Svet

Francija v tekmi s časom do ponovnega odprtja obnovljene Notre-Dame

torek, 5. december

Delavci v znameniti pariški katedrali Notre-Dame imajo še leto dni časa, da po tem, ko je ta gotski spomenik leta 2019 skoraj uničil požar, pravočasno končajo obnovo za njegovo ponovno odprtje. Obnova stavbe, ki je pod Unescovo zaščito in običajno pritegne približno 12 milijonov obiskovalcev letno, je naletela na več težav.

Svet

Nataša Barbara Gračner nagrajena kot najboljša igralka na Gavellinih večerih

četrtek, 30. november

Nataša Barbara Gračner je na 36. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu, kjer je konec minulega tedna nastopila v predstavi Kdo se boji Virginie Woolf? ljubljanskega Mini teatra in Mestnega gledališča Ptuj, prejela nagrado za najboljšo igralko festivala. Komisijo je prepričala z vlogo Marte, so sporočili iz Mini teatra.

Svet

Wagnerjev festival v Bayreuthu v varčevanje

četrtek, 30. november

Višje cene energije in stroški za osebje vplivajo tudi na najslavnejši nemški operni festival, Wagnerjev festival v Bayreuthu, kjer so napovedali varčevanje. Rezi se obetajo tudi na občutljivih področjih, kot sta zbor in orkester. Na festivalu izvajajo opere Richarda Wagnerja (1813-1883).

Svet

Dunaj s kulturnim žetonom spodbuja okolju prijazno ravnanje

sreda, 29. november

V avstrijski prestolnici Dunaj poteka testna faza inovativnega digitalnega projekta, s katerim želijo ugotoviti, kako prebivalce spodbuditi k okolju prijaznejšemu ravnanju v vsakodnevnem življenju. Pri projektu kulturnega žetona stavijo na igrivo aplikacijo in okolju prijazno ravnanje nagrajujejo z brezplačnimi kulturnimi doživetji.

Svet

V Londonu predstavili glasbo iz Auschwitza

torek, 28. november

V Londonu so v ponedeljek predstavili glasbo, ki so jo ustvarili zaporniki Auschwitza med holokavstom. Predstavili so štiri od več kot 200 skladb, ki jih je leta 2015 odkril dirigent in skladatelj Leo Geyer, ko je tistega leta obiskal nekdanje koncentracijsko taborišče po smrti britanskega zgodovinarja in strokovnjaka za holokavst Martina Gilberta.

Svet

Irski pisatelj Paul Lynch dobitnik letošnjega bookerja

ponedeljek, 27. november

Irski pisatelj Paul Lynch je v nedeljo v Londonu prejel nagrado booker za leto 2023 za roman Prophet Song, postavljen v Dublin v čas, ko Irska zapade v tiranijo. Postal je peti irski pisatelj, ki je prejel to ugledno literarno nagrado. Nagrada booker je vredna 50.000 funtov (59.000 evrov).