Svet

Italija vzpostavila platformo s kulturnimi vsebinami

Četrtek, 25. november

Italijanske kulturne ustanove so znanja na področju digitalizacije, ki so jih pridobile med pandemijo covida-19, združile v nacionalni platformi ITsART. Ta ponuja od predstav, koncertov in filmov do virtualnih ogledov muzejev in spomenikov.

Svet

Z razstavo Mete Krese v Trstu začetek projekta Vračanja: Čas vojne, čas miru

Sreda, 24. november

V gledališču Miela v Trstu bodo drevi v okviru projekta Ritorni/Vračanja: Čas vojne, čas miru odprli razstavo fotografinje Mete Krese z naslovom Čakamo zaman. Na fotografski postavitvi, ki jo v sklopu več kulturnih dogodkov v Trstu, Gorici in Vidmu pripravlja tržaški Slovenski klub, avtorica dokumentira zgodbe vdov iz Srebrenice.

Svet

Umrl ameriški pisatelj Noah Gordon

Torek, 23. november

V starosti 95 let je umrl ameriški pisatelj Noah Gordon. Svojo prvo knjigo je objavil leta 1965, zaslovel pa je z romanom Zdravnik leta 1986, ki je postal prvi del trilogije o družini zdravnikov Cole. Umrl je v ponedeljek na svojem domu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet

Na festivalu Castellinaria zmagal film Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle

Nedelja, 21. november

Na 34. švicarskem festivalu Castellinari je v tekmovalnem programu glavno nagrado prejel kratki igrani film Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle. Festival je potekal med 13. do 20 novembrom, za glavno nagrado, imenovano daniel, pa se je potegovalo 12 filmov, so sporočili iz javne agencije Slovenski filmski center.

Svet

V Muzeju Victoria & Albert razstava Faberge v Londonu

Sobota, 20. november

V Muzeju Victoria & Albert danes na ogled postavljajo razstavo Faberge v Londonu: Od romantike do revolucije. Kot navaja Art Daily, gre za prvo večjo razstavo, posvečeno mednarodni prepoznavnosti legendarnega ruskega dvornega zlatarja Petra Carla Fabergeja, predstavlja pa tudi vlogo in pomen njegove manj znane londonske podružnice.

Svet

V Pulju se začenja knjižni sejem, na njem tudi slovenski gosti

Petek, 19. november

V Pulju bodo danes slovesno odprli 27. festival knjig Sa(n)jam knjige, na katerem bo več kot 250 založnikov predstavilo približno 30.000 knjig. Do 28. novembra je napovedanih več kot 40 različnih festivalskih dogodkov, kot so predstavitve knjig, pogovori in razstave. Med več kot 50 gosti bodo tudi slovenski avtorji.

Svet

V frankfurtskem muzeju razstava del Rembrandta in sodobnikov

Petek, 19. november

V frankfurtskem Muzeju Städel je na ogled razstava Rembrandt v Amsterdamu: Ustvarjalnost in tekmovalnost. Združuje okoli 140 slik, grafik in risb nizozemskega umetnika Rembrandta van Rijn Rembrandta in njegovih sodobnikov ter pripoveduje o Rembrandtovem izjemnem vzponu in prevladi od 30. do sredine 50. let 16. stoletja.

Svet

Kmalu na ogled Jacksonova dokumentarna serija o The Beatles

Sreda, 17. november

Režiser Peter Jackson je posnel dokumentarno serijo o legendarni britanski skupini The Beatles, ki bo preko kanala Disney+ na ogled od 25. novembra, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa. Jackson je dejal, da se je ob ustvarjanju filma "počutil kot muha na steni studia", po napovedi, pa naj bi bila zgodba o skupini podana "brez filtrov".