Svet 9.9.2010 5:00

Peta sezona živih prenosov oper iz newyorškega Meta

Dunaj, 9. septembra - Za okus po častitljivi stari newyorški Metropolitanski Operi bodo v sedmih avstrijskih kinematografih 9. oktobra zagnali peto sezono neposrednih prenosov iz te slavne operne hiše. Projekt pod naslovom Met v kinu so začeli uresničevati leta 2006. Novo sezono bo uvedla opera Richarda Wagnerja Rensko zlato.

Vsega skupaj bodo v sezoni 2010/2011 predvajali osem opernih predstav. Istočasno bodo projekcije še v nemških kinih v približno 100 dvoranah in to v tehniki visoke ločljivosti (HD), poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sklepna predstava, ki jo bodo na ta način spremljali ljubitelji opere v Avstriji in Nemčiji, bo 14. maja Wagnerjeva opera Valkira, v kateri bo pel nemški tenorist Jonas Kaufmann. Ta je v Metu debutiral v vlogi Siegmunda.

Izhodišče projekta Met v kinu je bila želja, da opero približajo širšemu avditoriju. S pomočjo desetih kamer je operno predstavo moč spremljati z različnih vidnih kotov.

Poleg dveh nanovo postavljenih oper iz tetralogije Nibelunški prstan v režiji Kanadčana Roberta Lepagea bosta na sporedu newyorške operne hiše še Don Carlos Giuseppeja Verdija in Boris Godunov Modesta Musorgskega.

Ljubljenka občinstva, sopranistka Anna Netrebko bo nastopila v eni svojih najljubših vlog, kot Norina v Don Pasqualeju skladatelja Gaetana Donizettija. Placido Domingo bo na oder stopil v Ifigeniji na Tavridi Christopha Glucka.