Svet 8.9.2010 6:00

"La Pivellina" kandidat Avstrije za nominacijo za oskarja 2011

Dunaj/Los Angeles, 8. septembra - Film "La Pivellina" Tizze Covi in Rainerja Frimmla je Avstrija poslala v boj za nominacije za tujejezičnega oskarja leta 2011. Avstrijska filmska komisija (Austrian Film Commission) je v torek sporočila, da se je desetčlanska žirija filmskih ustvarjalcev in predstavnikov filmske industrije zanj odločila z rekordnim številom glasov.

"Prav preprosti način pripovedi filmu na sijajen način podarja resničnost in človečnost, ki pretrese in se nas dotakne, ne da bi pri tem izgubil vsakdanjo lahkotnost," je žirija zapisala v utemeljitvi kandidature, povzema pa jo avstrijska tiskovna agencija APA.

Film povezuje realne like iz potujočega cirkusa s fiktivnim zapletom. Patrizia Gerardi tako v filmu na nekem igrišču najde deklico, ki ji je ime Asia Crippa, in jo odpelje s seboj. Z možem, to je Walter Saabel, in dečkom iz soseščine (Tairo Caroli) Gerardijeva ustvari čarobno, čeravno skromno okolje za dveletno deklico.

Film "La Pivellina" je imel premiero v Cannesu v sekciji "Quinzaine des realisateurs", lani je odprl dunajski Viennale. Film sta v celoti naredila Italijanka Tizza Covi, ki je poskrbela za scenarij, ton in montažo, ter Dunajčan Rainer Frimmel, ki je bdel nad kamero in produkcijo. Igrani film z dokumentarnimi elementi sta naredila pod streho svoje produkcijske hiše Vento Film.

Podelitev oskarjev, 83. po vrsti, bo 27. februarja prihodnje leto v Los Angelesu. Nominacije za različne kategorije, tudi za tujejezični film, bodo znane mesec dni prej. Avstrija je že bila uspešna, leta 2008 je Stefan Ruzowitzky prejel kipec za Ponarejevalca.