Svet

Iz palače Blenheim ukradli zlato školjko Maurizia Cattelana

Ponedeljek, 16. september

Iz palače Blenheim so tatovi v soboto ukradli straniščno školjko iz 18-karatnega zlata, ki je delo italijanskega umetnika Maurizia Cattelana, je sporočila policija. Ob tem je nastala poplava, ki je poškodovala znameniti dvorec iz 18. stoletja v bližini Oxforda. Školjka je bila eden od osrednjih eksponatov na razstavi Cattelanovih del v palači.

Svet

Na Broadway prihaja nova uprizoritev drame Kdo se boji Virginie Woolf?

Ponedeljek, 16. september

Na Broadwayu za pomlad 2020 napovedujejo novo uprizoritev slovite drame ameriškega dramatika Edwarda Albeeja Kdo se boji Virginie Woolf? V gledališki igri, ki jo bo režiral dvakratni prejemnik nagrade tony Joe Mantello, bodo v vlogah zakoncev zaigrali Rupert Everett, Laurie Metcalf, Russell Tovey in Patsy Ferran.

Svet

Pred 200 leti se je rodila pianistka in skladateljica Clara Schumann

Petek, 13. september

Pred 200 leti se je na današnji dan rodila nemška skladateljica in pianistka Clara Josephine Wieck Schumann, ki se je v senci svojega moža, slovitega skladatelja Roberta Schumanna, izgubila med vrsticami zgodovine. V 19. stoletju je veljala za eno najbolj priznanih pianistk svojega časa, nadarjeno skladateljico, urednico in profesorico.

Svet

Izšel bo skrivni dnevnik "poljske Ane Frank"

Petek, 13. september

Po 70 letih bo izšel skrivni dnevnik poljske najstnice Renie Spiegel, ki so jo leta 1942 umorili nacisti. Dnevnik je 70 let nedotaknjen ležal v bančnem trezorju, družina pa se je odločila, da ga objavi. Naslov knjige, ki jo primerjajo s slavnim Dnevnikom Ane Frank, bo Renijin dnevnik: Življenje mladenke v senci holokavsta. Izšla bo 19. septembra.

Svet

Downton Abbey z malih zaslonov na filmska platna

Četrtek, 12. september

Po televizijski uspešnici Downton Abbey, ki spremlja zgodbo britanske aristokratske družine Crawley, je bil posnet še film, ki so ga v ponedeljek premierno prikazali v Londonu. Film, posnet po seriji, ki se je po šestih sezonah zaključila leta 2015, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razdvaja kritike.

Svet

Delo Tanje Pak na osrednji razstavi mednarodnega tedna stekla v Benetkah

Torek, 10. september

Slovenska oblikovalka in umetnica Tanja Pak se s prostorsko postavitvijo Between predstavlja na osrednji razstavi mednarodnega tedna stekla, ki s 107 razstavami in več kot sto spremljevalnimi dogodki te dni poteka v Benetkah in na otoku Murano. V njej izpostavlja iskanje bližine ter občutljivost vezi in odnosov.

Svet

Nadaljevanje Dekline zgodbe na voljo bralcem po svetu

Torek, 10. september

Bralci po svetu lahko danes vendarle kupijo nadaljevanje odmevnega romana Deklina zgodba pisateljice Margaret Atwood, naslovljeno The Testaments (Pričevanja). Roman, ki je uvrščen tudi v ožji izbor nominirancev za britansko literarno nagrado booker, je sicer po tehnični napaki Amazona lahko te dni že vnaprej začelo brati nekaj sto srečnežev.