Svet

V Parizu konec marca na dražbo zgodnje delo Paula Gauguina

Ponedeljek, 18. februar

Avkcijska hiša Sotheby's v Parizu bo 29. marca dala na dražbo zgodnje delo francoskega slikarja Paula Gauguina (1848-1903). Na sliki je umetnik upodobil podeželsko hišo slikarja Camilla Pissaroja z vrtom. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa se zanjo nadejajo iztržiti med 600.000 in 900.000 evrov.

Svet

Redko videna umetnost šole Bauhaus pred dražbo na razstavi v Londonu

Nedelja, 17. februar

Avkcijska hiša Sotheby's bo v Londonu pred dražbo, ki bo konec meseca, za nekaj dni razstavila redko videne slike ključnih osebnosti nemške umetniške šole Bauhaus. Razstava, naslovljena Bauhaus pri stotih slavi umetnike in njihovo zapuščino, bo na ogled šest dni po 20. februarju v prostorih avkcijske hiše, poroča britanski Guardian.

Svet

V amsterdamskem Rijksmuseumu prvič na ogled vsi Rembrandti iz zbirk muzeja

Petek, 15. februar

V amsterdamskem Rijksmuseumu je od danes na ogled razstava Vsi Rembrandti, na kateri so prvič v zgodovini muzeja predstavljena vsa dela nizozemskega slikarja Rembrandta van Rijna (1606-1669) iz zbirk muzeja. Postavitev, ki združuje 22 slik, 60 risb in 300 grafik, so pripravili ob letošnji 350. obletnici umetnikove smrti.

Svet

Na knjižnem sejmu v Bruslju tudi pisatelj Drago Jančar

Četrtek, 14. februar

V Bruslju se danes začenja mednarodni knjižni sejem. Na letošnjem sejmu sodeluje tudi slovenski pisatelj Drago Jančar, ki bo v pogovoru s Hubertom Artusom predstavil svoj ustvarjalni opus, s poudarkom na zadnji knjigi, ki je pred kratkim izšla v francoščini pri založbi Phebus, romanu In ljubezen tudi.

Svet

Pianistka Martha Argerich častna članica dunajske Koncertne hiše

Četrtek, 14. februar

Argentinska pianistka Martha Argerich je postala častna članica Dunajskega koncertnega združenja. V Koncertni hiši (Konzerthaus) je prvič nastopila leta 1959 in od takrat skupaj 19-krat. S tem se je znašla v krogu, ki vključuje imena, kot so Richard Strauss, Benjamin Britten, Leonard Bernstein in Olga Neuwirth, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svet

V New Yorku razstava Warholovih risb in skic

Sreda, 13. februar

Na newyorški Akademiji umetnosti je na ogled razstava Z roko, ki združuje risbe in skice pionirja pop arta Andyja Warhola, nastale od 50. do 80. let minulega stoletja. Predstavljenih je več kot 150 risb in skic, mnoge od njih ima občinstvo v ZDA priložnost videti prvič.

Svet

V muzeju Louvre Abu Dabi Rembrandtova in Vermeerjeva dela

Torek, 12. februar

V muzeju Louvre Abu Dabi v Združenih arabskih emiratih bodo v četrtek odprli razstavo z naslovom Rembrandt, Vermeer in zlata doba nizozemskega slikarstva. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP bo na ogled skoraj 100 del iz Leidenske zbirke in iz francoskega muzeja Louvre.

Svet

Lars von Trier bo zaigral v filmu

Torek, 12. februar

Danski režiser Lars von Trier bo stopil pred kamero. V filmu danskega kolega Askeja Banga bo prevzel stransko vlogo, pomagal bo tudi pri finančni konstrukciji projekta. Film Welcome To The Moon naj bi po pisanju francoske tiskovne agencije AFP začeli snemati marca.