Svet

S pritiskom na gumb v New Yorku zazveni poezija

Sreda, 16. avgust

V newyorški soseski East Village se na vogalu ene izmed ulic med zvoki prometa, glasov ljudi in enakomernim brnenjem klimatskih naprav meša tudi nekaj poezije. Tam namreč stoji t.i. jukebox poezije, za katerega je 20 umetnikov prispevalo svoje pesmi, ki jih je mogoče zaslišati s pritiskom na gumb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svet

Pred 40 leti se je poslovil kralj rock and rolla Elvis Presley

Sreda, 16. avgust

Na današnji dan pred 40 leti je umrl Elvis Presley, ki je utelešal tako ameriške sanje, ker se je iz revščine prebil med bogataše, kot ekscese. Slednje je kralja rock and rolla, kot ga označujejo, tudi pokopalo: pomirjevala in narkotiki so bili uradni vzrok, da mu je pri komaj 42 letih odpovedalo srce. Njegov duh in glasba pa živita dalje.

Svet

Pisateljica Zadie Smith: Bili smo slepi in naivni

Torek, 15. avgust

Britanska pisateljica Zadie Smith (41) obžaluje politične napake svoje generacije v devetdesetih letih. "Bili smo slepi in naivni," je povedala za nemški časopis Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Nič nas ni zanimalo, živeli smo tja v en dan," je povedala Zadie Smith.

Svet

Oliverju Stoneu izročili častno srce Sarajeva

Ponedeljek, 14. avgust

Ameriškemu režiserju in scenaristu Oliverju Stoneu so v nedeljo na 23. sarajevskem festivalu, na katerem se mudi kot gost, izročili posebno nagrado za doprinos k filmski umetnosti. Nagrado častno srce Sarajeva mu je pred številnim občinstvom vročil direktor festivala Mirsad Purivatra, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Svet

Mineva 150 let od rojstva angleškega pisatelja Johna Galsworthyja

Ponedeljek, 14. avgust

Na današnji dan mineva 150 let od rojstva angleškega pisatelja in dramatika Johna Galsworthyja (1867-1933). Zgolj leto pred smrtjo je prejel Nobelovo nagrado za literaturo zaradi "prefinjene umetnosti pripovedništva, ki doseže vrhunec v Sagi o Forsytih". Po delu je nastalo več filmov, iger ter televizijska serija.

Svet

V dunajski Albertini septembra razstava o delu Pietra Bruegla starejšega

Nedelja, 13. avgust

V dunajskem muzeju Albertina bodo 8. septembra odprli razstavo Bruegel - upodabljanje sveta. Postavitev, ki bo združila okoli 100 del, bo predstavila celoten spekter risarskega in grafičnega ustvarjanja Pietra Bruegla starejšega. Z izborom del pomembnih predhodnikov, kot sta bila Bosch in Dürer, bo osvetlila tudi njegov umetniški razvoj.

Svet

Mineva četrt stoletja od smrti Johna Cagea

Sobota, 12. avgust

Na današnji dan mineva četrt stoletja od smrti avantgardnega skladatelja, teoretika, pesnika in likovnega ustvarjalca Johna Cagea (1912-1992). Njegov pionirski prispevek k razvijanju tolkal in tolkalne glasbe ga uvršča med vodilne skladatelje za tolkala. Med njegova najbolj poznana dela sodi konceptualna skladba, poimenovana 4'33 iz leta 1952.