Svet

Gurnah Nobelovo nagrado razume kot spodbudo za razpravo o temah begunstva

Petek, 8. oktober

Po četrtkovi razglasiti Nobelovega nagrajenca za literaturo Abdulrazaka Gurnaha, rojenega na Zanzibarju, je tanzanijska vlada izrazila navdušenje nad letošnjim dobitnikom Nobelove nagrade za literaturo. Novico je označila kot zmago za državo in afriško celino. Gurnah je nagrado pozdravil kot spodbudo za širšo razpravo o temah, ki se jih loteva.

Svet

Nobelova nagrada za literaturo za Abdulrazaka Gurnaha

Četrtek, 7. oktober

Dobitnik Nobelove nagrade za literaturo je v Zanzibarju rojeni pisatelj Abdulrazak Gurnah. Švedska akademija mu jo je podelila "za njegovo brezkompromisno in sočutno obravnavo posledic kolonializma in usode beguncev v prepadu med kulturami in celinami". Objavil je deset romanov in številne kratke zgodbe.

Svet

Ameriški PEN podelil nagrado trem zaprtim iranskim pisateljem

Četrtek, 7. oktober

Ameriški center PEN se je v torek na letni gala prireditvi poklonil trem iranskim pisateljem, ki so jih iranske oblasti zaprle zaradi sodelovanja z Iranskim združenjem pisateljev, ki nasprotuje cenzuri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet

V Celovcu razstava na temo koroškega plebiscita Slovenci, za zmiraj gre

Sreda, 6. oktober

V Koroškem deželnem arhivu v Celovcu bodo danes odprli razstavo Slovenci, za zmiraj gre. Postavitev, ki sta jo lani, ob 100. obletnici koroškega plebiscita, pripravila Arhiv RS in Pokrajinski arhiv Maribor z arhivi in muzeji iz Slovenije, Avstrije in Srbije, bo pospremljena s podnaslovom Drugi pogled na koroški plebiscit ob njegovi 100. obletnici.

Svet

Koroška pesnica Maja Haderlap prejela nagrado Christine Lavant

Torek, 5. oktober

Koroška pisateljica in pesnica Maja Haderlap je dobitnica nagrade, poimenovane po pesnici Christine Lavant. Nagrado, vredno 15.000 evrov, so podelili šestič. Lavreatki jo je na nedeljski prireditvi v radijski hiši Radiokulturhaus na Dunaju izročil predsednik strokovne žirije in slavnostni govornik na prireditvi Klemens Renoldner, piše Delo.

Svet

Irski glasbenik in aktivist Bob Geldof dopolnil 70 let

Torek, 5. oktober

Priznani irski glasbenik Bob Geldof, ki je v 70. letih minulega stoletja zaslovel kot pevec irske zasedbe The Boomtown Rats, kasneje pa se je podal na uspešno samostojno pot, danes praznuje 70. let. Znan je tudi po svojem aktivizmu, dobrodelnih projektih proti lakoti ter po neposrednih kritičnih izjavah.

Svet

Mandićev Sanremo nagrajen v Turčiji, Steakhouse Špele Čadež v Kanadi

Ponedeljek, 4. oktober

Film Miroslava Mandića Sanremo je iz 7. Balkan Panorama Festivala v turškem Izmirju odnesel dve nagradi: za najboljšo režijo ter za najboljšega igralca, ki jo je prejel Sandi Pavlin. Uspešen je bil tudi kratki animirani film Steakhouse Špele Čadež, ki je na festivalu animiranega filma v Severni Ameriki dobil nagrado za najboljšo tehniko animacije.

Svet

V Zagrebu se začenja 14. Subversive festival z bogatim filmskim programom

Nedelja, 3. oktober

Post-covid demokracija: Etika boja in poetika solidarnosti je osrednja tema 14. Subversive festivala, ki se bo danes začel v Zagrebu. Poleg številnih forumov in predavanj, je napovedan tudi bogat filmski program, v katerem bodo prikazali več deset filmov. Subversive festival bo do 23. oktobra potekal na več lokacijah po Zagrebu.