Slovenija 8.9.2010 16:05

Glej vrata sezone odpira s premiero "R9-42U" Marka Čeha

Ljubljana, 8. septembra - Gledališče Glej bo vrata to sezono odprlo 16. septembra s premiero predstave "R9-42U" avtorja in režiserja Marka Čeha. Poleg Čehovega gledališkega prvenca napovedujejo še ljubljansko premiero predstave Kuhinja po meri v režiji Igorja Samoborja, ter premieri predstav V imenu ljudstva v režiji Jureta Novaka in "The Shining" v režiji Boruta Bučinela.

Čehova predstava "R9-42U" vsebinsko sloni na Ibsenovem dramskem tekstu Nora - Hiša lutk, pri čemer so glavni motivi, kot so pomen družine, vloga denarja in vrednote sodobne družbe, umeščene v današnji čas. Predstava je nastala po raziskavi, ki jo je Čeh naredil v sklopu diplomskega dela. V njej, kot je povedal na današnji novinarski konferenci, preizprašuje priložnosti, ki se v sodobni družbi ponujajo ljudem.

Predstava, v kateri igrajo Maruša Kink, Miha Rodman, Gorka Berden in Vesna Vončina, je del sklopa Prvenec, skozi katerega gledališče Glej neuveljavljenim gledališkim ustvarjalcem omogoča produkcijo prve profesionalne predstave. Za dramaturgijo je poskrbela Nuša Komplet, za kostumografijo Branka Pavlič, scenografija pa je delo Marka Turkuša. Pod glasbo se podpisuje Laren Polič.

Naslednja bo na vrsti ljubljanska premiera Kuhinje po meri, režijskega prvenca Igorja Samoborja, ki je nastal v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, je povedal producent Glejevih predstav in predstavnik za odnose z javnostmi gledališča Matija Šturm. Dodal je, da je besedilo predstave vzeto iz kratkih zgodb islandske pisateljice Vale Thorsdottir.

Kuhinji po meri bo sledil projekt V imenu ljudstva, ki je nastal v koprodukciji Zavoda Maska in Gledališča Glej. Projekt v režiji Jureta Novaka se v prvi vrsti posveča pozicijama umetnika in umetniške svobode v sodobnih družbah, kot se kažeta skozi prizmi pravnih in etičnih okvirov umetniškega ustvarjanja, je pojasnil Šturm. Med premierami je napovedal še "The Shining" v režiji Boruta Bučinela in v sklopu Miniaturk predstavo Liferanti, ki je nastala v koprodukciji s SNG Nova Gorica.

Šturm je opozoril tudi na začetek šole ustvarjalne kritike in teorije (ŠUKT), ki se pričenja v oktobru ter na razstavo, ki jo pripravljajo v Slovenskem gledališkem muzeju ob 40-letnici gledališča Glej.

Spregovoril je tudi o prepoznavnosti gledališča v mednarodnem prostoru. Ob tem je omenil gostovanje Škrip Orkestra v New Yorku, gostovanje predstave režiserja Marka Bulca Most na krvi na mednarodnem festivalu MOT ter mednarodni projekt, v sklopu katerega je, v produkciji gledališča Glej, nastala predstava Casablanca Therapy v režiji Bojana Jablanovca. Predstava je bila uprizorjena v Aarhusu, Ljubljani, Varšavi, Plznu, Pragi, Košicah in Budimpešti. Njena turneja se nadaljuje na Češkem in Slovaškem.

Na novinarski konferenci so povedali še, da bo umetniško vodenje gledališča od Jureta Novaka prevzel Marko Bulc.