Svet 9.9.2010 6:00

Pri založbi Makedonska reč roman Vladimirja Plavevskega

Skopje, 9. septembra - Založba Makedonska reč iz Skopja je pred dnevi izdala roman makedonskega pisatelja in fotografa Vladimirja Plavevskega. Knjiga Zadnji splavar na Vardarju (Posledniot splavar na Vardar) je fiktivna konstrukcija in temelji na resničnih dogodkih, povezanih s pisateljevim pradedom, ter konkretnim dogajanjem in osebami z začetka 20. stoletja.

Po poročanju makedonskega spletnega portala, namenjenega kulturi (www.culture.in.mk), pisatelj v svojem novem romanu bralca popelje v galerijo specifičnih likov in dogodkov iz obdobja pred ilindensko vstajo. Glavni liki so splavar Jovan in njegov pomočnik Arsenie, ki ploveta po Vardarju od Velesa do Soluna. Na odisejski plovbi padeta v vrsto dramatično-oniričnih stanj.

Plavevski vladavino osmanskega zakona močnejšega in peklenske pogoje med tedanjimi podložniki predstavlja skozi vznemirljivo naracijo. Iz ozadja prihajajo na plan napovedniki bližnjega zgodovinskega makedonskega preobrata, gemidžij - makedonskih domoljubnih anarhistov, in ilindenskih komitov - vstajnikov. Vsebinsko zanko romana pisatelj tke skozi arhaičen dialog, eklektičen cepenkovski narativen slog, s čimer doseže neobičajno tipizacijo likov, katerih usode plovejo po strugi njihove tragične življenjske reke.

Vladimir Plavevski je doslej objavil sedem knjig (Paparaco - fenomen na denešninata, Graditel na bogovite, Fotografija, Igrač na fanta, Amkanje, Lovec na samovili, Poplava in roman Cena na Novo Maalo). Piše scenarije za televizijske filme in druge oddaje, radijske drame in dramske tekste. Ukvarja se tudi z umetniško fotografijo in je imel že več 20 samostojnih razstav.