Svet 5.9.2010 5:00

Po odobritvi EU v Avstriji velja nov model filmskih spodbud

Dunaj, 5. septembra - V Avstriji je, kot so napovedali na začetku letošnjega leta, zdaj uradno v veljavi nov model za spodbujanje kinematografije, poimenovan "FISA - Filmstandort Österreich". Ministrstvo za gospodarstvo je sporočilo, da je model notificirala Evropska komisija. Smernica velja od 1. julija. Do leta 2012 je filmski proizvodnji na voljo 20 milijonov evrov.

Smernica, po vzoru nemškega rabatnega modela, spodbud filmski proizvodnji ne obravnava v smislu kulture, temveč gospodarske panoge. Model se usmerja na igrane filme s proračunom v višini najmanj milijona evrov oziroma dokumentarce s predvidenimi stroški najmanj 200.000 evrov ter njihove produkcijske stroške sofinancira v višini največ 25 odstotkov oziroma 15 odstotkov letnega proračuna "Filmstandort Österreich".

Dotacije bodo letos pet milijonov evrov, v letih 2011 in 2012 pa po 7,5 milijona evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Minister za gospodarstvo Reinhold Mitterlehner je v petkovem sporočilu za javnost obenem izrazil pričakovanje, da bo "Filmstandort Österreich" privlačnejši tudi za tuje produkcije z avstrijskim partnerjem, saj bodo "znanje, delovna mesta in ustvarjanje vrednosti ostali doma". Pogodbe bo preverjala Austrian Business Agency (ABA) s pomočjo točkovnega sistema, s katerim bodo merili posamezne elemente projektov.