Svet

Barenboim zaradi bolezni odpovedal nekatere nastope

Sreda, 5. oktober

Svetovno znani dirigent in pianist Daniel Barenboim je sporočil, da je odpovedal nekatere nastope, potem ko so mu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP diagnosticirali hudo nevrološko bolezen. 79-letni Barenboim je že v začetku leta zaradi zdravstvenih razlogov odpovedal številne koncerte. Letos je nastopil v okviru Ljubljana Festivala.

Svet

Rembrandtov avtoportret ob 200-letnici muzeja Mauritshuis ponovno na Nizozemskem

Sreda, 5. oktober

V muzeju Mauritshuis je na ogled razstava Mojstri z Manhattna, na kateri je na ogled tudi znameniti avtoportret nizozemskega slikarja Rembrandta van Rijna iz leta 1658. Avtoportret je ena od desetih slik, ki so bile za razstavo ob 200-letnici nizozemskega muzeja prvič po več kot sto letih pripeljane iz muzeja v New Yorku.

Svet

Pred 60 leti je v filmski svet prvič stopil spektakularni James Bond

Ponedeljek, 3. oktober

Mineva 60 let od premiere prvega filma o legendarnem tajnem agentu Jamesu Bondu. Film Dr. No je prvo projekcijo doživel 5. oktobra 1962, odtlej pa se je zvrstilo kar 27 filmov s pregovorno čednim in nevarnim Bondom, ki ga je upodobilo več igralcev. Kot prvi je v njegove čevlje stopil Sean Connery, v zadnjih petih filmih pa Daniel Craig.

Svet

Animirani film Babičino seksualno življenje tokrat nagrajen v Berlinu

Ponedeljek, 3. oktober

Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film režiserke Urške Djukić Babičino seksualno življenje je prejel novo nagrado. Na festivalu animiranega filma FAB v Berlinu je bil razglašen za najboljši film. Na festivalu je sodelovala tudi Špela Čadež s filmom Steakhouse. Oba filma sta kandidata za nominacijo za evropsko filmsko nagrado.

Svet

V New Yorku prihodnje leto retrospektiva Karla Lagerfelda

Ponedeljek, 3. oktober

V Kostumografskem inštitutu newyorškega Metropolitanskega muzeja bodo maja prihodnje leto odprli veliko retrospektivo leta 2019 preminulega modnega oblikovalca Karla Lagerfelda. Novico je v petek sporočila glavna urednica ameriške izdaje revije Vogue Anna Wintour.

Svet

Tretji del Mojstrov iluzij bo režiral Ruben Fleischer

Nedelja, 2. oktober

Studio Lionsgate je za režiserja tretjega dela akcijskega trilerja Mojstri iluzij izbralo Rubena Fleischerja. Režiser filmov, kot so Dobrodošli v deželi zombijev, Venom in Uncharted, bo tokrat prevzel režijo tretjega dela zgodbe o tatinskih iluzionistih, znanih kot štirje jezdeci. Po pisanju revije Variety bo nastopila tudi nova generacija likov.

Svet

V Londonu razstava o vplivu konj na umetnika Luciana Freuda

Sreda, 28. september

V londonski galeriji Ordovas je na ogled razstava, s katero se želijo pokloniti 100. obletnici rojstva umetnika Luciana Freuda. Razstava se osredotoča na umetnikovo veliko ljubezen do konj. Postavitev prikazuje dela, izposojena iz muzejskih in zasebnih zbirk, na katerih je predstavljen vpliv konj na umetnikovo življenje.