Svet

V Londonu razstava o Pink Floydih, Waters bi The Wall ponovil na ameriško-mehiški meji

Nedelja, 19. februar

V Muzeju Victoria & Albert v Londonu bo med 13. majem in 1. oktobrom na ogled razstava, povezana s 50-letnico izida debitantskega albuma skupine Pink Floyd The Piper At The Gates Of Dawn iz leta 1967. Basist Roger Waters je ob tem izrazil pripravljenost za nove izvedbe plošče The Wall, saj meni, da je z izvolitvijo Donalda Trumpa dobila nov pomen.

Svet

Del filmske ekipe novega celovečerca o Robinu Hoodu prispel v Dubrovnik

Nedelja, 19. februar

Z oskarjem nagrajeni ameriški igralec Jamie Foxx je prispel v Dubrovnik, kjer je vse nared za snemanje novega celovečerca o srednjeveškem junaku Robinu Hoodu. Staro mestno jedro bo postalo Nottingham, v katerem bo potekal del dogajanja filma Robin Hood: Izvor. Med producenti filma je tudi hollywoodski igralec Leonardo DiCaprio.

Svet

Zlati medved Berlinala za film On Body And Soul režiserke Ildiko Enyedi

Sobota, 18. februar

Zlati medved 67. Berlinala je na nocojšnji podelitvi nagrad prejel film On Body And Soul (O telesu in duhu) madžarske režiserke Ildiko Enyedi. Srebrnega medveda za režijo je odnesel Aki Kaurismäki za film Toivon tuolla puolen (Druga stran upanja), veliko nagrado žirije pa film Felicite (Sreča) francosko-senegalskega avtorja Alaina Gomisa.

Svet

Mladen Dolar februarski gost Filozofskega teatra v Zagrebu

Sobota, 18. februar

Eden vodilnih slovenskih filozofov Mladen Dolar bo v nedeljo 19. februarja gost Filozofskega teatra v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu. Kot so zapisali v gledališču, se bosta Dolar in njegov gostitelj Srećko Horvat pogovarjala o odnosu med filozofijo in gledališčem ter pojasnila "smisel in namen" Filozofskega teatra.

Svet

Umrl je neoavantgardni umetnik Jannis Kounellis

Petek, 17. februar

V Rimu je v 81. letu starosti umrl v Grčiji rojeni umetnik Jannis Kounellis, ki je bil v 60. letih minulega stoletja pomemben predstavnik neoavantgardnega gibanja arte povera, poročajo tuje agencije. Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini ga je označil za velikega ustvarjalca, ki je s svojimi deli ključno zaznamoval sodobno umetnost.

Svet

Gibson se dogovarja za režijo drugega dela Odreda odpisanih

Petek, 17. februar

Igralec in režiser Mel Gibson (61) se po poročanju britanskega The Guardiana s produkcijsko hišo Warner Bros dogovarja, da bi prevzel režijo drugega dela Odreda odpisanih. Prvega je režiral David Ayer. Gibson trenutno beleži uspehe z odmevnim filmom Greben rešenih, ki je nominiran za šest oskarjev, med drugim za najboljši film in režijo.

Svet

Kanadski profesor naj bi našel edini obstoječi filmski posnetek Marcela Prousta

Petek, 17. februar

Kanadski profesor Jean-Pierre Sirois-Trahan je našel filmski posnetek, za katerega verjame, da bi lahko bil edini posnetek, na katerem je francoski pisatelj Marcel Proust. Črno-beli posnetek je s poroke hčere ene od Proustovih prijateljic iz leta 1904. Na kratko pokaže moškega z brki v svojih 30. letih s klobukom in v sivi obleki.

Svet

Risbo s podobo psa v muzeju v nemškem Braunschweigu pripisali Rembrandtu

Četrtek, 16. februar

Muzej vojvode Antona Ulricha v nemškem Braunschweigu je stoletja hranil risbo s podobo psa, ki so jo pripisovali nemškemu baročnemu slikarju Johannu Melchiorju Roosu, s primerjalno analizo pa so strokovnjaki ugotovili, da gre za delo slavnega nizozemskega umetnika Rembrandta van Rijna. Pozornost je vzbudila med digitalizacijo risb.