije, ki bo potekal do 20. avgusta. Med udeleženci bodo tudi Primož Repar, direktor Srednjeevropskega raziskovalnega inštituta Soerena Kierkegaarda v Ljubljani, ter profesorici Jana S. Rošker in Tea Sernelj, obe z oddelka za azijske študije ljubljanske filozofske fakultete.

Svet

Garrone snema novega Ostržka

Nedelja, 12. avgust

Italijanski režiser Matteo Garrone, ki je zaslovel s filmom Gomora, ima ta konec tedna v Rimu avdicijo za novega Ostržka. Na avdicijo se je prijavilo približno 100 dečkov, starih med 7 in 12 let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.