Svet

Naslednjega Sherlocka Holmesa bo režiral Dexter Fletcher

Nedelja, 14. julij

Britanski režiser Dexter Fletcher, ki je s filmom Rocketman prikazal življenje glasbene ikone Eltona Johna, bo nadaljeval niz filmov o slavnem detektivu Sherlocku Holmesu. Nasledil bo svojega rojaka Guyja Ritchieja, je poročanje ameriške revije Variety povzela nemška tiskovna agencija dpa. V kinodvoranah bo predvidoma decembra 2021.

Svet

Razstava v Opatiji bo obiskovalcem približala oblačila cesarice Sisi

Nedelja, 14. julij

V Švicarski hiši v Opatiji bodo drevi odprli razstavo, ki bo obiskovalcem približala oblačila, ki jih je nosila avstrijska cesarica Elizabeta Bavarska, znana kot Sisi. Po besedah organizatorjev bo ponudila edinstven vpogled v garderobo cesarice, ki je leta 1886 obiskala Opatijo. Odprtje bo pospremila modna revija kopij cesaričinih oblačil.

Svet

V Pulju se drevi začenja 66. filmski festival

Sobota, 13. julij

V znamenitem puljskem amfiteatru bodo z ognjemetom in dolgo pričakovano premiero filma o Anteju Gotovini, General režiserja Antuna Vrdoljaka, nocoj slovesno odprli 66. filmski festival. Celoten festival bo v znamenju zgodovinskih osebnosti, je pred začetkom prireditve povedala direktorica festivala Gordana Restović.

Svet

Predstava SNG Maribor Somrak bogov na festivalu Ohridsko leto

Sobota, 13. julij

SNG Maribor bo drevi na festivalu Ohridsko leto uprizorilo dramo Somrak bogov v režiji priznanega hrvaškega režiserja Daliborja Matanića. Aktualnost gledališke priredbe znamenitega Viscontijevega filma je, kot so zapisali v gledališču, v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih zaskrbljujoča.

Svet

V Ljubljani drugi oblikovalski maraton BIO 26

Petek, 12. julij

V Ljubljani bo od danes do nedelje potekal drugi oblikovalski maraton. Na njem bodo sodelovale skupine, katerih projekti so se na prvem oblikovalskem maratonu maja v Ljubljani izkazali za najboljše. Končni projekti bodo v sklopu BIO 25 predstavljeni v sodelujočih ustanovah, osrednja razstava bo na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Svet

Na Mittelfestu tudi balet Giselle v izvedbi ljubljanskih baletnikov

Petek, 12. julij

V Čedadu se bo drevi začel mednarodni festival Mittelfest, ki bo pod naslovom #leadership (vodenje) do 21. julija ponudil vrsto glasbenih, gledaliških in plesnih dogodkov. V soboto bodo gostili Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana s predstavo Adolphea Adama Giselle, ki velja za mojstrovino klasičnega romantičnega baleta.

Svet

Mariborska Opera z Verdijevim Nabuccom na festivalu v Italiji

Petek, 12. julij

Opera SNG Maribor bo danes in v soboto z opero Nabucco Giuseppeja Verdija gostovala na 29. festivalu Opera na trgu v Oderzu pri Trbižu v Italiji. Festival Opera in piazza je posvečen legendarnemu tenoristu Giuseppeju di Stefanu ter vsako leto z opernimi in baletnimi predstavami privabi na tisoče gledalcev.

Svet

Zubin Mehta z Verdijevim Rekviemom za uradno slovo od Izraelskih filharmonikov

Četrtek, 11. julij

Slavni glasbeni vodja Izraelskih filharmonikov Zubin Mehta se bo z nedeljskim koncertom v Tel Avivu po 50 letih poslovil z mesta glasbenega direktorja orkestra. V Indiji rojeni maestro bo z glasbeniki poustvaril Rekviem Giuseppeja Verdija. Za njegovega naslednika so že lani z veliko večino izbrali mladega izraelskega dirigenta Lahava Shanija.