Svet 12.7.2010 16:15

Švicarske oblasti: Polanski je prost

z odzivi na odločitev švicarskih pravosodnih oblasti

Bern/Pariz, 12. julija - Režiser Roman Polanski, ki je bil od decembra v hišnem priporu v Švici, je prost. Polanskega ne bodo izročili Združenim državam Amerike, odpravili so mu tudi hišni pripor, je novinarjem danes v Bernu povedala švicarska ministrica za pravosodje Eveline Widmer-Schlumpf. Izročitev Polanskega so ZDA zahtevale zaradi spolnega delikta iz leta 1977.

Nemčija, Berlin. Poljski režiser Roman Polanski. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Poljski režiser Roman Polanski.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Poljsko-francoskega režiserja so švicarske oblasti septembra lani prijele na ameriško zahtevo, od decembra je bil v hišnem priporu v svoji planinski vili v Gstaadu.

Primer Polanski je globoko razdelil politične in filmske kroge na tej strani in onstran Atlantika - nekateri so dobitnika oskarja izrecno podprli, drugi so se rajši distancirali od zadeve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Režiser, med drugim znan po filmih Pianist, Chinatown in Duh, se je dolgo otepal izročitve ZDA zaradi 33 let stare obsodbe zaradi nezakonitega spolnega odnosa s tedaj 13-letno Samantho Geimer. Tedaj je 42 dni prebil v zaporu Chino State Prison, nato pa zbežal iz ZDA. Zadnje mesece je skušal tudi doseči sojenje v odsotnosti, a je z zahtevkom pogorel.

Švicarsko pravosodno ministrstvo je pri odločitvi, da slavnega režiserja ne bo izročilo ameriškim oblastem, upoštevalo tudi državne interese, je povedala pravosodna ministrica. Dodala je, da se ZDA ne morejo pritožiti na odločitev Švice.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da neposredno po objavi zanj dobre novice ni bilo moč ugotoviti, ali je Polanski že zapustil svoje švicarsko domovanje v Gstaadu.

Z odločitvijo švicarskih pravosodnih oblasti so seznanjeni odvetnik 76-letnega Polanskega, kot tudi veleposlaniki ZDA, Francije in Poljske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Filmarja so 4. decembra izpustili iz pripora na podlagi kavcije v višini 4,5 milijona švicarskih frankov oziroma tri milijone evrov. Potlej je bil v hišnem priporu, nositi je moral elektronsko zapestnico.

Polanski se je na novico, da ga Švica ne bo izročila ZDA, odzval z besedami, da je bilo "sodišče do njega pravično". Izjavo je posredoval režiserjev tesni prijatelj in podpornik, francoski pisatelj in filozof Bernard-Henri Levy. Levy je govoril s Polanskim, ki je dobro razpoložen, tako kot na milijone tistih, ki so ga podprli, je povedal za AFP.

Odzvala sta se tudi že francoska ministra - za kulturo Frederic Mitterrand in za zunanje zadeve Bernard Kouchner. Oba sta vesela odločitve Švice, da režiserja ne bo izročila ZDA.

Polanski se končno lahko priključi skupnosti umetnikov, ki so ga v dolgih mesecih, ko je trajal sodni postopek, obdali s toplino in spoštovanjem, je med drugim sporočil Mitterrand. Kouchner je švicarski kolegici Micheline Calmy-Rey izrazil svoje "globoko olajšanje". Režiser se bo lahko posvetil ustvarjalnemu delu, je menil minister.