Svet 2.9.2010 6:00

Jan Fabre prevzel režijo treh predstav v štirih sezonah v ZKM

Zagreb, 2. septembra - Sodobni belgijski umetnik Jan Fabre bo v Zagrebškem gledališču mladih (ZKM) v prihodnjih štirih sezonah režiral tri predstave in postavil scensko instalacijo, ki povezuje poprejšnje izvedbe, je v sredo napovedala ravnateljica gledališča Dubravka Vrgoč.

Začetek večletnega mednarodnega projekta bo avdicija, ki jo bo 6. septembra vodil Fabre v ZKM, je Vrgočeva pojasnila na novinarski konferenci. Gre za uprizoritev njegovih treh dramskih monologov Car izgube, Kralj plagiata in Suženj lepote, ki jo je igralec Dirk Roofthooft v produkciji Fabrovega gledališča Troubleyn od leta 1996 izvedel že na številnih evropskih teatrskih in festivalskih odrih.

Prvi del projekta, predstavo Carizgube, bodo v ZKM postavili leta 2011. Vzporedno s predstavami v ZKM bo Fabre svojo dramatiko postavljal v berlinskem teatru Schaubühne am Lehniner Platz, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Risar, kipar, dramatik, koreograf, scenograf in režiser Jan Fabre, rojen leta 1958 v belgijskem Antwerpnu, je študiral na Inštitutu za uporabno umetnost in na Kraljevski likovni akademiji v Antwerpnu.

V letih 1976-1981 se je ukvarjal z umetnostjo performansa, kar je pustilo sledi v njegovem gledališkem delu, ki se osredotoča na telesno ekspresijo. Od osemdesetih let režira operne, gledališke in plesne predstave ter sodeluje na najpomembnejših svetovnih razstavah.

V Ljubljani je Fabre že gostoval, med drugim s plesno predstavo Moji gibi so osamljeni kot poulični psi. V svojih delih se ukvarja s psihično, spiritualno in erotično dimenzijo človeškega telesa. Leta 1993 je Moderna galerija izdala delo Emila Hrvatina Ponavljanje, norost, disciplina: celostna umetnina Fabre.