Svet

V Muzeju V&A velika razstava o Medvedku Puju

Sobota, 9. december

V londonskem Muzeju Victoria in Albert (V&A) bodo danes odprli veliko razstavo, posvečeno priljubljenemu Medvedku Puju, ki ga je pred dobrimi 90 leti ustvaril A. A. Milne, upodobil pa E.H. Shepard. Postavitev z naslovom Medvedek Pu - raziskovanje klasike je prva, ki so jo v muzeju namenili družinam z majhnimi otroki.

Svet

V Berlinu bodo razglasili dobitnike evropskih filmskih nagrad

Sobota, 9. december

V Berlinu bodo nocoj na 30. prireditvi razglasili dobitnike evropskih filmskih nagrad. V glavnih kategorijah s po štirimi nominacijami vodita filma O telesu in duši v režiji Ildiko Enyedi in Kvadrat Rubena Östlunda. V ospredju sta tudi filma Brez ljubezni Andreja Zvjaginceva in Ubijanje svetega jelena Yorgosa Lanthimosa.

Svet

Na pariškem mednarodnem salonu deset slovenskih umetnikov

Četrtek, 7. december

V razstavišču Carruosel du Louvre pod piramido slovitega pariškega muzeja se bo danes začel mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA), na katerem se bo predstavilo tudi deset slovenskih umetnikov. Salon, ki je prvo izdajo dočakal v začetku decembra leta 1865, bo potekal do nedelje.

Svet

Lubaina Himid najstarejša dobitnica Turnerjeve nagrade

Sreda, 6. december

Turnerjeva nagrada, eno najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, je letos pripadla Lubaini Himid. Na slovesnosti v Hullu jo je na Zanzibarju rojena umetnica v torek prejela za "resnost obravnavanih tem". S 63 leti je tako postala najstarejša dobitnica te precej kontroverzne nagrade.

Svet

Evropska muzejska nagrada 2018 za sarajevski Muzej otroštva med vojno

Sreda, 6. december

Muzejska nagrada Sveta Evrope za leto 2018 je bila podeljena sarajevskemu Muzeju otroštva med vojno, so v torek sklenili na odboru za kulturo sveta v Budimpešti. Kot piše v utemeljitvi, je muzej navdihujoč primer iniciative pod vodstvom karizmatičnega mladeniča Jasminka Halilovića, ki je bil tudi sam otrok med štiriletnim obleganjem Sarajeva.

Svet

Andersonov animirani film Isle of Dogs za odprtje Berlinala

Torek, 5. december

Film režiserja Wesa Andersona Isle of Dogs, o fantu, ki išče izgubljenega psa, bo postal prvi animirani film, ki bo odprl priznani Berlinski filmski festival, je napovedala nemška tiskovna agencija dpa. Film je postavljen v prihodnost in se dogaja na Japonskem. Glasove zanj so med drugim prispevali Scarlett Johansson, Edward Norton in Bill Murray.

Svet

Nova nagrada za Ivanišinov dokumentarec Playing Men

Ponedeljek, 4. december

Dokumentarni film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina je na mednarodnem filmskem festivalu Entrevues Belfort prejel nagrado cine za podporo francoski distribuciji v višini 15.000 evrov. Tako bo film kmalu na ogled v francoskih kinih. Z vesno nagrajeni dokumentarec Playing Men je letos med drugim slavil na filmskem festivalu v Marseillu.

Svet

V Bonnu bo po dveh letih prenove vrata ponovno odprla hiša Avgusta Mackeja

Nedelja, 3. december

V Bonnu bo danes po dveh letih prenove vrata za obiskovalce ponovno odprl muzej v nekdanji hiši nemškega slikarja Augusta Mackeja (1887-1914). V umetnikovem stanovanju in ateljeju so uredili multimedijsko stalno razstavo, ki prestavi umetnikovo življenjsko pot in teme, ki se jim je posvečal v delih. Novi prizidek je namenjen občasnim razstavam.