Svet

Exit bo z Life Streamom pomagal milijonom lačnim po svetu

Četrtek, 13. avgust

Festival Exit s Svetovnim programom za prehrano (WFP), ki deluje pod okriljem Združenih narodov, začenja spletni projekt Life Stream. S slednjim bo s skupnimi močmi priskočil na pomoč milijonom ljudi po svetu, ki so zaradi pandemije covida-19 prišli na rob ekstremne lakote. Za projekt bodo med 3. in 6. septembrom nastopili mnogi znani glasbeniki.

Svet

Princ z Bel Aira bo zaživel v dramatični različici

Četrtek, 13. avgust

Priljubljena televizijska serija iz 90. let minulega stoletja Princ z Bel Aira bo doživela precej manj komično priredbo v seriji Bel-Air. Will Smith, ki je nekoč blestel v naslovni vlogi humoristične serije, se bo pri projektu režiserja Morgana Cooperja podpisal kot izvršni producent. V vlogi mladega "princa" bo tokrat nastopil Jerry Madison.

Svet

Dwayne Johnson ponovno na vrhu lestvice najbolje plačanih igralcev

Sreda, 12. avgust

Na prvo mesto Forbesove lestvice najbolje plačanih igralcev se je drugo leto zapored uvrstil Dwayne The Rock Johnson z zasluženimi 87,5 milijona ameriških dolarjev. Od tega mu jih je 23,5 milijona prinesel Netflixov prihajajoči akcijski triler Red Notice. Za visoke zaslužke večine zvezdnikov na lestvici je zaslužen ravno Netflix.

Svet

V Amsterdamu svetovna premiera najstarejših filmskih posnetkov Evrope

Sreda, 12. avgust

Amsterdamski Eye Filmmuseum in Britanski filmski institut (BFI) predstavljata zbirko 50 enominutnih filmov, ki so nastali med leti 1897 in 1902. Filmi, ki so priznani po svoji globinski ostrini in razločnosti, so bili s pomočjo Evropske komisije digitalno obnovljeni ter prikazujejo najstarejše premikajoče se slike nekaterih evropskih mest.

Svet

Bartolov Al Araf dostopen v turščini

Torek, 11. avgust

Turška založba Koridor je natisnila turški prevod zbirke kratkih zgodb Vladimirja Bartola z naslovom Al Araf, so sporočili iz založbe Sanje. V Al Arafu, zbirki 27 novel, Bartola zanimajo ljudje, ki imajo posebno moč, da lahko obvladajo džunglo družbe - tisti, ki suvereno in zmagovito "švigajo kakor ščuke med krapi".

Svet

Izšla bo knjiga o Queenih skozi objektiv Neala Prestona

Torek, 11. avgust

Priznani ameriški fotograf Neal Preston se je Queenom pridružil kot uradni fotograf na njihovih turnejah in imel tako priložnost dokumentirati vzpon skupine med najboljše v zgodovini. Preston je člane zasedbe ovekovečil v najbolj intimnih, mestoma tudi ekstatičnih trenutkih. Fotografije z nastopov in zakulisja bodo oktobra izšle v knjigi.

Svet

Španski igralec Antonio Banderas praznuje 60 let

Ponedeljek, 10. avgust

Španski igralec, filmski producent in režiser Antonio Banderas praznuje 60 let. Prejemnik številnih nagrad je upodobil zamaskiranega jezdeca Zorra, že desetletja pa sodeluje z rojakom Pedrom Almodovarjem. Zaradi gledališkega nastopanja je bil večkrat aretiran. Na začetku kariere ni znal angleško, zato se je svojih vrstic naučil fonetično.

Svet

Umetnostne galerije v Los Angelesu s presenetljivo prodajo med pandemijo

Ponedeljek, 10. avgust

Trgovina z umetninami v Los Angelesu v zadnjih mesecih beleži dobre rezultate. Ljudje, ki so bili zaradi pandemije covida-19 primorani ostati doma, so se naveličali gledanja vedno istih umetnin, zato so se odločali za nakup novih. Čeprav je trenutna prodaja daleč od razcveta, so v zadnjih mesecih nekatera dela dosegla rekordne cene.