Slovenija 2.9.2010 11:32

Ptujsko gledališče sezono začenja s premiero Gravže

Maribor, 2. septembra - V Mestnem gledališču Ptuj v petek ob 19.30 pripravljajo prvo premiero nove sezone. Z lutkovno in igralsko predstavo Gravža po istoimenski knjigi Roalda Dahla se bo na ptujskih odrskih deskah predstavila režiserka Ivana Djilas. Igralsko zasedbo sestavljajo Iva Babič, Primož Ekart in Dunja Zupanec. Z vsemi so na Ptuju že sodelovali.

"Knjiga Gravža je vse od prvega izida leta 1980 v Angliji ostala tako priljubljena, da so jo leta 1999 priredili za gledališče. Režiserka Ivana Djilas bo v predstavi s pomočjo igralcev in lutk pričarala barvit ter duhovit svet nagravžnih ljudi, ki jim nikoli nič ni po godu," je za STA povedal direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič.

Roald Dahl je britanski pisatelj norveškega rodu, ki je med letoma 1936 in 1945 služboval v britanskih letalskih silah. V tem času je bil tudi boksarski prvak, vojaški pilot in vojni heroj, ki je preživel strmoglavljenje letala. Kot pravi filmski junak je preživel vse mogoče avanture v Vzhodni Afriki. Zelo znane so filmske priredbe njegovih zgodb za otroke, kot sta Čarli in tovarna čokolade ter Matilda, pred dvema letoma pa so v celjskem gledališču uspešno uprizorili tudi njegove Čarovnice.

Dahl, ki je umrl leta 1990, je idejo za Gravžo dobil iz preproste želje, da bi "napisal nekaj o bradah", ker jih izrazito ni maral. V zgodbi je po Srpčičevih besedah predstavil par, ki je vse prej kot srečen in zadovoljen. Oba sta pravi gravži, pa ne samo na zunaj, marveč tudi navznoter polna nelepih reči. Med seboj si počneta zlobne stvari, ki se na koncu obrnejo proti njima samima, so o predstavi še zapisali v ptujskem gledališču.

Predstava je po besedah prvega moža Mestnega gledališča Ptuj primerna tako za otroke kot odrasle, v osnovi pa je namenjena osnovnošolcem iz prve in druge triade. Po njegovih besedah je takšna kot večina Dahlovih del, v katerih je ponavadi zlo kaznovano, dobro zmaga, zgodba pa se kljub zabavnemu značaju zaključi s pozitivnim moralnim naukom.