Slovenija 3.9.2010 16:42

V Plesnem teatru Ljubljana premiera predstave sester Hadžialjević

Ljubljana, 3. septembra - V Plesnem teatru Ljubljana bo drevi ob 21. uri premiera avtorskega prvenca Evin in Arne Hadžialjević z naslovom Problem tretje sestre. V plesno-gledališki predstavi se avtorici, sicer sestri, ukvarjata z odsotnostjo tretje sestre in hkrati z močno željo po njeni vzpostavitvi, je ob predstavi zapisala dramaturginja Nina Šorak.

V plesno-gledališkem prvencu sester Hadžialjević, ki sta poskrbeli za koreografijo, besedilo in izvedbo predstave, ki je nastala v produkciji Plesnega teatra Ljubljana, je gledalec priča njunemu osebnemu problemu. Sestri namreč želita odstraniti oviro pri objektivnem pogledu ene na drugo. "Kako prestopiti iz intimnega, zasebnega sveta, ki je tako močno prisoten pri sestrskem odnosu, k profesionalnemu in kreativnemu odnosu," se sprašuje Šorakova, ki rešitev vidi - kot umetnici - v vzpostavitvi tretje sestre.

V delu predstave, za katero je glas prispevala Helena Peršuh, sestrica govori: "Jaz sem zelo majhna, komaj sežem s pogledom čez okensko polico ko zvečer gledam ven v temno goščavo. Ne vidim ničesar, a zavedam se, da nisem jaz tista, ki gleda. Z opazovanjem skozi okno se učim biti opazovana."

Evin Hadžialjević se je rodila leta 1986 v Ljubljani. Po umetniški gimnaziji v Ljubljani je leta 2008 diplomirala na univerzitetnem programu plesnega gledališča Laban v Londonu. Kot plesalka je sodelovala v projektih koreografov, kot so Maja Delak in Mala Kline, Etta Etmini, Jeremy Nelson, Jorge M. Crecis, Ana Katarina Vieira in Angelo Madureira, Marijs Boulogne ter Sinja Ožbolt.

Od leta 2006 je v Sloveniji, Veliki Britaniji in na Hrvaškem kot koreografinja in izvajalka sodelovala v več predstavah. S svojimi koreografijami se je predstavila na tujih in domačih festivalih. Leta 2009 je na 17. državnem in prvem mednarodnem tekmovanju mladih koreografov OPUS-1 prejela nagrado za najboljšo plesno izvedbo svoje miniature Albi. Na festivalu Živa '09 je prejela nagrado za najbolj obetavno mlado plesalko.

Arna Hadžialjević se je rodila dve leti pred sestro Evin. Leta 2008 je diplomirala na AGRFT. Trenutno sodeluje z ansamblom SNG Nova Gorica, sicer pa je samozaposlena v kulturi. Odigrala je številne vloge v različnih gledališčih. Prejela je Borštnikovo nagrado za mlado igralko. Kot performerka in avtorica projektov sodeluje tudi z galerijami in muzeji po vsem svetu.