SPK 2010 7.9.2010 13:39

V Slovenski kinoteki na platnu slovenska in jugoslovanska književnost

Ljubljana, 7. septembra - V Slovenski kinoteki se bo ob 20. uri s filmom Rdeče klasje Živojina Pavlovića po literarni predlogi Ivana Potrča začela retrospektiva Slovenska književnost na filmskem platnu. Z 21. septembrom ji bo sledila še Jugoslovanska književnost na filmskem platnu. Retrospektivi sodita v okvir projekta LSPK.

V retrospektivi filmskih adaptacij slovenskih literarnih klasik, posnetih med letoma 1948 in 1987, bo do 21. septembra predvajanih 27 filmov, med njimi Na klancu, Cvetje v jeseni, vsi Kekci in Sreča na vrvici. Retrospektivo v kinoteki pripravljajo v sodelovanju s slovenskim filmskim arhivom.

Na isti dan, kot se bo zaključila slovenska, se bo začela jugoslovanska retrospektiva, v okviru katere bo prikazanih 22 filmov in se bo sklenila 2. oktobra. Med jugoslovanskimi klasikami bo moč videti filme V žrelu življenja, s katerim se ta retrospektiva začne, Maratonci tečejo zadnji krog, Derviš in smrt ter Kdor poje, zlo ne misli.

Programski vodja kinoteke Mitja Reichenberg je za STA povedal, da so pri izbiri jugoslovanskih filmskih adaptacij poskušali zajeti čim več republik nekdanje države, vendar so se pri tem soočali s težavami pri pridobivanju filmov iz nekaterih arhivov. Kljub temu je z izborom filmov zadovoljen, saj so "pokrili praktično vse". Najmočneje so zastopani srbski filmi, saj ima v Beogradu svoj sedež Jugoslovanska kinoteka, s katero so tesno sodelovali.

Vodja programskega oddelka Slovenske kinoteke je za preostali del leta napovedal še dve zanimivi retrospektivi filmov, posnetih po knjižnih predlogah. Najprej sledi retrospektiva italijanskih filmov, nato pa še filmov, posnetih po predlogah Nobelovih nagrajencev. Tako bo tudi Slovenska kinoteka prispevala vsebine k projektu LSPK.