Svet

Pred 100 leti se je rodila filmska diva Rita Hayworth

Sreda, 17. oktober

Pred stoletjem se je na današnji dan rodila ameriška filmska zvezdnica Rita Hayworth. Veljala je za eno najlepših igralk v ameriški filmski zgodovini, imenovali so jo celo Love Goddess (Boginja ljubezni). Med najbolj znane filme, v katerih je nastopila sodi detektivska drama Dama iz Šangaja (1947) v režiji Orsona Wellesa.

Svet

Mineva 100 let od rojstva marksističnega filozofa Louisa Althusserja

Torek, 16. oktober

Pred 100 leti se je na današnji dan rodil znameniti francoski filozof Louis Althusser. Eden najvplivnejših marksističnih teoretikov na zahodu je iskal pot med stalinističnim dogmatizmom in meščansko demokracijo. Med glavnimi deli so Brati Kapital, Za Marxa, Filozofija in spontana filozofija znanstvenikov ter Elementi kritike.

Svet

Maksimovićev kratki film na zagrebškem One Take Film Festivalu

Ponedeljek, 15. oktober

V programu mednarodnega filmskega festivala One Take, posvečenega filmom, posnetim v enem kadru, bo prikazan tudi slovenski film Nevidna roka Adama Smitha režiserja in scenarista Slobodana Maksimovića. V tekmovalni program festivala, ki bo v Zagrebu potekal med 19. in 21. oktobrom, so uvrščeni filmi iz 21 držav, največ jih je iz ZDA in Irana.

Svet

Na dan prišla fantazmagorija španskega umetnika Goye

Ponedeljek, 15. oktober

Muzej v Zaragozi je bogatejši za tri nove slike, ki so jih med 18. in 19. stoletjem ustvarili Francisco de Goya, Francisco Bayeu in Antonio Gonzalez Velazquez. Podarila jih je družina iz glavnega mesta Aragonije, ki pa je želela ostati neimenovana. Za pomembno odkritje velja fantazmagorija aragonskega umetnika Goye.

Svet

V Muzeju Victoria & Albert odprtje novega fotografskega centra

Petek, 12. oktober

V Muzeju Victoria & Albert bodo danes odprli nov fotografski center, s katerim je muzej pridobil ustrezne prostore za svojo izjemno zbirko. Otvoritvena razstava nosi naslov Zbiranje fotografij: Od dagerotipije do digitalne fotografije, na njej pa je poleg fotografij predstavljen tudi nastanek in razvoj fotografskega medija.

Svet

Slovenski film se seli v Budimpešto

Četrtek, 11. oktober

V madžarski prestolnici bodo od petka do nedelje potekali dnevi slovenskega filma. Po Sarajevu, Sombotelu, Pulju in Osijeku je to že peta letošnja predstavitev slovenske kinematografije v tujini. Madžarsko občinstvo bo lahko videlo Ivana Janeza Burgerja, Rudarja Hanne Slak, Playing Men Matjaža Ivanišina in Fountain Gorana Vojnovića.

Svet

V Frankfurtu danes začetek največjega knjižnega sejma na svetu

Sreda, 10. oktober

V Frankfurtu bo danes za stroko vrata odprl 70. mednarodni knjižni sejem. Na njem se predstavlja okoli 7000 razstavljavcev iz več kot 100 držav, organizatorji napovedujejo okoli 3700 dogodkov. Častna gostja je Gruzija, za slovensko predstavitev je poskrbela Javna agencija za knjigo (JAK). Za širšo javnost bo sejem vrata odprl konec tedna.