Svet 1.9.2010 10:31

Moskovski knjižni sejem odpira vrata

Ljubljana, 1. septembra - Moskva bo od danes prizorišče 23. mednarodnega knjižnega sejma. Obiskovalci si lahko ogledajo in listajo po več kot 200.000 knjigah v ducatih jezikov. Častna gostja je letos Belorusija. Založnikom se bodo 3. septembra na mednarodnem kongresu priključili prevajalci ruske literature. Ruska tiskovna agencija Itar-Tass poroča, da jih bo 75 iz 25 držav.

"To so izvrstni jezikoslovci, ki prevajajo rusko književnost od Aleksandra puškina do modernih pisateljev, kot sta Vladimir Makanin in Ljudmila Ulicka," je za Itar-Tass povedal Vladimir Grigorjev, podpredsednik ruske agnecije za tisk, Rospečata.

"Mednarodni salon" bo odprl vrata tujim strokovnjakom, ki bodo razpravljali o tem, kako bolje prodati ruske knjige na tujih trgih. "Naša književnost je trenutno v slabem položaju, ker se malo ruskih knjig prevaja v državah z razvitim založništvom," je opozoril Grigorjev. Za letos načrtujejo zagon večjezičnega spletnega portala s predstavitvijo obetavnih ruskih literatov.

Na sejmu bodo danes predstavili tri nove knjige. To so knjiga o Tolstoju (Lev Tolstoj: beg iz raja) Pavla Basinskega, v kateri pisec rekonstruira Tolstojev odhod z Jasne Poljane in njegovo smrt. Albert Lihanov bo predstavil zbirko 15 knjig, namenjenih otrokom in mladostnikom.

Viktor Lopatnikov, član ruskega zgornjega doma in poznavalec zgodovine ruske diplomacije, pa bo bralcem ponudil biografsko knjigo o slavnem ruskem diplomatu Sergeju Rumjancevu (1755-1838) z naslovom Grof Rumjancev.

Moskovski knjižni sejem se je letos razširil v vrtove Ermitaža v središču ruske prestolnice. Prvega so priredili leta 1977. Do leta 1995 je imel bienalni značaj, odtlej ga organizirajo vsako leto.