SPK 2010 2.9.2010 4:00

V Ljubljani bo danes zaživela literarna Trubarjeva hiša

Ljubljana, 2. septembra - Ljubljana bo danes v središču mesta na Ribjem trgu dobila prvo literarno hišo. Trubarjeva hiša literature, ki je eden od osrednjih projektov v okviru LSPK, bo ponudila bogat muzejsko-knjižnični in izobraževalni program. Na prvi dan se bodo med 10. in 22. uro zvrstili številni dogodki, ki jih bo ob 19. uri dopolnilo uradno odprtje hiše.

Otvoritveni dan Trubarjeve hiše bodo zapolnila številna branja, improvizacije in lutkovne animacije na temo knjige. Postavili bodo tudi ulično čitalnico, mini igroteko, razstavo konkretne poezije ter improvizirane postavitve s knjigami. Celodnevni kulturni program bo pripravila Mestna knjižnica Ljubljana.

Večerni otvoritevi dogodek, ki se ga bo udeležil tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, bodo pospremili nastopi dramskega igralca Poldeta Bibiča, operne pevke Irene Preda in vsestranskega ustvarjalca Boštjana Gorenca-Pižame.

Z odprtjem literarne hiše se Ljubljana pridružuje drugim evropskim kozmopolitskim mestom, kot so Koebenhavn, Amsterdam, Berlin, Oslo in Frankfurt. Program, ki ga bo sooblikovalo 18 sodelavcev, bo zaobjemal tri sklope: muzejsko-spominski, literarno-umetniški in kritično-refleksivni.

Do konca projekta LSPK bo koordinator dogodkov v Trubarjevi hiši oddelek za kulturo na Mestni občini Ljubljana, dejavnosti v čitalnici bo oblikovala Mestna knjižnica Ljubljana, del programa pa bodo pripravili drugi izvajalci. Vrednost celotne investicije znaša dobrih 356.000 evrov, za delovanje in program pa do konca 2010 na ljubljanski občini načrtujejo približno 60.000 evrov.