Slovenija 3.9.2010 9:56

Na Vrhniki se začenja gledališki festival Cankarjada

Vrhnika, 3. septembra - Z monokomedijo Čefurji raus!, nastalo po romanu Gorana Vojnovića v režiji Marka Bulca se bo danes zvečer na Vrhniki začel gledališki festival Cankarjada 2010. Do 12. septembra bodo večinoma na ogled produkcije in impropredstave ustvarjalcev, ki so pred 15 leti začeli s tem festivalom, pa tudi dva koncerta.

V klubu Zakon in na njegovem dvorišču, v vrhniškem Cankarjevem domu ter v Borovnici, Podlipi in Bevkah se bo v okviru Cankarjade, ki jo organizira Klub vrhniških študentov, zvrstilo osem gledaliških in dva glasbena dogodka. "Festival je prijetna tradicija, ki popestri dogajanje in ponudi nekaj tudi študentski populaciji na Vrhniki," pravi Ana Petrovčič iz vrhniškega kluba študentov.

Vstop na vse dogodke v sklopu Cankarjade je prost. "Ker imajo prizorišča omejeno kapaciteto, svetujemo, da si pravočasno zagotovite svoje mesto na prireditvah," pravi Petrovčičeva.

Poleg monokomedije Čefurji raus! si bodo obiskovalci lahko ogledali še ulično predstavo Štefke in Poldke Grema Smučat, monodramo Damirja Avdića Most na krvi, otroško predstavo Gledališča Unikat Pravljične ure babice Pra, ki sploh ne pričakuje tigra ..., pa tudi improvizacijsko predstavo Dejmo stisnt teater impro ter prijateljske improtekme: v Borovnici Deci džusa, deci vode vs. Improtentni, v Smrečju Improtentni vs. We went Bananas v Klubu Zakon na Vrhniki pa We went Bananas vs. Deci džusa, deci vode. Gledališki festival so organizatorji začinili z glasbenima dogodkoma, 4. septembra bo v klubu Zakon zaigrala skupina Let 3, 10. septembra pa skupina Melodrom.

Gledališki festival, ki so ga pred 15 leti v Klubu vrhniških študentov zasnovali nekoliko bolj alternativno, je z leti spreminjal svojo podobo. Letos program v veliki meri sestavljajo produkcije in impropredstave ustvarjalcev, ki so bili začetniki Cankarjade - igralci iz domačega Dejmo stisnt teatra in režiser Mare Bulc. Petrovčičeva tako kot prejšnja leta pričakuje dober obisk. Kot je dejala, so "prizorišča včasih skoraj že prepolna."