Svet 6.9.2010 5:00

Dresdenska Frauenkirche leta 2011 prizorišče okoli 100 koncertov

Dresden, 6. septembra - Obnovljena dresdenska Frauenkirche je pet let po posvetitvi uveljavljena na zemljevidu glasbenih prireditev. V koncertni sezoni 2011 bodo ponudili glasbeno potovanje v Italijo, Veliko Britanijo in Rusijo, je v imenu Sklada Frauenkirche v petek sporočil župnik Sebastian Feydt. Načrtovanih je več kot 100 koncertov in glasbenih prireditev.

Med poustvarjalci se bodo predstavili mednarodno uveljavljeni solisti in ansambli, kot sta violinista Daniel Hope in Hillary Hahn, oboist Albrecht Mayer, komorni orkester I Musici di Roma, je povedal koncertni referent Ralf Ruhnau. Čelistka Sol Gabetta bo prvič koncertirala s svojo Capello, pevke Felicity Lott, Magdalena Kozena in Angelika Kirchschlager bodo poskrbele za glasbeno napetost in kakovost. Elitne deške zbore bodo zastopali Tölzer Knabenchor, Regensburger Domspatzen in Windsbacher Knabenchor.

Koncerte bodo med drugim imeli Venice Baroque Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Deutschen Kammerphilharmonie Bremen. Za dirigentskim pultom bodo stali Kurt Masur, sir Neville Marriner, Riccardo Muti, Paavo Järvi in Simone Young. Trije koncerti bodo v znamenju skladatelja Franza Liszta ob 200. obletnici njegovega rojstva. Poslastica bo izvedba Vojnega requiema Benjamina Brittna.

Poznobaročna cerkev, ki so jo gradili v letih 1726-1743, je bila porušena med bombardiranjem leta 1945, po združitvi obeh Nemčij pa so jo ob pomoči donacij ponovno zgradili, na podlagi načrtov do podrobnosti zvesto prvotni podobi. Cerkev, ki sprejme 1800 vernikov, je bila nanovo posvečena konec oktobra leta 2005. Do danes se je več kot deset milijonov ljudi udeležilo obredov, bogoslužij, koncertov ali ogledov Frauenkirche.