Svet 8.9.2010 5:30

Piranesijevi "Carceri d'Invenzione" na razstavi v tehniki 3D v Benetkah

Benetke, 8. septembra - Beneški arhitekt, grafik, antikvar, vedutist in oblikovalec Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) je v središču velike razstave v Benetkah. V Centro Espositivo na otočku San Giorgio Maggiore v beneški laguni bo še do 21. novembra na ogled 300 njegovih gravur in risb.

Razstava obiskovalcu nudi tudi tridimenzionalno doživetje, ki ga pričarajo videi in arhitekturni modeli njegovih "Carceri d'Invenzione" (Fantazijskih ječ).

S ciklusom gravur Ječe in smelim pojmovanjem prostora je mojster revolucionarno vplival na umetnost poznejših stoletij vse do del fantastičnega realizma, so pojasnili kuratorji. Razstava nosi naslov "Le Arti di Piranesi - Architetto, Incisore, Antiquario, Vedutista, Designer", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Piranesiju se poklanjamo tudi v Sloveniji, z vsakoletnimi Piranskimi dnevi arhitekture.
Piranesi v sodobni znanosti velja za enega največjih umetnikov v zgodovini jedkanice, njegovo mnogostransko delo pa je nekaj posebnega v evropski umetnostni zgodovini, so pred leti ob predstavitvi njegovega opusa zapisali v Narodni galeriji v Ljubljani.

Mojster je ustvarjal po načelih baroka in neoklasicizma, poveličeval dosežke rimske antike, spremenil pogled 18. stoletja na antiko in močno vplival na oblike v arhitekturi in uporabni umetnosti. Zanj so bile značilne nenavadne vizije in interpretacije antike v grafičnih serijah arhitektonskih in dekorativnih fantazij, rimskih vedut, arheoloških in teoretično-polemičnih del.