Svet

V San Antoniu 500-letna tradicija španskega slikarstva

Sreda, 20. junij

El Greco, Diego Velazquez, Bartolome Esteban Murillo, Francisco Goya, Joaquin Sorolla, Pablo Picasso. To je le nekaj ikoničnih španskih umetnikov, katerih dela so vključena v razstavo 500 let španskega slikarstva, ki jo bodo v Muzeju San Antonio odprli v petek in je nastala v sodelovanju s španskimi muzeji.

Svet

Režiser James Ivory podaril zbirko scenarijev, zvezkov in korespondence

Sreda, 20. junij

Ameriški režiser, producent in scenarist James Ivory je newyorški knjižnici in muzeju Morgan podaril svojo dragoceno zbirko popisanih scenarijev, zvezkov in korespondence. Ponujajo uvid v dolgoletno filmarjevo kariero, saj predstavljajo okoliščine in proces nastanka številnih filmov, ter v zgodovino Merchant Ivory Productions (1963-2010).

Svet

Vrata bo odprla nekdanja vila Thomasa Manna v Los Angelesu

Torek, 19. junij

V Kaliforniji na obrobju Los Angelesa bodo danes odprli nekdanjo vilo nemškega književnika Thomasa Manna, preurejeno v rezidenco za mlade nemške štipendiste. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se bo odprtja vile, v kateri je družina Mann živela od leta 1942, udeležil tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Svet

V Madridu prva monografska razstava portretov Lorenza Lotta

Torek, 19. junij

V madridskem Muzeju Prado bodo v sodelovanju z londonsko Narodno galerijo danes odprli prvo veliko monografsko razstavo portretov Lorenza Lotta, enega najbolj edinstvenih umetnikov italijanskega renesančnega obdobja cinquecento (visoka renesansa). Razstava Lorenzo Lotto - portreti bo v madridskem muzeju na ogled do 30. septembra.

Svet

Christo tokrat umetniško intervenira v Hyde parku

Ponedeljek, 18. junij

Svetovno znani umetnik Christo (83), poznan po svojih megalomanskih umetniških intervencijah v prostor, je tokrat prvič zasedel Veliko Britanijo. V londonskem Hyde parku je od danes na ogled projekt z naslovom Mastaba. Velikanski pisan objekt, zgrajen je iz 7506 sodčkov za nafto, je umeščen na umetno jezero sredi parka.

Svet

Muzej Viktorije in Alberta predstavlja življenje Fride Kahlo onkraj umetnosti

Ponedeljek, 18. junij

Londonski muzej Viktorije in Alberta je pripravil razstavo o Fridi Kahlo, eni najbolj cenjenih umetnic 20. stoletja. Ker je želel predstaviti njeno življenjsko zgodbo onkraj umetnosti, je zbral njena oblačila, slike in predmete. Skupaj več kot 200 eksponatov je na ogled do 4. novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet

V mednarodnem programu filmskega festivala v Pulju 13 celovečercev

Ponedeljek, 18. junij

V mednarodnem programu 65. filmskega festivala v Pulju bo tekmovalo 13 celovečercev, so napovedali organizatorji festivala. Letošnja izdaja, ki bo potekala med 14. in 22. julijem, bo med drugim obsegala nov filmski program o zgodovini kinematografije, v katerem bodo predvajali tudi dokumentarno dramo Baron Codelli slovenskega avtorja Mihe Čelarja.

Svet

Mineva 200 let od rojstva francoskega skladatelja Gounoda

Nedelja, 17. junij

Na današnji dan mineva 200 let od rojstva priznanega skladatelja Charlesa Gounoda, ki velja za enega glavnih predstavnikov francoske glasbe na prehodu iz klasicizma v romantiko. Njegova melodijska linija je včasih sentimentalna, mnogokrat pa ima izrazit francoski značaj. Med njegova glavna dela sodita operi Faust (1859) ter Romeo in Julija (1867).