Svet

Trije slovenski zbori z zlatim priznanjem na spletnem tekmovanju v Hongkongu

Četrtek, 17. junij

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem in Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija ter Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje-Center pod vodstvom Davida Preložnika so osvojili zlata priznanja na mednarodnem zborovskem tekmovanju World Choir Festival v Hongkongu. Tekmovanje je potekalo prek spleta.

Svet

Deškemu zboru v Regensburgu se bo po 1000 letih pridružil še dekliški

Četrtek, 17. junij

Stolna šola pri katedrali v nemškem Regensburgu bo po tisoč letih tradicije deškega zbora, ki deluje v katedrali, ustanovila dekliški pevski zbor. Zbor Regensburger Domspatzen, ustanovljen leta 975, je eden najstarejših še vedno delujočih na svetu, povezan pa je s katoliškim internatom in srednjo šolo, katere učni načrt daje velik poudarek glasbi.

Svet

Do leta 2025 bo vrata odprl najsevernejši muzej moderne umetnosti

Sreda, 16. junij

V ruskem mestu Norilsk bodo do leta 2025 odprli Arktični muzej moderne umetnosti, ki bo po poročanju ruske tiskovne agencije Tass najsevernejši tovrstni muzej. Projekt bo z vložkom dveh milijard ameriških dolarjev financiralo lokalno podjetje Nornickel. Muzej, ki bo nastal namesto nakupovalnega centra, sodi v načrt razvoja mesta Norilsk.

Svet

Hiša Sotheby's v poletno dražbo z zbirko del Degasa, Renoirja in Redona

Torek, 15. junij

Avkcijska hiša Sotheby's bo 29. junija na večerni prodaji moderne in sodobne umetnosti ponudila zbirko petih umetnin Edgarja Degasa, Pierrea-Augusteja Renoirja in Odilona Redona v vrednosti od 600.000 do dva milijona funtov. Dela presegajo impresionizem in izražajo edinstveno vizijo vsakega umetnika, so zapisali na spletnem portalu Artdaily.

Svet

Znani so nagrajenci festivala Ars Electronica

Ponedeljek, 14. junij

Znani so nagrajenci festivala Ars Electronica v avstrijskem Linzu, kjer iščejo stičišča med umetnostjo, tehnologijo in družbo. Na poziv za nagrado Ars Electronica je letos prispelo 3158 projektov iz 86 držav. Nagrade zlata nika so prejeli Alexander Schubert iz Nemčije, Guangli Liu iz Kitajske ter mednarodni kolektiv Forensic Architecture.

Svet

Na Dunaju razstava o avtorju Bambija

Ponedeljek, 14. junij

Na Dunaju bodo odprli razstavo, ki bo predstavila avtorja slovitega Bambija. Avstrijski pisatelj Felix Salten je v nasprotju s srnjačkom, ki mu je filmski studio Disney z animiranih filmom prinesel svetovno slavo, ostal pozabljen. Malokdo denimo ne ve, da se je moral zaradi judovskega rodu pred drugo svetovno vojno iz Avstrije preseliti v Švico.

Svet

Začenja se festival dokumentarnega filma Zagrebdox

Nedelja, 13. junij

S projekcijo mednarodno nagrajenega dokumentarca The Earth Is Blue as an Orange ukrajinske režiserke Irine Cilik bodo danes v zagrebškem kinu študentskega centra odprli 17. mednarodni festival dokumentarnega filma Zagrebdox. Do 20. junija bodo na festivalu v 12 festivalskih programih prikazali več kot 80 filmov.

Svet

V Nürnbergu razstava članov ZDSLU

Petek, 11. junij

V Galeriji BBK Nürnberg Mittelfranken danes odpirajo razstavo Umetnost ujeta v prostoru in času, ki združuje dela osmih slovenskih likovnikov, članov ZDSLU. Svoja dela razstavljajo Janez Kardelj, Barbara Kastelec, Boštjan Kavčič, Metka Kavčič, Marjeta Medved, Eva Petrič, Mojca Senegačnik in Brane Širca. Razstava bo na ogled do 4. julija.