Slovenija 24.8.2010 13:06

Letošnji Veronikin nagrajenec je pesnik Andrej Medved

Celje, 24. avgusta - Letošnjo Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta 2010, vredno 4000 evrov bruto, je nocoj v Celju prejel pesnik Andrej Medved, in sicer za pesniško zbirko Razlagalec sanj. Kot je pesnik povedal za STA, je to zagotovo zadnje priznanje, ki nekaj velja v Sloveniji, poleg drugih nagrad, ki se podeljujejo za poezijo.

Ljubljana. Pesnik Andrej Medved. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Andrej Medved.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Pesnik Andrej Medved. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Andrej Medved.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predsednik žirije za Veronikino nagrado Ivo Svetina je v utemeljitvi nagrade zapisal, da je Razlagalec sanj brez dvoma eden od Medvedovih pesniških vrhov, zagotovo pa je v enoletni slovenski pesniški produkciji vrh, ki ga žirija za Veronikino nagrado nikakor ni mogla spregledati.

"Pesništvo Medveda je staro že več kot štiri desetletja, v katerih je pesnik zorel v samosvojo in izjemno pesniško in imaginativno osebnost. Izhajajoč iz slovenskega ultramodernizma s konca 60. let prejšnjega stoletja, je skozi štiri desetletja in vse večje število izdanih zbirk, postajal prav poseben 'fenomen', pojav, ki jih v slovenski, pa tudi v evropski poeziji ni prav veliko. Kajti Medvedov 'razvoj', če pri poeziji oziroma umetnosti sploh lahko govorimo o čem takšnem, je bil izjemno sklenjen, homogen, sam sebi zvest in se ni spogledoval s postmodernističnimi, bolj ali manj suhimi rokavi, pri katerih je temeljno vlogo igrala t.i. medbesedilnost," je zapisal Svetina.

Poudaril je, da Medved v Razlagalcu sanj uspešno združuje tako mišljenje kot pesništvo, pri čemer se ne odpoveduje čutni nazornosti. Njegova poezija je prepolna čutno žarečih podob, ki so zagotovo tudi posledica Medvedove ljubezni do slikarstva.

"Medved je eden tistih pesnikov, ki so se dodobra zavedali, da po Mallarmejevem Metu kocke poezija ne more več ponavljati starih obrazcev. Prav poezija Medveda ponuja možnost temeljnega razmisleka o poeziji, zlasti o tem, zakaj se je t.i. moderna poezija zavestno odpovedala želji po komuniciranju z bralcem, zaradi česar se zdrava pamet sprašuje: le kaj je hotel pesnik s tem povedati," je še zapisal Svetina.

Na nocojšnji prireditvi v organizaciji celjske Fit medie so podelili tudi zlatnik poezije, ki ga je prejela Neža Maurer. Za Nežo Maurer literarna kritika pravi, da je poslednja vitalistka pesniške literature. Napisala je več pesniških zbirk za odrasle in otroke ter prek 80 otroških radijskih iger in povesti, prevedenih v več jezikov.

Za Veronikino nagrado so bili letos nominirani še Miljana Cunta, Primož Čučnik, Jure Jakob in Peter Semolič.

Žirija, ki so jo sestavljali Ivo Svetina (predsednik), Darja Pavlič in Mojca Pišek, je pri ocenjevanju upoštevala pesniške zbirke, ki so izšle med lanskim 1. junijem in letošnjim 30. majem.