Svet

V Zagrebu svetovna praizvedba Žižkove Antigone

Sobota, 19. oktober

V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu bodo nocoj krstno uprizorili dramo Antigona, ki jo je za gledališče po naročilu napisal filozof Slavoj Žižek. V svoji različici klasične grške pesnitve Žižek ponuja tri možne konce tragedije, gledalcem pa pušča svobodno odločitev o usodi sodobne Antigone, piše na spletni strani HNK.

Svet

Umrla legenda kubanskega baleta Alicia Alonso

Petek, 18. oktober

V 99. letu starosti je v četrtek umrla legenda kubanskega baleta Alicia Alonso. V deželi salse, kjer je bil klasični balet do tedaj le malo znan, je ustanovila Kubanski nacionalni balet in razvila edinstveni slog, ki je združuje čutne ritme otoka s tehnično popolnostjo. Čeprav je bila večino svoje kariere skoraj slepa, je požela mednarodno slavo.

Svet

Jonas Kaufmann: Razprava o spolnem nasilju spreminja operni svet

Petek, 18. oktober

Razprave o spolnem nasilju so po oceni nemškega tenorista Jonasa Kaufmanna spremenile svet operne in klasične glasbe. "Za režiserje je postalo bolj zapleteno uprizarjanje ljubezenskih prizorov na odru," je 50-letni pevec po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal za časnik Augsburger Allgemeine.

Svet

Orhan Pamuk med gosti letošnjega sejma Sa(n)jam knjige v Istri

Četrtek, 17. oktober

V Domu hrvaških veteranov v Pulju bo od 5. do 15. decembra potekal 25. sejem Sa(n)jam knjige v Istri. Tema letošnje izdaje je Mesto. O fenomenu mesta ter zgodovini in prihodnosti mest bo beseda tekla na srečanjih z avtorji, predstavitvah knjig in okroglih mizah. Med gosti letošnjega sejma je tudi turški pisatelj Orhan Pamuk.

Svet

Ennio Morricone opaža upad kakovosti filmske glasbe

Sreda, 16. oktober

Italijanski skladatelj Ennio Morricone opaža padec kakovosti filmske glasbe v zadnjih letih. Nekdaj je bil za filmsko glasbo denar, zdaj pa se po njegovem mnenju z njim varčuje s pomočjo sintetizatorjev, zato je filmska glasba "pogosto slaba ali manj zanimiva", je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal v Rimu rojeni Morricone.

Svet

V Frankfurtu začetek največjega knjižnega sejma na svetu

Sreda, 16. oktober

V Frankfurtu bo danes za stroko vrata odprl 71. mednarodni knjižni sejem. Na njem se predstavlja okoli 7500 razstavljavcev iz 150 držav. Častna gostja Norveška se v Frankfurtu predstavlja pod motom Sanje v nas. Za slovensko predstavitev je poskrbela Javna agencija za knjigo (Jak). Sejem bo za širšo javnost odprt konec tedna.

Svet

Margaret Atwood in Bernardine Evaristo dobitnici literarne nagrade booker

Torek, 15. oktober

V Londonu so v ponedeljek zvečer britansko literarno nagrado booker, vredno 50.000 britanskih funtov, podelili kar dvema avtoricama. Prejeli sta jo Margaret Atwood za roman Pričevanja in Bernardine Evaristo za pripoved z naslovom Girl, Woman, Other, poročajo tuje tiskovne agencije.

Svet

V Düsseldorfu razstava del norveškega umetnika Edvarda Muncha

Torek, 15. oktober

V prostorih Umetniške zbirke Severno Porenje-Vestfalija v Düsseldorfu je na ogled razstava del norveškega umetnika Edvarda Muncha. Postavitev združuje 140 slik, grafik in skulptur po izboru norveškega pisatelja Karla Oveja Knausgarda, piše nemška tiskovna agencija dpa. Razstava bo na ogled do 1. marca.