Svet

Začel se bo 14. Zagrebdox s 125 dokumentarci

Nedelja, 25. februar

S filmom Over the Limit (Prek vseh meja) poljske režiserke Marte Prus bodo drevi v Kaptol Boutique Cinema odprli 14. festival dokumentarnega filma Zagrebdox. Na program letošnjega festivala, ki bo potekal teden dni, je uvrščenih 125 filmov. V regionalnem tekmovalnem programu bo tudi slovenski dokumentarec Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina.

Svet

Na razstavi v Londonu prvič združena Baconov in Freudov portret Georgea Dyerja

Nedelja, 25. februar

V Galeriji Ordovas je na ogled razstava Londonski slikarji, na kateri sta prvič skupaj predstavljena portreta Georgea Dyerja, ki sta ju naslikala Francis Bacon in Lucian Freud. Bacon je portret svojega ljubimca in muze naslikal z intenzivnostjo, nabito s seksualnostjo, medtem ko se za Freuda zdi, da je želel Dyerju privoščiti oddih od tega.

Svet

V Muzeju Barberini v Potsdamu na ogled razstava Maxa Beckmanna

Sobota, 24. februar

V Muzeju Barberini v Potsdamu, ki je vrata odprl lani januarja, je od danes na ogled razstava del nemškega umetnika Maxa Beckmanna (1884-1950). Postavitev z naslovom Max Beckmann - Theatrum Mundi združuje več kot 100 slik, skulptur, grafik in skic. V šestih sobah je med drugim mogoče videti dela na temo maškarade, cirkusa, varieteja in gledališča.

Svet

Na skupinski razstavi v ZDA tudi slovenski umetnik Uroš Weinberger

Sobota, 24. februar

V Ann Street Gallery v Newburghu v ameriški zvezni državi New York danes odpirajo razstavo Antropocen. Na postavitvi, ki raziskuje vpliv spreminjajočega se podnebja in njegovih uničujočih rezultatov na okolje, sodeluje 24 umetnikov iz različnih držav, ki ustvarjajo v različnih umetniških disciplinah. Iz Slovenije sodeluje Uroš Weinberger.

Svet

V HNK Zagreb drevi premiera Kralja Leara z Mikijem Manojlovićem

Petek, 23. februar

Dramski ansambel Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu bo drevi premierno odigral predstavo Kralj Lear Williama Shakespearea v režiji Janusza Kice. Zagrebškemu občinstvu se bo kot kralj Lear predstavil priljubljeni beograjski igralec Miki Manojlović, ki doslej še ni upodobil ostarelega britanskega kralja.

Svet

Faustov münchenski festival z okoli 500 dogodki

Petek, 23. februar

V Münchnu so v sredo odprli festival, ki se posveča enemu najslavnejših del nemške književnosti - Faustu Johanna Wolfganga von Goetheja. Vse do 29. julija se bodo vrstile razstave, branja, gledališke predstave, opere, filmi in seminarji. V znamenju zgodbe o učenjaku, ki svojo dušo zapiše hudiču, bo okoli 500 dogodkov.

Svet

Sade posnela prvo pesem po osmih letih

Petek, 23. februar

Britanska pevka nigerijskega rodu Sade je posnela pesem za film A Wrinkle in Time režiserke Ave DuVernay. Pesem z naslovom Flower of the Universe je prva nova pesem od pevkinega zadnjega studijskega albuma z naslovom Soldier of Love iz leta 2010. Izid filma A Wrinkle in Time je napovedan za 9. marec.