Svet 7.9.2010 14:02

Belgijski film "Oxygen" Hansa van Nuffla zmagovalec Montreala

Montreal, 7. septembra - Film "Oxygen" (Kisik) belgijskega režiserja Hansa van Nuffla je prejel veliko nagrado Amerik, glavno priznanje festivala svetovnega filma, ki se je v 34. izdaji v ponedeljek končal v kanadskem Montrealu. Van Nuffel v celovečernem prvencu pripoveduje o spoprijemanju otrok z boleznijo cistična fibroza, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Žirija, ki ji je predsedoval Danec Bille August, je posebno nagrado prisodila italijanskemu filmu "Dalla vita in poi" Gianfranca Lazottija. Italijan Marco Luca Cattaneo je prejel nagrado zlati zenit za svoj prvenec "Amore Liquido", zgodbo o zasvojenosti s pornografijo.

Nagrado za režijo sta si enakopravno razdelila Norvežanka Maria Sodahl za film "Limbo", čigar posebnost leži v tem, da je prvi film, ki je bil v celoti posnet na Trinidadu in Tobagu v Karibih, ter Francoz Pascal Elbe za film "Tete de Turc".

Japonska igralka Eri Fukatsu je za vlogo v filmu "Akunin" režiserja Leeja Sant-Ila prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo. Med njenimi moškimi kolegi se je na vrh povzpel Kanadčan Francois Papineau, ki so ga nagradili za vlogo zmedenega univerzitetnega profesorja v filmu "Route 123","road movieju", ki so ga posneli na bregovih Sv. Lavrenca.

Občinstvo je na prvo mesto postavilo film "Parajos de Papel", prvenec španskega režiserja Emilia Aragona, in film "Das Lied in mir", ki ga podpisuje nemški režiser Florian Cossen.

Za najboljši dokumentarec pa je med montrealskim občinstvom obveljal "Che, un hombre nuevo" Argentinca Tristana Bauerja. Bauer je na podelitvi nagrade dejal, da je film posnel ob podpori vdove Che Guevare in bolivijskega predsednika Eva Moralesa.