Slovenija 1.9.2010 13:50

Retrospektiva skupine OHO v Zagrebu, nato še simpozij v Ljubljani

Ljubljana/Zagreb, 1. septembra - Avantgardna umetniška skupina OHO se bo 40 let po prenehanju delovanja zopet sešla na retrospektivi "OHO nakon OHO" (OHO po OHO), ki jo 4. septembra prireja Muzej sodobne umetnosti v Zagrebu. Šestega septembra bo v ljubljanski Moderni galeriji sledil enodnevni simpozij z naslovom "OHO po OHO-ju".

Skupina vizualnih umetnikov, pesnikov in filmskih avtorjev je pod nazivom OHO delovala od leta 1965, v začetku 70. let pa je na vrhuncu svoje popularnosti prenehala ustvarjati in razstavljati v okviru muzejskih ustanov. Na današnji novinarski konferenci je kustos Branko Franceschi iz zagrebškega Muzeja sodobne umetnosti dejal, da so umetniki - somišljeniki takrat spoznali, da se proti svoji volji spreminjajo v "kulturni establišmant", zato so zavestno prekinili svoje delovanje na področju umetnosti.

Po Franceschijevih besedah so se pobudi varaždinskega zbiratelja Marinka Sudaca za ponovno snidenju skupine OHO vsi umetniki odzvali zelo pozitivno. Tako se bodo retrospektive v Zagrebu udeležili Marko Pogačnik, Tomaž Šalamun, Iztok Geister Plamen, Matjaž Hanžek, Drago Dellabernardina, Marjan Ciglič in Naško Križnar. Iz ZDA sta se ob tej priložnosti vrnila tudi David Nez in Milenko Matanović.

Na enodnevni retrospektivi v Zagrebu se bodo nekateri med njimi srečali prvič po štirih desetletjih. Rekonstruirali bodo nekatera najbolj znana antologijska dela in ponovili številne performanse. Sledila bo javna debata, ki se je bodo poleg akterjev OHO udeležili tudi lokalni umetniki, kustosi in umetnostni zgodovinarji mlajših generacij. Retrospektiva bo potekala v soboto od 12. do 20. ure.

Franceschi je dodal, da so člani OHO z avantgardnim gibanjem takrat izrazili svoje nezadovoljstvo z družbenimi razmerami in kulturnim ustvarjanjem pod pogoji socializma. Tako so zagnali kolesje takrat najvidnejšega umetniškega projekta. Izvirni člani skupine OHO so bili Pogačnik, Plamen in Ciglič, med drugim so se jim kasneje pridružili tudi Slavoj Žižek, Bojan Brecelj, Rudi Šeligo, Tomaž Šalamun in Ivo Volarič-Feo.

V Ljubljani bo simpozij potekal od 10. do 17. ure v avditoriju Moderne galerije, udeleženci pa bodo poskušali odgovoriti na vprašanji, kje je OHO danes ter kje je bil včeraj. OHO ni le umetniško gibanje ali skupina, ampak določen pogled na svet, filozofija bivanja in določeno razmerje do umetnosti. Svoje delo bodo v Ljubljani predstavili Pogačnik, Nez in Matanović, je povedal kustos Igor Španjol.