Svet

Projekt Muzeja tranzitornih umetnosti MoTA Nonument predstavljen v New Yorku

Ponedeljek, 18. november

Mednarodni multidisciplinarni umetniški kolektiv Nonument je v soboto v sklopu letnega umetniškega vrha Creative Time Summit v newyorškem Washington Squaru izvedel umetniško intervencijo Nonument01: McKeldinova fontana. Projekt je del raziskovalne platforme Nonument, ki poteka pod okriljem Muzeja tranzitornih umetnosti (MoTa) iz Ljubljane.

Svet

Kanadska pisateljica Margaret Atwood praznuje 80 let

Ponedeljek, 18. november

Kanadska pisateljica, pesnica, esejistka in literarna kritičarka Margaret Atwood danes praznuje 80 let. Nedavno je pisateljica za roman The Testaments, nadaljevanje njenega slovitega dela Deklina zgodba, z britansko avtorico Bernardine Evaristo prejela britansko literarno nagrado booker, znana pa je tudi kot zaprisežena okoljska aktivistka.

Svet

Nizozemska muzeja bogatejša za Van Goghovo zgodnje delo

Sobota, 16. november

Van Goghov muzej in Muzej province Drenthe sta združila moči in pridobila novo sliko nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha. Gre za zgodnje umetnikovo delo z naslovom Kmet sežiga plevel iz leta 1883. Izjemno močna slika manjšega formata prikazuje osamljeno figuro na zapuščeni ravnici, ki jo osvetljuje svetloba ognja.

Svet

Prihodnji teden na dražbo pred nedavnim odkrito delo Artemisie Gentileschi

Sobota, 9. november

Pariška avkcijska hiš Artcurial bo v sredo na dražbi ponudila sliko italijanske slikarke iz 17. stoletja Artemisie Gentileschi, ki je bila štiri desetletja skrita v zbirki zasebnega zbiratelja v Lyonu. Za delo z naslovom Lukrecija se nadejajo iztržiti med 600.000 in 800.000 evri, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Svet

Na Broadwayju muzikal o življenju Tine Turner

Sobota, 9. november

Legendarna ameriška rock in pop pevka Tina Turner bo konec novembra dopolnila 80 let, na Broadwayju pa so pravkar začeli prikazovati muzikal, ki pripoveduje njeno življenjsko zgodbo. V podobi kraljice rock and rolla, kot so pogosto označili dobitnico več grammyjev, nastopa igralka Adrienne Warren, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svet

Mariborska Drama z Medejo na berlinskem jesenskem salonu

Petek, 8. november

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je z Medejo v režiji Oliverja Frljića odpravila na gostovanje v Nemčijo, kjer bo danes nastopila na 4. berlinskem jesenskem salonu v gledališču Maxim Gorki. Gledališki program festivala se sprašuje, kaj danes pomeni biti ženska v družbah, za katere sta značilna seksizem in rasizem.

Svet

Štantetove Posledice in Lovka Urške Djukić na festivalu v Rimu

Petek, 8. november

V Rimu bo od danes do 21. novembra potekal 25. festival Medfilm, na katerem predstavljajo države, ki se Mediterana dotikajo s svojim morjem, kulturo in filmom. Festival je že gostil slovenske režiserje, tokrat pa bosta slovensko kinematografijo zastopala Darko Štante s celovečernim filmom Posledice in Urška Djukić s kratkim filmom Lovka.