Slovenija 1.9.2010 14:06

V Tivoliju razstava priznanih ekološko osveščenih arhitektov

Ljubljana, 1. septembra - Na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli bodo ob 19. uri odprli mednarodno arhitekturno razstavo Svetovna nagrada GA za trajnostno arhitekturo 2007, 2008, 2009. Nagrada je priznanje arhitektom, ki se z inovativnimi pristopi ukvarjajo z okoljsko problematiko. Do 15. oktobra bodo na ogled trajnostni projekti najboljših arhitektov iz vsega sveta.

Na razstavi, ki jo bo nocoj odprla ministrica za kulturo Majda Širca, bodo predstavljeni projekti 15 priznanih arhitektov, ki so z inovativnimi pristopi dali nov pomen estetiki, funkcionalnosti in družbeni odgovornosti. Na panojih v Jakopičevem drevoredu bo razstavljenih 120 avtorskih fotografij, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v gradu Tivoli pa bodo predvajali 15 filmov s portreti arhitektov, so sporočili iz zavoda Turizem Ljubljana.

Z razstavo želijo izpostaviti najbolj zanimive primere dobre prakse trajnostne arhitekture, ki bi lahko spodbudili tudi slovensko stroko, da bi se lotevala več tovrstnih pionirskih projektov. Ob zaprtju razstave bodo fotografije naprodaj, denar od prodaje pa bo namenjen ustanovitvi Centra za trajnostno arhitekturo, ki bo nastal na pobudo Špele Hudnik in Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Svetovna nagrada GA za trajnostno arhitekturo 2007, 2008, 2009 (Global Award for Sustainable Architecture 2007, 2008, 2009) je bila ustanovljena leta 2006 z namenom globalne diskusije o družbeni problematiki. Avtorica ideje je arhitektka in profesorica Jane Revedin. Nagrado vsako leto prejme pet arhitektov, ki na različnih koncih sveta z etičnim in ekološkim pristopom rešujejo problematiko globalne družbe.