Svet

Glavni nagradi na 60. beneškem bienalu Avstraliji in Novi Zelandiji

sobota, 20. april

V Benetkah se je danes uradno odprl 60. beneški umetnostni bienale z glavno razstavo Tujci povsod. Zlatega leva, najpomembnejšo nagrado svetovno znanega umetniškega dogodka, sta ob odprtju bienala letos prejela Avstralec Archie Moore in novozelandska umetniška skupina Mataaho Collective, ki zastopata staroselske prebivalce obeh držav.

Svet

Mineva pet let od požara v pariški katedrali Notre Dame

ponedeljek, 15. april

Pred petimi leti se je 15. aprila ob 18.20 med bogoslužjem sprožil požarni alarm v pariški katedrali Notre Dame. Verniki so sicer morali zapustiti cerkev, a so se lahko vrnili, saj še ni bilo videti požara. Ob 18.43 se je alarm sprožil ponovno, tedaj pa se je nad katedralo že dvigoval oblak dima. Pet let po požaru se obnova približuje h koncu.

Svet

V Bruslju dela ikoničnega para modernizma Josefa in Anni Albers

sobota, 13. april

V Bruslju je na ogled razstava del Josefa in Anni Albers, ki po mnenju nekaterih veljata za najbolj znan in najvplivnejši par umetniškega gibanja Bauhaus. Prva razstava njunih del v Belgiji, ki obiskovalce vabi v prostore slikovite vile Empain, med drugim vključuje slike, grafike in tekstil.

Svet

Maja na dražbo Monetova slika Moulin De Limetz

petek, 12. april

Pri avkcijski hiši Christie's bodo maja v New Yorku na dražbi del 20. stoletja med drugim ponudili sliko Clauda Moneta Moulin de Limetz. Vrednost slike je ocenjena med 18 in 25 milijoni dolarjev. Na dražbo sliko dajeta Muzej umetnosti Nelson-Atkins v Kansas Cityju in dediči Ethel B. Atha.

Svet

Bolonjski sejem: Netflix ni grožnja založništvu in branju, prej nasprotno

sreda, 10. april

Bolonjski knjižni sejem je pokazatelj globalnega stanja v založniški industriji na nekaj tisoč kvadratnih metrih, a trendi se hitro spreminjajo. Poznavalca področja sta za STA ocenila, da so se knjige in založništvo po epidemiji covida-19 vrnili, vse bolj razširjene video vsebine, kot je Neftlix, pa niso grožnja panogi in branju, prej nasprotno.

Svet

V Zagrebu razstava del Staša Kleindiensta

torek, 9. april

V zagrebški Galeriji Josip Račić je od danes na ogled razstava Antiarkadija Staša Kleindiensta. Razstava del enega najzanimivejših slovenskih slikarjev srednje generacije je nastala v sodelovanju Nacionalnega muzeja moderne umetnosti v Zagrebu in Galerije Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki. Na ogled bo do 5. maja.

Svet

Sejem v Bologni odprt: čas za zgodbe podob

ponedeljek, 8. april

V Bologni so dopoldne slovesno odprli letošnji 61. mednarodni sejem knjig za otroke in mladino, na katerem se kot častna gostja predstavlja Slovenija. Knjige so lahko gradniki in dajejo smisel mnogim mladim generacijam, je ob razstavljeni slovenski produkciji povedal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan.