Svet

V Torontu besedni dvoboj: Slavoj Žižek vs. Jordan B. Peterson

Petek, 19. april

V Centru performativnih umetnosti Sony v Torontu se bosta ob 19.30 po lokalnem času v debato spustila mednarodno priznani filozof Slavoj Žižek ter klinični psiholog Jordan B. Peterson, avtor več knjižnih uspešnic. Iskala bosta odgovor na vprašanje, v katerem sistemu je človek najbolj srečen - marksizmu ali kapitalizmu.

Svet

Alain Delon bo prejel častno zlato palmo v Cannesu

Četrtek, 18. april

Igralec Alain Delon bo letos na festivalu v Cannesu, ki se začne 14. maja, prejel častno zlato palmo. Triinosemdesetletni igralec si je palmo zaslužil za svoj izjemen prispevek k filmski umetnosti, so sporočili organizatorji festivala. Delon je posnel več kot 80 filmov, najbolj prepričljiv je bil v vlogah hladnih, preračunljivih likov.

Svet

Na festivalu Hot Docs v Torontu tudi slovenski dokumentarec Koliko se ljubiš?

Sreda, 17. april

Na 25. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Hot Docs v Torontu, ki bo potekal od 25. aprila do 5. maja, bodo prikazali tudi slovenski dokumentarec Koliko se ljubiš? scenaristke in režiserke Nine Blažin. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarni film na zadnjem Festivalu slovenskega filma bo predstavljen ob še devetih evropskih dokumentarcih.

Svet

Pred 130 leti se je rodil legendarni Charlie Chaplin

Torek, 16. april

Pred 130 leti se je na današnji dan v Londonu rodil Charlie Spencer Chaplin, ki je pozneje zaslovel kot legendarni komik in igralec, prepoznaven po svoji obleki: preozkem plašču, prevelikih hlačah in čevljih ter brčicah, cilindru in palici. Podoba potepuha, ki jo je Chaplin ustvaril nenačrtovano, je postala prepoznavna ikona nemega filma.

Svet

V Judovskem muzeju v New Yorku razstavni poklon Leonardu Cohenu

Ponedeljek, 15. april

V Judovskem muzeju v New Yorku je na ogled razstava z naslovom Leonard Cohen: A Crack in Everything. Kot piše na spletni strani muzeja, gre za prvo razstavo, ki je v celoti posvečena ustvarjalnemu duhu in zapuščini priljubljenega kanadskega glasbenika, tekstopisca in globalne ikone iz Montreala, kjer je razstava že bila na ogled.

Svet

Kusturica bo režiral film o Jasenovcu

Sobota, 13. april

Srbski režiser Emir Kusturica je napovedal, da bo režiral film o zloglasnem koncentracijskem taborišču Jasenovac. Film bo posnel ob finančni podpori srbskega ministrstva za kulturo, za podporo pa bo po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug zaprosil tudi Republiko srbsko. Najtežji in najdražji del filma bo po režiserjevi oceni izgradnja taborišča.

Svet

V Britanskem muzeju grafike norveškega umetnika Edvarda Muncha

Petek, 12. april

V Britanskem muzeju je na ogled razstava Edvard Munch - ljubezen in strah, ki predstavi ustvarjanje na področju grafike norveškega umetnika Edvarda Muncha. Muncha najširša javnost pozna po oljni sliki Krik, manj pa je znano, da se je umetnik po desetletju slikarskega ustvarjanja posvetil grafiki in bil med pionirji tega žanra.