Svet 4.9.2010 5:00

Vatikan zaradi obilice obiskovalcev trepeta za Sikstinsko kapelo

Rim, 4. septembra - Vatikan zaradi navala obiskovalcev trepeta za Sikstinsko kapelo. Dvorano s freskami Michelangela si letno ogleda okoli štiri milijone obiskovalcev. In teh je vedno več. Prah, telesna toplota, dihanje - vse to ustvarja vlago, ki hudo ogroža poslikave, je direktor Vatikanskih muzejev Antonio Paolucci opozoril v L'Osservatore Romano.

Filtrirni sistem sicer čisti zrak in skrbi za stalno temperaturo v kapeli, a zaradi preobremenjenosti postaja nezadosten, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dnevno se število obiskovalcev Sikstinske kapele giblje okoli 25.000. Ob petkih bo septembra in oktobra obisk Vatikanskih muzejev možen tudi v večernih urah, torej poleg običajnih ur, od 9. do 17. ure, še med 19. in 23. uro.

"Podaljšan odpiralni čas ima pozitivno stran, saj se obiskovalci razporedijo preko celotnega dne. S tem se zmanjša pritisk na Sikstinsko kapelo," je za časnik povedal Maurizio De Luca, glavni restavrator Vatikanskih muzejev. Na vsaki dve leti s poslikav v kapeli s čopičem odstranijo prah. "Zaradi množice obiskovalcev pa moramo zdaj to početi pogosteje, posodobiti bo treba tudi prezračevalne naprave," je dodal De Luca.

Sikstinsko kapelo so restavrirali v jubilejnem letu 2000. Strokovnjaki so tedaj govorili o najobsežnejši in najbolj spektakularni restavraciji v zgodovini umetnosti. Freske, ki so jih ustvarili Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli in Pietro Perugino, kakor tudi Michelangelovo Poslednja sodba in Stvarjenje, so takrat očistili prahu in druge umazanije, ki se je nabrala v 500 letih, ter oživili barve. Stroške restavracije je v večjem delu pokril japonski televizijski kanal NTV, v zameno si je zagotovil pravice do uporabe poslikav.