Svet

Guggenheimov muzej v Bilbau prvi med velikimi španskimi muzeji ponovno odprl vrata

Torek, 2. junij

Guggenheimov muzej v Bilbau je prvi med velikimi španskimi muzeji, ki je v sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ponovno odprl vrata za obiskovalce. Sprva bo muzej, zgrajen po načrtih arhitekta Franka Gehryja, odprt le pet ur na dan, takšen odpiralni čas pa bo veljal do konca junija.

Svet

Hollywoodski veteran Clint Eastwood dopolnil 90 let

Nedelja, 31. maj

Ameriški filmski ustvarjalec Clint Eastwood danes praznuje 90. rojstni dan. Oskarjevec je zaslovel kot kavboj v vesternih v 60. letih minulega stoletja, pozneje pa se je kot režiser podpisal pod vrsto filmskih uspešnic. Režira in igra še danes, njegova drama Richard Jewell se je omenjala tudi na letošnji podelitvi oskarjev.

Svet

Po knjižnem Sejmu s kavča zdaj Sejem na zraku v štirih slovenskih mestih

Petek, 29. maj

Štiri slovenska mesta bo od danes do nedelje povezal Sejem na zraku, ki so ga v okviru Slovenskih dnevov knjige pripravili v Ljubljani, Unescovem mestu literature. Sejmi bodo tudi v Kopru, Celju in Novem mestu. Sledili bodo Sejmu s kavča, ki ga je Javna agencija za knjigo RS z Ljubljano in založniki izpeljala ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu.

Svet

Scorsese načrtuje triler z DiCapriom za Apple

Petek, 29. maj

Hollywoodski režiser Martin Scorsese po sodelovanju z Neflixom pripravlja nov projekt za ponudnika pretočnih storitev Apple. Visokoproračunski triler Killers of the Flower Moon, v katerem bosta zaigrala Leonardo DiCaprio in Robert De Niro, bo produciral Apple TV+, so poročali specializirani hollywoodski portali za film. Partner bo Studio Paramount.

Svet

Frankfurtski knjižni sejem bo klub pandemiji oktobra

Četrtek, 28. maj

Letošnji frankfurtski knjižni sejem bo klub pandemiji novega koronavirusa potekal od 14. do 18. oktobra, je v sredo odločil nadzorni svet sejma. Največji knjižni sejem na svetu bo v tokratni izdaji ponudil dogodke na sejmišču in po mestu, pa tudi virtualne dogodke na spletu, piše nemška tiskovna agencije dpa.

Svet

Mineva 180 let od smrti vražjega violinista Niccola Paganinija

Sreda, 27. maj

Pred 180 leti je na današnji dan umrl italijanski violinist, dirigent in skladatelj Niccolo Paganini, ki velja za enega največjih violinskih virtuozov v zgodovini glasbe. Prijelo se ga je več vzdevkov: violinski čarodej, bog violine oz. vražji violinist, kot ga je imenoval Robert Schumann, ali vampir z violino, kot mu je pravil Heinrich Heine.