Svet

V Trstu prikaz restavratorskih del portreta cesarja Franca Jožefa I.

Ponedeljek, 15. avgust

Obiskovalci tržaškega muzeja Miramar bodo lahko teden dni v živo spremljali restavratorska dela na enem od najpomembnejših eksponatov muzejske zbirke, portretu cesarja Franca Jožefa I., ki ga je okoli leta 1856 naslikal avstrijski portretist Joseph Kis (1833-1900).

Svet

Golob napovedal takojšne nadaljevanje obnove Drame

Petek, 12. avgust

Premier Robert Golob je po ogledu ljubljanske Drame ocenil, da je objekt res neprimeren in izrazil začudenje, kako se je lahko znašel v takšnem stanju. Napovedal je uvrstitev projekta prenove, ki "ni projekt enega ministrstva, ampak razvojni projekt celotne vlade", v vse ustrezne dokumente, da bodo lahko z investicijo začeli takoj.

Svet

Documenta 15: Japonski umetnik v iskanju univerzalne ustvarjalnosti človeštva v jami

Petek, 12. avgust

Japonski umetnik Daizaburo Sakamoto se je na documenti 15 v nemškem Kasslu odločil tri dni preživeti v jami. Jamo, v kateri leži od torka, naj bi po napovedih zapustil prav danes. "V Kasslu izkopljem luknjo v zemljo. Nato grem noter. V tej luknji obstaja univerzalna ustvarjalnost človeštva. To je moj pogled," je o sami akciji povedal Sakamoto.

Svet

Trikotnik žalosti za začetek 28. Sarajevskega filmskega festivala

Petek, 12. avgust

Sarajevski filmski festival (SFF) se danes začenja s Triangle of Sadness (Trikotnik žalosti) švedskega režiserja Rubena Östlunda. Na 28. SFF bodo prikazali 230 filmov iz 62 držav. Za nagrado srce Sarajeva se poteguje 51 filmov v štirih tekmovalnih kategorijah. V tekmovalnem programu festivala so tudi trije slovenski filmi.

Svet

Letošnja documenta kljub antisemitskemu škandalu beleži dober obisk

Sreda, 10. avgust

Documenta 15 v nemškem Kasslu je v prvi polovici 100-dnevnega trajanja zabeležila več kot 410.000 obiskovalcev. "Vmesna bilanca documente 15 je približno enaka doslej najbolj obiskani razstavi, in to kljub manjšemu navdušenju za potovanja v času pandemije covida-19," so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili organizatorji.

Svet

Emine Sevgi Özdamar prejemnica letošnje Büchnerjeve nagrade

Torek, 9. avgust

V Turčiji rojena pisateljica Emine Sevgi Özdamar je prejemnica letošnje Büchnerjeve nagrade, ki velja za najprestižnejše nemško priznanje za literaturo. Emine Sevgi Özdamar je hkrati postala 12 dobitnica te ugledne literarne nagrade, ki jo podeljujejo od leta 1951. Izročili ji jo bodo 5. novembra v Darmstadtu.

Svet

Umrla priznana portugalska pesnica Ana Luisa Amaral

Torek, 9. avgust

V 67. letu starosti je po hudi bolezni umrla portugalska pesnica, prevajalka in raziskovalka, profesorica Ana Luisa Amaral. Pesnica, ki je bila lani častna gostja Dnevov poezije in vina, velja za eno najpomembnejših predstavnic sodobne portugalske poezije. Izdala je več kot 30 avtorskih del in prevajala leposlovje v portugalščino.