Slovenija SPK 2010 31.8.2010 14:01

Ljubljana s Trubarjevo hišo literature ob bok kozmopolitskim mestom

Ljubljana, 31. avgusta - Središče Ljubljane bo v četrtek dobilo prvo literarno hišo, poimenovano po velikanu slovenske besede Primožu Trubarju. Trubarjeva hiša literature, ki je po besedah načelnika oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Uroša Grilca največji investicijski projekt v okviru LSPK, bo ponudila edinstven muzejsko-knjižnični in izobraževalni prostor.

S hišo literature se Ljubljana pridružuje drugim evropskim kozmopolitskim mestom, kot so Koebenhavn, Amsterdam, Oslo in Frankfurt, ki so živa po razvoju in duhovni podobi ter kritična in odprta za nove teme, je na današnji novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića dejal Grilc.

Program, ki ga bo sooblikovalo 18 sodelavcev, izbranih na podlagi javnega povabila, bo zaobjemal tri sklope: muzejsko-spominski, literarno-umetniški in kritično-refleksivni. V okviru muzejsko-spominskega programa si bodo obiskovalci lahko ogledali svetlobno instalacijo italijanskega umetnika Allesandra Luppija in spominsko sobo, posvečeno Primožu Trubarju. V hiši bo tudi multimedijska predstavitev Trubarjevega bivanja v Ljubljani.

Literarno-umetniški program bo ponudil festivale, branja, predstavitve knjig in gostovanja tujih pesnikov in pisateljev. Posebno pozornost bodo namenili kulturni vzgoji otrok in mladine. Trubarjeva hiša bo, kot je prepričan Grilc, tudi prostor, ki je odprt za kritično refleksijo o literarnem in kulturnem življenju.

K sodelovanju bodo povabili tudi vrhunske slovenske umetnike. Grilc je že napovedal nastop pesnice Svetlane Makarovič z romskim glasbenikom. Do konca projekta LSPK bo koordinator dogodkov v Trubarjevi hiši oddelek za kulturo na Mestni občini Ljubljana, dejavnosti v čitalnici bo oblikovala Mestna knjižnica Ljubljana, del programa pa bodo pripravili drugi izvajalci.

Vrednost celotne investicije znaša dobrih 356.000 evrov, za delovanje in program pa do konca 2010 načrtujejo približno 60.000 evrov.

V četrtek, 2. septembra, bo med 10. in 22. uro potekal celodnevni kulturni program, ki ga pripravlja Mestna knjižnica Ljubljana. Dogajanje bo ob 19. uri dopolnilo uradno odprtje Trubarjeve hiše z umetniškim programom, v sklopa katerega bodo nastopili dramski igralec Polde Bibič, operna pevka Irena Preda in vsestranski ustvarjalec Boštjan Gorenc-Pižama.