Svet

Poljska namerava kupiti pariški poletni dom Marie Curie

Četrtek, 13. maj

Poljska vlada namerava kupiti pariški poletni dom znanstvene raziskovalke Marie Curie. Kemičarka, fizičarka in prva dobitnica Nobelove nagrade je poletja preživljala na posesti v pariškem predmestju Saint-Remy-les-Chevreuse, ki je sedaj naprodaj. Poljski premier Mateusz Morawiecki je v ponedeljek tvitnil, da je hiša del poljske zgodovine.

Svet

Basquiatova slika na dražbi prodana za 93,1 milijona dolarjev

Sreda, 12. maj

Slika ameriškega umetnika Jean-Michela Basquiata z naslovom V tem primeru (In this Case) je bila na torkovi dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za 93,1 milijona dolarjev. S tem je dosegla drugo najvišjo cena za Basquiatovo delo. Na sliki iz leta 1983 je upodobljena lobanja na rdečim ozadju.

Svet

Arhitekt Daniel Libeskind danes praznuje 75 let

Sreda, 12. maj

Svetovno priznani poljsko-ameriški arhitekt Daniel Libeskind danes praznuje 75 let. Na Poljskem rojeni Libeskind je kariero začel kot arhitekturni teoretik in profesor. Prva stavba po njegovih načrtih je bila zgrajena, ko mu je bilo 52 let, prvi mednarodni uspeh pa je dosegel z Judovskim muzejem v Berlinu, ki je bil dokončan leta 1999.

Svet

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti letos na daljavo

Torek, 4. maj

Med 6. in 8. majem bodo prek spleta potekali peti Dnevi slovenskega filma, ki jih pripravljata Budapest Film in Slovenski filmski center v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Budimpešti. Madžarsko občinstvo si bo lahko ogledalo filme Jaz sem Frenk Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča in Polsestra Damjana Kozoleta.

Svet

Degasovi sliki Roza plesalka in Ženska po kopeli junija na dražbi

Ponedeljek, 3. maj

Pastelni sliki Edgarja Degasa Danseuse rose in Femme sortant du bain bosta 30. junija del večerne dražbe umetnosti 20. in 21. stoletja pri avkcijski hiši Christie's v Londonu. Obe skupaj predstavljata umetnikovo raziskovanje tem, ki sta ga najbolj vznemirjali, in sicer plesalka v mirovanju ter intimne kretnje ženske pri kopanju.

Svet

Kip v spomin britanskemu dobrodelnemu junaku stotniku Tomu skoraj dokončan

Nedelja, 2. maj

Andrian Melka je že skoraj dokončal kip v spomin britanskemu vojnemu veteranu Tomu Mooru, ki ga številni poznajo kot stotnika Toma. Moore bi 30. aprila praznoval 101. leto, a je februarja preminil za covidom-19. Srca Britancev je osvojil lani, ko je z dobrodelno hojo v času pandemije zbral okoli 33 milijonov funtov, poroča britanski BBC.