Slovenija 7.9.2010 15:36

Janja Vidmar zmagovalka natečaja za izvirno dramsko besedilo za otroke in mladino

Ljubljana, 7. septembra - Med besedili, prispelimi na natečaj za izvirno dramsko besedilo za otroke in mladino na temo Moja družina, ki ga je razpisalo Lutkovno gledališče Ljubljana, je komisija za najboljše izbrala mladinsko dramsko besedilo Brez, ki ga podpisuje Janja Vidmar. Za uprizoritev je priporočila še otroško dramsko besedilo Maje Borin Žužina, moja družina.

Mladinska igra Brez prikazuje konfliktne odnose v družini mladega prestopnika Simija. Zaznamuje jo nasprotje med negativno podobo sveta mladih ter Simijevo ljubeznijo in pesniško ustvarjalnostjo, ki predstavlja možnost izhoda iz družinskih in osebnih stisk.

Komisija, ki so jo sestavljali Andrej Ilc, Jera Ivanc, Mojca Kreft, Igor Saksida in Iztok Valič, meni, da je besedilo zaradi "slengovskega barvanja jezika, navezave na sodobno glasbo in probleme mladostnikov" slogovna in tematska novost v sodobni slovenski mladinski dramatiki, so sporočili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Avtorici bo za najboljši tekst podeljena nagrada v višini 3000 evrov in zlata paličica z odkupom avtorskih pravic za uprizoritev v gledališki sezoni 2011/2012.