Svet

My Salinger Year otvoritveni film letošnjega Berlinala

Sobota, 25. januar

Mednarodni filmski festival v Berlinu bo odprla filmska priredba romana My Salinger Year scenarista in režiserja Philippa Falardeauja. Film, v katerem sta zaigrali Sigourney Weaver in Margaret Qualley, bo 20. februarja v Berlinu doživel svetovno premiero, so sporočili organizatorji Berlinala.

Svet

Mariborska Drama z Brezmadežno v Trstu

Petek, 24. januar

Drama SNG Maribor bo z uprizoritvijo Brezmadežna/Immaculata danes nastopila v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Predstava, v kateri igra Nataša Matjašec Rošker, je nastala po romanu Marijin testament irskega pisatelja Colma Toibina. Gre za zgodbo matere, ki se spominja svojega sina in njegove brutalne smrti na križu.

Svet

Queeni so upodobljeni na zbirateljskem kovancu

Petek, 24. januar

V Veliki Britaniji so uvedli novo serijo zbirateljskih kovancev z glasbenimi legendami. Prvi kovanec krasi legendarna zasedba Queen, je v začetku tedna napovedala kraljeva kovnica. Na sprednji strani kovanca je upodobljena kraljica Elizabeta, na zadnji pa so upodobljeni inštrumenti članov skupine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet

Peter Svetina med finalisti za Andersenovo nagrado

Četrtek, 23. januar

Slovenski pisatelj in pesnik Peter Svetina se je uvrstil med šest finalistov za Andersenovo nagrado (Hans Christian Andersen Award), ki je najvišje mednarodno priznanje na polju mladinske književnosti. Dobitnik nagrade bo znan 30. marca na sejmu otroških knjig v Bologni, ko bodo razglasili tudi dobitnika Andersenove nagrade za ilustracijo.

Svet

Bradley Cooper bo posnel film o skladatelju Leonardu Bernsteinu

Četrtek, 23. januar

Ameriški filmski in televizijski igralec Bradley Cooper bo režiral film o ameriškem dirigentu in skladatelju Leonardu Bernsteinu (1918-1990). Pravice za film, ki še nima naslova, si je že zagotovil Netflix. Cooper bo v filmu tudi zaigral, poleg tega je skupaj z Joshem Singerjem avtor scenarija.

Svet

V berlinski Slikarski galeriji razstava Rafaelovo življenje

Sreda, 22. januar

V berlinski Slikarski galeriji je na ogled razstava Rafaelovo življenje. Na ogled je 12 jedkanic v Göttingenu rojenega in v Rimu delujočega umetnika Johannesa Riepenhausena (1787-1860). Na njih je upodobljeno življenje italijanskega umetnika Rafaela, ki ga je že slikar, arhitekt, pisatelj in zgodovinar Giorgio Vasari označil kot "božanskega".

Svet

Mariborski Balet z Giselle v gosteh v Modeni

Torek, 21. januar

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je na gostovanju v Italiji, kjer bo z baletom Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana danes nastopil v gledališču Teatro Comunale v Modeni. Na poti v sosednji državi je tudi Simfonični orkester SNG Maribor, ki bo nastopil v Cesani in Ravenni.

Svet

Najstarejša znana upodobitev Benetk datira v 14. stoletje

Torek, 21. januar

Raziskovalka z Univerze Saint Andrews na Škotskem Sandra Toffolo je odkrila doslej najstarejšo znano upodobitev Benetk, ki datira v 14. stoletje. Na risbo je naletela v rokopisu, ki pripoveduje o potovanju italijanskega romarja Niccoloja da Poggibonsija v Jeruzalem v letih 1346-1350, ko ga je pot vodila skozi živahno pristaniško mesto.