Svet 1.9.2010 6:00

Perujski pisatelj Llosa novembra z romanom o irskem domoljubu

Madrid, 1. septembra - Perujski pisatelj Mario Vargas Llosa bo novembra izdal knjigo o irskem domoljubu Rogerju Casementu, ki je razkril zlorabe v nekdanjem Kongu, je v torek sporočila založniška hiša Alfaguara.

Štiriinsedemdesetletni Llosa je delo "Celtic Dream" (Keltski sen) pisal skoraj tri leta. V romanu popisuje življenje Casementa, za katerega velja, da je podal pristno pričanje o kršenju pravic v nekdanji belgijski koloniji Kongo na prehodu v 20. stoletje.

Naslov romana povzema naslov ene od Casementovih pesmi. "Celtic Dream" bo s 3. novembrom naprodaj v španskih in latinskoameriških knjigarnah ter na trgu španske literature v ZDA, je sporočil založnik.

Casement je prav tako zagovarjal pravice perujskih Indijancev in se boril na irsko neodvisnost. Britanci so ga obesili leta 1916, domnevno zaradi tega, ker je poskusil vnesti orožje na Irsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vargas LLosa je cenjen tudi med slovenskimi bralci. V slovenščini so med drugim dostopni njegovi romani Pogovor v Katedrali, Hvalnica mačehi, Pripovedovalec in druge. Lani je v slovenskem jeziku izšel še njegov roman Vragolije porednega dekleta.