Slovenija 6.9.2010 11:06

V Moderni galeriji se je začel simpozij o skupini OHO

Ljubljana, 6. septembra - V Moderni galeriji se je začel enodnevni simpozij o skupini OHO. Cilj simpozija je ugotoviti, kje je OHO danes in kje je bil OHO včeraj, saj OHO ni samo gibanje, temveč določen pogled na svet, filozofija bivanja in razmerje do umetnosti.

Simpozij je dvodelen. Prvi del je namenjen pogovoru, na katerem sodelujejo akterji gibanja in člani skupine OHO ter kustosi, umetniki in umetnostni zgodovinarji mlajše generacije. Ob 14. uri bosta David Nez in Milenko Matanović predstavila svoje sedanje delo.

Enodnevno retrospektivo "OHO nakon OHO" (OHO po OHO) so v soboto priredili tudi v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu. Na njej so se člani te avantgardne umetniške skupine ponovno sešli 40 let po prenehanju delovanja. Nekateri med njimi so se srečali prvič po štirih desetletjih.

V Zagrebu so rekonstruirali nekatera najbolj znana antologijska dela in ponovili številne performanse. Sledila je javna debata, ki so se je poleg akterjev OHO udeležili tudi lokalni umetniki, kustosi in umetnostni zgodovinarji mlajših generacij.