Svet

V Britanski knjižnici se bosta srečala čarovnija in mit

Petek, 20. oktober

V Britanski knjižnici v Londonu danes odpirajo razstavo, ki na ogled ponuja zgodovinske predmete, povezane s čaranjem, in predmete iz čarovniškega sveta, kot ga je ustvarila J. K. Rowling, avtorica knjižnih uspešnic o čarovniku Harryju Potterju. Na ogled bodo med drugim avtoričini originalni rokopisi in ilustracije za omenjeno serijo knjig.

Svet

Morricone prejel madžarski red za zasluge

Petek, 20. oktober

Italijanski skladatelj Ennio Morricone je pred sredinim koncertom v Budimpešti prejel madžarski red za zasluge, poimenovan srednji križ. Dobitnika častnega oskarja za življenjske dosežke so na Madžarskem nagradili za njegov prispevek k popularizaciji madžarske glasbe. Izročitvi reda Morriconeju sta prisostvovala madžarski predsednik in premier.

Svet

Na Goriškem bodo gostili največji italijanski plesni festival

Četrtek, 19. oktober

Gorica in Nova Gorica bosta do nedelje pravi prestolnici modernega plesa. Na Goriškem pripravljajo četrti festival italijanskega sodobnega plesa New Italian Dance Platform (NID), največjo platformo italijanskega plesa na mednarodni ravni. Dogodek bo prvič čezmejen, saj bo tudi Nova Gorica gostila nekaj plesnih predstav.

Svet

V Bruslju razstava o Magrittu in njegovem vplivu do danes

Četrtek, 19. oktober

V Kraljevem muzeju lepih umetnosti v Bruslju je na ogled razstava Magritte, Broodthaers & Sodobna umetnost. Postavitev, ki pripoveduje vplivu belgijskega umetnika Reneja Magritta (1898-1967) na druge umetnike, združuje več kot 150 slik, skulptur, instalacij, risb, fotografij, filmov in arhivskih dokumentov. Odprta bo do 18. februarja.

Svet

Margaret Atwood letošnja dobitnica mednarodne nagrade Franz Kafka

Sreda, 18. oktober

Kanadska pisateljica Margaret Atwood je letošnja dobitnica mednarodne nagrade Franz Kafka. Nagrado ji je istoimensko združenje namenilo za roman Deklina zgodba. Danes 77-letna avtorica je v več desetletij dolgi karieri napisala 17 romanov, sedem knjig za otroke in skoraj dva ducata pesniških zbirk.

Svet

Dobitnik nagrade man booker Američan George Saunders

Sreda, 18. oktober

Dobitnik literarne nagrade man booker je ameriški avtor George Saunders. Nagrado je prejel za roman Lincoln in the Bardo, ki ga je žirija med drugim označila za "povsem izvirnega" in "globoko ganljivega". Saunders, ki so mu nagrado izročili v torek, je drugi ameriški avtor po vrsti, ki je v 49-letni zgodovini podeljevanja nagrade prejel bookerja.

Svet

Film Nika Slobodana Maksimovića predvajajo na Kitajskem

Sreda, 18. oktober

Film Nika Slobodana Maksimovića predvajajo na Kitajskem. Po trditvah Slovenskega filmskega centra (SFC) gre za prvi slovenski film, ki si ga bo tamkajšnje občinstvo lahko ogledalo na domačih tleh. Prva projekcija je bila v torek v sklopu desetega filmskega festivala Evropske unije v Pekingu, na sporedu pa bo še prihodnji torek prav tako v Pekingu.

Svet

Na Dunaju od danes na ogled razstava Rubensovih del

Torek, 17. oktober

V Umetnostnozgodovinskem muzeju je od danes na ogled razstava del flamskega slikarja Petra Paula Rubensa (1577-1640). Postavitev z naslovom Peter Paul Rubens: Moč preobrazbe združuje 40 slik umetnika in njegove delavnice iz zbirke muzeja ter približno 70 izposojenih del. Videti je mogoče tako oljne slike kot tudi pripravljalne risbe in oljne skice.