Slovenija 7.9.2010 19:44

Film Vlada Škafarja Oča v Benetkah zelo dobro sprejet

Benetke, 7. septembra - Na filmskem festivalu v Benetkah je v programu Mednarodni dnevi kritike nocoj svetovno premiero doživel celovečerni prvenec Vlada Škafarja Oča. Gledalci, ki so skoraj napolnili dvorano s 1300 sedeži, so film, kot je za STA povedala Nerina Kocjančič s Filmskega sklada RS, zelo dobro sprejeli.

Kot je še povedala, nihče od gledalcev ni zapustil dvorane, kar je zelo dober znak, saj je sicer na festivalih običajno, da občinstvo, če mu film ni všeč, dvorane množično zapušča. Tudi pogovora z režiserjem in glavnima igralcema po koncu projekcije se je udeležila približno polovica gledalcev, kar s prav tako zgodi le redko.

Opozorila je še na odzive v današnjem Jutarnjem listu, kjer je, tako Kocjančičeva, kritik film označil kot svojski in zelo poseben ter dodal, da bi v zadnjih letih kaj podobnega težko našli v kinematografijah držav nekdanje Jugoslavije.

V program tedna mednarodne kritike, neodvisni program v okviru Beneškega filmskega festivala, vsako leto izmed več kot 200 prijavljenih filmov iz vsega sveta izberejo le sedem prvencev. Sekcijo vodi priznani italijanski filmski publicist in scenarist Francesco di Pace.

Film Oča je nastal v produkciji Gustav Filma. V glavnih vlogah sta nastopila Miki Roš in Sandi Šalamon. Film o očetu in sinu, ki preživita dan v naravi, je poln sugestivnih podob, vabečih zvokov, liričnih povezav in skrivnih utripov srca. Razvoj zgodbe, ki ne teče vedno sosledno, počasi razodeva njihov simbolni pomen, skupaj z vzdušjem vseobsegajoče narave, ki predstavlja udobno okolje, stalni kontrapunkt, univerzalni odgovor, ki presega posamezne dogodke, piše v festivalskem katalogu.

Škafar je v intimnih pogovorih z igralcema, Mikijem Rošem in Sandijem Šalamonom, odkrival vsebine, ki so ustrezale okviru zastavljene zgodbe oziroma posameznih prizorov. "Gre za duhovno rudarjenje, izkopavanje bogate rude posameznikove zavesti, ko človek zakoplje po sebi in je presenečen, kaj vse pride na plano," je o filmu povedal režiser.

Film se poteguje za enako nagrado, leva prihodnosti, kot jo je leta 2001 na beneškem festivalu za Kruh in mleko prejel Jan Cvitkovič, in za nagrado pokrajine Veneto.