Slovenija 3.9.2010 4:00

Začenjajo se 45. študijski dnevi Draga 2010

Trst/Tržič, 3. septembra - Z okroglo mizo o odnosih med generacijami in večernim koncertom se bodo danes na Opčinah pri Trstu začeli 45. študijski dnevi Draga 2010, ki jih prireja Društvo slovenskih izobražencev (DSI) iz Trsta. Začetka Drage 2010 se bo udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš.

Popoldanska okrogla miza "Odnosi med generacijami" bo posvečena nerazumevanju, konfliktom in problemom vključevanja mladih v ustanove slovenske narodne skupnosti v Italiji. Zvečer bo sledil koncert slovenske zasedbe Perpetuum Jazzile, ki predstavlja glavno novost letošnjih študijskih dni, s katero želijo organizatorji obogatiti program.

V soboto popoldne bo na vrsti druga okrogla miza "Koroški Slovenci 90 let po plebiscitu", ki bo posvečena orisu sedanjega položaja Slovencev na avstrijskem Koroškem na političnem, gospodarskem, cerkvenem in kulturnem področju.

Draga 2010 se bo zaključila v nedeljo, ko bosta potekali dve predavanji - prvo na temo "Etika in sodobni človek - kaj vodi v srečno življenje?", v drugem pa bo pisatelj Drago Jančar spregovoril na temo "Pisatelj med umetnostjo in angažmajem".

Na nedeljskem zaključku Drage 2010 je napovedana tudi udeležba predsednika SDS in bivšega premiera Janeza Janše. Udeleženci študijskih dni se bodo sicer ta dan zbrali tudi pri tradicionalni maši, ki jo bo daroval škofov vikar za slovenske vernike na Goriškem Oskar Simčič.