Slovenija 4.9.2010 10:40

Omerzujeva lutkovna predstava Prepovedane ljubezni prejela tri nagrade

Ljubljana, 4. septembra - Ljubljansko lutkovno gledališče je za predstavo Silvana Omerzuja Prepovedane ljubezni avgusta prejelo tri nagrade. Avtor je na 15. mednarodnem lutkovnem festivalu za odrasle v Peči na Madžarskem dobil nagrado strokovne žirije za vizualno podobo, dveh nagrad je bila predstava deležna še na 43. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč PIF v Zagrebu.

Na festivalu PIF (Pupeteatra Internacia Festivalo) je bil avtor lutkovne predstave za odrasle nagrajen za tehnološke rešitve likovne kreacije, Iztok Lužar pa je prejel nagrado strokovne žirije za odigrane vloge. Na festivalu, ki se je sklenil v petek, se je predstavilo 21 gledališč iz desetih držav, in sicer s 26 predstavami.

Omerzujeva predstava je bila nagrajena že septembra 2009 na 6. mednarodnem festivalu lutkovnih predstav za odrasle Pierrot 2009, na katerem je prejela nagrado za eksperiment in nove forme v lutkarstvu, Mitja Vrhovnik Smrekar pa je bil nagrajen za glasbo.

Koprodukcijska predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana in gledališča Konj je bila premierno uprizorjena maja 2009. Omerzu je poskrbel tudi za režijo in likovno zasnovo, oblikovanje luči je imel na skrbi Miran Udovič. V predstavi nastopajo Gašper Malnar, Asja Kahrimanovič, Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar in Brane Vižintin.

"To je predstava o velikih strasteh, nemoči, odpovedi Bogu, hotenju posameznika po več in več, celo do te mere, da hoče sam postati Bog," je ob premierni predstavi dejal Omerzu, ki je snov zanjo črpal iz antičnih mitov in oseb - Narcisa, Dedala, Minosa in drugih.