Svet

Avstrijski pisatelj Clemens J. Setz prejemnik Büchnerjeve nagrade 2021

Torek, 20. julij

Avstrijski pisatelj Clemens J. Setz je letošnji prejemnik najprestižnejšega nemškega priznanja za literaturo, Büchnerjeve nagrade. Nemška akademija za jezik in književnost mu jo je namenila za dela, v katerih vedno znova raziskuje mejne teme človeštva. Podelitev 50.000 evrov vredne nagrade je načrtovana 6. novembra v Darmstadtu.

Svet

Na Drugačnih svetovih v Pragi tudi trije slovenski fotografi

Ponedeljek, 19. julij

V galeriji Fotografija v Pragi so nedavno odprli skupinsko razstavo 8. edicije natečaja Drugačni svetovi, ki predstavlja projekte desetih izbranih avtorjev natečaja za mlade in uveljavljajoče se ustvarjalce sodobne avtorske fotografije iz srednje in vzhodne Evrope. Na razstavi so vključeni tudi trije slovenski fotografi.

Svet

SNG Maribor s predstavo Proslava na 72. Dubrovniških poletnih igrah

Nedelja, 18. julij

SNG Maribor bo drevi in še v ponedeljek na 72. Dubrovniških poletnih igrah uprizorilo dramo Ivorja Martinića po resnični zgodbi Navida Fadaeeja Nazerja z naslovom Proslava v režiji Jana Krmelja. Predstava bi morala biti po prvotnih načrtih premierno uprizorjena na 71. festivalu, a se ni izšlo zaradi pandemije.

Svet

V Pulju začetek 68. filmskega festivala

Sobota, 17. julij

S projekcijo celovečernega prvenca hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović s slovensko udeležbo Murina se drevi začenja 68. filmski festival v Pulju. V nacionalnem programu bodo skupno prikazali šest filmov, ob Murini tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo Po tamburi v režiji Stanislava Tomića.

Svet

S podelitvijo nagrad se sklepa 74. filmski festival v Cannesu

Sobota, 17. julij

V Cannesu bodo na današnji zaključni slovesnosti razglasili nagrajence 74. mednarodnega filmskega festivala. V konkurenci za glavne nagrade je 24 filmov, o katerih presoja velika festivalska žirija, ki ji predseduje ameriški filmski režiser Spike Lee.

Svet

Na Brionih se začenja nova sezona Gledališča Ulysses

Petek, 16. julij

Ustanovitelj gledališča Ulysses Rade Šerbedžija bo drevi v spremstvu glasbene skupine Zapadni kolodvor tako kot v minulih letih odprl 21. sezono gledaliških druženj na Brionih. Na sporedu letošnje sezone je več premier, med njimi tudi dve gledališki predstavi s slovensko udeležbo.

Svet

Logar v Bruslju na slovesnosti s predstavitvijo projekta Europe Readr

Sreda, 14. julij

V Parku državljanov so danes odkrili umetniško instalacijo, ki je del projekta digitalne platforme Europe Readr z brezplačnim dostopom do knjižnih del v vseh uradnih jezikih EU. Ob predstavitvi kulturno-promocijskega projekta je zunanji minister Anže Logar poudaril, da "slovensko predsedstvo postavlja kulturo in ustvarjalnost visoko na agendo".

Svet

Kar 17 italijanskih mest bi si želelo gostiti Evrovizijo 2022

Sreda, 14. julij

Po tem, ko je na letošnji Evroviziji lovoriko osvojila italijanska skupina Maneskin, poteka izbor mesta, v katerem bodo gostili 66. izdajo tega priljubljenega glasbenega tekmovanja. Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da se za gostiteljstvo poteguje kar 17 italijanskih mest. Med deželnimi glavnimi mesti je tudi Trst.