Svet

Pred 150 leti se je rodil glasbeni perfekcionist Arturo Toscanini

Sobota, 25. marec

Danes mineva 150 let od rojstva enega največjih glasbenikov poznega 19. in prve polovice 20. stoletja, italijanskega dirigenta Artura Toscaninija. Znan je bil po perfekcionizmu, izrednem posluhu za zvočne detajle in fotografskem spominu. Na njegovem repertoarju, ki ga je vadil in izvajal na pamet, je bilo okrog 600 del skoraj 200 skladateljev.

Svet

Michel Houellebecq bo obiskal letošnji knjižni sejem v Frankfurtu

Sobota, 25. marec

Kontroverzni pisatelj Michel Houellebecq bo jeseni obiskal knjižni sejem v Frankfurtu. Njegova domovina Francija bo častna gostja, Houellebecq pa eden od več kot sto povabljenih francosko govorečih avtorjev. Pričakujejo tudi Nobelovega nagrajenca Jean-Maria Gustava Le Clezia, dramatičarko Yasmino Reza in belgijsko pisateljico Amelie Nothomb.

Svet

EFA dodala Španski trg v Sevilli med zaklade evropske filmske kulture

Petek, 24. marec

Evropska filmska akademija (EFA) je Španskemu trgu v Sevilli podelila naziv zaklada evropske filmske kulture. Trg velja za eno najbolj prepoznavnih lokacij v Sevilli, hkrati pa se je za vselej zapisal v zgodovino filma, ker je bil kulisa številnim produkcijam, med drugim Lawrenceu Arabskemu, Vojni zvezd in med zadnjimi Diktatorju.

Svet

Teden francoskih filmov v Bratislavi s poklonom Isabelle Huppert

Petek, 24. marec

Na Slovaškem do 29. marca poteka 4. teden francoskega filma, poimenovan Creme de la Creme. Na letošnji izdaji organizatorji posebno pozornost namenjajo francoski igralki Isabelle Huppert, ki je lani na berlinskem filmskem festivalu prejela srebrnega leva za vlogo v filmu Prihodnost v režiji Mie Hansen-Love in blestela v filmu Ona Paula Verhoevena.

Svet

V Schwäbisch Hallu odkrili ploščo v spomin Primožu Trubarju

Četrtek, 23. marec

V sklopu prireditev ob 500-letnici reformacije so v nemškem mestu Schwäbisch Hall odkrili spominsko ploščo, posvečeno nosilcu reformacije na Slovenskem Primožu Trubarju. Ob jubilejnem reformacijskem letu so pripravili tudi simpozij z naslovom Vidiki reformacije Johannesa Brenza (1499-1570), Primoža Trubarja (1508-1586) in nemški JZ prostor.

Svet

Leipziški sejem danes odpira vrata za obiskovalce

Četrtek, 23. marec

V Leipzigu bo danes svoja vrata za obiskovalce odprl mednarodni knjižni sejem, ki velja za drugi največji knjižni sejem v Nemčiji. Na sejmu, na katerem pričakujejo predvidoma 260.000 obiskovalcev, se bo predstavilo okoli 2400 razstavljavcev iz več kot 40 držav. Z nacionalno stojnico se bo predstavila tudi Slovenija.

Svet

Kirill Petrenko prvič po izvolitvi pred Berlinskimi filharmoniki

Sreda, 22. marec

Skoraj dve leti sta mimo, odkar je bil za novega šefa dirigenta Berlinskih filharmonikov izbran Kirill Petrenko, prvič po imenovanju pa bo z orkestraši nastopil danes. V Sibiriji rojeni dirigent, trenutno generalni glasbeni direktor Bavarske državne opere v Münchnu, bo leta 2019 nasledil Simona Rattla, ki odhaja k Londonskemu simfoničnemu orkestru.

Svet

Svetovno uspešni muzikal Mačke s tremi predstavami v Zagrebu

Sreda, 22. marec

Večkrat nagrajeni muzikal Mačke avtorja Andrewa Lloyda Webbra bo danes, v sredo in četrtek gostoval na odru zagrebške Arene. Gre za enega najbolj znanih muzikalov, ki je na odrih londonskega West Enda in newyorškega Broadwaya redno na repertoarju od začetka 80. let. Doslej je bil uprizorjen več kot 9000-krat.