Svet 3.9.2010 17:43

Hrvaški umetniški paviljon namesto na beneškem bienalu končal v ladjedelnici

Zagreb, 3. septembra - Velikanska kovinska konstrukcija hrvaškega umetniškega paviljona, ki so jo nameravali pompozno predstaviti na letošnjem arhitekturnem bienalu v Benetkah, se je poškodovala na morju pred beneškim pristaniščem in je namesto na razstavi končala v ladjedelnici v Kraljevici, kjer je bila tudi zgrajena.

Leo Modrčin, selektor hrvaške skupine arhitektov, ki je pripravila paviljon Brod za nastop na bienalu v Benetkah, je na današnji novinarski konferenci na Reki povedal, da lahko prevzamejo le del odgovornosti za neuspešni poskus nastopa v Benetkah, potem ko se je inštalacija na ladji, ki so jo nameravali zasidrati v Benetkah, poškodovala pri prevozu.

Dodal je, da bodo v ladjedelnici ugotovili obseg škode na paviljonu, zgrajenem iz kovinskih mrež. Konstrukcija je bila visoka pet metrov in težka 35 ton ter postavljena na plovilo. V svojo notranjost bi lahko sprejela tudi obiskovalce.

Ko je konstrukcija iz Reke plula proti Benetkam, se je prejšnjo soboto močno poškodovala in se za kakšen meter nagnila v eno stran. Ker so se avtorji odločili, da takšna ni primerna za razstavo, so jo prepeljali nazaj v ladjedelnico.

Modrčin je dejal, da je projekt, ne glede na vse, presegel vsa pričakovanje ter pritegnil pozornost celotne hrvaške javnosti in arhitekturne stroke.

Arhitekt Igor Franić je izpostavil, da je statični izračun pokazal, da bo konstrukcija lahko prestala valove do višine pol metra, škoda pa je nastala kljub temu, da je bilo morje bolj mirno. Kdo je odgovoren za neuspeh, bodo ugotovili po podrobni analizi v ladjedelnici.

Sicer pa si bodo po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina arhitekti prizadevali, da bi paviljon ustrezno popravili in mu "vrnili življenje".