Slovenija 1.9.2010 12:58

V Bežigrajki 2 razstava Uršule Berlot s posnetki možganov

Ljubljana, 1. septembra - V Bežigrajski galeriji 2 bodo ob 19. uri odprli razstavo Uršule Berlot Introspekcija. Svetlobna prostorska postavitev obsega tri dela z videoprojekcijami, ki prikazujejo percepcije in oblike različnih stanj zavesti. Dela Kalejdoskopski pogled, Spiralno lebdenje in Metulj so nastala na osnovi radioloških posnetkov umetničinih možganov.

Berlotova prek del raziskuje vlogo telesa in funkcijo nevrološkega sistema pri konstituiranju imaginarnih prostorov oziroma zavestnih in podzavestnih mentalnih sfer, so sporočili iz Bežigrajske galerije.

Prostorski postavitvi Kalejdoskopski pogled in Spiralno lebdenje temeljita na računalniški obdelavi radioloških posnetkov možganske aktivnosti med kontemplacijo Duchampovega dela Anemic Cinema. Kalejdoskopski vzorec videa ponavlja hipnotični svetlobni vzorec, projiciran na zrcalno podobo ter ustvarja plastenje fraktalno razlomljenih odsevov oziroma virtualno večdimenzionalni prostor v gibanju.

Pri Metulju je umetnica uporabila posnetke možganske odzivnosti ob opazovanju različnih barv. Oblika barvno spreminjajočega metulja nastaja kot svetlobni odsev videa, ki je projiciran na horizontalno ležečo sliko na zrcalu. Spominja na koncept metuljevega učinka, ki v teoriji kaosa predvideva možnost, da lahko neznatna sprememba v začetnih pogojih dinamičnega sistema povzroči izjemne posledice v povsem drugih prostorsko-časovnih okoliščinah.

Odsev metulja metaforično govori o moči "nevidnih" misli in čustev oziroma mentalnih svetov, ki zavedno ali nezavedno nenehno spreminjajo fizično realnost. Delo Metulj se tako ukvarja s prepletenostjo vidnega in nevidnega, so še zapisali v galeriji.

Uršula Berlot se je rodila leta 1973 v Ljubljani. Po končani naravoslovno-matematični srednji šoli je študirala filozofijo na filozofski fakulteti, nato pa slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter na Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts v Parizu. Leta 2010 je končala doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost, na kateri je trenutno zaposlena kot docentka.