Svet

V prihajajoči knjigi zbranih 27 dnevnikov Alana Rickmana

Torek, 24. november

Jeseni leta 2022 bo izšla knjiga The Diaries of Alan Rickman (Dnevniki Alana Rickmana), v kateri bo zbranih 27 zvezkov, ki jih je s prosto roko napisal pokojni britanski igralec. Pisal jih je vse do svoje smrti, z namenom, da bi jih nekoč objavil. Vsebujejo več kot 25 let misli o njegovi karieri in življenju, navaja britanski The Guardian.

Svet

V Kragujevcu nagradili predstavo LGL Nekje drugje

Ponedeljek, 23. november

Predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja je na mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra, ki je pred dnevi potekal v srbskem Kragujevcu, prejela dve nagradi. Žirija je za igralsko stvaritev nagradila Asjo Kahrimanović Babnik, obenem pa je bila predstava nagrajena tudi za vizualno podobo.

Svet

V Pulju bodo decembra organizirali knjižni sejem

Ponedeljek, 23. november

V skladu s protiepidemiološkimi ukrepi bodo med 5. in 13. decembrom organizirali 26. prireditev Sa(n)jam knjige, so potrdili organizatorji enega največjih knjižnih sejmov na Hrvaškem. Osrednji del sejma bo letos potekal v prostorih arheološkega muzeja v Pulju, v katerem so obiskovalcem zagotovili knjige po sejemskih cenah.

Svet

Mineva 110 let od smrti pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja

Petek, 20. november

Mineva 110 let od smrti velikega ruskega romanopisca in filozofa Leva Nikolajeviča Tolstoja. Bil je realist z razvitim smislom za analitičnost in psihološke odtenke svojih junakov. Obsojal je dvoličnost družbe in socialno nepravičnost. Med drugim podpisuje mojstrovini svetovne književnosti Vojna in mir ter Ana Karenina.

Svet

Literarno nagrado Goncourt bodo podelili konec novembra

Sreda, 18. november

Priznana francoska akademija Goncourt, ki si je po uvedbi novih omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Franciji pridržala pravico, da preloži podelitev istoimenske literarne nagrade, se je sedaj odločila nagrado Goncourt podeliti 30. novembra, piše nemška tiskovna agencije dpa.

Svet

Letošnja nagrada Cervantes španskemu pesniku Franciscu Brinesu

Torek, 17. november

Letošnji prejemnik Cervantesove nagrade je 88-letni španski pesnik Francisco Brines, ki velja za enega najpomembnejših španskih pesnikov druge polovice minulega stoletja. Brinesova poezija po besedah španskega ministra za kulturo Joseja Manuela Rodrigueza Uribesa prehaja od oprijemljivega pa vse do metafizičnega in duhovnega.

Svet

Nobelovka Olga Tokarczuk zahvaljujoč pandemiji izdala novo knjigo

Nedelja, 15. november

Poljska Nobelova nagrajenka Olga Tokarczuk je te dni izdala novo knjigo, ki pa je ne bi, če je ne bi v pisanje pahnila pandemija, je zapisala v predgovoru knjige. Delo Czuly Narrator, v neposrednem prevodu Ljubeznivi pripovedovalec, prinaša šest avtoričinih esejev in šest predavanj, v katerih med drugim podaja vpogled v svoje literarno ustvarjanje.

Svet

Na festivalu Castellinaria v Švici tudi kratka slovenska filma

Sobota, 14. november

Na 33. festivalu mladinskega in otroškega filma Castellinaria v švicarski Bellinzoni, ki se začenja danes, sta se v tekmovalni program med 15 kratkih filmov uvrstila tudi dva slovenska. To sta film scenaristke in režiserke Sare Kern z naslovom Zbogom, Vesna ter študentski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad režiserja Matjaža Jamnika.