Svet

Mariborski Peer Gynt odpira festival Leipzig tanzt!

petek, 21. junij

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo nocoj z baletom Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga odprl mednarodni baletni festival Leipzig tanzt!. Uprizoritev bo na sporedu v operni hiši Leipzig še enkrat v soboto.

Svet

V amsterdamskem Muzeju H'ART velika razstava Kandinskega

četrtek, 20. junij

V amsterdamskem Muzeju H'ART so na ogled postavili veliko razstavo del Vasilija Kandinskega, ki združuje približno 60 del pionirja abstraktne umetnosti. Razstava spremlja Kandinskega od njegovih zgodnjih figurativnih del prek impresionizma do abstraktnih slik z geometrijskimi oblikami, po katerih je najbolj znan.

Svet

Tamara Štajner med kandidati za nagrado Ingeborg Bachmann

sreda, 19. junij

V Celovcu bodo od 26. do 30. junija potekali 48. dnevi literature v nemškem jeziku, na katerih podelijo nagrado Ingeborg Bachmann. Med 14 avtorji, ki se potegujejo za nagrado, je letos tudi slovenska avtorica, glasbenica in violistka Tamara Štajner. Poleg nje se za nagrado poteguje še 13 avtorjev iz Avstrije, Nemčije in Švice.

Svet

V palači v Parizu prvič na ogled dela urbanih umetnikov

nedelja, 16. junij

V francoski palači Petit Palais so na razstavi We Are Here prvič na ogled dela urbanih umetnikov. Obsežna razstava, prva te vrste znotraj zidov javne umetniške ustanove, ki bo na ogled do 17. novembra, predstavlja pomembno prelomnico v gibanju ulične umetnosti.

Svet

O dobitnikih zlatih globusov poslej tudi Popek in Majcen

petek, 14. junij

Programski direktor Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe Simon Popek in Večerov filmski kritik Matic Majcen sta bila kot prva predstavnika iz Slovenije izbrana za glasovalna člana za nagrado zlati globus, ki jo v ZDA podeljujejo filmski in televizijski produkciji. Po spremembi pravil bo za zlate globuse 2025 glasovalo 337 članov.

Svet

Hamlet Valentine Turcu odpira baletni večer v Lozani

petek, 14. junij

Na gledališkem odru v švicarski Lozani, kjer je domicil Bejart Balet, bo nocoj premiera baletnega večera, ki ga odpira Hamlet slovenske koreografinje Valentine Turcu. "Iščem plesni izraz, ki je hkrati tenkočuten in neposreden," je povedala za omenjeno baletno hišo.

Svet

V Zagrebu do sredine julija festival Poletje v MSU

četrtek, 13. junij

V zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti (MSU) se je konec tedna začel festival Poletje v MSU. Eden od osrednjih kulturnih in umetniških poletnih dogodkov v hrvaški prestolnici bo potekal vse do 12. julija. V šestih poletnih vikendih se bo zvrstilo več koncertov in filmskih projekcij, na ogled pa so tudi aktualne razstave.