Slovenija 3.9.2010 11:22

Na BIO letos 132 oblikovalskih rešitev iz 24 držav

Ljubljana, 3. septembra - Muzej za arhitekturo in oblikovanje bo od 7. oktobra do 7. novembra gostil 22. bienale industrijskega oblikovanja - BIO. Na mednarodni razstavi industrijskega oblikovanja, oblikovalskih zasnov, produktne grafike in informacijskega oblikovanja na Gradu Fužine bo predstavljen izbor 132 oblikovalskih rešitev iz 24 držav.

Na letošnji razpis sekretariata BIO, ki deluje pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, so prispele 503 oblikovalske rešitve iz 34 držav. Dela za razstavo je izbrala devetčlanska komisija, ki so jo sestavljali Veronika Egger in Georg Wanker iz Avstrije, Ilona Gurjanova iz Estonije, Michal Stefanowski s Poljske, Nedjeljko Špoljar s Hrvaške, Jonathan Young iz Velike Britanije ter slovenske predstavnice Cvetka Požar, Barbara Predan in Lidija Pritržnik.

Komisija je izbrala dela iz Avstrije, Belgije, BiH, Brazilije, Cipra, Češke, Finske, Hrvaške, Italije, Kanade, Koreje, Latvije, Madžarske, Nemčije, Nove Zelandije, Poljske, Portugalske, Slovaške, Slovenije, Švice, Tajvana, Turčije, Ukrajine in Velike Britanije, so sporočili iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Na razstavi bodo dela predstavljena v treh skupinah: proizvodi (66 del), produktna grafika in informacijsko oblikovanje (20 del) ter zasnove (46 del). Zadnja skupina bo razdeljena na študentske zasnove in zasnove, ki so jih izdelali že uveljavljeni oblikovalci.

Razstavljena dela bo pred odprtjem bienala 4 in 5. oktobra pregledala mednarodna žirija, v kateri bodo Vivian Cheng Wai Kwan (Hong Kong), Luigi Ferrara (Kanada), Malcolm Garrett (Velika Britanija), Peter Krečič (Slovenija) in Sanna Simola (Finska). Najboljšim bo na odprtju razstave podelila zlate medalje BIO, častne pohvale, dobre zasnove in nagrado za študentsko delo.

Razstavo BIO bodo odprli 7. oktobra v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine.
Sprehod po razstavi si bo obiskovalec lahko popestril z udeležbo na javnih strokovnih vodstvih, s predstavitvami posameznih razstavljenih izdelkov, z zabavnimi interaktivnimi aplikacijami, z ustvarjalnicami za otroke, z ogledom projekcij oblikovalskih filmov ter ogledom dveh spremljevalnih razstav na gradu: Storitveno in informacijsko oblikovanje - primeri dobrih praks in Lesena igrača.

Pester spremljevalni program na drugih lokacijah bo ponudil gostujočo razstava Alvar Aalto - brezčasna izraznost, prodajno razstavo Smer jug-jugovzhod: Modno oblikovanje jugovzhodne Evrope, potujočo razstavo Najboljše z BIO 21, razstavo Kristalno jasne oblike, pa tudi mednarodna predavanja O informacijskem oblikovanju z Malcolmom Garrettom in Karen Schriver, strokovni seminar Relevantnost sporočila je v načinu podajanja informacij in mednarodno konferenco Koncept od zibelke do zibelke za 3. industrijsko revolucijo.