Svet 7.9.2010 5:30

Umetnine z navdihom pri Franzu Lisztu od 2011 na pot po Evropi

Železno, 7. septembra - Lisztovo leto 2011 že nekaj mesecev pred uradnim začetkom meče svojo senco. Na simpoziju v organizaciji eu-art-network so se minuli teden na Gradiščanskem številni evropski umetniki spoprijeli s sinestetičnim fenomenom v umetnosti ob primeru skladatelja Franza Liszta. Izbrani eksponati z delavnice bodo od leta 2011 na razstavni turneji po Evropi.

Prek simpozija so že zdaj začrtali "povsem jasna izhodišča za Lisztovo leto," je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedala Christa Prets, pobudnica mreže eu-art-network.

Evropska turneja razstave se bo marca začela v Budimpešti, aprila bodo eksponate videli v Bayreuthu in Weimarju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "V Weimarju se bo ustavila na izjemno zanimivem razstavnem prostoru. To je Villa Altenburg, hiša torej, kjer je stanoval Franz Liszt," se je pohvalila Pretsova.

Poleg tega bodo slike, videi in prostorske instalacije 28 umetnikov, ki so ustvarjali na Gradiščanskem, razstavljeni še v Bratislavi, Leipzigu in seveda v Raidingu, rojstnem kraju Franza Liszta na Gradiščanskem. V načrtu je še pot razstave v Luxemburg, London in Benetke.

Pred začetkom turneje bo postavitev "Vivat Liszt: Hör das Licht ...sieh den Klang" prvi razstavni modul Lisztomanie 2011 med 28. januarjem in 6. marcem leta 2011 v gradiščanski Pokrajinski galeriji (Landesgalerie). Naslednji moduli bodo na ogled v Lisztovi hiši v Raidingu, farni cerkvi v Svetici (Unterfrauenhaid), Pokrajinskem muzeju Gradiščanske (Landesmuseum Burgenland) in Haydnovi hiši v Železnu (Eisenstadt).