Slovenija 3.7.2010 8:00

V prestolnici poleti vrsta ustvarjalnih možnosti za otroke

pripravila Jasmina Vodeb

Ljubljana, 3. julija - Otrokom v prestolnici tudi to poletje ne bo dolgčas, saj jim številne kulturne institucije ponujajo pestre programe. V juliju se bo zvrstil niz prireditev, med katerimi prevladujejo gledališke in lutkovne uprizoritve ter najrazličnejše ustvarjalne delavnice, na katerih bodo otroci lahko odkrivali in razvijali svoje umetniške talente.

V sklopu 12. festivala Mini poletje bodo za najmlajše poskrbeli v Mini teatru. V nedeljo, 4. julija, bodo ob 19. uri v teatru na Križevniški uprizorili Pravljico o carju Saltanu. Pred predstavo se bodo lahko otroci ob 17. uri udeležili Mini delavnice s Piko, ki jo bo vodila Ajda Toman. Tomanova bo tudi sicer ves julij na poučno-zabavnih delavnicah razveseljevala otroke.

Nedeljo pozneje, 11. julija, bo delavnici Tomanove sledila glasbeno-lutkovna predstava Angela Velinova Cirkus, ki bo ob 19. uri na Ljubljanskem gradu. V torek, 13. julija, bodo v KUD Sredina na Vidovdanski cesti odigrali lutkovno igrico z ritmičnim uvodom. Predstava Bronje Zahlinger Šentjanževo je namenjena otrokom, starejšim od treh let. V nedeljo, 18. julija, bo v Mini teatru na ogled lutkovna predstava Pepelka Charlesa Perraulta, 25. julija pa na Ljubljanskem gradu lutkovna predstava Pavla Vangelija Praga - začarano mesto.

V Kinodvoru bodo v sklopu programa za otroke in mlade Kinobalon med poletnimi počitnicami vsak torek ob 10. uri predvajali nemški film Christiana Dittra Predmestni Krokodili. Filmu, namenjenemu otrokom, starejšim od osem let, bo vsakič ob 12. uri sledila brezplačna ustvarjalna delavnica.

V torek, 6. julija, bodo lahko pod vodstvom akademskih glasbenikov Eve Jurgec in Klemena Bračka oblikovali glasbeno spremljavo za kratki film, 13. julija bodo razmišljali o junakih v filmu, 20. julija bodo s pomočjo umetnice Rade Kikelj naredili filmsko predstavo, 27. julija pa se bodo s Kikljevo igrali razne igre. Ob sobotah in nedeljah pa bodo ob 17. uri vrteli otroški film Viharno srce finske režiserke Kaise Rastimo. Film, ki je prejel več nagrad, v Kinodvoru priporočajo otrokom, starim nad osem let.

Otroške delavnice pripravljajo tudi različni ljubljanski muzeji in galerije. V lončarskem ateljeju Etnografskega muzeja Slovenije organizirajo petdnevno keramično delavnico z naslovom Čopič in modelirka. Delavnico bosta med 5. in 9. julijem od 10. do 13. ure vodili akademska kiparka in keramičarka Eva Peterson Lenassi ter akademska slikarka Nives Palmič.

V Moderni galeriji se bodo lahko otroci to soboto, 3. julija, preizkusili v kiparstvu. Med 11. in 13. uro bo delovno vzdušje, če bo vreme lepo, kar na ploščadi pred galerijo, sicer pa v kletnem prostoru Moderne galerije. Delavnico bo vodil študent kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Boris Beja, ki bo otrokom pomagal pri upodobitvah človeškega telesa v glini, je sporočila kustosinja Adela Železnik.

Za otroke, starejše od pet let, ki radi slikajo, bodo med 6. in 9. julijem med 10. in 13. uro poskrbeli v Narodni galeriji. Na delavnici, naslovljeni Počitniški avtoportret, bodo otroci svojo podobo najprej skicirali, nato pa še narisali na platno. Navdih za ustvarjanje bodo našli na razstavi Razum in sentiment: Pogledi na 19. stoletje v Toskani. Izdelali bodo lahko tudi celopostavni avtoportret v naravni velikosti, je za STA povedala kustosinja in pedagoginja Tina Ponebšek, ki bo delavnico vodila.

Počitniški program za otroke pripravlja tudi galerija Škuc. Med 16. in 25. julijem bodo skoraj vsak dan ob 18. uri pripravili različne ustvarjalne delavnice za otroke, ki so jih poimenovali Škucove packarije, uprizorili pa bodo tudi nekaj gledaliških iger. V nedeljo, 18. julija, bo na ogled predstava Princeske v izvedbi Maruše Kink, Tine Vrbnjak, Nike Rozman in Lidije Sušnik, v četrtek, 22. julija, predstava Zakaj ima vsak fižolček bel trebušček v izvedbi Škuc gledališča, dan pozneje pa še lutkovna predstava Zakaj teče pes za zajcem v izvedbi LG Nebo. Vse predstave bodo ob 18. uri.

Za najmlajše so na voljo tudi brezplačne likovne delavnice, ki jih vsak delavnik med 10. in 12. uro v sodelovanju z Mestno Zvezo prijateljev mladine Ljubljana pripravljajo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC). V sredo in četrtek, 7. in 8. julija, pa v MGLC gostijo stripovske umetnike Mateja Kocjana - Koca, Andreja Štularja in Davida Krančana, ki bodo vodili Stripburgerjevo stripdelavnico. Ta bo med 10. in 18. uro in bo namenjena otrokom nad 10 let.

Delavnico za otroke pa so pripravili tudi v sklopu Festivala črk, ki se 8. julija začne v Ljubljani. V soboto, 10. julija, si bodo lahko otroci, starejši od 10 let, na delavnici z naslovom Popolnoma moja knjižna kazalka iz svinčenih črk na kazalko natisnili svoje ime. Delavnico bo v tiskarni v prostorih info pisarne Ljubljane na Mačkovi ulici vodil organizator festivala Marko Drpić.