Svet

V Dunajski državni operi svetovna premiera Orlanda

Nedelja, 8. december

V Dunajski državni operi bo drevi svetovna premiera operne priredbe slovitega romana Virginie Woolf Orlando z glasbo avstrijske skladateljice Olge Neuwirth, ki je v sodelovanju s Catherine Filloux ustvarila tudi libreto. Prvič v 150 letih delovanja dunajske operne hiše bo drevi na sporedu opera, za katero je glasbo prispevala ženska.

Svet

Najljubša Yorgosa Lanthimosa slavila na 32. podelitvi evropskih filmskih nagrad

Sobota, 7. december

Film Najljubša grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa je 32. podelitvi evropskih filmskih nagrad v Berlinu prejel nagrado Evropske filmske akademije (EFA) za najboljši film. Lanthimos je prejel tudi nagrado za režijo, Olivia Colman nagrado za najboljšo igralko za vlogo v filmu, Najljubša pa je obveljala tudi za komedijo leta.

Slovenija Svet

V dunajski stolnici nocoj samostojni slovenski koncert z Ingenium Ensemble

Petek, 6. december

V okviru leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo bo nocoj v stolnici sv. Štefana na Dunaju nastopila vokalna skupina Ingenium Ensemble. To bo prvi samostojni slovenski koncert v dunajski stolnici, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Avstriji. Znamenita gotska cerkev je sicer redno prizorišče koncertov klasične glasbe.

Svet

Amsterdamski Rijksmuseum prejel donacijo Mapplethorpovih fotografij

Petek, 6. december

Nizozemski koreograf Hans van Manen in njegov partner sta amsterdamskemu Rijksmuseumu podarila 24 del ameriškega fotografa Roberta Mapplethorpa (1946-1989). Gre za 21 fotografij, med njimi so tudi Mapplethorpov avtoportret, portreta Hansa van Manena in homoerotično delo ter trije porcelanasti krožniki, okrašeni s fotografijami cvetja.

Svet

V Pulju se danes začenja 25. knjižni sejem Sa(n)jam knjige

Četrtek, 5. december

V domu hrvaških veteranov v Pulju bodo danes odprli 25. knjižni sejem Sa(n)jam knjige. Med 300 gosti bo osrednji zvezdnik Nobelov nagrajenec za literaturo, turški pisatelj Orhan Pamuk. Napovedana je tudi slovenska udeležba z avtoricama Majo Haderlap in Anjo Golob ter fotografom Jožetom Suhadolnikom, ki bo zaznamoval spremljevalni program.

Svet

Turnerjeva nagrada letos vsem štirim nominirancem

Sreda, 4. december

Letošnjo Turnerjevo nagrado, eno najbolj prestižnih priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, so si na torkovi slovesnosti razdelili vsi štirje umetniki, ki so bili zanjo nominirani. Tako so se odločili žiranti, potem ko so jih Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Tai Shani in Oscar Murillo pozvali, naj ne izberejo enega samega dobitnika.

Svet

Nobelova nagrajenka Olga Tokarczuk namerava ustanoviti fundacijo

Sreda, 4. december

Letošnja Nobelova nagrajenka za literaturo Olga Tokarczuk namerava ustanoviti fundacijo, s katero želi podpirati in promovirati poljsko in svetovno umetnost in kulturo, spodbujati človekove pravice in državljanske svoboščine ter podpreti okoljevarstvene dejavnosti, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Fundaciji bo donirala 350.000 poljskih zlotov.

Svet

Mineva 100 let od smrti francoskega slikarja Renoirja

Torek, 3. december

Pred 100 leti je umrl francoski slikar Pierre-Auguste Renoir. V prvem obdobju svojega ustvarjanja je bil pod vplivom Gustava Courbeta in Camilla Corota, pozneje pa eden od začetnikov in ključnih predstavnikov impresionizma. Velja za enega najbolj plodovitih slikarjev, saj je ustvaril več kot 6000 del.