Svet

Michelangelov navdih med razkritimi vatikanskimi skrivnostmi

Četrtek, 22. april

Velikan italijanske umetnosti Michelangelo je navdih za svoje delo našel tudi v Belvederskem torzu, ki ga danes hranijo v Vatikanskih muzejih. Vendar ga obiskovalci na svoji poti proti Sikstinski kapeli pogosto prezrejo, kar nameravajo v muzeju spremeniti z novo serijo videov.

Svet

Monetovi lokvanji na dražbo za 40 milijonov dolarjev

Četrtek, 22. april

Za eno od monumentalnih slik lokvanjev Clauda Moneta se pri dražbeni hiši Sotheby's na prihajajoči newyorški dražbi 12. maja nadejajo iztržiti okoli 40 milijonov dolarjev. Oljno sliko na platnu z naslovom Le Bassin aux Nympheas so pri Sotheby's opisali kot eno najbolj ikoničnih in znamenitih impresionističnih slik.

Svet

Mineva pet let od slovesa legendarnega Princea

Sreda, 21. april

Pred petimi leti je zaradi prekomernega odmerka protibolečinskih tablet, star le 57 let, umrl legendarni glasbenik Prince. Pevec, pisec pesmi in tudi igralec je bil na glasbeni sceni pomembna osebnost skoraj 40 let. V svoji bogati glasbeni karieri je izdal 39 albumov, doslej pa je bilo po svetu prodanih več kot 150 milijonov njegovih plošč.

Svet

Na Hrvaškem razstava o povezavah zagrebške likovne akademije in slovenskih umetnikov

Torek, 20. april

O povezavah zagrebške likovne akademije in slovenskih umetnikov med prvo in drugo svetovno vojno govori razstava Vezi, ki so jo danes odprli v Nacionalnem muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu. Razstavljenih je več kot 100 del s poudarkom na slovenskih avtorjih, kot so Gabrijel Stupica, Zoran Mušič, Zoran Didek in Marij Pregelj.

Svet

Oskarji brez zooma, na več lokacijah po svetu in z majhno rdečo preprogo

Torek, 20. april

V Ameriški filmski akademiji so se za 93. podelitev oskarjev odločili za majhno rdečo preprogo brez hollywoodskih mogotcev. Ognili se bodo zoomu, ki je delal težave drugim podelitvam, in poleg dveh lokacij v Los Angelesu organizirali evropske baze za nominirance, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo priti v ZDA. Oskarje bodo podelili v nedeljo.

Svet

Otvoritveni film festivala v Cannesu bo Caraxova Annette

Ponedeljek, 19. april

Annette, prvi film, ki ga je priznani francoski režiser Leos Carax posnel v angleščini, bo 6. julija odprl letošnji 74. filmski festival v Cannesu. Film je postavljen v sodobni Los Angeles, Annette pa v njem pripoveduje zgodbo o navidezno popolnem paru, ki ga tvorita Henry, stand-up komiku z ostrim smislom za humor, ter priznana pevka Ann.

Svet

Filmska tržnica v Cannesu preložena na junij

Ponedeljek, 19. april

Filmska tržnica, ki je del filmskega festivala v Cannesu, bo letos zaradi epidemije covida-19 potekala virtualno. Dogodek, ki je tradicionalno potekal v maju, so organizatorji po pisanju francoske tiskovne agencije AFP prestavili za mesec dni oziroma v termin med 21. in 15. junijem.

Svet

Superge Kanyeja Westa na dražbi za milijon dolarjev

Sobota, 17. april

Prototip superg Nike Air Yeezy 1, ki jih je glasbenik Kanye West nosil na podelitvi grammyjev leta 2008, bodo ponujene na dražbi avkcijske hiše Sotheby's. Pričakovana vrednost od prodaje na dražbi je milijon ameriških dolarjev, kar bi bil lahko po pisanju britanskega BBC najvišji znesek, ki bi ga na dražbi iztržili za par superg.