Svet

Toskanski arhivi razkrili skrivnost Leonardove matere

Torek, 23. maj

Čeprav so si umetnostni zgodovinarji že dalj časa prizadevali, da bi odkrili identiteto matere renesančnega umetnika Leonarda da Vincija (1452-1519), je ta ostajala skrivnost. Znano je bilo le, da ji je bilo ime Caterina. Martin Kemp z Univerze Oxford pa je na podlagi arhivskih virov prišel do vrste novih spoznanj, tudi glede umetnikovega rojstva.

Svet

Clint Eastwood bo morda še stopil pred kamero

Ponedeljek, 22. maj

Ameriški igralec in režiser Clint Eastwood je na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu konec tedna namignil, da bo morda še stopil pred kamero. Igralec, ki je zaslovel z vlogami v vesternih v 60. letih minulega stoletja, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da občasno pogreša igro, in dodal: "Nekega dne se bom vrnil k njej."

Svet

Slovenija v Cannesu vabi filmske ustvarjalce

Ponedeljek, 22. maj

Slovenski filmski center bo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO) in ministrstvom za kulturo danes na največji evropski filmski tržnici v Cannesu svetovni filmski javnosti predstavil ukrep denarnih povračil za mednarodne filmske ustvarjalce in vlagatelje. Prav tako bodo tam predstavili publikacijo Filming in Slovenia.

Svet

V Zagrebu fotografska razstava o hrvaškem gledališkem opusu Tomaža Pandurja

Nedelja, 21. maj

Slovenski fotograf Aljoša Rebolj se bo v ponedeljek hrvaškemu občinstvu predstavil z razstavo Skulpture časa. Razstava obsega 25 fotografij iz petih gledaliških predstav, ki jih je na Hrvaškem režiral lani preminuli režiser Tomaž Pandur. Razstava bo na ogled v zagrebški galeriji Lauba.

Svet

Založba Malinc na gostovanju v Španiji

Sobota, 20. maj

Založba Malinc je med 28. aprilom in 5. majem organizirala predstavitev v španščino prevedenih besedil Čudežni prstan in Groznovilca v Hudi hosti slovenskih mladinskih avtorjev Petra Svetine ter Jane Bauer. V španščino jih je v sodelovanju s Gemmo Santiago Alonso prevedla Barbara Pregelj.

Svet

Znan je hrvaški program 64. puljskega filmskega festivala

Petek, 19. maj

V hrvaškemu programu 64. puljskega filmskega festivala, ki bo potekal med 15. in 22. julijem, se bo za nagrado zlata arena potegovalo 13 hrvaških celovečercev in šest koprodukcij. Izven konkurence bodo prikazali tudi koprodukciji Pojdi z mano, mladinski film v režiji Igorja Šterka, ter Naše vsakdanje življenje režiserke Ines Tanović.

Svet

Britanski režiser Mike Leigh bo posnel film o pokolu Peterloo

Petek, 19. maj

Britanski režiser Mike Leigh bo prihodnji teden začel snemati svoj doslej najdražji film, zgodovinsko dramo Peterloo. Film z zasedbo več kot 100 igralcev, za katerim stoji ponudnik pretočnih televizijskih in filmskih vsebin Amazon, pripoveduje o pokolu v mestu Manchester na severu Anglije leta 1819.

Svet

V Pulju se začenjajo Dnevi slovenskega filma

Četrtek, 18. maj

V mestnem kinu Vali bodo do nedelje potekali Dnevi slovenskega filma v Pulju. Dneve bo nocoj uvedla projekcija restavrirane različice filma Dolina miru režiserja Franceta Štiglica, na sporedu pa bodo še filmi Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča, Nika v režiji Slobodana Maksimoviča ter Nočno življenje Damjana Kozoleta.