Svet 5.9.2010 5:30

Dresdenska Slikarska galerija starih mojstrov predstavlja zgodnjega Vermeerja

Dresden, 5. septembra - Dresdenska Slikarska galerija starih mojstrov (Gemäldegalerie Alte Meister) bo do 28. novembra kraj, kjer si ljubitelji umetnosti lahko ogledujejo zgodnja dela baročnega mojstra Johannesa Vermeerja (1632- 1675) iz Delfta. Prvič so na enem kraju zbrane vse ohranjene mojstrove zgodnje slike, so v petek sporočili iz Državne umetniške zbirke Dresden.

Vermeer sodi poleg Rembrandta in Fransa Halsa k najpomembnejšim holandskim slikarjem 17. stoletja. Njegovo zgodnje delo pa je bilo vendarle doslej manj raziskano. Galerija hrani redko zbirko, v njej pa dve zgodnji deli, ki pričata o razvoju Vermeerjevega slikarstva.

Poleg slik Dekle, ki bere pismo ob odprtem oknu in Pri zvodnici (1656) je na ogled še slika Diana s prijateljicami (1653/54) iz muzeja Mauritshuis v Haagu ter Kristus pri Mariji in Marti (1654/55) iz National Gallery of Scotland v Edinburghu. Tri slike so bile skupaj na ogled že v Haagu, pozneje bodo razstavljene še v Edinburghu.

Eksponatom so dodali dela italijanskih in holandskih umetnikov, ki so jih dobili na posodo, kar skupaj ponuja dober vpogled v Vermeerjeve zgodnje slikarstvo, je povedala kuratorica Uta Neidhardt, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poslastica razstave je soba s slavne Vermeerjeve slike dekleta med branjem pisma. Slikarski motiv so namreč opredmetili v sobi, ki so jo postavili tako, da do pikice spominja na izvirnik. Obiskovalec se med ogledom sobe vživi v pogoje, v katerih nastaja umetnost, in odkriva, kako "resnična" je upodobljena stvarnost.

Soba iz Delfta s predmeti kulturne dediščine in še 20 slikami tamkajšnjih slikarjev, Vermeerjevih sodobnikov, ki jih hrani Dresdner Galerie, priča o umetniškem okolju, v katerem je ustvarjal stari mojster.