Svet

70. Puljski filmski festival ob visokem jubileju posvečen Pulju

sreda, 7. junij

Jubilejni, 70. Puljski filmski festival, ki bo potekal od 15. do 23. julija v puljski Areni, bo letos posvečen mestu Pulj ter odnosu med občinstvom in filmom. Festival se bo začel in končal s filmoma na temo Pulja - Hotel Pula in Brod. Da sta tako otvoritveni kot sklepni film ustvarila puljska avtorja, se bo zgodilo prvič v zgodovini festivala.

Svet

Umrla slikarka Francoise Gilot, ženska, ki je zapustila Picassa

sreda, 7. junij

V 102. letu starosti je umrla Francozinja Francoise Gilot. Bila je ljubica in muza španskega umetnika Pabla Picassa ter edina med njegovimi ženskami, ki ga je zapustila. Novico o njeni smrti so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili v Picassovem muzeju v Parizu.

Svet

Koroški Slovenci z novim jezikovnim tečajem 30 dni - 30 besed

torek, 6. junij

Krovni kulturni organizaciji koroških Slovencev, Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza, ki sta lani zagnali skupni projekt Slovenščino doživeti, ta mesec ponujata tudi drugo izdajo jezikovnega tečaja 30 dni - 30 besed, ki je namenjen predvsem nemškogovorečim prebivalcem avstrijske Koroške.

Svet

Noel Gallagher z novim albumom kot refleksijo o stanju v Veliki Britaniji

ponedeljek, 5. junij

Član nekdanje zasedbe Oasis Noel Gallagher ni nikoli skoparil z besedami, na svojem novem albumu Council Skies, ki je izšel v petek, pa se je pokazal v razmišljanju o tem, kar vidi kot nezavidljivo stanje v Veliki Britaniji. "Vlada se mora zbrati," je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP med potovanjem v Pariz.

Svet

V Italiji bodo v poplavah poškodovane knjige reševali z inovativno tehniko

sobota, 27. maj

Poplave v italijanski deželi Emilija Romanja na severu države so prizadele številne kulturne ustanove. V mestu Forli je voda vdrla v več kot 550 let staro knjižnico. Dragocene knjige in rokopise, ki so prepojene z vodo, bodo rešili z inovativno tehniko - knjige bodo namreč zamrznili in jih na tak način posušili.

Svet

V Budimpešti odpira vrata muzej voščenih lutk Madame Tussauds

četrtek, 25. maj

V madžarski prestolnici Budimpešta danes odpira vrata nov muzej voščenih lutk Madame Tussauds, v katerem bo na ogled 51 voščenih lutk madžarskih in mednarodnih zvezdnikov ter zgodovinskih osebnosti, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Svet

Pri ukrajinski založbi Helvetica izšla knjiga o političnih grafitih Mitje Velikonje

četrtek, 25. maj

Pri ukrajinski založbi Helvetica je izšel ukrajinski prevod knjige kulturologa Mitje Velikonje Podobe nestrinjanja - Politični grafiti postsocialistične tranzicije. Avtor je delo predstavil v odeški Nacionalni znanstveni knjižnici, kjer so obenem odprli razstavo slovenskih knjig iz njihove zbirke, vključno z redkim izvodom Dalmatinove Biblije.