Svet

Roger Waters z novim albumom neposredno o sodobnem svetu in negotovih časih

Nedelja, 23. april

Frontman nekdanje skupine Pink Floyd Roger Waters bo junija po 25 letih izdal nov samostojni album Is This The Life We Really Want?. Nanj je uvrstil 12 pesmi, ki so po oceni založbe Columbia Records "neposreden komentar o sodobnem svetu in negotovih časih" ter "pristen naslednik" albumov Pink Floyd Animals in The Wall. Izšel bo 12. junija.

Svet

V Kasslu za documento postavljajo Partenon knjig

Nedelja, 23. april

Eno najbolj spektakularnih del letošnje documente v Kasslu - Partenon knjig -, dobiva svojo podobo. V tem tednu so na ogromno jekleno konstrukcijo, ki posnema obliko grškega partenona, pričeli obešati knjige. Argentinska umetnica Marta Minujin želi s projektom opozoriti na problematiko prepovedanih knjig in preganjanja njihovih avtorjev.

Svet

Na Dunajskih slavnostnih tednih tudi Slavoj Žižek

Nedelja, 23. april

Avstrijska prestolnica se bo od 12. maja do 18. junija spremenila v mednarodno prizorišče glasbe, gledališča in plesa. V petih tednih se bo na različnih mestnih prizoriščih zvrstilo 44 produkcij iz 28 držav. Na Dunajskih slavnostnih tednih bodo med drugim gostili tudi slovenskega filozofa Slavoja Žižka.

Svet

Jančar in štirje slovenski pesniki se bodo predstavili v Kanadi

Sobota, 22. april

Založba Beletrina med 25. aprilom in 1. majem organizira turnejo štirih slovenskih pesnikov v kanadskih mestih Torontu, Ottawi in Montrealu. Na turneji bodo sodelovali Miljana Cunta, Stanka Hrastelj, Gorazd Kocijančič in Aleš Šteger. V Montrealu bodo sodelovali na festivalu Blue Metropolis, kjer bo eden izmed osrednjih gostov tudi Drago Jančar.

Svet

Na zagrebškem glasbenem bienalu tudi dela slovenskih skladateljev

Petek, 21. april

Eden največjih mednarodnih festivalov sodobne glasbe, zagrebški glasbeni bienale, bodo tudi letos konec aprila obiskali umetniki, izvajalci in ljubitelji sodobne glasbe iz celega sveta. Na 29. zagrebškem bienalu bodo odigrali tudi skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, kot so Vinko Globokar, Igor Štuhec in Vito Žuraj.

Svet

V Trstu predstava o idealih treh tržaških alpinistov

Četrtek, 20. april

Slovensko stalno gledališče in Stalno gledališče Furlanije - Julijske krajine v Trstu bosta v petek krstno uprizorili novo dramsko besedilo Marka Sosiča Grozljiva lepota, v kateri je tržaški avtor svobodno interpretiral podvige, zapise in življenja treh tržaških alpinistov. Predstavo z dvojno zasedbo in jezikovno različico je režiral Matjaž Farič.

Svet

Muzej sodobne umetnosti v Skopju z novo knjižnico in raziskovalnim centrom

Četrtek, 20. april

V Muzeju sodobne umetnosti v Skopju so v sredo odprli novo knjižnico in raziskovalni center. Knjižnica obsega 5200 knjižnih izdaj in 2000 revij ter številne monografije makedonskih in mednarodno priznanih umetnikov. Trenutno velja za največjo zakladnico informacij o moderni in sodobni umetnosti v Makedoniji.

Svet

Muzeje v moskovskem Kremlju lani obiskalo 2,5 milijona ljudi

Sreda, 19. april

V muzejih, palačah in cerkvah v moskovskem Kremlju so lani zabeležil kar 2,5 milijona obiskovalcev, kar je okoli pol milijona več kot leta 2015. Poleg razstav, ki so jih odprli v minulem letu, si je kar nekaj obiskovalcev ogledalo tudi stalne postavitve in notranjosti cerkva, navaja ruska tiskovna agencija Tass.