Svet 3.9.2010 5:00

Festival Ars Electronica v Linzu odprt

Linz, 3. septembra - Letošnji že 31. festival medijske umetnosti Ars Electronica v avstrijskem Linzu je "največji vseh časov", se je ob začetku prireditve, ki bo trajala do 11. septembra, novinarjem v četrtek pohvalil njen vodja Gerfried Stocker. To o veličini velja vsaj za površino, saj se bo festival dogajal na 82.000 kvadratnih metrih nekdanje tobačne tovarne.

Pri organizaciji in izvedbi festivala pomaga več kot tisoč rok, je dodal Stocker, kar je toliko, kolikor jih je bilo v cvetoči dobi tega nekdanjega industrijskega kompleksa.

Kot še poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je večina dogajanja, natančneje 95 odstotkov, omejena na nekdanji tovarniški kompleks. "Imamo tudi nekaj prav imenitnih satelitov," je še dejal Stocker. Medijski umetnik, gost Richard Kriesche denimo predstavlja humanoidnega robota Asima, ki vabi obiskovalce v Ars Electronica Center, na linškem Hauptplatz pa si je moč ogledati haitijsko hišo, narejeno iz papirja, prepojenega s smolo.

Z nenavadnim prizoriščem dogajanja je bil festival, ki je vstopil v četrto desetletje obstoja, primoran v novo iskanje samega sebe, je bil vesel Stocker. Nekaj energije pa morajo s seboj nenazadnje prinesti obiskovalci, ki za popoln obhod razstavljene umetnosti potrebujejo vsaj šest ur časa, pa še noge jih morajo dobro držati. Večina poslopij nekdanje tobačne tovarne ima namreč po šest nadstropij, kot je pojasnil vodja Ars Electronice.