Svet 20.9.2010 14:47

Nemčija pri oskarjih stavi na film "Die Fremde"

Berlin/München, 20. septembra - Film "Die Fremde" berlinske producentke in režiserke Fee Aladag je Nemčija poslala v boj za 83. oskarja. Izbrala ga je neodvisna žirija, je sporočila tiskovna predstavnica German Films iz Münchna. "Film na skrajno dramatičen in subtilen način slika boj mlade nemško-turške matere za lastno identiteto v dveh vrednostnih sistemih," je zapisala žirija.

Aladagova, rojena leta 1972 na Dunaju, je odločitev žirije označila za "neverjetno veliko čast". "Ves čas je bil moj cilj, da naredim univerzalen film, ki bo dosegel in vznemiril gledalce ne glede na etnične, kulturne ali jezikovne pregrade," je pojasnila režiserka.

Režiserka z napetostjo zre v naslednji krog selekcije in upa, da bo film navdušil tudi člane Ameriške filmske akademije (Academy of Motion Pictures Arts & Sciences), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izmed prispelih predlogov številnih držav bo akademija 25. januarja prihodnje leto v ožji izbor uvrstila tistih pet filmov, ki se bodo potegovali za oskarja za najboljši tujejezični film.

"Die Fremde" (Tujka) s Sibel Kekilli v glavni vlogi je produkcija producentske hiše Independent Artists, koproducenti so WDR, RBB in ARTE.

Feo Aladag (rojena kot Feodora Schenk) je študirala igro na Dunaju in v Londonu, vzporedno pa še psihologijo in komunikologijo, navaja nemški filmski portal. Nekaj časa je za avstrijske časnike pisala o filmu in televiziji, od leta 2003 se je izobraževala še za režiserko na različnih mojstrskih delavnicah in seminarjih, ki so jih vodili Fernando Solanas, Stephen Frears, Mike Leigh in Peter Lilienthal.

Piše scenarije, tudi za nanizanko "Tatort", režira oglasne filme, od leta 1996 je nastopila že v množici televizijskih in kinematografskih filmov. Z možem, režiserjem Zülijem Aladagom, sta leta 2005 ustanovila berlinsko producentsko firmo Independent Artists. Tujka je njuna prva velika produkcija in njen celovečerni režijski prvenec.