Slovenija 8.9.2010 13:13

Pri Modrijanu izšlo novo delo o kočevskih Nemcih

Ljubljana, 8. septembra - Pri založbi Modrijan je izpod peresa ameriškega poslovneža slovenskega rodu Johna Tschinkla izšla knjiga Zvonovi so umolknili, ki hkrati predstavlja zadnjo od knjig založbine trilogije o kočevskih Nemcih.

Tchinkel, po očetu Nemec, po mami Slovenec, je avtobiografsko pripoved, ki temelji na zgodovinskih dejstvih in zajema obdobje do konca druge svetovne vojne, pisal desetletje. Kot je povedal ob današnji predstavitvi v Ljubljani, se je pisanja lotil na pobudo soproge, ki je menila, da bi moral zapisati zgodbe svojega otroštva.

Poleg tega, da je avtor v knjigi zabeležil osebne spomine, se je ob pisanju, prav zato, da bi predstavil uravnotežen pogled, lotil tudi raziskovalnega dela v slovenskih, nemških in ameriških arhivih. Knjigo, ki so jo pregledali tudi ugledni slovenski in ameriški zgodovinarji, tako bogatijo številna zgodovinska dejstva.

Kot je ob predstavitvi dela med drugim dejal urednik založbe Marko Vidic, knjiga ne predstavlja samo zgodovine Kočevja, ampak tudi zgodovino Slovenije.

V prvem delu knjige se avtor spominja svojih otroških let pred drugo svetovno vojno v Grčaricah v Kočevju, drugi del pa govori o treh letih in pol po preselitvi leta 1941 v Veliko Mraševo blizu Brežic.

"Nekaterim knjiga morda ne bo všeč, a takšna je zgodovina," je ob predstavitvi dejal avtor, ki se zaveda, da knjiga razbija mit, da so kočevske Nemce izgnali zaradi asimilacije s slovenske strani, pač pa so se za preselitev na druge slovenske domove odločili bolj ali manj prostovoljno.

V prihodnjih dneh bo avtor knjigo, ki je izšla 800 izvodih in obsega okoli 500 strani, predstavil tudi v Brežicah in Kočevju. Za knjigo bo potrebno odšteti 49,30 evra.