Slovenija 5.9.2010 8:25

Grand prix slikarskega ex-tempora v Piranu Bojanu Šumonji

Piran, 5. septembra - S podelitvijo nagrad najboljšim se je sinoči na Tartinijevem trgu v Piranu sklenil 45. mednarodni slikarski ex-tempore Piran. Veliko nagrado ali grand prix je izmed 275 oddanih likovnih del prejel Bojan Šumonja za likovno delo Red roses. Najboljših 79 del je razstavljenih v galeriji Monfort, nekdanjem skladišču soli v Portorožu.

Zmagovalno delo Red roses Bojana Šumonje sodi po mnenju strokovne žirije v slikarstvo z veliko začetnico in potrjuje visoko kakovost avtorjeve uspešne ustvarjalne poti. "V močnih in ekspresivnih barvah razbiramo večplastnost: od povzemanja nikoli videnih fizičnih prostorov do tistih, skritih v naši podzavesti. Delo kaže na avtorja, ki brez dvoma razume in obvlada slikarski medij," je v obrazložitvi še zapisala žirija.

Nagrado za najboljše delo slikarskega maratona je tokrat prejel Dušan Sterle. Nagrado za najboljše delo v tehniki akvarela, ki jo po izboru mednarodne žirije podeljujejo Obalne galerije Piran, pa je prejela Nuša Lapajne za likovno delo z naslovom Metamorfoza pogleda.

Nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, je žirija podelila Klemnu Zupancu za likovno delo Supernova v Piranu. Obalne galerije Piran bodo avtorju ponudile možnost samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič.

Na letošnji ex-tempore, ki ga kot doslej organizirajo Obalne galerije Piran, se je prijavilo 310 udeležencev. Ex-tempore je po mnenju ravnatelja Obalnih galerij Piran Tonija Biloslava precej pisan, odlikuje pa ga tudi velika prisotnost mladih oziroma študentov z akademije.

V slikarskih delih so prisotni vsi trenutno aktualni stili. Med motivi kot po navadi prevladuje obmorska motivika, Piran, morje in istrska krajina, prisotne pa so tudi abstraktne teme, je za STA še pojasnil Biloslav.

Kot je še poudaril, so imela prav vsa nastala likovna dela možnost, da se pokažejo očem javnosti. Najboljših 79 je razstavljenih v galeriji Monfort, za dela, ki se med najboljša niso uvrstila, pa so v soboto postavili razstavo na Tartinijevem trgu v Piranu.

Sicer pa je letošnji jubilejni 45. slikarski ex-tempore pospremila še pestra paleta spremljevalnih dogodkov. Minulo soboto se je v Piranu drugič zapored odvil maraton štafelajskega slikarstva, na valobranu na piranski Punti je ves teden potekala kiparska delavnica oblikovanja kamna.

V četrtek so na otroškem slikarskem ex-temporu ustvarjali malčki, v soboto pa so dogajanje v Piranu poleg razstave na Tartinijevem trgu popestrile ustvarjalne delavnice, Neptunov krst in kulinarični dogodek Barve okusov.

Vzporedno s slikarskim se je odvijal tudi 11. ex-tempore keramike. Strokovna žirije je izmed 112 prijavljenih del za razstavo v piranski galeriji Herman Pečarič izbrala 55 del. Nagrado grand prix je prejela Bianca Piva iz Italije, nagrado Obalnih galerij za najbolj izvirno delo pa Mladen Ivančić iz Opatije na Hrvaškem.