Svet

Banksy želi z nagradno igro pomagati migrantom

Torek, 18. december

Ulični umetnik in aktivist Banksy tokrat s skulpturo čolna z begunci zbira sredstva za pomoč migrantom. Skulptura prenatrpanega plovila je razstavljena v pop up trgovini, ki so jo v božičnem času odprli v središču Londona, da bi pomagali beguncem. Donatorji lahko za najmanj dva funta ugibajo težo kipa. Tisti, ki jo bo uganil, bo novi lastnik.

Svet

Igralka Charlotte Rampling dobitnica častnega zlatega medveda

Torek, 18. december

Britanska igralka Charlotte Rampling je dobitnica častnega zlatega medveda. Z več kot 100 filmi in televizijskimi produkcijami je po besedah direktorja mednarodnega filmskega festivala v Berlinu Dietra Kosslicka sinonim za "nekonvencionalen in razburljiv kino". Nagrado ji bodo izročili na 69. Berlinalu, ki bo potekal od 7. do 17. februarja.

Svet

Na pariškem salonu nagradili mlado umetnico Marušo Štibelj

Ponedeljek, 17. december

Na slovitem pariškem Salonu lepih umetnosti (Salon de Beaux Arts) v muzeju Louvre je mlada slovenska umetnica Maruša Štibelj prejela nagrado žirije. Po lanskih nagrajencih Marjanu Mirtu in Branimirju Ritonji ter predlanski nagrajenki Evi Petrič je to četrta nagrada za slovensko umetnost na tem salonu z več kot 150-letno tradicijo.

Svet

Pred 90 leti se je rodil navdušenec nad dunajsko secesijo Hundertwasser

Sobota, 15. december

Na današnji dan pred 90 leti se je rodil avstrijski slikar, arhitekt in grafik Friedensreich Hundertwasser. Umetnik s pravim imenom Friedrich Stowasser se je navduševal nad dunajsko secesijo, iz tega pa razvil lasten slog, ki ga med njegovimi slikarsko-arhitekturnimi projekti predstavlja prepoznavna Hundertwasserjeva hiša na Dunaju.

Svet

Roman Ferija Lainščka Nedotakljivi preveden v poljščino

Petek, 14. december

Akademska založba SEDNO iz Varšave je objavila prevod romana Ferija Lainščka Nedotakljivi, mit o Ciganih. Delo v poljščini nosi naslov Nietykalni, mit o Cyganach, prevedla pa ga je Joanna Pomorska. Gre za prvi natis kakega integralnega Lainščkovega dela na Poljskem, doslej so ga namreč tam brali le v literarnih revijah, je sporočil avtor.

Svet

Družina po več kot 70 letih prejela Dahlove vojne medalje

Petek, 14. december

Priljubljen britanski pisatelj Roald Dahl (1916-1990), znan predvsem po delih za otroke in mladino, je bil pred svojo literarno potjo za časa druge velike svetovne morije tudi vojni pilot. Kot vojak si je prislužil štiri medalje, ki pa jih ni nikoli prevzel. Sedaj, 73 let kasneje, jih je britansko obrambno ministrstvo posredovalo njegovi družini.