Slovenija 4.9.2010 14:15

Vileniški kristal za slovenskega pisatelja Gorana Vojnovića

Štanjel, 4. septembra - Na literarni matineji 25. mednarodnega literarnega festivala Vilenica so potekala še zadnja branja pisateljev, ki se potegujejo za nagrado kristal za najboljši prispevek v vileniškem zborniku. Mednarodno žirijo je letos prepričal odlomek iz romana Čefurji raus!, ki ga je interpretiral slovenski pisatelj Goran Vojnović.

Štanjel, mednarodni literarni festival Vilenica. Voditelj literarne predstavitve Dražen Dragojevič in pisatelj, dobitnik vileniškega kristala, Goran Vojnović. Foto: Alenka Vesenjak/STA

Štanjel, mednarodni literarni festival Vilenica.
Voditelj literarne predstavitve Dražen Dragojevič in pisatelj, dobitnik vileniškega kristala, Goran Vojnović.
Foto: Alenka Vesenjak/STA

Štanjel, mednarodni literarni festival Vilenica. Predsednik uprave zavarovalnice Tilia Andrej Kavšek in prejemnik vileniškega kristala, in pisatelj Goran Vojnović. Foto: Alenka Vesenjak/STA

Štanjel, mednarodni literarni festival Vilenica.
Predsednik uprave zavarovalnice Tilia Andrej Kavšek in prejemnik vileniškega kristala, in pisatelj Goran Vojnović.
Foto: Alenka Vesenjak/STA

Štanjel, mednarodni literarni festival Vilenica. Prejemnici nagrade mlada vilenica, Nina Rozman in Lidija Magdevska. Foto: Alenka Vesenjak/STA

Štanjel, mednarodni literarni festival Vilenica.
Prejemnici nagrade mlada vilenica, Nina Rozman in Lidija Magdevska.
Foto: Alenka Vesenjak/STA

Štanjel, mednarodni literarni festival Vilenica. Literarni performans beloruskega književnika Illje Sina. Foto: Alenka Vesenjak/STA

Štanjel, mednarodni literarni festival Vilenica.
Literarni performans beloruskega književnika Illje Sina.
Foto: Alenka Vesenjak/STA

Portorož. Pisatelj Goran Vojnović. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Pisatelj Goran Vojnović.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vojnović je za svoj prvenec že prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši slovenski roman. Vojnoviču je nagrada, kot je dejal na podelitvi v Štanjelu, v veliko čast, tako kot tudi sama udeležba na festivalu. Mednarodna žirija, ki ji je predsedovala ameriška pisateljica C. D. Wright, je v Vojnovićevem odlomku, ki tematizira marginalizirano življenje priseljencev iz nekdanje Jugoslavije na ljubljanskih Fužinah, med drugim prepoznala izjemno slogovno izbrušenost, ki je že navdušila tudi številne slovenske literarne kritike.

Na tradicionalnem literarnem druženje na gradu Štanjel so poleg Vojnovića nastopili še Illja Sin iz Belorusije, ki je zbrane presenetil z ekspresivnim literarnim performansom, slovensko-avstrijski pisatelj Ludwig Hartinger, Makedonec Blaže Minevski, Poljak Jacek Dehnel, slovenska pesnica Maja Razboršek in srbski književnik Radoslav Petković.

V Štanjelu sta se predstavili tudi dobitnici nagrade mlada vilenica, Nina Rozman in Lidija Magdevska, medtem ko je pisatelj Lev Detela, ki že 50 let ustvarja na Dunaju, spregovoril o slovenski literaturi v drugih državah EU. Slovenski literati so domovino v preteklosti zapuščali predvsem iz političnih in ekonomskih razlogov, zdaj so vzroki različni, pogosto gre le za izbiro življenja v različnih državah.

V Štanjelu sta brali Maruša Krese, ki živi in ustvarja med Gradcem, Berlinom in Ljubljano, in Brina Svit, ki deluje med Parizom in Slovenijo. Detela jih je poimenoval literarni dvoživki, ki s svojo dvojezičnostjo v druge dežele vnašajo slovenskega duha in mentaliteto.

Štanjelsko druženje je napovedalo še zadnje dejanje letošnjega festivala, ki se bo zvečer zgodilo v kraški jami Vilenica. Tam bodo nagrado vilenica podelili bosanskemu pisatelju Dževadu Karahasanu.