Svet

V Zagrebu danes premiera Horvatove predstave Cement

Petek, 25. september

V Zagrebškem gledališču mladih (ZeKaeM) bo danes premiera drame Cement velikega nemškega dramatika Heinerja Müllerja. Napisal jo je po istoimenskem romanu sovjetskega socrealističnega pisatelja Fjodorja Gladkova. Prvo hrvaško uprizoritev drame Cement, ki govori o ljubezni v času revolucije, je režiral Sebastijan Horvat.

Svet

Oktobra premiera filma po romanu Življenje pred seboj s Sophio Loren

Petek, 25. september

Italijanska oskarjevka Sophia Loren se po 11 letih premora pri 86 letih vrača na filmska platna. Zaigrala je v novi filmski priredbi romana Življenje pred seboj Romaina Garyja, ki ga je v produkciji Netflixa režiral njen sin Edoardo Ponti. Premiera V Rimu je napovedana oktobra.

Svet

Umrla francoska šansonjerka Juliette Greco

Četrtek, 24. september

Na svojem domu v Parizu je v sredo umrla legendarna francoska pevka šansonov in igralka Juliette Greco, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila njena družina. T.i. črna muza pariških eksistencialistov povojnega obdobja je bila stara 93 let. Pozornost je vzbudila pred skoraj 70 leti z interpretacijo pesmi Je hais les dimanches.

Svet

Na sejmu ViennaContemporary tudi Galerija P74 s tremi ustvarjalci

Četrtek, 24. september

V Marx Halle na Dunaju vrata odpira sejem sodobne umetnosti ViennaContemporary, kjer letos napovedujejo sodelovanje 65 galerij iz 16 držav, program pa je prilagojen omejitvam in izrednim razmeram. V sekciji Exploration (Raziskovanje) se z dialogom ustvarjalcev Milene Usenik, Tadeja Pogačarja in kolektiva Laibach Kunst predstavlja tudi Galerija P74.

Svet

Anthony Hopkins igra v filmu o demenci

Četrtek, 24. september

Zvezdniški igralec Anthony Hopkins tokrat nastopa v filmu na temo demence The Father (Oče). Režiser in soscenarist filma, priznani francoski pisatelj Florian Zeller, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP scenarij napisal prav z mislijo, da bo Hopkins nastopil v glavni vlogi. "To so bile moje sanje," je poudaril.

Svet

Na Dunaju serija razstav slovenskih umetnikov

Sreda, 23. september

Na Dunaju bodo danes odprli razstavi slovenskih umetnikov Roberta Juraka in Uroša Potočnika. Odprtji razstav sta uvod v serijo šestih razstav slovenskih umetnic in umetnikov na Dunaju pod okriljem Leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020.

Svet

Nagrado Franz Kafka prejel Milan Kundera

Sreda, 23. september

Letošnji dobitnik najbolj prestižne češke literarne nagrade Franz Kafka je Milan Kundera. Literatu in intelektualcu čeških korenin, ki od leta 1975 živi v Franciji, je komunistični režim pred 41 leti odvzel češko državljanstvo, a so mu ga lani vrnili. Kundera je 8500 evrov vredno nagrado sprejel prek telefona.

Svet

V Moskvi razstava Andyja Warhola

Sreda, 23. september

V dvorani Združenja umetnikov Rusije v poslopju Nove Tretjakovske galerije bodo 25. septembra odprli razstavo I, Andy Warhol, ki bo združila okoli 200 del pionirja pop arta. Poleg slik bodo na ogled tudi njegova video dela ter dokumentarci o Warholu, del razstave pa bo namenjen njegovemu sodelovanju z glasbeniki, denimo z The Rolling Stones.