Svet

Na festivalu poezije v Strugi tudi Alenka Jovanovski

Sreda, 21. avgust

V Strugi blizu Ohridskega jezera se bo danes začel 58. festival Struški večeri poezije. Po poročanju makedonske tiskovne agencija MIA bo gostil okrog 60 domačih in tujih pesnikov, ki bodo svoje stihe prebirali na različnih krajih po državi do 26. avgusta. Po podatkih uradne spletne strani je med udeleženci tudi slovenska poetinja Alenka Jovanovski.

Svet

V Zagrebu razstava Alenke Gerlovič

Torek, 20. avgust

V studiu Moderne galerije Josip Račić bodo drevi odprli razstavo Likovni svet Alenke Gerlovič (1919- 2010) Med Zagrebom in Dalmacijo. Na ogled bo okoli 20 del iz slikarskega opusa slovenske umetnice. Gre za akrile in akvarele iz zbirke Posavskega muzeja Brežice, nastale med letoma 1961 in 1991, ki jih je umetnica muzeju podarila leta 2005.

Svet

Wim Wenders slavnostni govornik na podelitvi mirovniške nagrade Sebastiau Salgadu

Sobota, 17. avgust

Nemški režiser Wim Wenders bo slavnostni govornik na podelitvi mirovniške nagrade nemških knjigotržcev, ki jo za leto 2019 prejme brazilski fotograf in naravovarstvenik Sebastiao Salgado. Nagrado, vredno 25.000 evrov, mu bodo izročili 20. oktobra v cerkvi sv. Pavla v Frankfurtu. Po tradiciji jo podelijo ob koncu mednarodnega knjižnega sejma.

Svet

V Sarajevu se začenja 25. izdaja filmskega festivala

Petek, 16. avgust

V Sarajevu se bo s svetovno premiero koprodukcijskega filma Sin bosanske režiserke Ines Tanović začel 25. filmski festival, ki bo v jubilejni izdaji ponudil 270 filmov iz 56 držav, kar je največ doslej. Na sporedu bo tudi nekaj slovenskih filmov, med drugim v tekmovalnem programu dokumentarcev film Siniše Gačića Hči Camorre.

Svet

Romani J.D. Salingerja v elektronski obliki

Sreda, 14. avgust

Dela ameriškega avtorja J.D. Salingerja, najbolj znanega po romanu Varuh v rži iz leta 1951, bodo izšla v elektronski obliki. Kot e-knjige bodo objavljena skoraj deset let po njegovi smrti. Doslej niso bila na spletu, ker je pisatelj sovražil računalnike in tehnologijo, je po poročanju britanskega BBC za New York Times povedal njegov sin Matt.

Svet

Rokopisi Kafke končno zbrani v Izraelski narodni knjižnici

Četrtek, 8. avgust

Zbirka rokopisov češko-avstrijskega pisatelja judovskega rodu Franza Kafke, ki jih je ob smrti leta 1924 zaupal prijatelju Maxu Brodu, je po 11 letih iskanja in sodnih bitk končno ponovno zbrana v Izraelski narodni knjižnici, poročajo tuji mediji.

Svet

V Locarnu začetek 72. mednarodnega filmskega festivala

Sreda, 7. avgust

S filmom Magari italijanske režiserke Ginevre Elkann se bo drevi v Locarnu začel 72. mednarodni filmski festival. V osrednjem tekmovalnem programu se bo za glavno nagrado, zlatega leoparda, potegovalo 17 filmov. V tekmovalnem programu Concorso Cineasti del presente pa je v tekmi za zlatega leoparda tudi celovečerec Matjaža Ivanišina Oroslan.

Svet

Mineva 50 let od smrti nemškega filozofa, sociologa in muzikologa Adorna

Torek, 6. avgust

Mineva 50 let od smrti nemškega filozofa, sociologa in muzikologa Theodorja Adorna. Bil je glavni zastopnik kritične teorije, po kateri je treba znanstvene teorije preverjati izključno s praktičnim razumom. Ukvarjal se je s socialno kritično analizo intelektualnih gibanj, poudarjal je pomen posameznika in odklanjal avtoritarnost.