Slovenija 31.7.2010 10:20

V dvorcu Betnava preplet znanosti in umetnosti

piše Andreja Seršen Dobaj

Maribor, 31. julija - V dvorcu Betnava že več let deluje Evropski kulturni in tehnološki center (EKTC) Maribor. V prvi vrsti je namenjen promociji kulture in kulturne dediščine, v zadnjem času pa se usmerja tudi k spajanju umetnosti in znanosti. V centru bi predvsem znanost radi bolj približali mladim.

Rezultat spajanja znanosti in umetnosti je Center eksperimentov Maribor, ki od lanskega leta deluje v pritličju dvorca, sofinancira pa ga ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, je v pogovoru za STA povedala direktorica EKTC Dragica Marinič.

"Morda je premalo znano, da v Sloveniji poleg Hiše eksperimentov v Ljubljani delujejo še druge eksperimentne točke, ki prav tako promovirajo znanost," je pojasnila. Posebnost mariborskega centra je, da so se vanj odločili vključiti tudi umetnost. "Razvoj sodobne tehnologije omogoča drugačne prikaze znanstvenih dosežkov," je dejala Mariničeva.

EKTC je tudi nosilec nacionalne Mladinske mreže razvoja raziskovalnih vrednot mladih (SM-RIS), ki ga prek evropskih sredstev sofinancira ministrstvo za šolstvo in šport. Gre za triletni projekt, ki se med drugim ukvarja tudi s tem, kako interpretirati znanost na drugačen način, v centru so se tudi v tem primeru ponovno zatekli k umetnosti.

"Razvijamo eksperimentalni performans, kjer poskušamo mladim približati eksperimente iz fizike, tehnike in kemije tako, da poskušamo govorico znanosti spremeniti v umetniško govorico," je povedala Mariničeva.

Letos so v okviru te mreže izvedli prvi slovenski dan mladih raziskovalcev. Med aktivnostmi pod geslom Raziskovanje je poučna zabava je bila tudi predstavitev eksperimentalnih performansov, pri katerih sodelujejo s KUD France Prešeren iz Ljubljane.

Obenem vsako leto v sodelovanju z Inštitutom Jožefa Štefana organizirajo potujočo razstavo znanstvenih dosežkov mlajših raziskovalk in znanstvenic, s čimer želijo promovirati ženski spol v znanosti. "Znanstvenice so v slovenskem prostoru delno zapostavljene in v javnosti premalokrat predstavljene s svojimi izrednimi dosežki," pravi Mariničeva.

Odziv javnosti je po njenih besedah zelo dober. "Še sami smo presenečeni nad odzivom mlade publike, predvsem deklet," je dejala. "Odpreti dvorec ni težko. Glede na bogato ponudbo v Mariboru pa je mnogo težje to publiko obdržati in jo vzpodbuditi, da se vrača k nam," je dodala.

Ker se EKTC nahaja v dvorcu Betnava na južnem koncu Maribora, so v letu 2008 pričeli tudi s projektom njegove revitalizacije. Tega so se lotili tako, da v njem organizirajo številne kulturne dogodke.

"Ocenili smo, da Maribor potrebuje neko novo kulturno središče in dvorec Betnava je zagotovo tisti, ki že s samim historičnim ambientom ponuja to možnost. Obenem se nam je zdelo škoda, da je bil precej časa zaprt za javnost," je povedala direktorica.

Med drugim vsako leto izvajajo program Spekter zvokov, kjer poskušajo v skladu z zgodovino dvorca obujati renesančno in baročno glasbo. Lani so začeli sodelovati s festivalom stare glasbe Sevicq Brežice, s katerim so letos pripravili poseben festivalski sklop Seviqc Municipii. Gre za 13 koncertov v šestih mestih, ki sodelujejo v projektu Evropska prestolnica kulture 2012.