Svet

Na letošnjem festivalu Diagonale v tekmovalnem programu 115 filmov

torek, 21. marec

Avstrijski filmski festival Diagonale se začenja danes s filmom Das Tier im Dschungel (Zver v džungli) režiserja Patrica Chihe in eksperimentalnim kratkim filmom NYC RGB Viktorie Schmid. V tekmovalnem programu bo na ogled 115 filmov. Avstrijska igralka Margarethe Tiesel je letošnja prejemnica velike diagonale za zasluge avstrijski filmski kulturi.

Slovenija Svet

Ob svetovnem dnevu lutk opomin na moč lutkovnega gledališča

torek, 21. marec

Lutkarji po vsem svetu danes praznujejo svetovni dan lutk. Slovensko poslanico je letos napisala dolgoletna ustvarjalka na področju lutkovne umetnosti Breda Varl, mednarodno pa raziskovalka ter skrbnica zgodovine in teorije lutkovne umetnosti Nina Malikova.

Slovenija Svet

Svetovni dan poezije z razmislekom o njenem pomenu danes

torek, 21. marec

Na pobudo Unesca 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je zapisala, da poezija bogati dialog in spodbuja človeški napredek, predsednik DSP Dušan Merc pa se boji, da jo čas zlagane demokracije sili v propadanje. Po Sloveniji bo več dogodkov, v prestolnici drugi Ljubljanski pesniški maraton.

Svet

Na skupinski razstavi v Beogradu tudi delo Jasmine Cibic

ponedeljek, 20. marec

V Muzeju sodobne umetnosti v Beogradu bodo v četrtek odprli skupinsko razstavo Mesto: prostor identitete. Razstava raziskuje načine, na katere je mogoče na urbano okolje gledati kot mesto gradnje in kontinuiranega oblikovanja ne le osnovne ampak tudi umetniške identitete. Združila bo približno 130 del iz zbirke muzeja.

Svet

Pred 90 leti se je rodil ameriški književnik Philip Roth

nedelja, 19. marec

Pred devetdesetimi leti se je rodil ameriški romanopisec in pisec kratkih zgodb Philip Roth. Njegovo leposlovje ima izrazit avtobiografski značaj, osredinja pa se na eksistencialna vprašanja slehernika, od vere in ideologije do družine, seksualnosti in smrti.

Svet

Bob Dylan bo poleti odprl 50. jazz festival Umbrija

nedelja, 19. marec

Ameriški folk in rock pevec Bob Dylan se po petih letih vrača v Italijo, kjer bo imel poleti pet koncertov. Med drugim bo 7. julija odprl 50. jazz festival v Umbriji, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa nedavno sporočili organizatorji.

Svet

Frankfurtski knjižni sejem ob jubilejnem letu z vrsto dogodkov

sobota, 18. marec

Letošnji Frankfurtski knjižni sejem (FKS), ki bo potekal od 18. do 22. oktobra, bo letos že 75. po vrsti. Jubilej bodo obeležili z vrsto dogodkov, med drugim mesto Frankfurt, Nemško knjigotrško združenje in FKS v tednu svobode govora od 3. do 10. maja načrtujejo poseben skupen dogodek. Slovenija bo na letošnjem sejmu častna gostja.

Svet

Slovenski umetnik Jaša v projektu The Monuments v Berlinu

petek, 17. marec

Na berlinskem prizorišču Kühlhaus bo drevi v sklopu projekta The Monuments s prostorsko instalacijo in performansom nastopil slovenski umetnik Jaša. Projekt The Monuments, ki v Kühlhaus Berlin nastaja skozi daljše obdobje, ima 17 poglavij in vsako je samostojen dogodek. Tokrat bo na vrsti 7. poglavje.