Slovenija 7.9.2010 14:24

V Cankarjevem domu tudi v 31. sezoni ustaljena programska shema

Ljubljana, 7. septembra - V Cankarjevem domu v 31. sezoni programska shema ostaja taka, kot se je postopno razvijala tri desetletja, se pa širi program kulturne vzgoje in število prireditev, ki se nanašajo na literaturo, je na današnji novinarski konferenci povedal generalni direktor osrednjega slovenskega hrama kulture Mitja Rotovnik.

Vendar pa po Rotovnikovih besedah enaka programska shema ne pomeni zastoja v programiranju, ampak ravno nasprotno, tako je razvejana, da so jo tudi letos lahko popestrili z zanimivimi prireditvami z vseh področij kulturno-umetniškega ustvarjanja.

Med septembrskimi prireditvami je Rotovnik izpostavil premiero ljubljanske operno-baletne hiše, opero Giacoma Puccinija Manon Lescaut, premiero predstave Branka Potočana Skozi oči dotika, obe bosta že v tem tednu, ter odprtje skupinske razstave Pod bikovo glavo. Razstavo bodo odprli 15. septembra, na njej pa bodo na ogled dela 11 najstarejših slovenskih likovnikov. Ti imajo kljub visoki starosti še vedno zavidljivo ustvarjalno energijo in zato tudi v najnovejših delih dosegajo izjemno umetniško kakovost.

Filmski program v Cankarjevem domu bo 16. septembra odprl film Belka v režiji Claire Denis, glasbeni program pa prvi koncert za oranžni abonma Slovenske filharmonije. Konec septembra bo za zlati abonma nastopila Baročna akademija iz Detmolda, med koncerti resne glasbe pa je Rotovnik omenil tudi novembrski koncert Dubravke Tomšič za srebrni abonma.

V začetku oktobra se v ciklu Glasbe sveta obeta koncert Deba Mayotte, 15-članske ženske zasedbe z najvzhodnejšega otoka v Komorih v Indijskem oceanu, konec oktobra pa gostovanje Newyorške filharmonije, ki bo nastopila pod dirigentsko taktirko Alana Gilberta. Začetek gledališke sezone bo zaznamovala predstava Vojna Pippa Delbona, ki jo bodo gostili skupaj s festivalom Ex Ponto.

Vrhunec baletne sezone bo nastop baletne skupine enega najvidnejših ameriških koreografov Alonsa Kinga v začetku novembra v Gallusovi dvorani, med glasbenimi dogodki pa je Rotovnik izpostavil še koncert Afro-Cubism v ciklu Glasbe sveta, ki bo 23. novembra. Na koncerti bodo nastopili najboljši kubanski in malijski inštrumentalisti na čelu s kitaristom in pevcem Eliadesom Ochoom, originalnim članom Buena Vista Social Club.

Med decembrskimi prireditvami velja omeniti klovnovsko predstavo Družina Teatra Licedei iz Rusije, v januarju bo Cankarjev dom gostil uspešnico v Berlinu delujoče koreografinje Constanze Macras Megalopolis, v februarju pa predstavo John Gabriel Borkman Henrika Ibsena v režiji enega najprodornejših dramskih režiserjev evropskega gledališča Thomasa Ostermeierja.

Sredi marca bodo odprli razstavo Toulouse-Lautrec: mojster plakata. Cikel sodobne glasne Predihano bo v znamenju skladatelja Luigija Nona, med oddaljenimi kulturami pa je letos na vrsti Brazilija.

Nadaljevali bodo s Cankarjevimi torki v Klubu CD, tridesetletnico delovanja bodo 6. oktobra počastili z dnevom odprtih vrat, v novembru bosta na vrsti že 21. ljubljanski mednarodni festival LIFFe in 9. slovenski bienale ilustracije. V začetku decembra bo v Cankarjevem domu potekal slovenski knjižni sejem, marca bo na vrsti 13. mednarodni festival dokumentarnega filma in aprila 5. mednarodni festival gorniškega filma. Konec junija in v začetku julija bo v Križankah in v Klubu CD potekal 52. jazz festival Ljubljana.